spreca wrote:
Za sada imaju podrsku srbije....ja mislim da ce ta podrska slabiti ulaskom Srbije u EU.....srbiji je potrebno kosovo za sada kako adut za trgovinu sa EU i izvlacenja pogodnosti oko ulaska...kasnije ce to biti sasvim drugacije a polako ce to padati u zaborav a srbima kosova ce biti ili da slusaju pristinu ili da se polako snalaze selenjem u neka druga mjesta u matici gdje ce zivot biti podnosljiviji
To je veoma nategnuta teorija da ce Srbija u buducnosti odustati od podrzavanja srba na Kosovu.Jer i danas ovako siromasna Srbija dnevno dole salje ogromne pare kao podrsku.Ustvari meni je tvoja teorija moguca jedino ako bi Srbija priznala Kosovo i onda totalno odustala od teritorije i naroda.
Srbi juzno od Ibra koji cine 2/3 srpske populacije su davno vec okrenuti Pristini.Cak su ih prije par godina zbog toga prozivali kao izdajnicima.
mistek wrote:
To je 4% na teritoriji Kosova. Realno, Albanci ni ne moraju dalje da guraju što se toga tiče.Kakva je struktura tog sprskog stanovništva na Kosovu? Nešto čisto sumnjam da mladi imaju perspektivu i da im se ostaje. Čisto sumnjam da ne gledaju kao Beogradu, pa onda zapadnoj Evropi. A Albanci, taman i da iseljavaju, imaju prirodno priraštaj koji će sve to prevazići.
Za Kosovo, Srbi samo moraju smisliti model kako da sve ozvaniče i čime da zamažu oči narodu. Hoće li to biti nekakva ZSO ili nešto peto, totalno nevažno. Uloga ZSO bi bila praktično nikakva. Kosovo je alat u igri sa EU, još malo im treba i..
I, inače stvar koja mi nije jasna s ovim oko ZSO - u tom modelu, kakav god da je i u opštinama koje bi ZSO uključila postoje opštine gdje Srbi uopšte nisu apsolutna većina?
Mislim da srbi jedino na Kosovu imaju pozitivan prirodan prirastaj.Bg ne racunam.Sve je borba za opstanak,pa i ova ZSO gdje bi kao bili svoji na svome,sigurni.
Jeremic je rekao jednu zanimljivu stvar.Da je Vucic na jednom od sastanaka predlozio razmjenu teritorija,Presevo itd za sjever Kosova,koju je kao i Taci podrzao,ali je Amerika odbila.Mislim da i oni (USA,EU) ne bi bas voljeli da vide etnicki cistu drzavu Kosovo.