KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
- braca
#1 KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
KORUPCIJA U ZDRAVSTVU: sa naslovne strane klix.ba
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari- ... /140324014
Ovaj tekst pisem svjesno u "Raznim diskusijama" da bi bio bolje uocljiv.
Naime, mnoge organizacije za borbu protiv korupcije uzimaju veeeeeeliku lovu za razno-razne suplje projekte borbe protiv korupcije A JA MOGU RIJESITI KORUPCIJU U ZDRAVSTVU BUKVALNO PREKO NOCI!!!!!!!
Jednostavno: odobrite kao u Njemackoj mogucnost lijecenja SA ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM u privatnim zdravstvenim institucijama/ustanovama/klinikama !!!
Znaci, nadjes u imeniku - npr - kirurga jer te boli slijepo crijevo, on te pregleda uz prikaz tvoje plave zdravstvene knjizice i uradi ti operaciju, ili u svojoj privatnoj klinici, ili te salje u svoj zakupljeni dio Klinickog centra, u svakom slucaju, ti dobijas operaciju ODMAH I BEZ OKLIJEVANJA bez da MITIS doktore i smrdljive medicinske sestre I KORUPCIJE NESTAJE PREKO NOCI!!!
J E D N O S T A V N O....Z A R...N E ?
Naime, mnoge organizacije za borbu protiv korupcije uzimaju veeeeeeliku lovu za razno-razne suplje projekte borbe protiv korupcije A JA MOGU RIJESITI KORUPCIJU U ZDRAVSTVU BUKVALNO PREKO NOCI!!!!!!!
Jednostavno: odobrite kao u Njemackoj mogucnost lijecenja SA ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM u privatnim zdravstvenim institucijama/ustanovama/klinikama !!!
Znaci, nadjes u imeniku - npr - kirurga jer te boli slijepo crijevo, on te pregleda uz prikaz tvoje plave zdravstvene knjizice i uradi ti operaciju, ili u svojoj privatnoj klinici, ili te salje u svoj zakupljeni dio Klinickog centra, u svakom slucaju, ti dobijas operaciju ODMAH I BEZ OKLIJEVANJA bez da MITIS doktore i smrdljive medicinske sestre I KORUPCIJE NESTAJE PREKO NOCI!!!
-
amal1
#2 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Jedino je problem što privatnik želi solarno plaćanje!!
- braca
#3 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Amale1, amale1....ne kontas, zar ne? Ukljuci malo mozak: ides na lijecenje SA PLAVOM ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM, ne placas nista, a Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu tvoga zdravstvenog osiguranja umjesto da plati tvoju operaciju Klinickom centru, placa privatnoj klinici koju si ti odabrao. A ako te zahebava taj neki doktor iz privatne klinike koju si odabrao, ti fino i u laganom ritmu odaberes - drugu privatnu kliniku. Jer u krajnjoj instanci mi placamo osiguranje, pa neka se placa nase lijecenje onome kome mi zelimo da se placa, a ne tamo gdje ne dobijam uslugu.
I da se razumijemo, svaka ce privatna klinika malo pricekati placanje, jednako kao sto priceka da joj uplati VanBreda ili slicne, ali kada na kraju balade SAKUPI sav taj novac koji je zaradila, isplati se cekanje jer je lova dobra. Ako dobro rade, pa im pacijenti dolaze, naravno.
I da se razumijemo, svaka ce privatna klinika malo pricekati placanje, jednako kao sto priceka da joj uplati VanBreda ili slicne, ali kada na kraju balade SAKUPI sav taj novac koji je zaradila, isplati se cekanje jer je lova dobra. Ako dobro rade, pa im pacijenti dolaze, naravno.
-
amal1
#4 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Evo uključujem mozak. Opet ponavljam, privatnik hoće pare odmah, a ne da se mora natezati se nasim osiguranjima oko plaćanja!!
- Adnansu
#5 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
moj braca veliki su tu talovi, a najmanje se pita onaj koji treba najviše
- braca
#6 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Nije tacno, svi su stranci osigurani u Sarajevu kod kojekakvih VanBreda i ne dobijaju novac odmah nakon pregleda pacijenta, nego tek kasnije kada im bude uplaceno.amal1 wrote:Evo uključujem mozak. Opet ponavljam, privatnik hoće pare odmah, a ne da se mora natezati se nasim osiguranjima oko plaćanja!!
- pink floydd
#7 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Sve si ti to dobro smislio, ali nema od tog ništa ni za hiljadu godina. I sebi prisvojio rješenje problema, kao ti si to skontao a švabe to koriste godinama 
-
RahatHurmašica
#8 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
da, ali bi ubrzo došlo do propadanja državnih bolnica, pa bi vidio jada kad bi privatnici ostali sami na tržištu.
bilo bi gore nego formiranje cijene nafte.
dakle, prijedlog je priglup. kurupcija se može vrlo efikasno riješiti samo kad bi bilo volje. povali dva-tri ljekara za mito i vidjet ćeš prpe. ovako korupcija cvjeta jer nikad niko od ljekara nije odgovarao za mito.
dakle, prijedlog je priglup. kurupcija se može vrlo efikasno riješiti samo kad bi bilo volje. povali dva-tri ljekara za mito i vidjet ćeš prpe. ovako korupcija cvjeta jer nikad niko od ljekara nije odgovarao za mito.
- braca
#9 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
I ti malo bolje citaj: napisao sam "kao u Njemackoj".....bas to mi i jeste primjer. NIje uopce potrebna malicioznost, niti ja radim u nekoj nevladinoj organizaciji pa ja kao smislio rjesenje problema. Samo forumam, nista dramaticno, forumske čakule.pink floydd wrote:Sve si ti to dobro smislio, ali nema od tog ništa ni za hiljadu godina. I sebi prisvojio rješenje problema, kao ti si to skontao a švabe to koriste godinama
- karanana
#10 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
koje bi tek tu mucke bile sa fiktivnim operacijama i tretmanima.
stoka smo, nismo shvabe.
stoka smo, nismo shvabe.
- braca
#11 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Primjer je priglup za one koji nisu izasli iz svoga atara, a sigurno su posebno glupi u Njemackoj, Holandiji gdje to apliciraju...sve sami glupani, samo smo mi Bosanci, pardon - Balkanci - sila nebeska, uber alles. Al kad bi se zahebavali. Mi smo na dnu dna. A Bog nam dao prelijepu, savrsenu zemlju.RahatHurmašica wrote:da, ali bi ubrzo došlo do propadanja državnih bolnica, pa bi vidio jada kad bi privatnici ostali sami na tržištu.
A sve eventualne mucke su stvar kriminalisticke policije, a ne zdravtsva, ne bih ja sve zdravstvene radnike stavljao u istu negativnu kutiju.
Last edited by braca on 27/03/2014 13:07, edited 1 time in total.
- Capsicum
#12 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Privatne zdravstvene ustanove bi objerucke prihvatile sistem u kojem bi zdravstveni osiguranici mogli da zdravstvene usluge obave sa svojom knjizicom, tj. na racun Fonda zdravstvenog osiguranja. Cekanje tu uopste nije problem. Cekaju i privatne apoteke da im se plate recepti. Ogromne su pare u pitanju. Bas ce neka privatna klinika da se odrekne milionskih cifri jer ne moze da ih naplati odmah, nego recimo za 3 mjeseca...
Problem je tu druge prirode. Nas zdravstveni sistem pati od istih boljki kao i sve druge drzavne institucije, zaposleno je tu desetine hiljada rodjaka/prijatelja/ljubavnica/stranackih kolega itd. Svi su se oni nakacili na drzavnu sisu i popise sve ono para sto se slije u taj zdravstveni fond (a ogromna je cifra u pitanju, pogledajte samo svoje platne liste ako ste zaposleni).
Kada bi se pacijentu omogucilo da sam bira gdje ce da dobije usluge koje posteno plati, onda bi moralo doci do reorganizacije svih drzavnih zdravstvenih instuticija, s ciljem da postanu efikasnije i da pacijentima pruze kvalitetniju i brzu uslugu. A to bi u startu znacilo da bi jedna masa lezihljebovica i neznalica zavrsilo na birou... Koja ce to stranka predloziti i sprovesti u djelo? Ma nema sanse. Sami da rezu granu na kojoj sjede...
Problem je tu druge prirode. Nas zdravstveni sistem pati od istih boljki kao i sve druge drzavne institucije, zaposleno je tu desetine hiljada rodjaka/prijatelja/ljubavnica/stranackih kolega itd. Svi su se oni nakacili na drzavnu sisu i popise sve ono para sto se slije u taj zdravstveni fond (a ogromna je cifra u pitanju, pogledajte samo svoje platne liste ako ste zaposleni).
Kada bi se pacijentu omogucilo da sam bira gdje ce da dobije usluge koje posteno plati, onda bi moralo doci do reorganizacije svih drzavnih zdravstvenih instuticija, s ciljem da postanu efikasnije i da pacijentima pruze kvalitetniju i brzu uslugu. A to bi u startu znacilo da bi jedna masa lezihljebovica i neznalica zavrsilo na birou... Koja ce to stranka predloziti i sprovesti u djelo? Ma nema sanse. Sami da rezu granu na kojoj sjede...
- braca
#13 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Da, ali se slazemo da rjesenje postoji, a ne da nam nevladine organizacije organiziraju suplje seminare o borbi protiv korupcije i uzimaju stranu lovu na ime "razvoja civilnog drustva".
-
RahatHurmašica
#14 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
neko ti je već napisao, nije ti ovo njemačka. dovoljno ti je pogledati tramvajska stajališta i smeće da to shvatiš.braca wrote:Primjer je priglup za one koji nisu izasli iz svoga atara, a sigurno su posebno glupi u Njemackoj, Holandiji gdje to apliciraju...sve sami glupani, samo smo mi Bosanci, pardon - Balkanci - sila nebeska, uber alles. Al kad bi se zahebavali. Mi smo na dnu dna. A Bog nam dao prelijepu, savrsenu zemlju.RahatHurmašica wrote:da, ali bi ubrzo došlo do propadanja državnih bolnica, pa bi vidio jada kad bi privatnici ostali sami na tržištu.
A sve eventualne mucke su stvar kriminalisticke policije, a ne zdravtsva, ne bih ja sve zdravstvene radnike stavljao u istu negativnu kutiju.
-
RahatHurmašica
#15 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
naravno da postoji, ali ne postoji VOLJA.braca wrote:Da, ali se slazemo da rjesenje postoji, a ne da nam nevladine organizacije organiziraju suplje seminare o borbi protiv korupcije i uzimaju stranu lovu na ime "razvoja civilnog drustva".
- braca
#16 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Pa, trebamo li se ravnati prema Zambiji ili prema Njemackoj?
-
RahatHurmašica
#17 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
trebamo razviti sistem koji je nama prilagođen. džaba ti stavljati staklena stajališta ko u njemačkoj kad to ovdje stoka razbije. jednostavno, za švabe su staklena, a za nas betonska stajališta.braca wrote:Pa, trebamo li se ravnati prema Zambiji ili prema Njemackoj?
- braca
#18 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Nije djavo tako crn kao sto izgleda.
-
vrapcic
#19 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
To bi bilo super rjesenje kada bi cijene usluga koje nude drzavne zdravstvene institucije bile jednake onim u privatnim.. Ja slucajno znam konkretno da pregled specijaliste na kosevu kosta 22 ili 24 BAM a u privatnim poliklinikama 50 BAM. E sada ko ce platiti razliku od 26 - 28 BAM? Jos je ovo banalan primjer, kako li bi bilo u slucaju kompleksnijih zdravstvenih problema koji ukljucuju vise pregelda. Pacijent?braca wrote:KORUPCIJA U ZDRAVSTVU: sa naslovne strane klix.ba
Sta je sa uslugama koje pruzaju samo bolnice, koje nemaju privatnici - onkologija recimo? Tu da zadrzimo korupciju jer nema konkurencije?
O muljanju sa laznim operacijama itd, ne bih, muljaju i jedni i drugi.
Mislim da nam treba sistematsko rjesavanje problema korupcije i bijelih koverti.. Za pocetatk koordinirana akcija hvatanja i hapsenja zdravstvenih radnika koji primaju mito, njihovo procesuiranje i obavjestavanje javnosti o rezultatima - otkaz/gubljenje prava na obavljanje duznosti u zdravstvenom sektoru... Ovo posljednje bih potcrtala jer je to jako bitno, da znamo da je ona med. sestra iz Vogosce i dobila otkaz, da su oni doktori koji su uhvaceni u primanju mita i otpusteni.. u suprotnom niko se nece ni plasiti ako ga i otkriju jer ce dobiti ukor, mozda mjesec dana suspenzije i onda ponovo na posao.
- drug_profi
#20 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Sve se mozemo sloziti, ali nam ne pije vode i nema razumnog objasnjenja zasto bi ovo bilo tesko sprovesti, osim precutnog priznanja da bi time golem broj losih ljekara i losih sestara ostalo bez posla, a u vezi cega ne vidim zasto bi me bilo uopste briga.RahatHurmašica wrote:naravno da postoji, ali ne postoji VOLJA.braca wrote:Da, ali se slazemo da rjesenje postoji, a ne da nam nevladine organizacije organiziraju suplje seminare o borbi protiv korupcije i uzimaju stranu lovu na ime "razvoja civilnog drustva".
Dakle drzava nek izbaci cjenovnik usluga na KCUS i raspise tender na koji se mogu javiti privatne klinike koje pristaju na taj cjenovnik i uslove placanja.
Mogli bi poceti sa stomatolozima i ginekolozima npr. kod kojih se najvise ide iako se te usluge vec placaju kroz ZZZ.
Nastaviti sa radiolozima itd. Dakle sa primarnom zdravstvenom zastitom koja je najbitnijaza zdravlje populacije i rano otkrivanje teskih bolesti.
Ali posto je ovo feudalizam, nemamo svi ista prava, pa ni pravo na zdravlje i zivot. Kad dodjemo do kapitalizma mozda se izbalansiramo donekle.
Last edited by drug_profi on 27/03/2014 13:55, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#21 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
samo ste previdili jednu sitnicu...isti doktori iz javnih ustanova sjede i u privatnim klinikama
prvi potez mora biti reforma sistema zdravstvenog osiguranja gdje korisnik ima pravo da bira osiguravajuću kuću. Zatim da se doktori odluče po sistemu ili javna ili privatna praksa. I treće tek onda dolazi da mi osiguranici idemo da se liječimo gdje želimo i to sa svojoj knjižicom.
a sve ovo će kod nas doći za jedno 20-30 godina
prvi potez mora biti reforma sistema zdravstvenog osiguranja gdje korisnik ima pravo da bira osiguravajuću kuću. Zatim da se doktori odluče po sistemu ili javna ili privatna praksa. I treće tek onda dolazi da mi osiguranici idemo da se liječimo gdje želimo i to sa svojoj knjižicom.
- drug_profi
#22 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Nek rade po 24 sata u tri klinike sto se mene tice, kad budes mogao da biras kome ces i kada otici za svoje pare i svoje zdravlje.JoseMujica wrote:samo ste previdili jednu sitnicu...isti doktori iz javnih ustanova sjede i u privatnim klinikama
-
zippoo87
#23 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
o ovome je bilo price prije 3-4 godine i izgleda da je opet pobijedio kriminalni lobi
ovo realno i JEST rijesenje svih problema ali taldzije nece da se odo uredi
stvar je da se ista knjizica moze koristiti tamo gdje pacijent zeli a ne tamo gdje mora a ne dobija uslugu koju placa
isto tako,i bolnice bi i dalje radile,jer na pocetku privatnici ne bi mogli preuzeti sve a nije ni cilj da preuzmu
ali ako recimo,na neke pretrage u bolnici cekamo po 6 mjeseci a u privatnim ambulantama bi to mogli uraditi odmah
nekima i odgovoara ovaj "mulj" ,da "love u mutnom"
ovo realno i JEST rijesenje svih problema ali taldzije nece da se odo uredi
stvar je da se ista knjizica moze koristiti tamo gdje pacijent zeli a ne tamo gdje mora a ne dobija uslugu koju placa
isto tako,i bolnice bi i dalje radile,jer na pocetku privatnici ne bi mogli preuzeti sve a nije ni cilj da preuzmu
ali ako recimo,na neke pretrage u bolnici cekamo po 6 mjeseci a u privatnim ambulantama bi to mogli uraditi odmah
nekima i odgovoara ovaj "mulj" ,da "love u mutnom"
- braca
#24 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
Nije stvar SAMO korupcije, pa covjece oni nece da rade, moras na koljenima moliti za zdravstvenu uslugu, a svakako cekati i po nekoliko desetina dana ili par mjeseci za neki odredjeni trivijalni termin kontrole ili pregleda, a sto se tice korupcije mafije u bijelom, ne vjerujem u tu opciju da se moze iskorijeniti, pa pogledaj samo one sestre na ginekologiji i akuserstvu, ne postoji ni jedna od njih koja ne otima novac mladim majkama, posebno onima sa sela da bi im samo POKAZALE njihovo novorodjeno dijete, pa to znaju i sve ptice na grani. Ko ce tu gamad i kako unistiti? Ma nema sanse, samo konkurencijom i mogucnoscu odlaske u privatne ordinacije, sve drugo je utopija. Ko hoce da hapsi korumpirano zdravstvo, nista lakse nego žbirati na ginekologiji i akuserstvu, a Boga mi nije lose ni prožbirati primanje u radni odnos u cijelom zdravstvenom sistemu, od ambulanti, medicinskih tehnicara i doktora, pa do klinika i dalje, pa i ovu pricu znaju sve ptice na grani i nema covjeka u gradu Sarajevu koji ne zna barem jednu osobu koja je dala lovu za zaposlenje u sistemu zdravtsva Kantona Sarajevo.
-
RahatHurmašica
#25 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!
nisam siguran kako bi to sve funkcionisalo. recimo privatne klinike bi se javljale da rade tok državne klinike nebi potonule, a onda bi oni sami diktirali cijene.... šta znam, ja sam ipak za opciju hapšenja i oduzimanja lincenci. dalo bi se to dovesti u red.drugi profil wrote:Sve se mozemo sloziti, ali nam ne pije vode i nema razumnog objasnjenja zasto bi ovo bilo tesko sprovesti, osim precutnog priznanja da bi time golem broj losih ljekara i losih sestara ostalo bez posla, a u vezi cega ne vidim zasto bi me bilo uopste briga.RahatHurmašica wrote:naravno da postoji, ali ne postoji VOLJA.braca wrote:Da, ali se slazemo da rjesenje postoji, a ne da nam nevladine organizacije organiziraju suplje seminare o borbi protiv korupcije i uzimaju stranu lovu na ime "razvoja civilnog drustva".
Dakle drzava nek izbaci cjenovnik usluga na KCUS i raspise tender na koji se mogu javiti privatne klinike koje pristaju na taj cjenovnik i uslove placanja.
.