Kozna jakna

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
musac

#1 Kozna jakna

Post by musac »

Kupih koznu jaknu... Pise "Cow Nappa Leather". To je valjda vrsta koze.

Zna li neko kako se odrzava? Da li je treba spricati onim sprejom za kozu? Inace, kako se odrzava kozna jakna?
1987vendetta

#2 Re: Kozna jakna

Post by 1987vendetta »

To prvo ti znaci da je kravlja koza, a nappa koza se inace koristi za pravljenje novcanika, presvlaka za auta, kauce, itd. Inace, kvalitetna i dobra koza.. Ako dobro odrzavas kozne stvari, mogu ti trajati dugo.. Kozu moras redovno mazati, najbolje ti je vazelinom ili nekom drugom masnom kremom (Nivea, Solea, bademova).. Znaci, mozes je i tako novu namazati nekad navecer, ostaviti tako preko noci da upije kremu i ako ostane imalo neupijene kreme, prebrises suhom pamucnom krpom. To ce sprijeciti zadrzavanje vode na kozi (u slucaju da pokisnes ili sl.) a samim tim i pucanje koze. Ako se kojim slucajem isprljas, uzmes vlaznu (ne mokru) pamucnu krpu i prebrises jaknu. Ako je nesto sto se ne moze skinuti vodom, uzmes spuzvicu sa sapunicom i istrljas to mjesto, poslije prebrises vlaznom krpom i to je to. Preporucljivo je poslije toga je mazati..
kubaJana

#3 Re: Kozna jakna

Post by kubaJana »

Obozavam koznu odjecu i miris taj! Nevjerovatno mi je bilo sto su me odbili za pranje kad sam nedavno koznu suknju odnijela na hemijsko, jer sam mislila da je stvarno red vise da je operem, mada ona nikad niti izgleda niti mi se cini prljava. Uglavnom, rece mi zena da bezveze ne placam, da uopste nema potrebe da hemijom maltretiram suknju.. Stid me reci da tu suknju imam vec 4-5 godina :oops:
I da, strogo je zabranjeno tretirati kozu vodom i mokrim krpama! Vazelin iz DM-a zakon, par maraka, a nema bijelu boju kao kreme.
1987vendetta

#4 Re: Kozna jakna

Post by 1987vendetta »

kubaJana wrote: I da, strogo je zabranjeno tretirati kozu vodom i mokrim krpama!
Ne, nije.. Nitko nije rekao da treba da uzme mokru krpu, nego vlaznu, znaci natopi je vodom, dobro iscijedi, prebrise kozu, i poslije toga namaze..
liliput99

#5 Re: Kozna jakna

Post by liliput99 »

imam koznu jaknu vise od 10 godina, nikad je nisam namazala. ko nova je :D
u to vrijedi ulozit :))
Post Reply