KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post Reply
Dzematlija

#1 KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Dzematlija »

Šta je sve tačno od onoga što Avaz i Garaplija pišu o Muslimoviću i djelovanju KOS-a?
Za mene su neke stvari jednostavno šokantne.

https://avaz.ba/vijesti/bih/938276/sena ... aoruzanja
- ...Fikret Muslimović me je posjetio u redakciji „Slobodne Bosne“ mjesec-dva ranije. Ušao je stidljivo (ili oprezno?) predstavio se kao bivši oficir JNA, trenutno bez posla. Da bi prehranio familiju, kazao je, bez okolišanja i stida, povremeno prodaje voće i povrće na pijaci na Stupu. Na mene ga je usmjerio Adil Kulenović, direktor SDP-ove firme „Altermedija“, osnovane godinu dana ranije, nakon sloma komunista na višestranačkim izborima. Bio je obučen skromno, penzionerski, imao je na sebi prilično jeftinu garderobu, „civilku“, danas se sjećam samo drečavo-šarenog džempera na kopčanje. Muslimović je govorio tiho i malo. Kazao je kako je nedavno napustio Jugoslovensku narodnu armiju. Nije rekao kakve je dužnosti obnašao u JNA, možda i zbog toga što je brzopleto vjerovao kako mi je to poznato išta o njemu. Zadnji raspored, zadatak, je imao u Hrvatskoj, u nekoj vukojebini, koji je bio pod kontrolom Kninskog korpusa. /Ratko Mladić je bio komandant Korpusa, koji je, uz ostale zločine, srušio i Davorovu nikad prežaljenu Vinariju u Šibeniku/ ...Predložio je da ga angažiram kao povremenog savjetnika za vojna/ratna pitanja, čime će kućni budžet dodatno „pogurati“ sa 300-400 maraka, koliki je honorar tražio za usluge koje je nudio.

"Crna blagajna"
Obavezao me da naša buduća suradnja ostane vojna tajna čak i za novinare u listu. Brzo smo se dogovorili, mislim da sam mu odmah, unaprijed, iz tanke redakcijske „crne blagajne“.

Dvije godine kasnije, usred rata, kada je Muslimović s pozicije najmoćnijeg čovjeka Armije BiH, savjetnika Alije Izetbegovića, šefa odjela za informiranje i moral, šefa bezbjednosti i vojne i civilne obavještajne zajednice, ozbiljno planirao moje hapšenje zbog jednog-dva „izdajnička“ teksta, htio sam istrgnuti priznanice s njegovim i svojim potpisima i javno ih predočiti kako bih „urbi et orbi“, čaršiji, dunjaluku, dokazao da je on neko vrijeme bio moj plaćenik. Hoćeš vraga, ipak je „Fića“ bio najperspektvniji KOS-ov obavještajac: na 6-7 priznanica je, umjesto njegovog, stajao potpis redakcijske sekretarice, za koju - pored sto drugih stvari u kojima sam bio neoprezni levat - nisam znao da joj je Muslimović tetak!... - opisao je Senad Avdić svoj početak i kraj saradnje s Muslimovićem u kolumni objavljenoj na portalu SB-a 17. novembra 2017.

Image
Altsa

#2 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Altsa »

Nek je 50% tacno sto scepini pisu dovoljno je.
Dzematlija

#3 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Dzematlija »

Da stvar bude interesantnija, upravo Garaplija tvrdi da je Šćepo ustvari - Bakir Izetbegović! Prvi video je inače dvostruko duži i obiluje zaista kontroverznim stavovima. Ludo skroz, jel moguće da je dio istina?
dr_Evil

#4 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by dr_Evil »

Ljudi zar tek sad otkrivamo toplu vodu, pa ovo sve se zna odavno :D
JovicSA

#5 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by JovicSA »

dr_Evil wrote: 08/11/2024 09:06 Ljudi zar tek sad otkrivamo toplu vodu, pa ovo sve se zna odavno :D
Zna se ali kada se krene ovako javno i otvoreno govoriti onda je drugačije.
Dilibus

#6 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Dilibus »

Price za malu djecu i napaljenu carsiju. Iole ozbiljan covjek da povjeruje Garapliji i Avazu, ma dajte. Ja iskreno vjerujem da je Bakir izdajnik svoga naroda, al isto tako da ovi nemaju pojma o njemu.
Styling

#7 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Styling »

Dilibus wrote: 08/11/2024 10:34 Price za malu djecu i napaljenu carsiju. Iole ozbiljan covjek da povjeruje Garapliji i Avazu, ma dajte. Ja iskreno vjerujem da je Bakir izdajnik svoga naroda, al isto tako da ovi nemaju pojma o njemu.
Sve se zna, samo se ranije nije smjelo zbog odmazde SDA , Osmice i njihovih pulena.
Haris.ba

#8 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Haris.ba »

Dzematlija wrote: 08/11/2024 09:01 Da stvar bude interesantnija, upravo Garaplija tvrdi da je Šćepo ustvari - Bakir Izetbegović! Prvi video je inače dvostruko duži i obiluje zaista kontroverznim stavovima. Ludo skroz, jel moguće da je dio istina?
U avazu citiraju Senada Avdica o Fikretu, a godinama prije su se Senad i fahro medjusobno castili da su Scepo.

Luda vremena.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... g_rewarded
Dilibus

#9 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Dilibus »

Styling wrote: 08/11/2024 11:16
Dilibus wrote: 08/11/2024 10:34 Price za malu djecu i napaljenu carsiju. Iole ozbiljan covjek da povjeruje Garapliji i Avazu, ma dajte. Ja iskreno vjerujem da je Bakir izdajnik svoga naroda, al isto tako da ovi nemaju pojma o njemu.
Sve se zna, samo se ranije nije smjelo zbog odmazde SDA , Osmice i njihovih pulena.
Sta se nije smjel?, Ima gostovanja Garaplijinih od 2020 (VOX Populi) i ranijih godina kad trojka nije bila vlast, gdje je isto ovo pricao.
Avaz, tada nazivao Izetbegovice Zivkovicima i optuzivao ih za izdaju, ja ne vidim ovdje nista novo. Osim trac materijala Facama i ala Facama i onim koji ih prate.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by JoseMujica »

uh dokle dođosmo...pa zar Senad i SB nisu SDFA botovi :lol:
DaysleepeR

#11 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by DaysleepeR »

Lijepo bi bilo napraviti statistiku Muslimovićevih obavještajnih izvještaja o neprijatelju i usporediti to sa brojem izvještaja o ljudima koji su bili uključeni u odbranu.

Ako je statistika ubjedljivo u korist ovog drugog, onda je tu problem evidentan.

Obavještajna služba armije u ratu bi prvenstveno trebala da se bavi neprijateljem.

Za domaće vojne i civilne zvaničnike postoji vojna i civilna policija i vojno i civilno tužilaštvo.
Vjecita_zavrzlama

#12 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Vjecita_zavrzlama »

Sve go izdajnik , samo sto je narod jos osjetljiv na Aliju jos je dtara generacija ziva.Treba i njegovu ulpgu ispitat, dosta smo ga opravdavali sa ”ma naivan oko njega lopovi bili”

Svakoga ispitati to jest njegovu ulogu
palermo

#13 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by palermo »

Meni je najvise drago, sto se Avaz opet potvrduje kao vjesnik novog. doba, , svjetlo na kraju tunela, onaj koji otkriva a nista ne sakriva, sto je Avaz opet drugo ime za pjesmu demokratije.
nauticamid

#14 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by nauticamid »

Dzematlija wrote: 08/11/2024 09:01 Da stvar bude interesantnija, upravo Garaplija tvrdi da je Šćepo ustvari - Bakir Izetbegović! Prvi video je inače dvostruko duži i obiluje zaista kontroverznim stavovima. Ludo skroz, jel moguće da je dio istina?
I Garaplija je lazov svoje vrste. Ne treba nikome od njih vjerovati jer svi lazu, od laznog do pravog scepe, ma ko to bio, garaplija, musliovic itd.
A ti dzematlija dosao ovdje podmetati i botati...
Last edited by nauticamid on 08/11/2024 18:09, edited 1 time in total.
nauticamid

#15 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by nauticamid »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/11/2024 15:29 Sve go izdajnik , samo sto je narod jos osjetljiv na Aliju jos je dtara generacija ziva.Treba i njegovu ulpgu ispitat, dosta smo ga opravdavali sa ”ma naivan oko njega lopovi bili”

Svakoga ispitati to jest njegovu ulogu
Evo jos jedna trojkaska, biina i soina botina.
Haris.ba

#16 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by Haris.ba »

nauticamid wrote: 08/11/2024 18:06
I Garaplija je lazov svoje vrste. Ne treba nikome od njih vjerovati jer svi lazu, od laznog do pravog scepe, na ko to bio, garaplija, musliovic itd.
Kao neko ko je redovno citao Slobodnu Bosnu dok Fahro Senada nije smatrao uvazenim novinarom, Senad je pisao o radu Garaplije u "slucaju Herenda".
I to ne bas da je imao neprimjetnu ulogu da tako kazem.
DaysleepeR wrote: 08/11/2024 14:39 Lijepo bi bilo napraviti statistiku Muslimovićevih obavještajnih izvještaja o neprijatelju i usporediti to sa brojem izvještaja o ljudima koji su bili uključeni u odbranu.

Ako je statistika ubjedljivo u korist ovog drugog, onda je tu problem evidentan.

Obavještajna služba armije u ratu bi prvenstveno trebala da se bavi neprijateljem.

Za domaće vojne i civilne zvaničnike postoji vojna i civilna policija i vojno i civilno tužilaštvo.
Isto ovo radi i danasnja Osa. Jedna od vrsta kontraobavjestajnog rada jeste to da se vidi da li odredjene osobe na funkcijama imaju oraha u dzepu da ih druge sluzbe ne vrbuju.
Ja mislim da je Fikretu to profesionalna deformacija, i da ne moze bez toga.
Last edited by Haris.ba on 08/11/2024 18:12, edited 2 times in total.
nauticamid

#17 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by nauticamid »

Haris.ba wrote: 08/11/2024 18:09
I Garaplija je lazov svoje vrste. Ne treba nikome od njih vjerovati jer svi lazu, od laznog do pravog scepe, na ko to bio, garaplija, musliovic itd.
Kao neko ko je redovno citao Slobodnu Bosnu dok Fahro Senada nije smatrao uvazenim novinarom, Senad je pisao o radu Garaplije u "slucaju Herenda".
Zaboravio sam i Herendu spomenuti. Sve go kriminalac,lazov itd i samo podmecu jedni drugima, a sve u skladu sa trenutnom situacijom i ponudom i potraznjom. Najsretniji bi mi svi bili kad ne bi nijednog od njih bilo.
HelaS

#18 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by HelaS »

palermo wrote: 08/11/2024 16:05 Meni je najvise drago, sto se Avaz opet potvrduje kao vjesnik novog. doba, , svjetlo na kraju tunela, onaj koji otkriva a nista ne sakriva, sto je Avaz opet drugo ime za pjesmu demokratije.
:D :thumbup:
DaysleepeR

#19 Re: KOS - kontraobavještajna služba (Muslimović & Co)

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 08/11/2024 18:09
I to ne bas da je imao neprimjetnu ulogu da tako kazem.
DaysleepeR wrote: 08/11/2024 14:39 Lijepo bi bilo napraviti statistiku Muslimovićevih obavještajnih izvještaja o neprijatelju i usporediti to sa brojem izvještaja o ljudima koji su bili uključeni u odbranu.

Isto ovo radi i danasnja Osa. Jedna od vrsta kontraobavjestajnog rada jeste to da se vidi da li odredjene osobe na funkcijama imaju oraha u dzepu da ih druge sluzbe ne vrbuju.
Ja mislim da je Fikretu to profesionalna deformacija, i da ne moze bez toga.
Pricamo o ratu...
Post Reply