kosmos - štasmos
-
hogshead
#1 kosmos - štasmos
"... A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni ko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje namamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesrećniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome, i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa. Vi ste bezobzirni iz bijesa. Ko je onda zaostao?"
-
monolog
#2 Re: kosmos - štasmos
Ja nisam dugo na ovom forumu, ali koji je ovo put da ovdje vidim upravo ovaj pasus...hogshead wrote:"... A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni ko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje namamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesrećniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome, i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa. Vi ste bezobzirni iz bijesa. Ko je onda zaostao?"
-
hogshead
#4 ...
Izvinjavam se Monologu ako čita već puno puta viđeno. Čitam Derviša prvi put poslije srednje škole i ovaj Hasanov monolog me se pravo dojmio, što bi rekle kolege sa HTV-a.
Bleka, fulio si smisao. Ne sporim tvoje opredjeljenje, i ja sam Bosanac, Zemljanin, ateista, prvak svijeta u tavli i najbolji soljač salate u sjevernoj Hercegovini, ali to nema veze sa Mešinim tekstom. Ovdje se govori o Ljudima koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, a vjerovatno i malo šire. Svi smo postali toliko opterećeni jebenim nacionalizmima da ništa drugo i ne vidimo.
Što bi rekao onaj vrli pisac: Znam ja nas, jebo ti nas.
Bleka, fulio si smisao. Ne sporim tvoje opredjeljenje, i ja sam Bosanac, Zemljanin, ateista, prvak svijeta u tavli i najbolji soljač salate u sjevernoj Hercegovini, ali to nema veze sa Mešinim tekstom. Ovdje se govori o Ljudima koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, a vjerovatno i malo šire. Svi smo postali toliko opterećeni jebenim nacionalizmima da ništa drugo i ne vidimo.
Što bi rekao onaj vrli pisac: Znam ja nas, jebo ti nas.