Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post Reply
DonieBrasco

#126 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by DonieBrasco »

zavrzlama wrote:Srbija je vojni,strateski i MORALNI gubitnik raspada sfrj...

Jednostavno nema rjesenja za srbiju koje bi istu izvadilo iz agonije i govana.. Posebno je bitan moralni faktor jer je srbija sve ciljeve izgubila ne kao zrtva nego dzelat i moralni gubitnik....srbiji jedina kompenzacija moze biti neki teritotijslni dobitak podjelom BIH...to ce i biti politika srbije u narednim godinama....
Nakon presuda za genocid i svih drugih cinjenica nema sanse da ce dobiti parce BiH, a kamoli da se RS odcjepi.

To su pusti snovi za koje ce se oni na zalost boriti, sto je lose po nas u BiH.
covek92

#127 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

DonieBrasco wrote:
zavrzlama wrote:Srbija je vojni,strateski i MORALNI gubitnik raspada sfrj...

Jednostavno nema rjesenja za srbiju koje bi istu izvadilo iz agonije i govana.. Posebno je bitan moralni faktor jer je srbija sve ciljeve izgubila ne kao zrtva nego dzelat i moralni gubitnik....srbiji jedina kompenzacija moze biti neki teritotijslni dobitak podjelom BIH...to ce i biti politika srbije u narednim godinama....
Nakon presuda za genocid i svih drugih cinjenica nema sanse da ce dobiti parce BiH, a kamoli da se RS odcjepi.

To su pusti snovi za koje ce se oni na zalost boriti, sto je lose po nas u BiH.
Nece biti problema oko toga jos, mozda u buducnosti, ali Srpska i ovakva je solidna za Srbe i omogucava im da barem prezive i ne izgube identitet a to je vazno i za Srbiju.

Drugo, budi iskren, to svakako ne zavisi od presuda za genocid da li ce se RS odcepiti ili imati mogucnost i podrsku za to?
Hoces reci da svet tako funkcionise i da ima pravde u svetu a ne interesea i pravilo jaceg i slicnog?

Mislis da ce prilikom neke zelje Srpske da se odcepi doci i reci im, e stanite vi ste pocinili genocid nad velikim i bitnim narodom Bosnjaka i ne mozete da se odcepite a nece to spreciti ili dozvoliti gledajuci desavanja u svetu i interese velikih sila?

U ovom trenutku to nikom ne odgovara, pa ni Srbiji, s obzirom da bi opet verovatno bila izolovana ili delimicno izolovana od razvijenog sveta.

U buducnosti ne znamo sta ce biti ali niti Srbiji niti Srpskoj nista specificno ne fali ni ovakvo stanje a narocito ne zato sto nije Srpska ta koja je blokirana i cije ideje ili zelje ne prolaze, oni rade ljudi sta hoce i kako hoce, Bih je blokirana i Bosnjaci su ti koji su delimicno blokirani i koji ne mogu da ostvare sve svoje interese ili ulazak u EU/Nato I slicno, zbog Srpske a i Hrvata.
studiorum_tuzlaensis

#128 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zato Vas i treba govnjivom motkom tjerat gdje god opanak pružite.
Leverage

#129 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Leverage »

covek92 wrote: Nece biti problema oko toga jos, mozda u buducnosti, ali Srpska i ovakva je solidna za Srbe i omogucava im da barem prezive i ne izgube identitet a to je vazno i za Srbiju.

Drugo, budi iskren, to svakako ne zavisi od presuda za genocid da li ce se RS odcepiti ili imati mogucnost i podrsku za to?
Hoces reci da svet tako funkcionise i da ima pravde u svetu a ne interesea i pravilo jaceg i slicnog?

Mislis da ce prilikom neke zelje Srpske da se odcepi doci i reci im, e stanite vi ste pocinili genocid nad velikim i bitnim narodom Bosnjaka i ne mozete da se odcepite a nece to spreciti ili dozvoliti gledajuci desavanja u svetu i interese velikih sila?

U ovom trenutku to nikom ne odgovara, pa ni Srbiji, s obzirom da bi opet verovatno bila izolovana ili delimicno izolovana od razvijenog sveta.

U buducnosti ne znamo sta ce biti ali niti Srbiji niti Srpskoj nista specificno ne fali ni ovakvo stanje a narocito ne zato sto nije Srpska ta koja je blokirana i cije ideje ili zelje ne prolaze, oni rade ljudi sta hoce i kako hoce, Bih je blokirana i Bosnjaci su ti koji su delimicno blokirani i koji ne mogu da ostvare sve svoje interese ili ulazak u EU/Nato I slicno, zbog Srpske a i Hrvata.

lololoo pamparaparararam aaaaaaaa

lalalalalalalalalala lolololo

trololololololo ahahaha ohohoho

ahahahaha ohohohoho lolololololololo
DonieBrasco

#130 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by DonieBrasco »

Luđi su oni sto misle da ce ih bilo ko u svijetu podrzati u odcjepljenju da ne napisem nezavisnosti RS i onda formiranju Velike Srbije, sem Rusije i mozda ovih xy zemljica u africi i aziji.
covek92

#131 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

@leverage

Jel su to svi tvoji argumenti ili prosto imas tako po nekad ispade zbog psihofizickog stanja pa se to mora ignorisati?

Trolovanje je zapravo ovo tvoje a ja pisem cinjenice i argumentovane stvari sa kojima mozes da se slozis ili ne, ako se ne slozis, napises sta ti se ne svidja i kakvo je tvoje misljenje, pa diskutujemo, na Forumu.
Leverage

#132 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Leverage »

covek92 wrote:@leverage

Jel su to svi tvoji argumenti ili prosto imas tako po nekad ispade zbog psihofizickog stanja pa se to mora ignorisati?

Trolovanje je zapravo ovo tvoje a ja pisem cinjenice i argumentovane stvari sa kojima mozes da se slozis ili ne, ako se ne slozis, napises sta ti se ne svidja i kakvo je tvoje misljenje, pa diskutujemo, na Forumu.
To je zbog mog psihofizičkog stanja.

Argumentacija ti je ovo s opankom što ti je napisao ovaj iznad mene.
DonieBrasco

#133 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by DonieBrasco »

covek92 wrote:Mislis da ce prilikom neke zelje Srpske da se odcepi doci i reci im, e stanite vi ste pocinili genocid nad velikim i bitnim narodom Bosnjaka i ne mozete da se odcepite a nece to spreciti ili dozvoliti gledajuci desavanja u svetu i interese velikih sila?
Sto ne vratite Kosovo ako je tako, sto se ne odjecpi RS ? Kad ce ta Velika Srbija ako gledamo desavanja u svijetu i interese velikih sila ?
covek92

#134 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Leverage wrote:
covek92 wrote:@leverage

To je zbog mog psihofizičkog stanja.

Argumentacija ti je ovo s opankom što ti je napisao ovaj ispod mene.

Ja nigde nisam pisao niti da je Srbija velika, niti da ce se Srpska pridruziti ali imajuci u vidu promene u svetu ni to u buducnosti NIJE iskljuceno i mislim da je to apsolutno normalno reci i naglasiti a nije normalno smejati se tome i nazivati ludim forumasa koji napise sta je sve moguce ili ne.

Ko je mogao da pomisli da ce zavrsina kosovskog cvora da se zavrsi tako sto ce doci do podele Kosova iako je do pre par godina sve svima kao bilo jasno i Srbiji su upucivane poruka da se mane toga i da je to gotova prica, stavljene granice na Severu, Kfor, razbijene barikade i slicno.

Na kraju, Mitrovica koja je duboko unutar Kosova, oko koje su se setkali i setaju kforovci i kosovski policajci i oko cega umalo ne zaratismo pre par godina ce po svemu sudeci biti deo Republike Srbije.

Sto se tice Srpske, ako to nikome ne smeta i nece izvati rat onda sam za ujedinjene a s obzirom da mnogima smeta i u regionu i svetu i moze napraviti rat a toga se uzasavam, onda nisam.

A ti nastavi tako argumentovano da mi odgovaras, bas doprinosis diskusiji na pravi nacin.
Point.

#135 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Point. »

Optimistično, nema šta.
DonieBrasco

#136 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by DonieBrasco »

"Ako nikom ne smeta da se RS odcjepi i pripoji onda OK". :lol:
Leverage

#137 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Leverage »

covek92 wrote: Ja nigde nisam pisao niti da je Srbija velika, niti da ce se Srpska pridruziti ali imajuci u vidu promene u svetu ni to u buducnosti NIJE iskljuceno i mislim da je to apsolutno normalno reci i naglasiti a nije normalno smejati se tome i nazivati ludim forumasa koji napise sta je sve moguce ili ne.

Ko je mogao da pomisli da ce zavrsina kosovskog cvora da se zavrsi tako sto ce doci do podele Kosova iako je do pre par godina sve svima kao bilo jasno i Srbiji su upucivane poruka da se mane toga i da je to gotova prica, stavljene granice na Severu, Kfor, razbijene barikade i slicno.

Na kraju, Mitrovica koja je duboko unutar Kosova, oko koje su se setkali i setaju kforovci i kosovski policajci i oko cega umalo ne zaratismo pre par godina ce po svemu sudeci biti deo Republike Srbije.

Sto se tice Srpske, ako to nikome ne smeta i nece izvati rat onda sam za ujedinjene a s obzirom da mnogima smeta i u regionu i svetu i moze napraviti rat a toga se uzasavam, onda nisam.

A ti nastavi tako argumentovano da mi odgovaras, bas doprinosis diskusiji na pravi nacin.
Iznosiš neozbiljne tvrdnje i očekuješ normalnu diskusiju. Podjela BiH nije na dnevnom redu jer je kohezivni faktor unutar same BiH dovoljno jak i politički i ekonomski i diplomatski i znanjem da to ne dozvoli. Kad se SDA konačno raspadne za vas što ste uprli očima u BiH stvari će biti samo gore.

Džaba se nadate, imate dvije opcije, integracija ili traktor. Rusija je tigar od papira koji vam ne može pomoći.

Mitrovica neće biti dio Srbije, najviše čemu se možete nadati je pogranični dio na sjeveru ukoliko se isprsite 1 za 1 u Preševskoj dolini. I to će vam biti Albanija tu nakon nekog vremena.
covek92

#138 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

DonieBrasco wrote:
covek92 wrote:Mislis da ce prilikom neke zelje Srpske da se odcepi doci i reci im, e stanite vi ste pocinili genocid nad velikim i bitnim narodom Bosnjaka i ne mozete da se odcepite a nece to spreciti ili dozvoliti gledajuci desavanja u svetu i interese velikih sila?
Sto ne vratite Kosovo ako je tako, sto se ne odjecpi RS ? Kad ce ta Velika Srbija ako gledamo desavanja u svijetu i interese velikih sila ?
Ma druze, vi ste takodje kao i mi(ocigledno pod nekim medijskim pritiskom i mrakom).

Prvo, Srbija nije velika ni sa Srpskom ni bez Srpske, prosecna zemlja srednje velicine u Evropi i mala u svetu.

Kosovo(celo) je nemoguce vratiti posto su ga naselili Albanci svojim divnim natalitetom, ali mozemo da ga blokiramo, pravimo haose ili uzmemo jedan i nadam se da cemo uraditi ovo zadnje.

Ne znam, niko nigde ne zuri, gledamo desavanja u svetu i pokusavamo da usaglasimo sa interesima Srbije posto smo ranije bili glupi za to.

Srbija je 1999 i pocetkom novog milenijuma bila na dnu i kolenima, tad je po jacini bila bukvalno kao i Bih, imajuci u vidu podrsku Bih sa zapada.

Stvari se menjaju kao sto vidis, od toga da je celo Kosovo otpisano dosli smo do toga da ce ipak biti korekcija granica i ko zna cega jos, od toga da smo bili izolovani i u politickom/diplomatskom dosli smo do toga da saradjujemo sa kima hocemo i zelimo i imamo dobre nove odnose sa Kinom/Rusijom/Turskom a a sa evropomo korektne odnose i odlicne ekonomske odnose.

Radi se o tome decko, da Amerika cak i da jeste i dalje jedina sila, vise nema takav interese da zabija nos svuda u svetu ili nema interes da zabija nos ba svuda i tamo gde im to toliko nijebitno, gledaju da ne otvore dva fronta ka Rusiji i Kini, vec samo jedan, a tu je i novi front ka Turskoj.

Turska u NATO a samo sto ne zarati sa ovima jbte bog

Ako tebi to nisu promene, onda super.

Srbija nema interes da cepa Bih u ovom trenutku sto zbog toga sto nije dovoljno ojacala sto zbog drugih problema Kosova i Crne Gore a i zbog toga sto ceka da vidi kako ce se svetski odnosi iskristalisati.

Kad Srbija dodatno ojaca(a jaca, mada ne demografski), odnosi se iskristalisu, dodje do dodatnih promena, ni to onda nije iskljuceno.

U medjuvremenu, trazice se izvorni dejton i dodatna ovlascenja za Srpsku, nesto sto je bilo nezamislivo pre 10tak godina.

Vi, kao Bosnjaci ne radite nista vec sedite i cekate Evropu koja bukvalno ne zna sta ce sa sobom zbog migranata, Turske/Rusije/Trampa i novih struja u Evropi.

Stanje nije isto kao s pocetka 21. veka niti ce biti isto za 10 godina.
Imajuci u vidu da je polozaj Srbije pre 10/15 godina bio DALEKO slabiji i medjunarodna saranja, isto se moze ocekivati i u buducnosti, jacanje pozicija Srbije zbog promena u svetu i samog jacanja uticaja Srbije i znacaja Srbije.

Kinezi grade kulturni centar u Bgu vredan 50 miliona evra, pored usca, uveliko. Najveci kulturni centar njihov u Evropi.
Otvorili su dva mosta, grade autoput, daju nam jeftine kredite, spasli zelezaru, grade termoelektranu, kupice i RTB Bor, milijardu ulazu u Zrenjanin, kupuju luke u Grckoj, doso predsednik u posetu Srbiji.
Ukinuli smo im vize, otvorili liniju do Beograda, sad otvaraju jos jednu.

Kina je postala najmocnija zemlja na svetu i ti sad mislis da pozicije Srbije nece jacati zbog ovoga?

Mislis da tek tako ulazu u ovaj region i Srbiju najvise. Ne mislis mozda da zele da oslabe Evropu, odvuku zemlje koje se neckaju, nadju partnere?

Na stranu Rusija koja nije ekonomski bas jaka ali vojno/politicki svakako.

A ti i dalje uzivki i misli da je sve isto i da je svet isti kao 1995/2005/2010 i slicno.
radostan dan

#139 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by radostan dan »

General War wrote:
radostan dan wrote:MZ očito ne zna šta će sa kosovom, i glede toga vučić ne treba puno da zateže, da ne bi nekom palo na pamet da isto vrati srbiji.
:lol:
To da ne bude srbima ko ono iz vica o jehovinim svjedocima :D
Kucaju Jehovini svjedoci na vrata nekom čovjeku:
Dobar dan, mi smo Jehovini svjedoci.
Dobar dan, dobar dan. Uđite slobodno! - kaže čovjek.
Nakon par minuta čovjek upita:
I što ste htjeli?
Nemamo pojma, nikada nismo stigli ovako daleko.
zove gospodja panicno na telefon ove iz sluzbe za deratizaciju....imam ogromnog pauka u kuci.
dolaze likovi, ulecu, par minuta izlijeću i govore - joj koji pauk, joj koji pauk...
zovu vatrogasce, oni ulijecu, izlijeću, deru se - joj koji pauk, joj koji pauk.
poslije njih demineri, ulaze, kroz par minuta trče vani, vrište - joj koji pauk, joj koji pauk...

prolazi šako polumenta slučajno, gleda, kae - sad cu ja to da sredim...ulazi...nakon par minuta izlijeće pauk i vrišiti - joj koji seljak, joj koji seljak.
Leverage

#140 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Leverage »

Kina ako misli bit najmoćnija država svijeta mora da sa trona skine NATO predvođen SAD-om, a to može samo ratom. Čisto sumnjam da će to i pokušati, barem ne za naših života.

Ovo ovdje je zapadna sfera a na zapadu puno bolje kotiramo mi nego vi. Tako da ništa neće biti tako kako si ti zamislio.
covek92

#141 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Leverage wrote:
covek92 wrote: Ja nigde nisam pisao niti da je Srbija velika, niti da ce se Srpska pridruziti ali imajuci u vidu promene u svetu ni to u buducnosti NIJE iskljuceno i mislim da je to apsolutno normalno reci i naglasiti a nije normalno smejati se tome i nazivati ludim forumasa koji napise sta je sve moguce ili ne.

Iznosiš neozbiljne tvrdnje i očekuješ normalnu diskusiju. Podjela BiH nije na dnevnom redu jer je kohezivni faktor unutar same BiH dovoljno jak i politički i ekonomski i diplomatski i znanjem da to ne dozvoli. Kad se SDA konačno raspadne za vas što ste uprli očima u BiH stvari će biti samo gore.

Džaba se nadate, imate dvije opcije, integracija ili traktor. Rusija je tigar od papira koji vam ne može pomoći.

Mitrovica neće biti dio Srbije, najviše čemu se možete nadati je pogranični dio na sjeveru ukoliko se isprsite 1 za 1 u Preševskoj dolini. I to će vam biti Albanija tu nakon nekog vremena.

Podela trenutno nije opcija, ali ne zbog slabasne Bih, vec zbog drugih stvari, ne budi smesan. Kakav bre kohezivan faktor gde su se i Hrvati okrenuli protiv Bosnjaka i blokiraju svi redom sve zivo, ne zna se ko je gde glavni ili vlast, ko sta odlucuje, jedan dan ovaj izjavi saucesce smrti, drugi dan ovi demantuju, ne budi smesan, komedija ziva.

Mene Bih ne zanima, mene licno i ljude oko mene zanima Srpska, gde zivi preko milion ljudi s kojima delim isto poreklo i rodbina smo(Hercegovina/Raska/Crna Gora).

Severna Mitrovica ce svakako uci u sastav Rep. Srbije a to je cena da ih priznamo uz jos neke povlastice. Ali to je to, ili hoce tako ili se nastavljaju blokade i neizvesnosti. Nema tu mnogo price.
Uskoro kada budu objavljeno, jel ces da se dodjes ovde i da cestitas?

Rusija nije toliko bitna u svemu ovome, bitne su promene unutar SAD, ogromno jacanje Kine, promene u Evropi, migrantske krize, koliko je jaka desnica/levica u Evropi, kakvo je raspolozenje prema muslimanima.

Nicemu se ja ne nadam, niti mi, svaka drzava ima svoje interese i svaka drzava ih vodi prema svojoj jacini i mogucnostima.
O presevskoj dolini ocigledno ne znas nista pa da pises o nekom 1 na 1 resenju.
House

#142 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by House »

800 hiljada nije "preko milion"
covek92

#143 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Leverage wrote:Kina ako misli bit najmoćnija država svijeta mora da sa trona skine NATO predvođen SAD-om, a to može samo ratom. Čisto sumnjam da će to i pokušati, barem ne za naših života.

Ovo ovdje je zapadna sfera a na zapadu puno bolje kotiramo mi nego vi. Tako da ništa neće biti tako kako si ti zamislio.
Druze, gde bre vi kotirate, o cemu pricas ti?

Bih se bolje kotira na zapadu?
Sta ti uopste znaci to?
Bih se kotira kao jedna uzarena loptica s kojom ne znaju sta ce, posto Srpsku ne mogu da ukidaju a Srbija i prijateljstvo sa Srbijom im je sve bitnije i bitnije.

Pa ajde pogledaj, koliko titraju jednom Vucicu bas zato sto ima tolitko opcija da izazove nestabilnosti u regioni ili utice na region, a koliko znam on je legalni predstavnik Srbije, nazivaju ga regionalnim liderom, dolaze mu svi, od Merkel/Makrona i slicno na mesecnomo nivo dolaze i sastaje se sa njima, svakako zbog raznih stvari i da ne talasa i svega, ali daju mu na znacaju a time i Srbiji.

Pogledaj investicije( a to su sve sa zapada) u Srbiji.
Tamo gde dodju velike investicije ljudi zele stabilnosti mir i znaju da nece biti problema a kao sto vidis takvih velikih investicija u Bih upravo nema, pa su najvece iz Hrvatske/Srbije ili eventualno Austrije.

Srbija je danas daleko bitnija Zapadu zbog mnogih stvari i zbog zelje da ostanemo tu i ne sursujemo sa Rusima previse, i zbog surovanja sa Turcima i Arapima i zbog toga sto smo na kljucnoj lokaciji preko koje idu koridori i zbog toga sto Srbija ima ogromna uticaj na Bih/Crnu Goru i Kosovo.

Bih se mnogo bolje kotirala krajem 90tih i pocetkom 21. veka ali to je izduvalo.

Svaki pritisak na Srbiju moze da izazove samo nezeljene posledice po Bih/Crnu Goru/Kosovo ili cvrsu saradnju sa zemljama treceg sveta a opet situacija je specificna posto su usle ogromne investicije iz Evrope.

Prema tome, Srbija ce samo dobijati na znacaju a Bih moze samo da posmatra posto ocigledno ne zna sta i kako da radi.
Young Erotica

#144 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Young Erotica »

Uz majcicu Rusiju i Kinu do pobede? :lol: :lol: :lol:

Moje lično mišljenje je da nikada ne pristanemo da ih priznamo, obavezemo se da ih nećemo sputavati u evroatlanskim integracijama i u Un a za uzvrat da nam se omogući ubrzan put u EU da se kurtališemo i Rusa i Amerikanaca jednom za sva vremena. Nikakve podele, razmene I defakto priznanja.

Opet sta odluči većina naroda ja sam za.
covek92

#145 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

House wrote:800 hiljada nije "preko milion"

1,050 do 1,1 miliona Srba u Bih u Srpskoj/Federaciji i Brckom. Mozda i vise.

Podatke o 800k ces naravno navesti posto ih nadam se nisi tek tako lupio? :)
covek92

#146 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Young Erotica wrote:Uz majcicu Rusiju i Kinu do pobede? :lol: :lol: :lol:

Moje lično mišljenje je da nikada ne pristanemo da ih priznamo, obavezemo se da ih nećemo sputavati u evroatlanskim integracijama i u Un a za uzvrat da nam se omogući ubrzan put u EU da se kurtališemo i Rusa i Amerikanaca jednom za sva vremena. Nikakve podele, razmene I defakto priznanja.

Opet sta odluči većina naroda ja sam za.

Vecina naroda odlucuje za najgore resenja, posto su siroke narodne mase priglupe.

Sta mi uopste imamo od brzeg puta u Eu?

Hrvatska je usla pa nije dobila ocekivani nivo investicja/rasta BDP-a, sto ce reci ocigledno sam put i ulazak u Eu nije najbitniji sa razvoj jedne zemlje ali dobra saradnja sa Evropom, jeste.

Da li mozes da razumes da je ulazak u Eu smrt za sve odnose koje Srbija ima sa trecim zemljama a koji vise nisu bezazleni, jeftini krediti, saradnja, bezvizni rezimi i slicno.
Ironman_88

#147 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Ironman_88 »

Idemo znači od teze da su geopolitičke prognoze teške i da je budućnost neizvjesna ali čitamo već dvije stranice prognoza gdje se sve razvija na najpovoljnije načine po Srbiju i u kojima Srbija jača i sebe i RS a onda je "sve moguće". Izgleda da je isključeno da se neke stvari odigraju nepovoljno ili vrlo loše po Srbiju kao što se je redovno dešavalo u ne tako dalekoj prošlosti - gdje je Srbija svaki put izgubila parče teritorije kad je igrala na to "sve je moguće".
House

#148 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by House »

covek92 wrote:
House wrote:800 hiljada nije "preko milion"

1,050 do 1,1 miliona Srba u Bih u Srpskoj/Federaciji i Brckom. Mozda i vise.

Podatke o 800k ces naravno navesti posto ih nadam se nisi tek tako lupio? :)
pa rekao si da te ne interesuje BiH, a sada spominješ federaciju i brčko distrikt. :-)
Leverage

#149 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Leverage »

covek92 wrote: Podela trenutno nije opcija, ali ne zbog slabasne Bih, vec zbog drugih stvari, ne budi smesan. Kakav bre kohezivan faktor gde su se i Hrvati okrenuli protiv Bosnjaka i blokiraju svi redom sve zivo, ne zna se ko je gde glavni ili vlast, ko sta odlucuje, jedan dan ovaj izjavi saucesce smrti, drugi dan ovi demantuju, ne budi smesan, komedija ziva.

Mene Bih ne zanima, mene licno i ljude oko mene zanima Srpska, gde zivi preko milion ljudi s kojima delim isto poreklo i rodbina smo(Hercegovina/Raska/Crna Gora).

Severna Mitrovica ce svakako uci u sastav Rep. Srbije a to je cena da ih priznamo uz jos neke povlastice. Ali to je to, ili hoce tako ili se nastavljaju blokade i neizvesnosti. Nema tu mnogo price.
Uskoro kada budu objavljeno, jel ces da se dodjes ovde i da cestitas?

Rusija nije toliko bitna u svemu ovome, bitne su promene unutar SAD, ogromno jacanje Kine, promene u Evropi, migrantske krize, koliko je jaka desnica/levica u Evropi, kakvo je raspolozenje prema muslimanima.

Nicemu se ja ne nadam, niti mi, svaka drzava ima svoje interese i svaka drzava ih vodi prema svojoj jacini i mogucnostima.
O presevskoj dolini ocigledno ne znas nista pa da pises o nekom 1 na 1 resenju.
Nisu se protiv BiH okrenuli Srbi i Hrvati nego neki od njih, procjenjujem skupa ne više od 40% stanovnika. Drže geografski slabo povezanu teritoriju daleko lošije infrastrukture, zapad im ni sada nije naklonjen, a kad Trump izgubi naredne izbore biće još i gore po njih. Koga briga za trenutni haos u trenutnoj dejtonskoj političkoj strukturi, svi se odavno spremaju za život poslije Dejtona, dakle za život bez političkih blokada manjinskih političkih subjekata koji u trenutnim okolnostima imaju nesrazmjerno veliki uticaj u vlasti. Ti to naravno ne razumiješ ali svejedno si spreman da nekog nazivaš smiješnim.

Baš koga briga šta tebe zanima, granica ti je na Drini, pušku u ruke pa probaj promijenit i završićeš na traktoru zajedno sa tim svojim porijeklistima, ili priznaj da je to tako i budi rahat.

Ako Sjeverna Mitrovica bude u sastavu Srbije možete smatrati da ste dobro pregovarali ali ćete zato dati najmanje cijelo Preševo. Čestitaću Albancima što su konačno zaokružili teritorij koji ste i sami priznali da ste izgubili pa ćete to još i da proslavite jer vam je slavljenje poraza svojstveno.

Sva ta priča o nekakvim povampirenim muslimanima je propala onog momenta kad su i sami europski desničari napustili ideju da bh. muslimane trpaju u isti koš sa migrantima. Oni se bave migrantima iz dalekih zemalja dok u isto vrijeme države EU primaju radnike muslimane iz BiH lakše nego neke kršćane iz predziđa kršćanstva. To je stanje na terenu, a tvoje želje kako će neko nekome na zapadu prodati priču kako ovdje žive ISIL ratnici koji jedva čekaju da povedu džihad su samo - tvoje želje. Zvanični stav svih u EU je da su srpske vojne i policijske formacije počinile genocid i to ste prije neki dan dobili jasnu poruku iz EU da se ništa neće promijeniti povodom toga. Vaš maksimum na zapadu je slikanje po holovima sa pomoćnicima zamjenika ložača u State Departmentu, naša zvanična politika je potpuno kompatibilna sa politikom zapada. Jednostavno ste donji. Kina vam može pomoći jedino ako odselite na neku teritoriju mnogo istočno od Balkana koji je u potpunosti u zapadnoj sferi.

O Preševskoj dolini znam sasvim dovoljno, tj. da je jedan fin dio sela sa velikom albanskom većinom baš onako fino naslonjen na Kosovo da bi se mogao razmijeniti sa sjeverom. Samo neznalica poput tebe može pomisliti da će Albanci prepustiti sjever za ništa. Za Srbiju predstoji blokada ako se bude dugo opirala priznanju Kosova. Rješenje 1 za 1 ili blizu toga je jedino moguće.

A ti i dale guslaj.
covek92

#150 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Ironman_88 wrote:Idemo znači od teze da su geopolitičke prognoze teške i da je budućnost neizvjesna ali čitamo već dvije stranice prognoza gdje se sve razvija na najpovoljnije načine po Srbiju i u kojima Srbija jača i sebe i RS a onda je "sve moguće". Izgleda da je isključeno da se neke stvari odigraju nepovoljno ili vrlo loše po Srbiju kao što se je redovno dešavalo u ne tako dalekoj prošlosti - gdje je Srbija svaki put izgubila parče teritorije kad je igrala na to "sve je moguće".
Svakako da nije iskljuceno ali jaca blok zemalja(komonotno ubaci i Tursku sad, vasu prijateljicu) koji se protivi osovini Evropa-Amerika ili barem samo Americi a to u krajnjoj liniji odgovara Srbiji posto ce postojati i drugacije misljenje, izvor para sa drugih strana, mogucnosti za saradnju, postojanje mogucnosti da ne zavisis 100% od EU.

Ako pogledas koje zemlje nisu priznale Kosovo odmah mozes da shvatis da se tu radi o podeli sveta i buducnosti koja je neizvesna ali koja znaci jacanje saveznika/prijatelja ili jacanje interesa koji se podudaraju sa nasim interesima.

A osim toga, po svemu vidjenom, Amerika ce malcice relaksirati svoj pritisak na trece zemlje u zelji da ne dignu neku veliku pobunu protiv njih i da ne otvaraju frontove na 5 strana.

Mozda su to i spore promene, ali su promene.

Menjanje sveta i jacanje trecih zemalja ne odgovara nijednog eks ju zemlji osim Srbije.
Post Reply