cyprus wrote:@Kiki, hajde stvarno da ovo privodimo kraju... Iscrpljujuće je ovo, već se pomalo osjećam kao da vodim diskusiju sa Haznadarom ili Sarafinom...
Ovih par rečenica najbolje oslikava promašenost tvojih stavova na ovoj temi... Čuj, ako su ljudi normalni
Pa jebote, da su normalni, ne bi im smetalo da žive sa drugim i drugačijim... Međuetnički problemi i nastaju tamo gdje počnu dominirati ljudi koji nisu normalni... Zapravo, meni se čini da ti ovim impliciraš da je normalno to što ljudi žele da žive samo sa svojom "vrstom" mrzeći tuđu, a nisu normalni ako ne žele etničko razgraničenje...
Dakle, ti svojom pretpostavkom da do mirnog razgraničenja može doći "ako su ljudi normalni", samo još dodatno potvrđuješ da do mirnog razgraničenja i "humanih" preseljenja u multietničkim područjima ne može doći u velikoj većini slučajeva...
Analogija koju sam ja iskoristio itekako stoji... Manje je tu bitno šta je prirodna, a šta društvena kategorija... Al hajd, evo iskoristit ću i primjere gdje nećeš moći potegnuti taj argument... Ti dakle tvrdiš da su vjere i nacije uzroci konflikata i nasilja... To je kao da tvrdiš da je Internet uzrok cyber kriminala - no Internet, no cyber criminal, jelde? Ili da je fudbal uzrok huliganizma... Ili da su bejzbol palice uzrok premlaćivanja... Ili da su sprejevi uzrok grafiterskog vandalizma... Ili da je porodica uzrok porodičnog nasilja - da nema porodica, ne bi bilo ni porodičnog nasilja... Logično, rekao bi Čombe

E, to je i tvoja logika ovdje...
Moja (definitivno) završna riječ - neuporedivo više smisla ima vršiti pritisak na države koje ugnjevaju svoje nacionalne manjine da se okanu toga i poštuju univerzalna ljudska prava, nego cijepati teritoriju k'o papir... Vidljivo je na mnogo primjera da takav pritisak zna dati pozitivne rezultate... Kulturno-političke autonomije se tu često pokazuju kao solidno srednje rješenje... Rijetko gdje idealno - ali to je nešto najbliže moguće optimumu u većini slučajeva... Sa druge strane, često mijenjanje granica po defaultu znači nestabilnost (sve suprotno od toga šta ti tvrdiš), a veliki broj granica na malom prostoru isto tako po defaultu znači opterećenje i barijeru za ekonomski razvoj... Živ bio nemoj mi porediti granice unutar EU sa nekim potencijalnim granicama zamišljenih državica na teritoriji današnjeg Irana, Iraka ili Južnog Sudana - zaista je smješno...
Preseljenja stanovništva također nisu rješenje... Preseljenje stanovništva širih razmjera je gotovo nemoguće zamisliti kao miran proces, a uspostavljanje etnički homogenih teritorija je posao koji gotovo uvijek uključuje nasilje i zločine... Čak i kada bismo zažmirili na taj haos koji bi nastao na taj način zarad nekog uspostavljanja konačne stabilnosti poslije toga, ne smijemo zaboraviti da to nije kraj historije, i da će se stanovništvo nastaviti kretati, migrirati i ponovo miješati u budućnosti... I šta onda? Hoćemo li prolaziti kroz taj proces prečišćavanja teritorija svako nekoliko decenija ili šta? Multietničnost je vrijednost i neminovnost savremenog doba... Shvati to!
Što se tiče Kosova... Rješenje za tamošnje manjine nije da se isto službeno proglasi za teritoriju albanskog naroda, gdje će svi drugi biti građani drugog reda... Nego to mora biti država svih kosovskih Albanaca, Srba, Bošnjaka, Roma, Turaka, Goranaca i ostalih, gdje svaka od tih grupa mora imati dovoljno prostora za ostvarivanje svojih kolektivnih prava i njegovanje svoje kulture, a svaki pojedinac iz tih grupa zagarantovano poštivanje njegovih ljudskih prava... Isto treba i da važi za sve građane Republike Srbije bez obzira na njihovu etničku pripadnost... Znam da to nije lako ostvarivo među homo balcanicusima, ali to je ideal kome treba težiti, i polje na kojem se uz pomoć Zapada može realno može ostvariti značajan progres... U svakom slučaju, to je mnogo bolji i moralno opravdaniji cilj, nego stvaranje ekskluzivno albanskih, ekskluzivno srpskih, ekskluzivno bošnjačkih itd. teritorija... Sve države današnjice su u manjoj ili većoj mjeri multietnički, i u skladu sa time se trebaju i ponašati...
PS O Timoru i Novoj Gvineji stvarno nemam snage više...
Ne diraj mi Haznadara i Saru.
Nemoj biti kao onaj smarac Befly (ili kako vec)...
Dragi Kipranin, malo razmisli prije nego napises. Kao da odgovaras u afektu pa ne stignes razmisliti. Trebam li navoditi primjere drzava poput Ceske ili Slovacke, koje su se razisle na miran i civilizovan nacin. Jesu li nenormalni zato sto vise nisu zeljeli zivjeti zajedno? Nisu. Dosadio im brak, promijenili se interesi, pa se na kraju razveli. Odnosi, razlicite vrste, se sklapaju i prekidaju. Ne mora znaciti da je neko nenormalan. Ako cemo slijediti tvoju logiku, sve drzave svijeta i sve narode mozemo okarakterisati kao nenormalne. Vidis li u kakvu zamku upadas? Sve drzave svijeta su nastale na temelju etnickog razgranicenja. Velike nacije su okupirale male. Vidis li apsurdnost svoje pozicije? Zagovaras nepovredivost granica nacionalnih drzava,
koje su podjelile ljude kada su stvorene, a proklaumjes se kao zagovornik suzivota. Vidis li nedosljednost?
Kada sam govorio o normalnim podjelama, mislio sam na Cehe i Slovake. Mislio sam na Engleze i Skote, Spance i Katalonce. Englezi su me pozitivno iznenadili. Spanci su pokazali da su
nenormalni. Brak pod prijetnjom sile.
Humano preseljenje sam naveo kao opciju u slucaju srpskih enklava na Kosovu. Naveo sam kao obavezu Srbije da svojim gradjanima ponudi alternativu, kada zvanicno potpisu da Kosovo nije Srbija. Da im je stalo do obicnog covjeka, davno bi to uradili. Ljudima zivot propada u okruzenju. Shvatas li? Jebo sve drzave - MENI JE VAZAN COVJEK. Ja nemam naciju ni vjeru - imam jedino ljubav prema covjeku. Nema nista, ali nista, vaznije od sigurnosti i slobode. Ti ljudi u enklavama nemaju ni sigurnost ni slobodu, nemaju normalne uslove za zivot. Posto su Srbi i Albanci do te mjere bolesni da ne mogu naci normalno rjesenje, zivjeti zajedno kao braca, onda bolje da se razgranice. Ja ti govorim 100 puta, pazljivo citaj. Volio bih da Srbi i Albanci, svi narodi svijeta, zive kao braca, kao jedna velika porodica. Moji romanticni pogledi na svijet i realnost na terenu su u koliziji. Ako me pitas: da li je bolje humano prseljenje ili zivot u enklavi, ja cu reci - humano preseljenje. To je moj izbor izmedju ove dvije opcije. Ne vjerujem da pisem toliko nejasno da ne mozes shvatiti o cemu govorim.
Medjutim, ne brini se, nece Srbija uraditi nista slicno. Taman posla da elita svojim gradjanima kupi stanove kada iste novce moze preusmjeriti u vlastite dzepove. Bolesnoj srbijanskoj vlasti odgovaraju srpske enklave na Kosovu. Da se njih pita, oni bi voljeli da Albanci pokolju taj nesretni narod, pa da od toga mogu politicki profitirati. Nema ni 'b' od brige za svoje gradjane.
Na taj nacin mozemo relativizovati bilo koju drustvenu pojavu, bilo koju ideologiju. Uzet cu kao primjer apatrhejd. Ima puno zajednickog sa vjerama. Aparthejd je branio bijelcima zasnivanje bracnih odnosa sa drugim rasama - vjere brane zasnivanje bracnog odnosa sa drugim vjerama. Aparthejd je branio drugim rasama pravo na vlast i imovinu - vjere su isto branile pravo na vlast, ogranicavale pravo na imovinu i uvodile posebne takse za nevjernike. Ako nastavim navoditi primjere, narocito odnos pravovjernih prema nevjernicima, brzo cemo doci do zakljucka da je aparthejd liberalan u odnosu na vjeru. Pogledaj sta je sovinista apostol Pavle, neprikosnoveni krscanski autoritet, prvi do Boga i Isusa, pisao o zenama, pa ces brzo doci do zakljucka da je za njega sovinista Mustafa Busuladzic mala maca. Religijske apologete nam pokusavaju svoje ksenofobicne i sovinisticke pamflete predstaviti kao ideal za sva vremena. Kod mene ne moze proci, ne znam za tebe. Imam postovanje za autore religijskih knjiga, bili su avangarda za svoje vrijeme, ali su za danasnje zaostali i primitivni koncepti drustvene organizacije. Vjerske i nacionalne podjele su veoma teske i veoma destruktivne. Takve su od nastanka do dana danasnjeg. Cim su nastale, istog trenutka, napravile su podjelu medju ljudima. Kako vrijeme odmice, podjele su sve vece i teze.
Nisi naveo primjere heterogenih drzava koje super funkcionisu, u kojima nema etnickih i vjerskih tenzija. Ima ih svega nekoliko. Amerika je najbolji primjer. Velika vecina heterogenih drzava je nestabilna sa stalnim unutrasnjim problemima i borbama izmedju etnickih i vjerskih skupina. To je priroda svake nacije i vjere, shvati to - borba za dominaciju. Evo ti nesretna BiH, ne idi dalje. Zestoka borba tri plemena za dominaciju. Neka to pakuje ko kako zeli, to je neoboriva cinjenica. Borba za prevlast neminovno vodi do sukoba. Tek cemo imati ratove sa vjerskom i nacionalnom pozadinom. Zapravo, takvi ratovi nikad nisu prestali... To su cinjenice stari moj a ne moje misljenje, a narocito ne moje zelje. Ti imas problem prepoznati kada govorim o cinjenicama i realnosti na terenu, a kada o svojim uvjerenjima.
Od pritiska nema nista. Ta vrsta pritiska se koristi iskljucivo kada je u pozadini politicki interes, gotovo nikada iz potrebe da se pomogne ugrozenim skupinama. Nemoj samo da navodim milion primjera koji dokazuju da pritsak daje slabe ili nikakve rezultate.
Par puta sam naveo i svaki put si izbjegao prokomentarisati slucaj posljednjeg genocida, kao najtezeg oblika zlocina prema jednoj grupi. Radi se o genocidu nad Jezidima. Taj narod, nenaoruzan, onemogucen da se brani, je dozivio ko zna koji masakr u svojoj historiji. Oni broje 72. Koliko jos masakara treba dozivjeti jezidi narod (vec su na rubu bioloskog unistenja) da bi se shvatilo da im Irak, u kojem ih milioni tretiraju kao 'obozavatelje sotone', ne moze i ne zeli zastiti. Nikako ne razumijem, zasto odrzavati u zivotu drzavu konstantnih sukoba i nasilja?
Ne mozemo se ucahuriti u postojece stanje. Ljudi se mijenjaju. Nekada smo imali monarhije, velika carstva, komunizam i teokratiju, sada imamo nacionalne drzave i demokratiju. Nece na tome ostati dovijeka. Misljenja sam da smo blizu trenutka kada ce nacionalne drzave postati proslost... a ti jarane brani Irak i slicne propale tvorevine do samog kraja.