Za mene su neke stvari jednostavno šokantne.
https://avaz.ba/vijesti/bih/938276/sena ... aoruzanja
- ...Fikret Muslimović me je posjetio u redakciji „Slobodne Bosne“ mjesec-dva ranije. Ušao je stidljivo (ili oprezno?) predstavio se kao bivši oficir JNA, trenutno bez posla. Da bi prehranio familiju, kazao je, bez okolišanja i stida, povremeno prodaje voće i povrće na pijaci na Stupu. Na mene ga je usmjerio Adil Kulenović, direktor SDP-ove firme „Altermedija“, osnovane godinu dana ranije, nakon sloma komunista na višestranačkim izborima. Bio je obučen skromno, penzionerski, imao je na sebi prilično jeftinu garderobu, „civilku“, danas se sjećam samo drečavo-šarenog džempera na kopčanje. Muslimović je govorio tiho i malo. Kazao je kako je nedavno napustio Jugoslovensku narodnu armiju. Nije rekao kakve je dužnosti obnašao u JNA, možda i zbog toga što je brzopleto vjerovao kako mi je to poznato išta o njemu. Zadnji raspored, zadatak, je imao u Hrvatskoj, u nekoj vukojebini, koji je bio pod kontrolom Kninskog korpusa. /Ratko Mladić je bio komandant Korpusa, koji je, uz ostale zločine, srušio i Davorovu nikad prežaljenu Vinariju u Šibeniku/ ...Predložio je da ga angažiram kao povremenog savjetnika za vojna/ratna pitanja, čime će kućni budžet dodatno „pogurati“ sa 300-400 maraka, koliki je honorar tražio za usluge koje je nudio.
"Crna blagajna"
Obavezao me da naša buduća suradnja ostane vojna tajna čak i za novinare u listu. Brzo smo se dogovorili, mislim da sam mu odmah, unaprijed, iz tanke redakcijske „crne blagajne“.
Dvije godine kasnije, usred rata, kada je Muslimović s pozicije najmoćnijeg čovjeka Armije BiH, savjetnika Alije Izetbegovića, šefa odjela za informiranje i moral, šefa bezbjednosti i vojne i civilne obavještajne zajednice, ozbiljno planirao moje hapšenje zbog jednog-dva „izdajnička“ teksta, htio sam istrgnuti priznanice s njegovim i svojim potpisima i javno ih predočiti kako bih „urbi et orbi“, čaršiji, dunjaluku, dokazao da je on neko vrijeme bio moj plaćenik. Hoćeš vraga, ipak je „Fića“ bio najperspektvniji KOS-ov obavještajac: na 6-7 priznanica je, umjesto njegovog, stajao potpis redakcijske sekretarice, za koju - pored sto drugih stvari u kojima sam bio neoprezni levat - nisam znao da joj je Muslimović tetak!... - opisao je Senad Avdić svoj početak i kraj saradnje s Muslimovićem u kolumni objavljenoj na portalu SB-a 17. novembra 2017.