Albanija je katastrofa jednako kao Srbija, Hrvatska i BiH. Razlike su minimalne.sherbett wrote:Nisam znala ovo za Albaniju, ja se vise referiram na Kosovo jer mi je poznatija situacija.
Vidim po porodicama koje su napustile Kosovo i zive npr evo i ovdje kod nas u RH.. majke imale po 7 djece, kceri neke ostaju na jednom.. tako da vjerujem da natalitet opada. Al recimo kod njih je po 7 djece bilo do unazad generaciju, a kod nas domicilnih je 7 bilo u bakinoj generaciji i to jedino ako su sa sela. Dakle i dalje je omjer znatno veci..
U RH svake godine sve manje prvasica.. evo neki dan na vijestima da tipa 20-ak gradova ima neki prirast.. tj vise rodjenih nego umrlih.. ostali samo umrle broje. Isto je sa Srbijom.. za BiH ne znam.
Oni imaju i drugaciju tradiciju.. jos moja generacija, a ja sam 83., su bili ugovarani brakovi..to se zeni/udaje sa 20 god.. do sada rodi 3, 4, 5, djece.. a ja niti jedno![]()
Sto bi reko kolega iz Srbije, valjda u mene previse interneta![]()
Ugovoreni brakovi vec izumiru pa je i medju njima manje zasnivanja obitelji.. traze sami partnera.. to potraje ili se ni ne desi tako da je i to formula za pad nataliteta.. a s druge strane, to sto kazes, masovno se iseljavaju. Na Kosovu ima zivota jedino u Prizrenu i Pristini.. znaci sve puno sve gori..
Crnogorci imaju drasticno bolji natalitet od jednih, drugih i trecih. Pa recite da su lijeni.
Zanimljivo je da Bosnjaci imaju drasticno bolji natalitet u Srbiji i Crnoj Gori nego u BiH. Albanci na Kosovu i u Makedoniji imaju drasticno bolji natalitet negu u Albaniji. Madjari imaju bolji natalitet u Srbiji nego u Madjarskoj itd.
Stopa nataliteta je direktno povezana sa stepenom urbanizacije i obrazovanja stanovnistva. Svi su u padu. Za 20-30 godina svi ce imati priblizno istu stopu nataliteta.
Inace, sve zemlje svijeta, osim Konga (ako se ne varam), biljeze pad nataliteta.
Evo lista, malo stara, sada smo gori... mozes nas sve naci na zacelju
Broj djece po zeni - totalna stopa fertiliteta
https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?v=31