Jesmo,vec odavno !@5ar5rovic
...jesmo li poraženi ...
"Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
-
popajic
#51 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
- ko pita ne skita
#52 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Ja ima kcer od 12 godina. Vodio sam je na Kovace,vodio sam je u Srebrenicu, vidjela je ono sto je ostalo od Tunela, vidjela je onu jadnu postavku ratnih eksponata u Muzeju Revolucije. Uradio sam to iz razloga, sto ocigledno, rat i njegove zrtve i posljedice, postaju anatema. Uradio sam to na kraju krajeva, jer ih u skoli ne uce te stvari, nema vise "titovim stazama revolucije" i nista nam nije sveto.
Sto se tice sporta, moja kcer ide na kosarku u skolsku salu, na klizanje na zetru, na voznju biciklom idemo u vils, a njena raja su non stop u skolskoj sali. Mi nemamo nikakav problem sa prostorom za sport. 70-ih smo imali jos manje sportskih terena, a lansirali smo neke od najvecih zvijezda jugoslavenskog sporta.
Sto se tice sporta, moja kcer ide na kosarku u skolsku salu, na klizanje na zetru, na voznju biciklom idemo u vils, a njena raja su non stop u skolskoj sali. Mi nemamo nikakav problem sa prostorom za sport. 70-ih smo imali jos manje sportskih terena, a lansirali smo neke od najvecih zvijezda jugoslavenskog sporta.
-
ja1977
#53 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
ko pita ne skita wrote:Ja ima kcer od 12 godina. Vodio sam je na Kovace,vodio sam je u Srebrenicu, vidjela je ono sto je ostalo od Tunela, vidjela je onu jadnu postavku ratnih eksponata u Muzeju Revolucije. Uradio sam to iz razloga, sto ocigledno, rat i njegove zrtve i posljedice, postaju anatema. Uradio sam to na kraju krajeva, jer ih u skoli ne uce te stvari, nema vise "titovim stazama revolucije" i nista nam nije sveto.
- ko pita ne skita
#54 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
I sta predlazes da se uardi sa tijelima tih ljudi gore koje toliko "postujes"homo_sapiens wrote:Da pitas, mozda ne bi skitao s slicnim komentarimako pita ne skita wrote:Zaista za ne povjerovat.![]()
Tacno je da gradu treba vise sportskih terena, gradu treba svasta, novi tramvaji, manja ali efikasnija policija, bolja kontrola skolskog sistema, vise parkova i zelenih povrsina, zakon o urbanom ponasanju, sto znaci kad napravis kucu, stavi fasadu, nemoj praviti supu ispred kuce, isti prozori na jednoj zgradi....ma neznam sta sve ne.
Ali,pobogu ljudi, sto Kovaci, zar se nemogu mrtvi ostaviti na miru, zar nista vise nije sveto...
Sto se ne trazi od grada da se sporstski kompleks izgradi na Poljinama, pa da i mi sutamo kosarke pored gradske elite....
za koju je, smijem se kladiti pola forumasa glasalo.
aaaa da, da ne zaboravim, treba i gradu i drzavi zakon o porijeklu imovine, pa da malo narod sa zivima poprica.
A mrtve, sehide i poginule borce ostavimo na miru.
P.S. Preporucio bih nekim forumasima, kad kompleks bude gotov, da odu koji put i pogledaju te filmove i vide sta se je ovdje dogadalo, mozda neznaju.![]()
Sjecam se pocetka rata i prvih gradskih zrtava, koje nisu zakopane na Kovacima. Tek kasnije, kada je postalo jasno da se na Bare ne moze doci zbog opasnosti sa Poljina i Kromolja i sl, i kada je jedini slobodan prostor za ukop mrtvih (kojih je svakim danom bivalo sve vise i vise, posebno nakon suludih "vojnickih izleta" na Trebevic (sjetimo se komadanta Muje Zulica i "rahmetli" komadanta i Musana Cace, koji je svoje mjesto nasao na sehidskom mezarju ?), i ostalih kvazioficirskih pripravnickih staziranja na nasim zivotima (koje smo i sami obezvrijedili vjerujuci im, boreci se za slobodu grada i drzave, dok su "oni" pljackali sve sto se moglo opljackati), gradske vlasti su inicirali sahranjivanje mrtvih boraca ABiH na Kovacima, pravdajuci ideju nedostatkom prostora, ali i obecavajuci da ce, odmah nakon oslobodjenja i stvaranja uslova, svi zakopani biti dislocirani sa Kovaca.
Da podsjetim, mjesto danasnjeg groblja (sehidskog mezarja) Kovaci je prije rata bio veliki park, sa manjim sumarkom od bagrema i ogromnom travnatom povrsinom (u gornjem padinskom dijelu), a u donjem, ravnom dijelu, bio je zasadjen niskim ratinjem, poplocanim kamenim stazama i brojnim klupama za odmor. Bilo je to nezaobilazno mjesto za odmor i izlazak predskolske i skolske djece na rekreaciju i izlet. U gradskom podrucju neprocjenjiva vrijednost.
Kasnije nikad i nikom nije na pamet padalo da ispuni obecanje da se dislocira mezarje, pa je potom zapocelo i intezivirano ukopavanje "svih i svakog", a najmanje stvarnih sarajevskih zrtava rata (npr. na tom mezarju danas nema nijednog borca ABiH koji nije musliman ! a znam da je u redovima boraca bilo i pravoslavnih i katolika, koji su poginuli u borbenim dejstvima tokom rata u Sarajevu). No to nije tema.
Tema je rusenje jednog, prijeko potrebnog, centra za sport i rekreaciju, na lokaciji na kojoj danas neki od "vjersko-finansijskih jastrebova" (adekvatnije - lesinara) zagovaraju i uspijevaju u tome, da se na toj uzurpiranoj lokaciji izgradi centar za druge namjene.
Postujem mrtve (mnogi od sehida - boraca ABiH su moji prijatelji od rodjena, poznajem pola mezarja Kovaca, a i sam sam mogao biti "sehid" desetine puta), postujem i sve osjecaje za mrtve, ali postujem i sebe, i sve zive u ovom gradu, posebno postujem i podrzavam nasu mladost, djecu i omladinu koja jedino baveci se sportom moze izaci iz drustvene krize u koju tonemo sve dublje.
Zato, zagovaram povrat u predjasnje stanje Centra za sport i rekreaciju Kovaci, a ne izgradnju nekakvog amfiteatra i multimedijalne prostorije za prikazivanje....
Na kraju, postavljam i pitanje vlasnistva zemljista na kojem se gradi novi centar. Odluka kantonalne vlasti za prijenos vlasnistva nikad nije donesena (ili objavljena), i prema tome, vlasnistvo i briga za Centrom pada jos uvijek na CSRSarajevo.
-
b_stulic
#55 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Koliko sam shvatio iz teksta ti si sa Kovaca ili iz Sirokca? Da te pitam onda - Zasto nisi isao na javnu raspravu u općinu Stari Grad ili Mjesnu zajednicu Kovaci (bili su plakati zalijepljeni na direcima) i osporio projekat i sve ovo sto si ovdje napisao rekao javno? Nisi imao vremena ? Nije mi cilj da te kritikujem jer sam i ja i skoro svi ljudi koji posjecuju ovaj forum takvi.5ar5rovic wrote:Pitanje Kovača je veoma kompleksno jer su ljudi, što se može vidjeti iz reakcija, veoma senzibilizirani po tom pitanju, posebno nakon odluke „uspješnih biznismena“ da Reis ef. Ceriću za života izgrade dvore za kojima vape svi vjernici, ovaj grad, kao i šira društvena zajednica.
Činjenica da se u ratu nije mogao vršiti ukop na gradska groblja, odredio je park na Kovačima za tu svrhu, što ne podrazumijeva da se ranije napravljeni objekti trebaju ukloniti kako bi se izgled Kovača uskladio sa vizijom učesnika nekog minderskog sijela.
Na Kovačima sam rođen, „plazao“ se zimi kao dijete u parku gdje je kasnije nastalo šehidsko groblje, igrao lopte u Sportskom centru sa Hasetovim bratićima, gledao odlične utakmice jedne raje protiv druge, jednog taxi štanda protiv drugog... U ratu je sportski centar teško oštećen ratnim dejstvima (jedinica AbiH bila tu), ali je poslije rata od strane vojske obnovljen i doveden u prvobitno stanje. Poslije toga je ponovo temeljito devastiran od strane onih koji bi trebali da ga koriste u njegovoj svrsi. Centar je izgledao kao da nema vlasnika jer se o njemu niko nije brinuo i nije mi žao što ga više nećemo imati jer ga nismo ni zaslužili.
Sa druge strane gledano, mezari koji se vide na Amricinim slikama su novijeg datuma pa obzirom da Mišćina džamija nema harem, zaslužni džematlije su u ratnom i poratnom periodu ukopani na ograđenom prostoru Sportskog centra, tako da ne stoji argumentacija za njegovo uklanjanje „zbog mezara“.
Ne bih dalje zamaro forumaše, ali nadam se da vam je nakon gornjeg jasno što sam na početku rekao da je ovo pitanje kompleksno. Nisam za Sportski centar kakav je bio, nisam ni za to da se sruši, nisam za to da se napravi multimedijalni centar da ne zaboravim... Nikada neću zaboraviti... dženaze po noći u šehidskom groblju, moje drugove koje sam ispraćao, njihovu djecu i roditelje koje sretnem... Nikada !!! I ne treba mi multimedijalni centar da me podsjeti. Tuga, pijetet, ponos je u srcu a ne u MM centru.
ONI su dobili i ovu bitku kao i onu oko Maršalke. Ili bitke nije ni bilo ? Da li je iko ikad pitao ove građane da li se slažu sa MM centrom, Rijasetom ? Idemo li dalje, jesmo li se odrekli protesta, jesmo li poraženi ...
Veliki problem Bosne je sto ljudi ne zele (ili se boj ili im je neprijatno) da javno iznose svoje stavove. To su nas naucili nekadasnji i narocito ovi sadasnji lideri koji su nam otupili "moc govora" što njima u potpunosti odgovara. Ali nije to samo danasnja boljka. Stari mi je pricao da je slicna polemika vodjena kada je nekadasnje groblje na KOvacima raskopavano i pretvarano u famozni sportski centar. I tada je bilo galame ali... nije bilo m.da. Pa onda kada je u sred groblja na Jekovcu nikla Svetina kafana - udri po rakiji i pivama - ko ? - Bosnjaci uglavnom... PA onda kada je rusena Isa-begova tekija... Ko je srusio? - Bosnjaci komunisti i vjernici. Takmicili se ljudi ko ce vise srussiti. Uz blagoslov IZ koja je tada bila u nekakvom blesavom sukobu sa dervišima.Pa i park u kome smo se, kako kazes plazali i skijali - i to je bilo groblje - grob do groba, nišan do nišana - pa ga neko raskopa...prebaci nišane - (dva u parki kod Lord-a, dva kod Kombi stanice, ostale samelji) Niko nije ni pisnuo - javno... Ali onda nije bilo ni interneta ni foruma, jer mislim da bi komentari bili identicni danasnjima.
Last edited by b_stulic on 22/10/2008 14:10, edited 1 time in total.
- uvjek dobar gost
#56 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Sve stoji sem konstatacije da ste 70-tih imali manje sportskih terena... znamo svi mi da to nije tačno... koliko je samo ledina bilo u gradu i oko njega.. istina nadkrivenih sala i terena jeste bilo manje...ko pita ne skita wrote:Ja ima kcer od 12 godina. Vodio sam je na Kovace,vodio sam je u Srebrenicu, vidjela je ono sto je ostalo od Tunela, vidjela je onu jadnu postavku ratnih eksponata u Muzeju Revolucije. Uradio sam to iz razloga, sto ocigledno, rat i njegove zrtve i posljedice, postaju anatema. Uradio sam to na kraju krajeva, jer ih u skoli ne uce te stvari, nema vise "titovim stazama revolucije" i nista nam nije sveto.
-
*mima*
#57 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
vijek dobar gost...............................na kog si ti ljut?
- ko pita ne skita
#58 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
U pravu si, samo ja mislim da se neki ne sjecaju a neki su premaldi, da je tako bilo....uvjek dobar gost wrote:Sve stoji sem konstatacije da ste 70-tih imali manje sportskih terena... znamo svi mi da to nije tačno... koliko je samo ledina bilo u gradu i oko njega.. istina nadkrivenih sala i terena jeste bilo manje...ko pita ne skita wrote:Ja ima kcer od 12 godina. Vodio sam je na Kovace,vodio sam je u Srebrenicu, vidjela je ono sto je ostalo od Tunela, vidjela je onu jadnu postavku ratnih eksponata u Muzeju Revolucije. Uradio sam to iz razloga, sto ocigledno, rat i njegove zrtve i posljedice, postaju anatema. Uradio sam to na kraju krajeva, jer ih u skoli ne uce te stvari, nema vise "titovim stazama revolucije" i nista nam nije sveto.
- uvjek dobar gost
#59 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
mima molim te drži se zadate teme, ti i ja se možemo naći i na kafi pa raspraviti šta god ... i oko čega god ja se ne krijem iza svog nika...mima wrote:vijek dobar gost...............................na kog si ti ljut?
- uvjek dobar gost
#60 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
moj ko te pita.. mnogi ovdje neće da se sjećaju... jer im obrazi nisu čisti...ko pita ne skita wrote:U pravu si, samo ja mislim da se neki ne sjecaju a neki su premaldi, da je tako bilo....uvjek dobar gost wrote:Sve stoji sem konstatacije da ste 70-tih imali manje sportskih terena... znamo svi mi da to nije tačno... koliko je samo ledina bilo u gradu i oko njega.. istina nadkrivenih sala i terena jeste bilo manje...ko pita ne skita wrote:Ja ima kcer od 12 godina. Vodio sam je na Kovace,vodio sam je u Srebrenicu, vidjela je ono sto je ostalo od Tunela, vidjela je onu jadnu postavku ratnih eksponata u Muzeju Revolucije. Uradio sam to iz razloga, sto ocigledno, rat i njegove zrtve i posljedice, postaju anatema. Uradio sam to na kraju krajeva, jer ih u skoli ne uce te stvari, nema vise "titovim stazama revolucije" i nista nam nije sveto.
-
5ar5rovic
#61 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Štulicu, odlicno si primjetio i dobro si me locirao. Nažalost (ili možda prije nasreću) više ne živim na Kovačima, a nisam baš nešto ni u kontaktu sa tom rajom, a i nema te raje nego nane i dede, gerijatrija, hebi ga. Njima to nije tesko provući kao ni mnoge druge stvari. Nisam znao za javnu raspravu, a da jesam, našao bih vremena i pored svih obaveza da kažem ovo što sam napisao.b_stulic wrote:Koliko sam shvatio iz teksta ti si sa Kovaca ili iz Sirokca? Da te pitam onda - Zasto nisi isao na javnu raspravu u općinu Stari Grad ili Mjesnu zajednicu Kovaci (bili su plakati zalijepljeni na direcima) i osporio projekat i sve ovo sto si ovdje napisao rekao javno? Nisi imao vremena ? Nije mi cilj da te kritikujem jer sam i ja i skoro svi ljudi koji posjecuju ovaj forum takvi.5ar5rovic wrote:Pitanje Kovača je veoma kompleksno jer su ljudi, što se može vidjeti iz reakcija, veoma senzibilizirani po tom pitanju, posebno nakon odluke „uspješnih biznismena“ da Reis ef. Ceriću za života izgrade dvore za kojima vape svi vjernici, ovaj grad, kao i šira društvena zajednica.
Činjenica da se u ratu nije mogao vršiti ukop na gradska groblja, odredio je park na Kovačima za tu svrhu, što ne podrazumijeva da se ranije napravljeni objekti trebaju ukloniti kako bi se izgled Kovača uskladio sa vizijom učesnika nekog minderskog sijela.
Na Kovačima sam rođen, „plazao“ se zimi kao dijete u parku gdje je kasnije nastalo šehidsko groblje, igrao lopte u Sportskom centru sa Hasetovim bratićima, gledao odlične utakmice jedne raje protiv druge, jednog taxi štanda protiv drugog... U ratu je sportski centar teško oštećen ratnim dejstvima (jedinica AbiH bila tu), ali je poslije rata od strane vojske obnovljen i doveden u prvobitno stanje. Poslije toga je ponovo temeljito devastiran od strane onih koji bi trebali da ga koriste u njegovoj svrsi. Centar je izgledao kao da nema vlasnika jer se o njemu niko nije brinuo i nije mi žao što ga više nećemo imati jer ga nismo ni zaslužili.
Sa druge strane gledano, mezari koji se vide na Amricinim slikama su novijeg datuma pa obzirom da Mišćina džamija nema harem, zaslužni džematlije su u ratnom i poratnom periodu ukopani na ograđenom prostoru Sportskog centra, tako da ne stoji argumentacija za njegovo uklanjanje „zbog mezara“.
Ne bih dalje zamaro forumaše, ali nadam se da vam je nakon gornjeg jasno što sam na početku rekao da je ovo pitanje kompleksno. Nisam za Sportski centar kakav je bio, nisam ni za to da se sruši, nisam za to da se napravi multimedijalni centar da ne zaboravim... Nikada neću zaboraviti... dženaze po noći u šehidskom groblju, moje drugove koje sam ispraćao, njihovu djecu i roditelje koje sretnem... Nikada !!! I ne treba mi multimedijalni centar da me podsjeti. Tuga, pijetet, ponos je u srcu a ne u MM centru.
ONI su dobili i ovu bitku kao i onu oko Maršalke. Ili bitke nije ni bilo ? Da li je iko ikad pitao ove građane da li se slažu sa MM centrom, Rijasetom ? Idemo li dalje, jesmo li se odrekli protesta, jesmo li poraženi ...
Veliki problem Bosne je sto ljudi ne zele (ili se boj ili im je neprijatno) da javno iznose svoje stavove. To su nas naucili nekadasnji i narocito ovi sadasnji lideri koji su nam otupili "moc govora" što njima u potpunosti odgovara. Ali nije to samo danasnja boljka. Stari mi je pricao da je slicna polemika vodjena kada je nekadasnje groblje na KOvacima raskopavano i pretvarano u famozni sportski centar. I tada je bilo galame ali... nije bilo m.da. Pa onda kada je u sred groblja na Jekovcu nikla Svetina kafana - udri po rakiji i pivama - ko ? - Bosnjaci uglavnom... PA onda kada je rusena Isa-begova tekija... Ko je srusio? - Bosnjaci komunisti i vjernici. Takmicili se ljudi ko ce vise srussiti. Uz blagoslov IZ koja je tada bila u nekakvom blesavom sukobu sa dervišima.Pa i park u kome smo se, kako kazes plazali i skijali - i to je bilo groblje - grob do groba, nišan do nišana - pa ga neko raskopa...prebaci nišane - (dva u parki kod Lord-a, dva kod Kombi stanice, ostale samelji) Niko nije ni pisnuo - javno... Ali onda nije bilo ni interneta ni foruma, jer mislim da bi komentari bili identicni danasnjima.
Btw, ne znam hoće li u budućem 100 % MM centru, kao u ovome što ga ruše, pjevati Hanka za Harisa i dijeliti rahatlokume navedenoj populaciji?
-
port4l
#62 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Odavno nisam procitao zlonamjerniji post od ovoga....homo_sapiens wrote:
Osim toga, svi sakralni objekti izgradjeni u BiH u vrijeme vladavine (okupacije) Otomanskog carstva (sva groblja, sve dzamije, ali i crkve ili sinagoge i sl,) bi morali biti pod ingerencijom (upravljanjem, vlasnistvom) drzave BiH, odnosno pod upravom neke drzavne institucije za zastitu kulturno-istorijskih spomenika, nakon cega bi drzava – institucija, trebala da upravlja njima, brine o restauraciji, brine o adaptaciji, popravkama itd, ali i ubire naknadu od turizma ili slicnih aktivnosti koje bi koristili zainteresirani. Na taj nacin bismo imali brzu izgradnju porusenih objekata, npr. Aladza-dzamiju, i dr.
Medjutim, one sakralne objekte koji su u stanju funkcionalno udovljavati vjernicima (npr. Gazi-Husrefbegova dzamija u Sarajevu, i niz drugih, slicnih objekata drugih konfesija) drzava bi morala dati na koriscenje.
Npr. za dzamije - Islamskoj zajednici BiH. Nikako ne bi bilo ispravno da IZBiH titulari takvim dzamijama, jer je takve objekte gradila ranija Otomanska drzavotvornost, i nestankom nje, nestao je i titular. Danas se IZBiH ne moze pojaviti kao pravni sljednik takvih objekata, jer IZBiH nije drzavotvornost ! (ili mozda neki smatraju da jest ?). Vlasnik takvih objekata mora biti drzava ! Jer ih IZBiH nije ni izgradila, ni svojim novcima, ni novcima svojih „dzematlija“.
Prema toj logici, onda bi i mostarski Stari most trebao biti „vlasnistvo“ IZBiH. Kome bi onda trebao pripasti stari Rimski most na Ilidzi? Ili neki od ostataka rimskih puteva ovdje ? (kome ce pripasti visocke piramide )
Na Kovacima, na mjestu danasnjeg Sehidskog mezarja, bilo je staro groblje iz Otomanskog perioda, bilo je tu 50-tak kamenih nisana (grobnih mjesta), kojih danas vise nema! Gdje su ? Ko ih je, i s kojim pravom izmjestio ? Zar ta lokacija ranije nije bila kulturno-istorijski spomenik, kulturno nasljedje danasnjeg stanovnistva Sarajeva? I muslimana, i pravoslavnih, ali i katolika ili jevreja, jer su svi zajedno zivjeli na ovim prostorima u vrijeme nastanka takvih spomenika. Odakle danas pravo samo jednom dijelu jednog naroda da uzurpira prostor i objekte? Odakle pravo pojedincima i institucijama (organizacijama) da skrnave i unistavaju takve objekte? Kako je moguce da Sehidskim mezarjem Kovaci danas upravlja Fond za zastitu sehidskog mezarja, kojem je osnivac i vlasnik Kanton Sarajevo, a da se za ukop pita IZBiH ? Ko je kome ovdje nadredjeni ?
Zasto su na tom mezarju ukopane zrtve rata iz Bratunca, zar u Bratuncu nije bilo mjesta za sehidsko mezarje? Zasto su na sehidskom mezarju Kovaci ukopani mnogi kriminalci, ali i oni koji veze nemaju sa ratom ovdje (npr, Muhamed Kresevljakovic) ? Da li samo da se popuni ogroman prazan prostor u padinskom dijelu mezarja, da bi bio stvoren jaci dojam o broju zrtava ?
Zapravo, cemu zaista sluzi Sehidsko mezarje Kovaci, cemu zaista sluzi izgradnja Memorijalnog centra Kovaci ?
ovo je zaista bruka i sramota pa kako te nije stid ovakve stvari pisati? Znas li ti sta je musliman, sta je SEHID, sta je FAKUF , znas li ti ista o ISLAMU???
fuj ode mi dan u .....
Ovo za kriminalce se slazem, nisu trebali biti gore pokopani, a to ne obraz njihovim familijama i onima koji su dozvolili to a ne SEHIDIMA i borcima armije BiH i njihovim porodicama....
Odoh da udahnem malo svjezeg zraka....
- ko pita ne skita
#63 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar
Ma nije ovo zlonamjernost, covjek nezna jel' posao ili dosao, tako da se to zove glupost. Ali da se nebi upustali u nebulozne rasparave sa likovima koji mrze sami sebe, ja cu se skinuti s ove teme i odoh na kakav satanisticki ritual da se malo odmorim od ovog lika!port4l wrote:Odavno nisam procitao zlonamjerniji post od ovoga....homo_sapiens wrote:
Osim toga, svi sakralni objekti izgradjeni u BiH u vrijeme vladavine (okupacije) Otomanskog carstva (sva groblja, sve dzamije, ali i crkve ili sinagoge i sl,) bi morali biti pod ingerencijom (upravljanjem, vlasnistvom) drzave BiH, odnosno pod upravom neke drzavne institucije za zastitu kulturno-istorijskih spomenika, nakon cega bi drzava – institucija, trebala da upravlja njima, brine o restauraciji, brine o adaptaciji, popravkama itd, ali i ubire naknadu od turizma ili slicnih aktivnosti koje bi koristili zainteresirani. Na taj nacin bismo imali brzu izgradnju porusenih objekata, npr. Aladza-dzamiju, i dr.
Medjutim, one sakralne objekte koji su u stanju funkcionalno udovljavati vjernicima (npr. Gazi-Husrefbegova dzamija u Sarajevu, i niz drugih, slicnih objekata drugih konfesija) drzava bi morala dati na koriscenje.
Npr. za dzamije - Islamskoj zajednici BiH. Nikako ne bi bilo ispravno da IZBiH titulari takvim dzamijama, jer je takve objekte gradila ranija Otomanska drzavotvornost, i nestankom nje, nestao je i titular. Danas se IZBiH ne moze pojaviti kao pravni sljednik takvih objekata, jer IZBiH nije drzavotvornost ! (ili mozda neki smatraju da jest ?). Vlasnik takvih objekata mora biti drzava ! Jer ih IZBiH nije ni izgradila, ni svojim novcima, ni novcima svojih „dzematlija“.
Prema toj logici, onda bi i mostarski Stari most trebao biti „vlasnistvo“ IZBiH. Kome bi onda trebao pripasti stari Rimski most na Ilidzi? Ili neki od ostataka rimskih puteva ovdje ? (kome ce pripasti visocke piramide )
Na Kovacima, na mjestu danasnjeg Sehidskog mezarja, bilo je staro groblje iz Otomanskog perioda, bilo je tu 50-tak kamenih nisana (grobnih mjesta), kojih danas vise nema! Gdje su ? Ko ih je, i s kojim pravom izmjestio ? Zar ta lokacija ranije nije bila kulturno-istorijski spomenik, kulturno nasljedje danasnjeg stanovnistva Sarajeva? I muslimana, i pravoslavnih, ali i katolika ili jevreja, jer su svi zajedno zivjeli na ovim prostorima u vrijeme nastanka takvih spomenika. Odakle danas pravo samo jednom dijelu jednog naroda da uzurpira prostor i objekte? Odakle pravo pojedincima i institucijama (organizacijama) da skrnave i unistavaju takve objekte? Kako je moguce da Sehidskim mezarjem Kovaci danas upravlja Fond za zastitu sehidskog mezarja, kojem je osnivac i vlasnik Kanton Sarajevo, a da se za ukop pita IZBiH ? Ko je kome ovdje nadredjeni ?
Zasto su na tom mezarju ukopane zrtve rata iz Bratunca, zar u Bratuncu nije bilo mjesta za sehidsko mezarje? Zasto su na sehidskom mezarju Kovaci ukopani mnogi kriminalci, ali i oni koji veze nemaju sa ratom ovdje (npr, Muhamed Kresevljakovic) ? Da li samo da se popuni ogroman prazan prostor u padinskom dijelu mezarja, da bi bio stvoren jaci dojam o broju zrtava ?
Zapravo, cemu zaista sluzi Sehidsko mezarje Kovaci, cemu zaista sluzi izgradnja Memorijalnog centra Kovaci ?
ovo je zaista bruka i sramota pa kako te nije stid ovakve stvari pisati? Znas li ti sta je musliman, sta je SEHID, sta je FAKUF , znas li ti ista o ISLAMU???
fuj ode mi dan u .....![]()
![]()
![]()
Ovo za kriminalce se slazem, nisu trebali biti gore pokopani, a to ne obraz njihovim familijama i onima koji su dozvolili to a ne SEHIDIMA i borcima armije BiH i njihovim porodicama....
Odoh da udahnem malo svjezeg zraka....
-
Leonid Breznjev