Koza i krzno

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jaca-maca

#1 Koza i krzno

Post by jaca-maca »

Uvijek izbjegavam kupovati odjecu i obucu "zivotinjskog porijekla" :)
Danas se koriste drugi materijali kao sto je eko koza i umjetno krzno. Zanima me od cega se prave ti materijali i da li su stetni.
Takodje me zanima kako prepoznati pravo krzno i pravu kozu? Zna li ko? :D :D
Last edited by jaca-maca on 15/12/2010 21:56, edited 1 time in total.
*mima*

#2 Re: Koza i krzno

Post by *mima* »

jaca-maca wrote:Uvijek izbjegavam kupovati odjecu i obucu "zivotinjskog porijekla" :)
Danas se koriste drugi materijali kao sto je eko koza i umjetno krzno. Zanima me od cega se prave ti materijali i da li su stetni.
Meni je odvratno kad neko nosi krznene kapute i bunde, ne samo zbog cinjenice da su zivotinje ubijene zbog toga, nego mi se gadi pomisao da nosim nesto mrtvo na sebi :D Ne volim ni kozne jakne i cipele, ali opet nekako je to drugacije jer se pravi od kravlje koze, od koje se koristi i meso sto nije slucaj kod krzna i krznenih zivotinja.
Takodje me zanima kako prepoznati pravo krzno i pravu kozu? Zna li ko? :D :D

:?
jaca-maca

#3 Re: Koza i krzno

Post by jaca-maca »

*mima* wrote: :?
:?
*mima*

#4 Re: Koza i krzno

Post by *mima* »

Opet je to drugacije..............nije drugacije....isto je......Jedes li meso?
jaca-maca

#5 Re: Koza i krzno

Post by jaca-maca »

*mima* wrote:Opet je to drugacije..............nije drugacije....isto je......Jedes li meso?
Ne, ali sam napisala jer tako "vecina misle", ali posto nije to bit ove teme, izbrisala sam :-D
*mima*

#6 Re: Koza i krzno

Post by *mima* »

Nisi trebala brisat jer sam citirala........ :-)
jaca-maca

#7 Re: Koza i krzno

Post by jaca-maca »

*mima* wrote:Nisi trebala brisat jer sam citirala........ :-)
Ma hajd nebitno, i...da li znas odgovor na moja pitanja? :lol:
Op3r4t0r

#8 Re: Koza i krzno

Post by Op3r4t0r »

Kad smo vec kod teme, prodajem pravu koznu jaknu, prave kozne cizme i koznu torbu, sve orginal, vrlo povoljno :dance: :mrgreen: :thumbup: :bih:
*mima*

#9 Re: Koza i krzno

Post by *mima* »

:D ja isto ne volim krzno.....i tesko je danas razlikovat pravo od vjestackog.........Neki dan gledam neke bunde u nekoj prodavnici .......prodavacica kaze da nije pravo krzno a one izgledaju taaaaako uvjerljivo.....
Op3r4t0r

#10 Re: Koza i krzno

Post by Op3r4t0r »

Sta i ako je prava koza? Ok, nisam ni ja zato da se ubijaju zivotinje cisto radi koze, ali sta fali npr kravljoj ili ovcijoj kozi, te zivotinje se svakako ubijaju radi hrane.

Evo ja upravo noge drzim na kravljoj kozi, umjesto tepiha stoji na parketu i bas cool izgleda :wink: :D imamo negdje u stanu i ovciju ili bolje reci janjecu kozu jer je prilicno mala :) a prosli mjesec kad sam bio u bosni u putu za sarajevo svratim kod onih usputnih prodavaca i umalo da kupim i pravu konjsku kozu, ali bi malo preskupa a i ne bas tako lijepa, ali eto mozda nekad i kupim pa da imam cijeli zoloski vrt u stanu :)
jaca-maca

#11 Re: Koza i krzno

Post by jaca-maca »

@Op3r4t0r Pa ko voli kozu, sto da ne, ali opet to sto si napisao nema veze s mojim pitanjem... :-)
baby_angel

#12 Re: Koza i krzno

Post by baby_angel »

Pa sad baš da li su štetni i ne znam, mada nešto mislim da nisu, jer ako ćemo iskreno, i bunda od vještačkog krzna košta finih novaca. A vjeruj mi, primjeti se razlika, ako ništa pod rukom. Ja sam primjetila da vještačko krzno ima nekakav drugačiji sjaj od pravog, a prava koža se recimo lakše gužva od vještačke, vještačka zato lakše puca i sl. Eto valjda sam ti malo pomogla :shock:
baby_angel

#13 Re: Koza i krzno

Post by baby_angel »

Op3r4t0r wrote:Sta i ako je prava koza? Ok, nisam ni ja zato da se ubijaju zivotinje cisto radi koze, ali sta fali npr kravljoj ili ovcijoj kozi, te zivotinje se svakako ubijaju radi hrane.

Evo ja upravo noge drzim na kravljoj kozi, umjesto tepiha stoji na parketu i bas cool izgleda :wink: :D imamo negdje u stanu i ovciju ili bolje reci janjecu kozu jer je prilicno mala :) a prosli mjesec kad sam bio u bosni u putu za sarajevo svratim kod onih usputnih prodavaca i umalo da kupim i pravu konjsku kozu, ali bi malo preskupa a i ne bas tako lijepa, ali eto mozda nekad i kupim pa da imam cijeli zoloski vrt u stanu :)
Pa ima ljudi koji su protiv toga da se životinje ubijaju radi hrane, pa su tako i protiv kože.
Gospoda Ministarka

#14 Re: Koza i krzno

Post by Gospoda Ministarka »

Kozu nevolim neznam ne nositi i ruzan mi je osjecaj a volim je vidjet na drugima a krzno... :D cekam da dodem u tridesete u kupit cu si svoju prvu bundu.
Op3r4t0r

#15 Re: Koza i krzno

Post by Op3r4t0r »

baby_angel wrote:
Op3r4t0r wrote:Sta i ako je prava koza? Ok, nisam ni ja zato da se ubijaju zivotinje cisto radi koze, ali sta fali npr kravljoj ili ovcijoj kozi, te zivotinje se svakako ubijaju radi hrane.

Pa ima ljudi koji su protiv toga da se životinje ubijaju radi hrane, pa su tako i protiv kože.
Ma takvi guraju neko vrijeme na salati dok im ne dosadi i dok ne pocnu sanjati cevape i onda opet sve udare po mesu, rijetki su oni koji tu furku guraju do kraja zivota a i ako ih ima lahko ih je prepoznati, blijedi ko krpa, umorni, bezvoljni, ili krace receno gladni :D :thumbup: :lol:
Rosalie20

#16 Re: Koza i krzno

Post by Rosalie20 »

Gospoda Ministarka wrote:Kozu nevolim neznam ne nositi i ruzan mi je osjecaj a volim je vidjet na drugima a krzno... :D cekam da dodem u tridesete u kupit cu si svoju prvu bundu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
motorola01

#17 Re: Koza i krzno

Post by motorola01 »

Zna li neko sta je murmul? Cuo sam za bundu od murmula, ali se slomih trazeci po netu da vidim sta je "to" :D
Post Reply