Kotromanići danas?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Luke Perry

#26 Re: Kotromanići danas?

Post by Luke Perry »

Pietje_Bel wrote: Kakvih konjokradioca? Je li ti znas ista o zivotima i o nacinu zivljenja Bosanskih, Hrvatskih i Srpskih ili evropskih kraljeva i kraljica uopste?

Znam, zato i kazem -konjokradice :wink:
To su bili ljudi od kojih bi mnogi, a ti svakako, mogli mnogo nauciti od nacina ponsasanja do moralnih vrijednosti pa nadalje. Oni su tada vec jeli viljuskom i nozem dok ti garant jos uvijek jedes rukama. Oni su prije 600, 700 godina znali da pisu i da citaju dok tvoja pranana tada nije ni znala da postoji uopste nesto sto se zove "pismenost".
Ne, najcesce su bili nepismeni
Ti ljudi su tada za sebe znali da su Bosnjani i imali su kakvu takvu narodnu svijest dok danas mnogo ljudi u Bosni (muslimana) nema pojma sta je i ko je.
Oni su znali samo za svoje posjede kakvi Bosnjani kakva Bosna.

Zao mi je :oops:
Pietje_Bel

#27 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Luke Perry wrote:
Pietje_Bel wrote: Kakvih konjokradioca? Je li ti znas ista o zivotima i o nacinu zivljenja Bosanskih, Hrvatskih i Srpskih ili evropskih kraljeva i kraljica uopste?

Znam, zato i kazem -konjokradice :wink:
To su bili ljudi od kojih bi mnogi, a ti svakako, mogli mnogo nauciti od nacina ponsasanja do moralnih vrijednosti pa nadalje. Oni su tada vec jeli viljuskom i nozem dok ti garant jos uvijek jedes rukama. Oni su prije 600, 700 godina znali da pisu i da citaju dok tvoja pranana tada nije ni znala da postoji uopste nesto sto se zove "pismenost".
Ne, najcesce su bili nepismeni
Ti ljudi su tada za sebe znali da su Bosnjani i imali su kakvu takvu narodnu svijest dok danas mnogo ljudi u Bosni (muslimana) nema pojma sta je i ko je.
Oni su znali samo za svoje posjede kakvi Bosnjani kakva Bosna.

Zao mi je :oops:
Lupetas brate. Stijepan Kotromanic je uveo pojam Bosnjanin kao sluzbeni pojam za autohtone stanovnike Bosne. Isti je odvojio Bosance od Bosnjana. Bosance je nazivao svim u kraljevini Bosni : Latine, Srbe, Hrvate , Bosnjane a Bosnjani su bili samo oni koji su zivijeli u Bosanskim zemljama: Hum, Zahumlje, Podrinje, Bosna, Usora, Soli.
Luke Perry

#28 Re: Kotromanići danas?

Post by Luke Perry »

Ti si meni tako sladak :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29 Re: Kotromanići danas?

Post by KatarinaKosaca »

Tu smo i danas :)
Pietje_Bel

#30 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
1)Ko god je Bosnjanin ILI kraljevstva Bosanskoga (Ali je bila stara rijec za Ili)
2) Bosancima Ljudima
3) Bosnjanin ljubo kraljevstva Bosanskoga.

poredi ovu povelju sa onom gdje pisar Tvrtka II pise koji ljudi sve zive u Bosanckom kraljevstvu i bit ce ti jasno da su Bosnjani imali narodnu svijest sto je i logicno jer dokazano je da je ona od 1300 godine pa nadalje rasla u evropi.
generator

#31 Re: Kotromanići danas?

Post by generator »

Koje lijepo prezime staro a tako poznato.
paja_patak

#32 Re: Kotromanići danas?

Post by paja_patak »

Kome puca k**** za tim probisvjetima cuj oni sebe proglasili kraljevima dje si tito tada bio da marvu posaljes u rudnik....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: Kotromanići danas?

Post by PipiDugaDevetka »

@Pietje_Bel,
Gdje je ona povelja kad King od Bosne kaže da je dubrovačko vino najbolje, pa napisa da ih oslobadja i carine i pdv-a?

Sad bi mi rekli za ''na kafu'', ali tada nije bilo kafe.

Ako su jeli viljuškama, kašikama, noževima,...Imali escajg, a šta se jelo na dvorovima bosanskim?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: Kotromanići danas?

Post by PipiDugaDevetka »

manfred wrote:Nakon turske okupacije Bosne, dva sina posljednjeg bosanskog kralja su odvedena u progonstvo u aziju gdje su ostali do kraja zivota. O njihovim potomcima se ne zna nista, ako ih ima, sanse da zive u Bosni su minimalne i teoretske.
A kćerka, šta je sa njom bilo?
Ima u Skopju Grob bosanske princeze? Ko je u tom grobu?
Narod tamošnji svašta priča, u svašta vjeruje, pa studenti prije polaganja ispita skrenu malo na Grob,....Ne znam šta rade, mantraju i čaraju,...Uglavnom vjeruju da će položiti ispit ako navrate na taj Grob, a i usput im je negdje blizu centra grada.
Eborg

#35 Re:

Post by Eborg »

Sensei wrote:Obralije (prezime Obralija) iz Kaknja tvrde da su direktni potomci kraljevske porodice. Naime, padom Bobovca pod tursku vlast, a prelaskom na islam, dato im je da odaberu mjesto gdje bi se naselili. Po narodnom predanju "obrali" (odabrali) su najbolju zemlju u okolini.
Meni je ovo isto takodjer tvrdio jedan Obralija pred nekih 6-7 godina.Tvrdi da su oni direktni potomci loze Kotromanica... :D
Eborg

#36 Re: Kotromanići danas?

Post by Eborg »

Njen sin, Šimun, nastavio je živjeti u Carigradu. Prihvativši islam, postao je veoma utjecajan. Dodijeljena mu je titula bega te je ostao poznat kao Ishak-beg Kraljević. Katarina je umrla putem a utemeljitelj Sarajeva, Isa-beg Ishaković, podigao joj je turbe u Skopju (jedna od rijetkih žena u čiju je čast sagrađena ovakva vrsta mauzoleja).
Kraljica Katarina je u svojoj oporuci napisala, kako svoje zemlje, Bosnu i Hercegovinu ostavlja svojoj djeci u nasljedstvo pod uvjetom, da se vrate katoličkoj vjeri. Ukoliko se ne vrate na katoličku vjeru, tad je svoje zemlje ostavila u nasljedstvo Svetoj Stolici, Vatikanu, koji može njom upravljati po svojoj mudrosti. Bez obzira na to, Osmanlije su Bosnom vladale narednih 400 godina.

http://www.orbus.be/proza/katarina_kosaca.htm
http://www.bobovac.org/katarina.html

BTW,evo copy-paste par postova forumasha @Orbinni sa Cyberbulevar foruma...

Postoje dva nasljednika loze Kotromanica koji su nastavili zivot izvan Bosne.

Prvi je Šimun(Sigismund) Kotromanic - sin kralja Stjepana Tomasa i Katarine Kosace o kojoj vec imamo kult. Odveden je u zarobljenistvo, ali je primio islam i obavljao znacajne funkcije u osmanskom carstvu. Njegova majka je kraljevstvo zavjetovala njemu ukoliko se vrati na katolicanstvo ali se to nije desilo. Promjenio je ime u Ishak beg Kraloglu(kraljevic). Šimun je u Osmanlijskom carstvu napravio veliku karijeru i dobio je titulu sandžak-bega od Karasija. Nikada se nije vratio kršćanstvu, niti je pokusao pobjeci. Buduci da je bio znacajna funkcija i cinovnik - bio je imucan i uticajan i vjerovatno je imao potomstvo. Pokusao sam traziti dokumente o porodici Kralogu ali ne razumijem turski. Nije sigurno dali je prezime Kraloglu ostalo u daljoj upotrebi. U svakom slucaju - u Turskoj je sigurno nastavljena krvna loza Kotromanica - i to od legitimnog nasljednika bosanske krune.

Drugi je Matija Kotromanic koji je padom bosanske kraljevine postavljen kao kralj u "novoobnovljenoj satelitskoj bosanskoj kraljevini" od strane Ugarske. Koja je obuhvatala uzak pojas sjeverne Bosne sa sjedistem u Tesnju. Najcudnije je sto je sultan sam priznao Matiju kao legitimnog kralja sto je bila neuobicajena praksa u to vrijeme. Kako bilo - ta "kraljevina" se kratko drzala a Matija potom nestao sa historijske pozornice. Matija je bio amidzic Stjepana Kotromanica i svojevremeno pretedent na krunu kada je postavljen Tvrtko II na prjesto. Ako bi iskljucili Simuna(Ishaka) bio je jedini ozbiljni nasljednik krune, a svakako i Kotromanic. Sta je bilo poslije sa njim ne zna se. Vjerovatno je nastavio zivot kao sitniji vlastelin u Ugarskoj kraljevini i moguce da je imao potomstvo. Dali je prezime ostalo i koja bi bila izvedenica na madjarskom ili njemackom - neznam - ali bi bilo interesantno istraziti.

U zadnje vrijeme javila mi se ideja da su Ishak beg isakovic(osnivac Sarajeva) i Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) u nekom srodstvu. U prvi mah da je Ishak beg Isakovic sin naseg Ishaka Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic), ali hronologija to pobija. Nas Kotromanic je po izvorima odveden u ropstvo u vrijeme kada je Ishak beg Isakovic bio izuzetno aktivan po Bosni. Prije bi bilo moguce da se radi o istoj osobi - da je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) ustvari Ishak beg Isakovic.

Uzmimo da izvor o odvodjenju Ishaka Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) u ropstvo taman kada pada Bosna nije tacan. Koliko znam radi se o interpretaciji jednog franjevca iz trece ruke mnogo poslije. Sta znamo o Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) poslije pada Bosne - gotovo nista. Da je postao znacajna funkcija i namjesnik Karasija je nesto sto sam nasao na wikipediji - nemam izvora o tome.

O skopskom krajisniku Ishak begu Isakovicu imaraznih teorija ali njegovo porjeklo nije tacno utvrdjeno. Nije utvrdjeno jeli on sin istoimenog Isak bega sa skopskog ratista ili posinak. Po nekim dokumentima je bio zarobljeni rob koji je pokazao svoje sposobnosti i zadobio povjerenje skopskog Isak bega, sto je bila uobicajena praksa tada. Po drugima je u rodu sa Kosacama cemu ide u prilog pismo koje je sam napisao Ishak beg Isakovic i gdje tako navodi. Datiranje tog pisma je nepoznato kao sto je diskutabilna godina sarajevske vakufname koja se uzima kao postanak grada. Mislim da je vakufnama ipak mladja nego sto se misli.

Postavlja se pitanje zasto je neki skopski krajisnik navodno porjeklom iz Kapadokije podigao tolike zadudzbine po Sarajevu. Saraj polje je u isturenoj provinciji koja nije bila sigurna da ce ostati pod osmanskom upravom. Zasto bi neko u Sarajevu osnovao trgovine, djamiju, prenociste, bazen, gostionu, skolu, dervisku tekiju,.. to je ogromna investicija - veca nego pokloniti danas ogromni trzni centar. Sta je nekom skopskom krajisniku Bosna toliko znacila da u nju ulozi tolika sredstva? U vrijeme pada bosanskog kraljevstva je sila roblja odvedeno, velik dio vlastele i njihove djece,.. zasto je bas princezi Katarini podigao turbe, ko mu je ona pa da joj ukazuje toliku cast. Govorimo dakle o Katarini mladoj - kceri nase popularne kraljice Katarine i sestre Ishaka Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic).

Dakle, kada covjek sagleda sta je sve Ishak beg ulozio po Bosni, koliko je pomogao i kako se ponio prema uspomeni na princezu Katarinu,... nemoguce da nije imao nikakve veze sa Bosnom.

Dakle ako uzmemo da je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) prebjegao ranije Turcima, Skopje kao najveca turska baza je najlogicniji izbor.
Kao sin Katarine Kosace je dakako u rodu sa Kosacama a to isto tvrdi za sebe Ishak beg Isakovic. Kada se uzme u obzir to pismo, graditeljska aktivnost i dobrotvornost Isak bega Isakovica i odnos prema uspomeni na princezu Katarinu - namece se logicno da se radi o istoj osobi.
Dali je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) imao motiva da prebjegne Turcima - dakako je imao.

Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) je rodjen u legitimnom braku kako se u ono vrijeme smatralo. Otac mu je bio kralj Stjepan Tomas te je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) bio legitimni nasljednik krune. Postoje jasne indicije da je kralj Stjepan Tomas ubijen upravo od ruke svog sina iz prvog nepriznatog braka - Stjepana Tomasevica koji poslije postaje kralj. Neki ga nazivaju i kralj oceubica. Iz perspektive naseg Ishaka Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) to izgleda kao veliko razocarenje i izdaja. Oca mu kralja ubija stariji polubrat koji potom preotima bosansku krunu a sve to uz pomoc i blagoslov Rima. Rim je imao tal sa Stjepanom Tomasevicem da mu podrzava tron ukoliko ovaj iskorjeni herezu sto je Tomasevic i radio. Znaci naseg Ishaka Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) su izdali i bosanska vlastela i Rim, te je izvisio. Mati mu Katarina je ostala na dvoru jer je Tomasevic nije smio otjerati - ipak je bila Kosaca - kci hercega - tada jedinog ili najmocnijeg saveznika. Medjutim kralj Stjepan Tomasevic nije imao potomstva, zena mu je bila maloljetna,... te sigurno nije trpio da mu se pred ocima setka legitimni nasljednik bosanske krune. Vladanje Stjepana Tomasevica je obiljezeno brojnim prebjegavanjima od njega kako crkvenih velikodostojnika tako i vlastele a sam kralj se zali papi kako mnogi prelaze na stranu Turaka koji su vec prisutni u Bosni. Sasvim sigurno je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) prebjegao vec ranije. U vrijeme pada kraljevstva 1463 kada se spominje da je odveden u ropstvo - on je vec bio punoljetan tako da je taj podatak nepouzdan. Turci su radije sjekli odraslo plemstvo umjesto odvodili u ropstvo.

Nastavak slijedi - poslije pada kraljevstva njegova majka Katarina Kosaca je ostala jedina kraljevske loze, buduci da je maloljetna zena Stjepana Tomasevica vec nagulila majci u Ugarsku. Ponijela je dobar dio kraljevskog blaga i dala zavjet u Dubrovniku da bosansko kraljevstvo sljeduje samo njenom sinu Simunu Sigismund Kotromanicu ukoliko se vrati u katolicanstvo - a ukoliko ne - kraljevstvo nasljedjuje papa. Kad li je prije stigao primiti islam njen sin koji je bio na putu za carigrad kao rob ili je tek pristigao? Ako je vjerovati teoriji da je odveden tek 1463 kao rob - bio je tek frisak musliman a pitanje koliko je majka imala informacija o njemu kada je odveden. Prije ce biti da je u vrijeme njenog zavjeta nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) vec odavno prihvatio islam i to ne pod pritiskom. Mogao se vratiti krscanstvu ali nije, mogao je prebjeci ali nije. Da je prebjegao, zivio bi kao kralj u egzilu a majka je vec odavno iznijela dobar dio blaga - tako da mu nista nebi falilo. Ocito je sam Rim radije racunao na ovu drugu varijantu a to je da se nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) nikada ne vrati u katolicansvo i da papi ostane bosansko kraljevstvo na raspolaganje. A u to vrijeme je Bosna frisko osvojena i mogla se lako vratiti u krscanke ruke, tada je jedna bitka odlucivala sudbinu zemlje. Tako da je nas Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) i u tom slucaju bio sigurno izdignut od Rima jer niko mu dobrovoljno nebi omogucio povrat titule bosanskog kralja i imovine. On je bio ostavljen na cjedilu kako od bosanske vlastele, tako i Rima i sasvim je bilo logicno da ih je smatrao za neprijatelje.

Tako se mozaik polako uklapa - Ishak Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic) je imao motiv da prebjegne Turcima jos ranije i da se bori za njih. U isto vrijeme nastupa Ishak beg Isakovic o cijem porjeklu neznamo nista, koji se predstavlja kao rod Kosaca i koji ocito ima jake veze kako sa Bosnom tako i sa princezom Katarinom.

Ovoj teoriji da se radi o istoj osobi nedostaje samo jedna stvar. Zasto bi Turci krili ko je ustvari Ishak beg Isakovic. Kako je moguce da se onda Ishak beg Isakovic ne spominje nigdje kao Kraloglu(kraljevic). Slucajnost ili neki politicki motiv.

Ovo je naravno pretpostavka - postoje dva Ishak bega na skopskom krajistu, po nekima otac i sin, oba aktivna u Bosni - tesko je utvrditi granicu kada jedan silazi sa pozornice a nastupa drugi. Naravno tipujem na mladjeg koji je vjerovatno 1461-ve stupio na scenu i koji je nase gore list.

Ukoliko je ova teorija previse alternqtivna i ako je hronologiaj ne potrkrijepi - ostaje zvanicna verzija o nasem Ishaku Kraloglu(Simun Sigismund Kotromanic), da je otisao u Tursku i tamo ostao kao dostojanstvenik. Bilo bi super kada bi se istrazilo njegovo eventualno potomstvo i dali su Kotromanici prezivjeli pod prezimenom Kraloglu. Nazalost internet ne daje puno, covjek bi morao istrazivati dole sa dozvolom.
Ako ti moze valjati ovo kao inspiracija za koji odjeljak u knjizi - bila bi mi cast. U svakom slucaju bi fokus na nastavku loze bio prijatna promjena u odnosu na uobicajenu pricu o Kotromanicima gdje se sve zavrzava pogubljenjem kralja.

Ostatak diskusije:
http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... 6&p=379415
Pietje_Bel

#37 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Ako ovo nije dokaz da je u vrijeme Bosanske kraljevine postojao patriotizam i jaka narodna svijest onda ja ne znam:

Nakon sto je se Petar, visoki svecanik Crkve Bosanske i dobar prijatelj kralja Tvrtka I spustio u Dubrovnik je zapisao:

"Bosna je moja mati a otstvo je moj grob."

:thumbup:
oldplague

#38 Re: Re:

Post by oldplague »

Eborg wrote:
Sensei wrote:Obralije (prezime Obralija) iz Kaknja tvrde da su direktni potomci kraljevske porodice. Naime, padom Bobovca pod tursku vlast, a prelaskom na islam, dato im je da odaberu mjesto gdje bi se naselili. Po narodnom predanju "obrali" (odabrali) su najbolju zemlju u okolini.
Meni je ovo isto takodjer tvrdio jedan Obralija pred nekih 6-7 godina.Tvrdi da su oni direktni potomci loze Kotromanica... :D
Obralije i Obralići su potomci Avara. Selo kod Kaknja iz kojeg potiču zove se Obri. Ne kažem da Kotromanići nisu mogli vući porijeklo i od Avara (i od Marsovaca, Vlaha, Slavena, Ugra), ali o tome ne znamo ništa. Kraljevska loza Kotromanića davno je ugašena i nema nikakve veze sa Bosnom kakva je danas.
Kanite se ćorava posla.

Pietje, da neko od tih tvojih kraljeva ustane iz mrtvih kojim slučajem, ti im ne bi bio nimalo drag. Dakle razluči svoj identitet od njihovog. Vjeruj mi, tvoj je stotinu puta bolji.
Orbini

#39 Re: Kotromanići danas?

Post by Orbini »

Nema vise Kotromanica, zao mi je rojalisti,... :D :-)

Loza se nastavila sa Simunom Kotromanicem, samo sto je taj promjenio ime u Ishak Kraloglu.

Ako bi ko mogao uganjati lozu Kraloglu, - to bi bio jedini nastavak loze Kotromanica - samo krvni.

Pretpostavljam da se loza nije ugasila jer je rjec o imucnoj i uticajnoj familiji Kraloglu koja je imala sigurno tuce potomaka. Danas su oni poslije par vjekova zenidbenih veza sa Anadolkama vise nalik na Tatare negoli na visoke dinarske Bosnjane.

A ko bi ih i pronasli, direktne potomke Simuna Kotromanica(Ishaka Kraloglu), mozemo ih samo znatizelje radi ugostiti, upoznati sa korjenima, gledati u kojoj emisiji federalne - i poslati nazad kuci u Tursku.

Nema vise Kotromanica, i to je jednostavno tako.
Pietje_Bel

#40 Re: Re:

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Eborg wrote:
Obralije i Obralići su potomci Avara. Selo kod Kaknja iz kojeg potiču zove se Obri. Ne kažem da Kotromanići nisu mogli vući porijeklo i od Avara (i od Marsovaca, Vlaha, Slavena, Ugra), ali o tome ne znamo ništa. Kraljevska loza Kotromanića davno je ugašena i nema nikakve veze sa Bosnom kakva je danas.
Kanite se ćorava posla.

Pietje, da neko od tih tvojih kraljeva ustane iz mrtvih kojim slučajem, ti im ne bi bio nimalo drag. Dakle razluči svoj identitet od njihovog. Vjeruj mi, tvoj je stotinu puta bolji.
Mozda im nebi bio drag ali bi se sigurno zacudili da se potomci njegovog naroda nazivaju tudim, Hrvatskim imenom... :D
oldplague

#41 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Ne bi Pietje, ne bi. Vjeruj. Bliži bi im bili ti koji se nazivaju hrvatskim imenom nego ti. Zapravo, najbliži bi im bio onaj koji bi im dao komad zemlje, kulu i nekoliko kmetova.
Pietje_Bel

#42 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Ne bi Pietje, ne bi. Vjeruj. Bliži bi im bili ti koji se nazivaju hrvatskim imenom nego ti. Zapravo, najbliži bi im bio onaj koji bi im dao komad zemlje, kulu i nekoliko kmetova.
Mozda bi im bili drazi ali to nije vazno. Za nacionalni procvat je mnogo vaznije romantizacija i kulturni procvat nego neka realnost. Upravo je romantizacija uvijek bila katalizator svakog nacionalnog procvata.
oldplague

#43 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:Ne bi Pietje, ne bi. Vjeruj. Bliži bi im bili ti koji se nazivaju hrvatskim imenom nego ti. Zapravo, najbliži bi im bio onaj koji bi im dao komad zemlje, kulu i nekoliko kmetova.
Mozda bi im bili drazi ali to nije vazno. Za nacionalni procvat je mnogo vaznije romantizacija i kulturni procvat nego neka realnost. Upravo je romantizacija uvijek bila katalizator svakog nacionalnog procvata.
Nacionalni procvat, odnosno narodni preporod, da budemo precizniji, je ZAVRŠEN. Tvoji kraljevi su umrli daaaavno prije tog preporoda. Nevažno je šta je osjećao narod, ali vlastela nije imala nikakvog osjećaja narodne pripadnosti. Uvjeravam te, svaki bi od njih dao cijelu Bosnu i Hum pride za stotinjak hektara žita u Ugarskoj. I naravno, bila im je važna vjera, ne kao duhovna, već politička odrednica.
Pa Katarina se, zaboga, rođene djece odrekla zbog njihove konverzije. To su bili probisvjeti, sluge svojih sizerena, lažovi i mutikaše. Pucalo im je dupe za narod, koji i nisu smatrali ljudima u pravom smislu riječi.
Pietje_Bel

#44 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Pietje_Bel wrote:
Nacionalni procvat, odnosno narodni preporod, da budemo precizniji, je ZAVRŠEN. Tvoji kraljevi su umrli daaaavno prije tog preporoda. Nevažno je šta je osjećao narod, ali vlastela nije imala nikakvog osjećaja narodne pripadnosti. Uvjeravam te, svaki bi od njih dao cijelu Bosnu i Hum pride za stotinjak hektara žita u Ugarskoj. I naravno, bila im je važna vjera, ne kao duhovna, već politička odrednica.
Pa Katarina se, zaboga, rođene djece odrekla zbog njihove konverzije. To su bili probisvjeti, sluge svojih sizerena, lažovi i mutikaše. Pucalo im je dupe za narod, koji i nisu smatrali ljudima u pravom smislu riječi.
Ne slazem se. Ali i da je to sve tacno sto kazes mi cemo nase kraljeve prikazivati kao ljude koji su volijeli svoj narod i prikazivat cemo narod koji je volio svoje kraljeve i kraljice.

Image

Istina je negdje u sredini. A da je nacionalni procvat zavrsen je totalna fula jer on u Bosni tek pocinje. Ili bolje receno: On jos nije ni poceo kako treba.
oldplague

#45 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Za Srbe i Hrvate je završen Pietje. Bošnjački se preporod privodi kraju, ali on je okupio samo Bosance islamske vjeroispovijesti. Ne znam šta ti tu nije jasno. Narod Srednje Bosne ne slavi Katarinu jer je bila Bošnjakina, već zato što je Bosnu zavještala Vatikanu. Nije niko lud.

Popusti ba, nema od toga ništa. A i besmisleno je.
burek_in_space

#46 Re: Kotromanići danas?

Post by burek_in_space »

Pietje_Bel,tebi je bash dosadno u zhivotu! :zzzz:
Pietje_Bel

#47 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Za Srbe i Hrvate je završen Pietje. Bošnjački se preporod privodi kraju, ali on je okupio samo Bosance islamske vjeroispovijesti. Ne znam šta ti tu nije jasno. Narod Srednje Bosne ne slavi Katarinu jer je bila Bošnjakina, već zato što je Bosnu zavještala Vatikanu. Nije niko lud.

Popusti ba, nema od toga ništa. A i besmisleno je.
Meni nije besmisleno. ;)
oldplague

#48 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Besmisleno je, jer se ti za dobrobit svoga naroda i svoje zemlje moraš (ili možeš) zalagati sa realnog polazišta. Tragajući za nekim mitskim korijenima bošnjaštva ti zapravo ponovo negiraš Bošnjacima pravo na narodni identitet. Prema tvojoj logici, oni su Bošnjaci sa felerom, moraju nešto mijenjati na sebi, moraju se uzirati na nekakve srednjovjekovne vlasteline i slaviti ljude koji bi ih mrzili i progonili da su živi. Ispada da je sve što su Bošnjaci bili posljednjih 500 godina nekako pogrešno, manje vrijedno i za odbaciti.
Uopšte ne razumiješ da su narodi ono što vrijeme i istorija od njih naprave.
Pietje_Bel

#49 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Nije manje vrijedno ali nacionalno Bosnjastvo se ne moze graditi na Osmanskoj okupaciji. Isto kao sto je se Albanstvo gradilo na Ilirskim mitovima i uzdiglo iznad vjere i kao sto je se Iranski preporod gradio na Perzijskoj a ne Ilsamskoj istoriji tako ce se i Bosnjastvo, ukoliko zeli da postane istinska nacionalna nacija, trebati graditi na Bosanskoj istoriji. Znaci nacija i vjera moraju biti odvojene inace nemozemo pricati o naciji. Turci su to uradili, Albanci, Perzi i svi ti preporodi su bili cisto nacionalni. Iranci su odrzavali parade Perzijske vojske u sred Teherana prije samo 50 godina. A taj vojska nije postojala 2500 godina. Turci su za svoju zastavu uzeli mjesec i zvijedu koja se pojavljuje na pred-Ilsamskim Turskim grbovima, Albanci su svoj preporod poceli sa rijecima: Vjera ALbanaca je Albanstvo.. itd. itd.
oldplague

#50 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pietje, od Albanaca se nisu oformila tri naroda, oni su iz turske okupacije izišli kao jedan narod. Mi nismo. Proces gotov.
Post Reply