Kozmetika - ime za firmu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
convict

#1 Kozmetika - ime za firmu

Post by convict »

Evo razmisljam o otvaranju firme koja bi se bavila prodajom kozmetike. Za pocetak bi to bila manja parfumerija. Sta mislite o tome kao poslovnoj mogucnosti? Ja nekako kontam da je zestoka konkurencija ali da se jos uvijek moze uzeti dio kolaca.
Za pocetak vas molim za kreativne prijedloge za ime firme. Hvala!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by PipiDugaDevetka »

Specijaliziraj se za parfeme i ostalo bez štetnih tvari u istim.
Ne znam kako se to zove, ali kako ima EKO, BIO ili ORGANIC hrana, imaju parfemi i šminka prirodna bez puno ''hemije'' koja bi mogla imati neke štetne tvari.
Znam da je bila tema na Umjetnost življenja o nekim dezodoransima sa Al-hydroxidom ili tako nekako. Od tada ja kupujem stick-dezodoranse bez tog dodatka. U stvari, čim vidim da sadrži Al, ja ne kupujem.
Ime:
1. Amina - EKO Parfemi
2. Yasmin - BIO Parfimerija
3. Benazira - BIO Kozmetika (Po Benazir Buto koja je bila u Sa. tokom rata)
4. Spencer Di - EKO Kozmetika (Djevojačko prezime Dijane-Lady Di)
5. Tvoje ime ili nekoga iz obitelji - EKO Kozmetika
6. Hajde da se mirišemo shop (Ovo, pokušavam nešto duhovito)
7. Old pickled cabage shop=Old kiseli kupus shop
8. Brave Barbare EKO Cosmetics=Hrabra Barbara EKO Kozmetika
9. Sabrija - EKO Kozmetika za žene i muškarce (Sabrija i muško i žensko ime, ali različiti akcenti)
10. Mortimer BIO Kozmetika (Msje Mortimer je lik iz crtanih filmova, a mi ga zovemo Duško Dugouško ili Zekoslav Mrkva)
scooter21ba

#3 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by scooter21ba »

convict trade :D ( uobicajeno ime za sve firme u bih iako mnogi ne znaju sta znaci trade :P )
za_sada_bez_dobrog_nicka

#4 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Yaliyash man - Hemija Vratnik :D - nekada dok je Top lista bila na Primusu subotom u 10 sati.
van Basten

#5 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by van Basten »

nađi i zaposli ljude koji znaju kako se prodaju i kupuju parfemi, i ne brini se za konkurenciju. Osobe koje kupuju parfeme brzo će čuti za tebe i tvoju radnju gdje se može doći, porazgovarati, isprobati ponešto na ruku bez da prodavačice vise za vratom... usput se potrudi da parfeme zaista nabavljaš iz prve ruke + ako budeš imao u ponudi neku od kuća koje je kod nas nemoguće ili jako teško naći... ugl. proguraj se kvalitetom, za promjenu u ovoj državi :D
Ime? ja bih lično (iz sentimentalnih razloga doduše :oops: ) odabrao Aida... kao jednostavno, a zvučno, lijepo i pamtljivo ime... a može i jasmin(a), ljiljan(a)... (cvjetovi koji se često koriste u mirisnim varijantama, a imena poznata našem narodu) ...
homo_sapiens

#6 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by homo_sapiens »

van Basten wrote:nađi i zaposli ljude koji znaju kako se prodaju i kupuju parfemi, i ne brini se za konkurenciju. Osobe koje kupuju parfeme brzo će čuti za tebe i tvoju radnju gdje se može doći, porazgovarati, isprobati ponešto na ruku bez da prodavačice vise za vratom... usput se potrudi da parfeme zaista nabavljaš iz prve ruke + ako budeš imao u ponudi neku od kuća koje je kod nas nemoguće ili jako teško naći... ugl. proguraj se kvalitetom, za promjenu u ovoj državi :D
Ime? ja bih lično (iz sentimentalnih razloga doduše :oops: ) odabrao Aida... kao jednostavno, a zvučno, lijepo i pamtljivo ime... a može i jasmin(a), ljiljan(a)... (cvjetovi koji se često koriste u mirisnim varijantama, a imena poznata našem narodu) ...

Koliko god je renomiranim proizvodjacima rangiranih svjetskih parfema stalo da kolicinski vise prodaju svoje proizvode, jos toliko im je stalo do same osobe (firme) koja ih zastupa, koja distribuira i krajnje prodaje njihove proizvode. Nas pocetnik mora dobiti licencu od svjetske klase, ne moze se tek tako s nekoliko EUR-a pojaviti i zatraziti ugovor :-)

Ne vjerujem da ce nas "pocetnik" baciti dalje od Bugarske, Turske, ili mozda odlicne (kopijama profesionalne) Italije, ako vec zanemari tradicionalno prisutne kineske parfeme :D

Evo, ja savjetujem da ode u Poljsku, i da tamo potrazi neke od destilerija ili parfimerija, i pokusa napraviti ugovor.
Najmanji je problem naziv; kad je roba kvalitetna, kupac ce doci i iz daleka, namjerno . . .

No, kakvi god da su, preklinjem ga da ne prodaje bugarske "Refan na litar" mirisne vode.
Guse i 10 dana nakon upotrebe :D
ePegasus

#7 Re: Kozmetika - ime za firmu

Post by ePegasus »

..
Post Reply