Kovceg umjesto tabuta

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#51 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:[u tekstu pise ono sto su te velike islamske face potvrdile,da ako je u drzavi u kojoj zivis dozvoljeno onda bez kovcega..posto u Njemackoj nije, vecina muslimana se ili zakopaju u domovini(sto je takodjer protivno islamu) ili u kovcegu

ali su dozvolili i sa kovcegom :D odose i oni u pakao,jer nisu insistirali na promjenama ;-)
ljubav_aha

#52 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:mala,znam tvoju politiku,nece moci ove noci :D :lol:

back on topic!

kovceg je odobren ako je grob izuzetno mokar/wet

ne foliraj sa pravilima :D
sarayewo

#53 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by sarayewo »

theTruePath wrote:otkud njemu pravo preispitivati nesto islamsko samo jer je njegov djed postupio drugacije? nije mu djed bio poslanik ako je bio vjernik

i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa" :lol:

kao sto rekoh radi se o sunnetu poslanika a.s,i neka trazi pod propisi islamske sahrane ili dzenaze
Prvo, otkud tebi pravo prosudjivati koliki je neko i kakav vjernik ili nije? Ako jesi pravi vjernik, to je jedna od prvih osnova koje naucis... ja bih se zapitao da sam na tvom mjestu. Poenta je bila da je on tako ukopan i da je on tako zelio i da se niko, ukljucujuci i hodzu, nije tome protivio. Konacno, tvoj komentar kako je on "htio biti moderan" je primitivan do krajnje mjere.

Drugo, pitao sam najnormalnije ima li igdje u Kur'anu to propisano ili ne. To kakva je kome tradicija je druga prica... U pojedinim zemljama je i tradicija da se lopovima ruke odsijecaju ili da se zene kamenuju do smrti radi preljube, pa to ne znaci da se tako Musliman treba ponasati.

I trece, dajem sebi za pravo da dovodim to u pitanje nevezano od toga kako je moj djed ukopan jer neki poput tebe prosipaju pricu kako se to ne moze, hadis je, sunnet je, a ocito da to niko ne moze potkrijepiti konkretnim citatom. Dokazi mi da Kur'an to nalaze i rasprava je zavrsena.

Ako ce tvoj naredni odgovor biti bezobrazan i iskljuciv kao onaj prvi, ne trudi se ni odgovarati jer mi od takvih odgovor i ne treba.
theTruePath

#54 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

U pojedinim zemljama je i tradicija da se lopovima ruke odsijecaju ili da se zene kamenuju do smrti radi preljube, pa to ne znaci da se tako Musliman treba ponasati.

to nije obicaj vec serijat,cisti serijat

eto koliko poznajes islam
strongwoman

#55 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

theTruePath wrote:
U pojedinim zemljama je i tradicija da se lopovima ruke odsijecaju ili da se zene kamenuju do smrti radi preljube, pa to ne znaci da se tako Musliman treba ponasati.

Al' malo si se zeznuo ... ne ide samo kamenovanje zenama koje su pocinile preljub... vec i muskarcima :D

ali zato moras imati cetiri mentalno zrela svjedoka (muskarca :D ) koji su taj preljub vidjeli svojim ocima...

ja jos nisam nigdje vidjela (osim mozda na Zapadu) da ljudi vrse preljub na sred ulice pa da ih cetiri covjeka mogu vidjeti i posvjedociti...

A sto se tice kazne odsjecanja ruke - ja bih je prva uvela... pa da vidimo kome bi palo na pamet da bilo sto ikada ukrade...

A i tu imas razliku ... ako je covjek ukrao komad hljeba da bi se nahranio i da ne bi umro od gladi, nije isto kao onaj sto je ukrao nesto vise....

Kazna za oboje je odsjecanje ruke, ali ako se svi drze Serijata i daju sadaku i zekeat onda nece biti gladnih i nece imati potrebu da kradu hljeb...

Sve je uredjeno, Serijat je neupitno ispravan Zakon ... sad je drugi par cipela sto ga se ne pridrzavamo u cijelosti ili samo djelimicno ili se pogresno praktikuje u kombinaciji sa tradicijom, stavljajuci tradiciju ispred Serijata ali sve "krunusuci kao Serijatom...

to je sasvim druga tema...
theTruePath

#56 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

Sve sto si rekla,u pravu si !

naravno,isto vazi i za musko i za zensko,danas ne postoji prava serijatska drzava ,postoje pokusaji
strongwoman

#57 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

theTruePath wrote:Sve sto si rekla,u pravu si !

naravno,isto vazi i za musko i za zensko,danas ne postoji prava serijatska drzava ,postoje pokusaji
Ovo malo si se zeznuo se odnosi na prvi citat (ne na tvoj post)...

Pokusaji moj theTruePath... pokusaji

Kazu da smo dosli na ovaj svijet da pokusamo postati ljudi.... Dragi Bog nam dao upute kako da to postignemo i djaba...

Samo ja, ja pa ja... Egoizam ubi covjeka, stvori zivotinju i gore od toga...
ljubav_aha

#58 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:

u svakoj drzavi sa serijatom,postoje modifikacije

nije serijat puka kopija Kur'ana,vec i ljudksih atributa

et' koliko poznajes takvu cinjennicu
ljubav_aha

#59 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:A sto se tice kazne odsjecanja ruke - ja bih je prva uvela... pa da vidimo kome bi palo na pamet da bilo sto ikada ukrade...

A i tu imas razliku ... ako je covjek ukrao komad hljeba da bi se nahranio i da ne bi umro od gladi, nije isto kao onaj sto je ukrao nesto vise....

Kazna za oboje je odsjecanje ruke, ali ako se svi drze Serijata i daju sadaku i zekeat onda nece biti gladnih i nece imati potrebu da kradu hljeb...

:shock: rezon nula :|

ako nisam u pravu,obrzalozi kako u tom tvom idelanom svijetu bi sadaka i zekeat pomogli bas svim gladnim :?:
strongwoman

#60 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote: :shock: rezon nula :|

ako nisam u pravu,obrzalozi kako u tom tvom idelanom svijetu bi sadaka i zekeat pomogli bas svim gladnim :?:
Posto je moj rezon nula, sve sto bih rekla bi na kraju, u tvom mozgu, rezultiralo nulom...
Evo, neka neko kome je rezon u pozitivi matematicki izracuna ... 2,5% na kompletnu imovinu recimo kraljeva, sejika, princeva Kraljevine Saudije:-) + 2,5 % od svih muslimana koji imaju visak imovine ... :D + 2,5 % svih ljudi na svijetu ...

Eh, ljubavi moja ... :D to ti je malo visa matematika koja bi rezultirala idealnim svijetom kad bi je svi primjenjivali...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#61 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Upravo tako. Nećeš obrtati novac, tj. uposliti kapital, uposliti radnu snagu, povećati vrijednost, pa i zaraditi, nego će ti lova ležati u dušeku - izvoli plati 2.5%
Mrs.Zurbrigen

#62 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Mrs.Zurbrigen »

strongwoman wrote:

Posto je moj rezon nula, sve sto bih rekla bi na kraju, u tvom mozgu, rezultiralo nulom...
Evo, neka neko kome je rezon u pozitivi matematicki izracuna ... 2,5% na kompletnu imovinu recimo kraljeva, sejika, princeva Kraljevine Saudije:-) + 2,5 % od svih muslimana koji imaju visak imovine ... :D + 2,5 % svih ljudi na svijetu ...

Eh, ljubavi moja ... :D to ti je malo visa matematika koja bi rezultirala idealnim svijetom kad bi je svi primjenjivali...
hmmm... pa zar ne placaju saudijci vec? zar se kod njih, barem djelomicno, ne koristi serijatski zakon?

O_o
za_sada_bez_dobrog_nicka

#63 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Odosmo od teme:

Sjetih se hadisa o čovjeku koji je naredio da mu se spali tijelo i pepeo raspe po kopnu i moru, pa ga Allah wst opet proživi...

Tabut ili kovčeg? Za umrlog - irelevantno. Za one koji su ostali, tabut je praktičniji, i u najmanju ruku, jeftiniji, znači opravdaniji...
ljubav_aha

#64 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:

tesko,suvise idealiziras,plus,pogledaj kako zive zemlje pod serijatksim zakonom :D
theTruePath

#65 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

P.S.: Ja da se pitam ... svi mi fino u vatru i prah prosuti na baštu, da naredne godine kukuruz bolje rodi.

slobodno to ostavi u amanet svojima prije nego sto umres
fedor

#66 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by fedor »

theTruePath wrote:
P.S.: Ja da se pitam ... svi mi fino u vatru i prah prosuti na baštu, da naredne godine kukuruz bolje rodi.

slobodno to ostavi u amanet svojima prije nego sto umres
:lol: :thumbup:
pike

#67 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by pike »

strongwoman wrote:
theTruePath wrote:

Al' malo si se zeznuo ... ne ide samo kamenovanje zenama koje su pocinile preljub... vec i muskarcima :D

ali zato moras imati cetiri mentalno zrela svjedoka (muskarca :D ) koji su taj preljub vidjeli svojim ocima...

ja jos nisam nigdje vidjela (osim mozda na Zapadu) da ljudi vrse preljub na sred ulice pa da ih cetiri covjeka mogu vidjeti i posvjedociti...

A sto se tice kazne odsjecanja ruke - ja bih je prva uvela... pa da vidimo kome bi palo na pamet da bilo sto ikada ukrade...

Sve je uredjeno, Serijat je neupitno ispravan Zakon ... sad je drugi par cipela sto ga se ne pridrzavamo u cijelosti ili samo djelimicno ili se pogresno praktikuje u kombinaciji sa tradicijom, stavljajuci tradiciju ispred Serijata ali sve "krunusuci kao Serijatom...

to je sasvim druga tema...
Znaci taj serijat je nesto ko komunizam, na papiru odlican, u praksi neizvodljiv.
strongwoman

#68 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

pike wrote:
Znaci taj serijat je nesto ko komunizam, na papiru odlican, u praksi neizvodljiv.
Mislim da bi se na insane trebao poceti sprovoditi zakon o zastiti zivotinja. Nekako mi je najprikladniji za ovaj danasnji vakat :D
wild roses

#69 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by wild roses »

strongwoman wrote:
pike wrote:
Mislim da bi se na insane trebao poceti sprovoditi zakon o zastiti zivotinja. Nekako mi je najprikladniji za ovaj danasnji vakat :D
:lol: :thumbup:
pike

#70 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by pike »

strongwoman wrote:
pike wrote:
Prikladniji od serijata :D ,serijat je ispisan u drugom vremenu sa drugim problemima...isteko' rok trajanja.
strongwoman

#71 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

pike wrote:
strongwoman wrote:
pike wrote:
Prikladniji od serijata :D ,serijat je ispisan u drugom vremenu sa drugim problemima...isteko' rok trajanja.
Serijat je pisan, doticni gospodine, za insane, za bica razumom obdarene ... kojih je, nazalost, u danasnji vakat ima jako malo... (na to sam mislila, kad vec moram sve crtati)
Shoshana

#72 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Shoshana »

Da su bica insani ikada bili razumom obdareni - nikakav im zakon ne bi bilo potrebno pisati... zar ne?
strongwoman

#73 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by strongwoman »

Shoshana wrote:Da su bica insani ikada bili razumom obdareni - nikakav im zakon ne bi bilo potrebno pisati... zar ne?
Shoshana - insani jesu razumom obdareni, insani - u prevodu znaci "onaj koji zaboravlja"... Svi smo mi podlozni grijesenju i zaboravu...

Ali se slazem sa tobom ... :)
Ahmmed

#74 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Ahmmed »

ma, meni su inače ove teme......slatke :-) :-)

Očekujem uskoro: Suknja umjesto dimija,hlače umjesto galabija, andol umjesto čurukota....Sve važnija od važnije teme....za muslimanski, te generalno ljudski opstanak, od važnosti presudne.... :run: :bih:
pike

#75 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by pike »

strongwoman wrote:
Serijat je pisan, doticni gospodine, za insane, za bica razumom obdarene ... kojih je, nazalost, u danasnji vakat ima jako malo... (na to sam mislila, kad vec moram sve crtati)
Ne moras crtat skonto sam ja iz prve :D Moja poenta je da nije do ljudi u danasnjem vaktu, vec do serijata u danasnjem vaktu. Standardi se mijenjaju i razvijaju kao i ljudi/drustva pa samim time i zakoni. Uzeti zakon pisan prije hiljadu godina i insistirati na njegovoj primjeni danas, je u najmanju ruku debilno.

Inace zavisi sta se smatra pod ovim "razumnim", ja recimo kasapljenje ljudi zbog sitne kradje ne smatram razumnim :oops:
Post Reply