"Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

homo_sapiens

#1 "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by homo_sapiens »

Memorijalni centar Kovači vs Sportsko-Rekreacioni centar Kovači

Ovih dana su intezivirani građevinski radovi na izgradnji amfiteatra i auditorija s multimedijalnom salom i muzejom genocida u sklopu Memorijalnog centra Kovači, a čija je vrijednost procijenjena na cca. 3,5 mil. KM. Novac je obezbjeđen.
Namjera je da u multimedijalnoj bude prikazivan materijal iz perioda agresije 1992.-1995. koji se odnosi na šehide i poginule borce Armije RBiH, a u multimedijalnom centru, filmovima i videozapisima, predstavljen period protekle agresije na prostoru BiH. Istovremeno, gradi se i Zid sjećanja, na kojem će biti ispisane (vojne) žrtve rata u Sarajevu.

Image

Image

Image

Image

Međutim, da bi bio izgrađen amfiteatar i multimedijalni auditorij, prethodno je morao biti porušen do temelja sportsko-rekreacioni centar Kovači, poznat po asfaltnom terenu za mali nogomet i rukomet (nekad su i rukometaši RK Željezničar i trenirali i igrali ljetne prvenstvene utakmice ovdje), po košarkaškom terenu, po terenu za polo, po zatvorenoj kuglani, svlačionicama, administrativnim prostorijama, ali i tribinama sa sjedištima, koje su mogle primiti do 4.000 gledalaca.
Nekada prije rata, kad su vlasti i pojedinci znali prepoznati sport kao i tjelesni i duhovni način odgoja i formiranja ličnosti, u ovom sportsko-rekreacionom centru nije bilo mjesta za sve koji su htjeli, morali smo čekati red, ili doći prije drugih. I bilo je mnogo manje evidentiranih i maloljetnih prijestupnika, sport je vaspitavao sve.

...............

Danas je situacija sa brojem sportskih terena, barem u Kantonu Sarajevo, izuzetno kritična. Osim velikih dvorana (Skenderija, Zetra, FIS, Ilidža) čiji najam je preskup, i nekoliko školskih sala za sport, koje se takođe iznajmljuju za skupe pare, djeca i omladina nemaju besplatan, svakodnevni prostor u kojem bi razvijali svoje i tjelesne i duhovne karakteristike, i u kojem bi bili lišeni mogućnosti razvoja kriminaliteta svakog oblika.
Da li postoje podaci koliko djece i omladine živi na području općine Stari Grad, ali i ostalim gradskim općinama? A koliko je osposobljenih sportskih terena ?

Čak ni Akcioni plan, pa ni Program primarne i sekundarne prevencije koji proističe iz Akcionog plana prevencije maloljetničke delikvencije, koji je donijela Vlada K. Sarajevo, ne tretira sport i sportski odgoj kao jedan od načina prevencije, osim u dijelu u kojem navodi spremnost ministarstva sporta da finansira sve sportske aktivnosti (a novca za te aktivnosti, naravno, nema).
Pa kakve to mi ministre i pedagoške stručnjake imamo? Da li je kompletno naše društvo posvećeno vjeri, i prijekoj potrebi vjeronauke kao jedinog duhovnog načina obrazovanja.
„Rušenje sportskog centra važan je zadatak Šehidskog spomen centra Kovači“, je stav objavljen na zvaničnoj web stranici Fonda za izgradnju Šehidskog spomen mezarja Kovači.

Da li nam je bitniji šehidski spomen centar ili sportsko-rekreacioni centar na Kovačima ?
Last edited by homo_sapiens on 21/10/2008 12:08, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#2 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by uvjek dobar gost »

Ma nama kao ljudima više ništa nije bitno... isprane su nam glave i nafilovani smo kao hodajući japraci..

Ja mislim da je bitno oboje, ali isto tako mislim da je proces stvaranja mitova i legendi odavno počeo i da mi na neki način stvaramo verziju nekog svog "boja na Kosovu"... što nikako nije dobro... i također mislim da se nikako ne smije desiti da jedna politička stranka i samo jedan vjerski vođa rade sve... što se upravo sada radi... to je opet po meni vrijeđanje žrtava i nas koji smo nekom pukom srećom ostali živi i dijelom zdravi...

P.S

Neki ti je problem sa slikama...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by mIRCerka »

homo, mislim da je najveci problem u tome sto je to sve GOTOVA STVAR...kao i kad se prodavala marsalka, pa se Jan zlatan kulenovic nasao da vodi proteste protiv te prodaje na dan POTPISIVANJA... nek grade sta hoce i kako hoce vise...
Compact

#4 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Compact »

Kako uopće imate obraza diskutovati o ovoj temi. Sramota!!!
Leonid Breznjev

#5 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Leonid Breznjev »

zasto compact?
amrica

#6 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by amrica »

Meni, kao običnoj gradjanki ovog grada, sportski tereni su milion puta potrebniji od nekakvih spomenika, cak i jeftinih, a kamoli za 3,5 miliona KM oteti djeci prostor za igru.

Ma citavi Kovaci su veliki biznis, ima tu puno imena koja se spominju sa posebnim naglaskom, i zivih i mrtvih.
Compact

#7 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Compact »

Arslan wrote:zasto compact?
Allah dao toliko zemlje na kojima se mogu praviti sportsko-rekreativni centri, a mi se uhvatili Kovača! Imam osjećaj gdje god muslimani krenu sa gradnjom nečega što će nas podsjećati kao i one što dođu iza nas, odmah krenu diskusije kako je bolje graditi nešto drugo. Sentimentalno sam vezan za taj dio grada, pa možda ne mogu biti objektivan. Toliko.
homo_sapiens

#8 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by homo_sapiens »

mIRCerka wrote:homo, mislim da je najveci problem u tome sto je to sve GOTOVA STVAR...kao i kad se prodavala marsalka, pa se Jan zlatan kulenovic nasao da vodi proteste protiv te prodaje na dan POTPISIVANJA... nek grade sta hoce i kako hoce vise...

Nikad nista nije gotovo. radovi su u "zemljanoj fazi", odnosno, betonirana je podloga amfiteatra, ali tribine i sve ostalo jos nije.
Ukoliko zajednica u sarajevu smatra da je za sve nas potrebniji i bitniji sportsko-rekreativni centar na Kovacima umjesto nekakvog amfiteatra i multimedijalne sobe, koji ce inace sluziti samo za slikanje politickih predstavnika muslimana i vjerskih starjesina, ali i drugih poslusnih gmizavaca, onda jos imamo vremena zahtijevati zaustavljanje gradjevinskih radova, i povrat u predjasnje stanje objekta.
Ja osobno smatram da je za nasu zajednicu, djecu, omladinu, ali i starije, potrebniji sportski centar, i prvi dajem glas zaustavljanju radova na Kovacima. Za amfiteatre i multi.... ppostoje druge lokacije.
amrica

#9 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by amrica »

@compact
A da ti djecu koja sad zive tu, na mjestu za koje si ti sentimentalno vezan, pošaljes malo u Vogošću, na Šip, ili u Dobrinju da se igraju i bave sportom? Djeca mogu putovati, a spomenik mora biti u sred mahale, i još zauzimati sav slobodan prostor?
Niko ne ruši ništa, samo se priča o potrebi djece za prostorom za njihove potrebe, šta je važnije, živa djeca ili mrtvi ljudi, ili su tu najvažniji neki treći, živi ljudi koji će dobar kajmak od ta 3,5 miliona uzeti?
Last edited by amrica on 21/10/2008 12:22, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#10 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by homo_sapiens »

Compact wrote:
Allah dao toliko zemlje na kojima se mogu praviti sportsko-rekreativni centri, a mi se uhvatili Kovača! Imam osjećaj gdje god muslimani krenu sa gradnjom nečega što će nas podsjećati kao i one što dođu iza nas, odmah krenu diskusije kako je bolje graditi nešto drugo. Sentimentalno sam vezan za taj dio grada, pa možda ne mogu biti objektivan. Toliko.
I ja sam sentimentalno vezan za taj dio grada. Tu sam provodio djetinjstvo, igrao kosarku, nogomet .... tu sam naucio sve ljudske vrijednosti, izgradio svoj zdrav organizam, naucio biti koristan clan zajednice.

Osim toga, na ovoj lokaciji je prije ideje o amfiteatru bio izgradjen sportski centar, koji je sada oduzet svima nama. Ti mijenjas teze: Alah je dao toliko zemlje na kojoj se mogu praviti amfiteatri i multimedijalni centri, a neki se uhvatili djecijih sportskih terena da im ih oduzimaju. A najveci zagovornik je Emir Zlatar, o kojem i cijoj "sposobnosti" se moze knjiga napisati.
Leonid Breznjev

#11 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Compact wrote:
razumijem ja tebe u potpunosti. dosta mojih rahmetlija je sahranjeno na kovacima. ne trebamo ih zaboraviti, ne smijemo.. ali isto tako mozemo i trebamo o svemu diskutovati. ipak, mislim da nije potrebno razbacivati tolike novce da bi se kaburi oznacili.

sjecas se? (el~Kafirun: 6)

svako dobro.. :)
Compact

#12 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Compact »

Prijtelju, danas imamo sportski, omladinski, muzički, privredni, itd.. centar koji je sagrađen na temeljima Skender-pašine džamije, u kojem se može okupiti sva mladost ovoga grada da trenira i da se zabavlja! Imamo stadion AFH koji zjapi prazan, a jedini klub koji igra na njemu se osjeća kao podstanar! Znači mi imamo sportskih terena, ali nemamo vlast koja to treba dovesti u red, a ne djeci u Skenderiji naplaćivati ogromne cijene za treninge i fudbalske termine. Da ne govorim da je vlasnik svih navedenih sportskih kompleksa je općina Centar, pa će tema otići u pravcu načelnika valja-nevalja. Nego, hajmo mi ostaviti Kovače, neka nas do Sudnjeg dana podsjećaju na stradanja koja nam se upravo zbog ovakvih inicjativa i dešavaju.
Ponekad s'proljeca

#13 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Ponekad s'proljeca »

Bolje bi im bilo da su izgradili stanove za nezbrinute borce ABiH!!!!!

Sve su to pare od neisplacenih vojnih vrijednosnih knjizica!!!!

[quote="homo_sapiens"][quote="mIRCerka"]homo, mislim da je najveci problem u tome sto je to sve GOTOVA STVAR...kao i kad se prodavala marsalka, pa se Jan zlatan kulenovic nasao da vodi proteste protiv te prodaje na dan POTPISIVANJA... nek grade sta hoce i kako hoce vise...[/quote]

Nikad nista nije gotovo. radovi su u "zemljanoj fazi", odnosno, betonirana je podloga amfiteatra, ali tribine i sve ostalo jos nije.
Ukoliko zajednica u sarajevu smatra da je za sve nas potrebniji i bitniji sportsko-rekreativni centar na Kovacima umjesto nekakvog amfiteatra i multimedijalne sobe, koji ce inace sluziti samo za slikanje politickih predstavnika muslimana i vjerskih starjesina, ali i drugih poslusnih gmizavaca, onda jos imamo vremena zahtijevati zaustavljanje gradjevinskih radova, i povrat u predjasnje stanje objekta.
Ja osobno smatram da je za nasu zajednicu, djecu, omladinu, ali i starije, potrebniji sportski centar, i prvi dajem glas zaustavljanju radova na Kovacima. Za amfiteatre i multi.... ppostoje druge lokacije.[/quote]
Leonid Breznjev

#14 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Compact wrote:Prijatelju, danas imamo sportski, omladinski, muzički, privredni, itd.. centar koji je sagrađen na temeljima Skender-pašine džamije, u kojem se može okupiti sva mladost ovoga grada da trenira i da se zabavlja! Imamo stadion AFH koji zjapi prazan, a jedini klub koji igra na njemu se osjeća kao podstanar! Znači mi imamo sportskih terena, ali nemamo vlast koja to treba dovesti u red, a ne djeci u Skenderiji naplaćivati ogromne cijene za treninge i fudbalske termine. Da ne govorim da je vlasnik svih navedenih sportskih kompleksa je općina Centar, pa će tema otići u pravcu načelnika valja-nevalja. Nego, hajmo mi ostaviti Kovače, neka nas do Sudnjeg dana podsjećaju na stradanja koja nam se upravo zbog ovakvih inicjativa i dešavaju.
ma neka kovaca i trebaju da budu, ja samo mislim da bi se toliki novci mogli drugacije usmjeriti. evo se ubismo od izgradnje spomenika, basluka, memorijalnih centara... ali, mozda si i u pravu.. napravili smo od ove zemlje veliki kabur, malo fali... valjda je to ono sto nam je nedostajalo...
0.7.1.

#15 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by 0.7.1. »

Iskren da budem slažem se i sa Arslanom i Compactom, a opet ni s jednim u potpunosti...

prvo mislim da ste obojica previše polarizirali stavove... ja mislim da je Arslan u pravu kada kaže da u tom dijelu grada treba sportski centar, ali isto tako i on jako dobro zna da postoji nekoliko škola u blizini sa igralištima...složit ćemo se da to nije dovoljno... ali, isto tako, bilo bi korisnije usmjeriti energiju na insistiranje kod općine/grada/kantona da se na prostoru u blizini sadašnjeg rekreacionog centra (koji se izuzima) MORA pronaći prostor i izgraditi novi rekreacioni centar...

ako ćemo pošteno, naši šehidi su ukabuljeni gdje su ukabuljeni i to je mjesto gdje se memorijali centar mora i treba praviti, ali to ne znači da se građanima na tom području grada mora i oduzeti nešto što oni imaju... jednostavno treba nam i jedno i drugo... bilo bi dobro, kad bi se ljudi na ovom području malo aktivirali i pokrenuli peticiju da se pravi novi rekreacioni centar u ovom dijelu grada... zašto ne, kad smo mogli izganjati porodilište na jezeru i skinuti taju, što se ovo ne bi moglo završiti?
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#16 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by grunt »

Ja sam za to neka se pravi,ali na drugoj lokaciji.Velika je steta sto su unistili onakav kompleks!Citavo djetinjstvo sam proveo u "CENTRU",bukvalno sam odrastao ondje,ja kao i mnoga druga djeca bavili smo se sportom po kisi,suncu snijegu i danas mi se place kada prodjem i vidim sta su uradili od njega.Zbog cega unistavati nesto sto je jedan od simbola nasega grada.
Isto tako stomak mi se prevrne svaki put kada vidim da su bajne arhitekte kroz zid koji spaja dvije kapije,napravili put.Nisam ni protiv Alije ni protiv bilo koga,ali unistavati nesto sto je napravljeno nekada davno prije nas,na ustrb necega sadasnjeg za mene je ravno katastrofi!
lerdi

#17 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by lerdi »

JA CENTAR. Šta se tu lopte odigralo.
Neznam tema je malo nezahvalna za komentarisati, ali mi nije jasno zašto su morali baš centar uzeti. Eto mogli su iskoristiti prostor gdje je rijaset sad da naprave neki muzej. Pravljenje nekih sad kompleksa u situaciji u kakvoj jesmo i trošenje tolike sume novca u situaciji kakva jeste mislim da je nepotrebno.
0.7.1.

#18 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by 0.7.1. »

lerdi wrote:JA CENTAR. Šta se tu lopte odigralo.
Neznam tema je malo nezahvalna za komentarisati, ali mi nije jasno zašto su morali baš centar uzeti. Eto mogli su iskoristiti prostor gdje je rijaset sad da naprave neki muzej. Pravljenje nekih sad kompleksa u situaciji u kakvoj jesmo i trošenje tolike sume novca u situaciji kakva jeste mislim da je nepotrebno.
ma realno ne može se odvojiti... jer je igralište okruženo mezarjem i kad se pogleda sa strane (racionalno) nije mu tu više mjesto, ali se može igralište napraviti na prostoru planiranom za rijaset :D
b_stulic

#19 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by b_stulic »

Da podsjetim ove mladje. Prije Centra ovdje je bilo greblje - nastavak greblja koje se nalazi sa desne strane ulice Širokac (staro šehidsko greblje), na kome su bili sahranjeni neki od prvaka, mislilaca i dobrih ljudi Sarajeva i veliki broj branilaca grada koji su poginuli u borbama sa austrougarskom vojskom. E pa... Kada se pravio Centar ove kosti su jednostavno razbacane ili su preseljene "negdje" a dio nišana u skladu sa oprobanim receptom ili razbijen ili ugradjen u zid koji povezuje kapije na Ploči i Širokcu.
Da ne mislite da sam ja ZA ovo sto sada prave, moje misljenje je potpuno suprotno...
uvjek dobar gost

#20 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

0.7.1. wrote:
lerdi wrote:JA CENTAR. Šta se tu lopte odigralo.
ma realno ne može se odvojiti... jer je igralište okruženo mezarjem i kad se pogleda sa strane (racionalno) nije mu tu više mjesto, ali se može igralište napraviti na prostoru planiranom za rijaset :D

Mislim da je ovo pitanje pravo.... :thumbup:
amrica

#21 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by amrica »

Image

Image

Jos par slika, kako je bilo nekad
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#22 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by grunt »

amrica wrote:Image

Image

Fakat mi se place kad ovo vidim,ovdje je i Hase igrao kada je bio mlad :(
uvjek dobar gost

#23 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Ja samo želim još nešto da kažem na ovu temu i to će biti to od mene...

Sve da se uradi kao što Kolumbo kaže, odnosno da cijeli grad bude spomenik, to ne riješava naš problem, to neće pomoći u očuvanju pamćenja jer smo mi kao ljudi na neki način loši. Mi ne želimo il ne možemo da se sjećamo sa pijetetom ljudi koji su sebe dali da mi bi danas palamudili. Ljudi koji su ginuli u odbrani sarajeva su zaboravljeni , na tom zaboravu se radilo i radi se planski, žrtve su predmet politizacije i podkusurivanja, a mi kao preživjeli malo smo šta uradili da sve to ne bude tako...
To je problem jer mi kao ljudi izgleda nismo dostojni tih žrtava... nismo dostojni jer ne pamtimo, ne sjećamo se, ne znamo da vrijednujemo jer zamađijala nas je politika i slatkorječivost tih lažnih dušebrižnika koji sve rade samo da bi ostali na vlasti...

Mene je strah jer je to tako, strah me je i sramota i proći više pored Kovača, Lava il nekog drugog groblja-mezarija jer ja kao pojedinac nisam učinio sve što sam mogao da situacija ne bi i dalje bila ovakva kakva je...
Compact

#24 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by Compact »

grunt wrote:
amrica wrote:Image

Image

Fakat mi se place kad ovo vidim,ovdje je i Hase igrao kada je bio mlad :(
Nešto gledam ove slike, :sad: i slagao bih kada bih rekao da i meni nije žao. Lijepo je čuti kada neko prolazi pored igrališta i kaže:"Hase je ovdje igrao lopte kada je bio mali"! Jedina nam je utjeha da kada budemo prolazili pored Olimpijslog stadiona AFH svojoj djeci kažemo :"Sine na ovom stadionu je igrao Hase kada je bio veliki, i zbog toga što je dobro igrao stadion se zove njegovim imenom"!
Što se tiče igrališta fakat se ne uklapa u ambijent, i bolje je tražiti od Kantona, ili već nekog drugog, da za uzvrat napravi neko drugo igralište u blizini. Što se tiče kaburova Arslane, je i baš nisam neki pobornik njihovog uljepšavanja, ali kada je šehidsko mezarje "Kovači" odnosno memorijalni centar u pitanju, onda sam mišljenja da ga treba dići na najveći državni nivo što podrazumijeva i muzej, i 24satnu počasnu stražu, i još nekih sadržaja koji bi upotpunili sadržaj memorijalnog centra. Možda sam još pod utiscima raznih memorijalnih centara i spomenika iz II svj. rata, Kozare, Sutjeske, Jasenovca, itd...pa mislim da danas najbolji sinovi Sarajeva grada trebaju imati memorijalni centar puno bolji od ostalih!!!
suncica24

#25 Re: "Kovači" - Memorijalni centar vs Sportsko-rekreativni centar

Post by suncica24 »

Mene samo zanima, oduvijek, kome se, ovdje, prave spomenici?
Mrtvim?
Zivim?

Jer, dzaba spomenik kad se zivi ne sjecaju :roll:

Vjecna vatra, Jevrejsko groblje, Ruze u asfaltu, Spomen park Vraca, Markale, Kovaci, Zuc, Tunel, Spomen ploce na...

Nisu za nas spomenici.
I ne znaci da, sto ih vise napravimo, nase sjecanje je jace.
Jer svakim danom dokazujemo da nije.
Svakim danom gazimo i to sto napravimo.
I onda, pravimo ponovo, da bi se busnuli u prsa i rekli: Eeeee koliko je veliko moje sjecanje, inat i sucut :roll:
I tako svakog... prvog, sestog, petnestog, dok sjecanje ne izlapi, a oni opet ostanu prazni.
Do slijedeceg sjecanja...

Gadan smo mi narod, gadan :roll:
Locked