Korupcija u zdravstvenom sistemu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
laik1981

#1 Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by laik1981 »

insaneinthebrain

#2 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by insaneinthebrain »

Ubise ih male plate. Sirotinja. Vrijeme je za.novi strajk upozorenja. Odadose se kriminalu jadnici :roll: :-) :(
Hajvan

#3 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Hajvan »

insaneinthebrain wrote: 13/10/2023 17:00 Ubise ih male plate. Sirotinja. Vrijeme je za.novi strajk upozorenja. Odadose se kriminalu jadnici :roll: :-) :(
:lol:
nepass1

#4 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by nepass1 »

laik1981 wrote: 13/10/2023 16:48 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231013110

Sta reci? Koju poruku poslati?
Glavni tehnicar koji ce biti ministar zdravstva ks voza novu mecku suv. Onaj sto je snimao sebiju.
Pricaju da je bruku para uzeo za zaposljavanje na kcus.
Athlon64

#5 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Athlon64 »

nepass1 wrote: 14/10/2023 21:27
laik1981 wrote: 13/10/2023 16:48 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231013110

Glavni tehnicar koji ce biti ministar zdravstva ks voza novu mecku suv. Onaj sto je snimao sebiju.
Jel ovo neka SDA zajebancija ili ?
nepass1

#6 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by nepass1 »

Athlon64 wrote: 15/10/2023 15:53
nepass1 wrote: 14/10/2023 21:27
Kako mislis, lik je kadar SDPa. Jedan od niksicevih miljenika.
Athlon64

#7 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Athlon64 »

nepass1 wrote: 15/10/2023 17:46
Athlon64 wrote: 15/10/2023 15:53

Kako mislis, lik je kadar SDPa. Jedan od niksicevih miljenika.
Užasno.
broj dva

#8 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by broj dva »

S obzirom koliko korupcije ima u svim drugim segmentima drustva, od saobracaja do skolstva od ekomonije do politike, od agrokolture do ekologije i tako dalje, zasto ocekivati da je u zdravstvu situacija drugacija ?
Naravno, MI svo napravili ovaj sistem i kurcu se zalit, dobili smo sta za sta smo glasali.
Athlon64

#9 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Athlon64 »

Ne spada direktno u korupciju, ali da ne otvaram novu temu, mišljenja o ovom slučaju:
Pacijentice iznijele teške optužbe za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici

Nekoliko pacijentica optužuje pročelnika Odjela za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Riječ je o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, piše Al Jazeera.

Pregledi na koje se žale bili su jedan od uslova za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

“Doktor je zahtijevao da vidi prokrvljenost. Pregled je bio neugodan. Doktor je prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu, a tek onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu. Iako sam išla kod raznih doktora nikad nisam taj pregled doživjela na taj način”, kaže jedna od žena sa kojom je razgovarala Al Jazeera.

Druga pacijentica prenosi slična iskustva.

“Kad sam pitala zašto to, doktor je rekao da to jednostavno tako mora da bude da bi cirkulacija i nalazi bili bolji da bi mogla dobiti bolju saglasnost”, kaže druga pacijentica.
Da li ima ijedan doktor u ovoj državi da radi pošteno i savjesno svoj posao ili je sve otišlo u neku stvar?
broj dva

#10 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by broj dva »

Athlon64 wrote: 17/11/2023 00:47 Ne spada direktno u korupciju, ali da ne otvaram novu temu, mišljenja o ovom slučaju:
Pacijentice iznijele teške optužbe za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici

Nekoliko pacijentica optužuje pročelnika Odjela za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Riječ je o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, piše Al Jazeera.

Pregledi na koje se žale bili su jedan od uslova za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

“Doktor je zahtijevao da vidi prokrvljenost. Pregled je bio neugodan. Doktor je prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu, a tek onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu. Iako sam išla kod raznih doktora nikad nisam taj pregled doživjela na taj način”, kaže jedna od žena sa kojom je razgovarala Al Jazeera.

“Kad sam pitala zašto to, doktor je rekao da to jednostavno tako mora da bude da bi cirkulacija i nalazi bili bolji da bi mogla dobiti bolju saglasnost”, kaže druga pacijentica.
Da li ima ijedan doktor u ovoj državi da radi pošteno i savjesno svoj posao ili je sve otišlo u neku stvar?
Opcija B, makar ako dođeš praznih ruka.
Decenijama smo ih navikavali na koverte, flaše, pakete i darove i sada se bunimo da su korumpirani.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 17/11/2023 09:07
Athlon64 wrote: 17/11/2023 00:47 Ne spada direktno u korupciju, ali da ne otvaram novu temu, mišljenja o ovom slučaju:

Opcija B, makar ako dođeš praznih ruka.
Decenijama smo ih navikavali na koverte, flaše, pakete i darove i sada se bunimo da su korumpirani.
Kolika su ta podmićivanja u zdravstvu uopšte?
Evo, znamo npr. staru priču da je carinicima formalna plata samo bakšiš.

Sa jedne strane čujemo o kovertama, a sa druge strane doktori idu vani i štrajkuju svugdje
Bloo
Globalna šefica

#12 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Bloo »

sehohari wrote: 18/11/2023 22:29 Sa jedne strane čujemo o kovertama, a sa druge strane doktori idu vani i štrajkuju svugdje
Pa mislim da rijetko ko gura koverte doktorima porodicne medicine :D mislim da se gura specijalistima, hirurzima, ginekolozima....glavnim sestrama...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#13 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by pici »

Drugacije te tretira kad mu odneses poklon. Brez poklona nisi ni na nivou cuke u azilu. Cast izuzetcima.
MehmedPasaMoric

#14 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by MehmedPasaMoric »

Zar nije bolje platiti pregled u privatnoj klinici nego te pare u koverti dati idiotu sa kupljenom diplomom u drzavnoj?
Haris.ba

#15 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Haris.ba »

MehmedPasaMoric wrote: 20/11/2023 11:47 Zar nije bolje platiti pregled u privatnoj klinici nego te pare u koverti dati idiotu sa kupljenom diplomom u drzavnoj?
Pregled je jedno, operacija, terapije je drugo. Narod nema para, pa mu je jedina opcija drzavna bolnica.
Last edited by Haris.ba on 20/11/2023 11:49, edited 1 time in total.
mali_balon

#16 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by mali_balon »

MehmedPasaMoric wrote: 20/11/2023 11:47 Zar nije bolje platiti pregled u privatnoj klinici nego te pare u koverti dati idiotu sa kupljenom diplomom u drzavnoj?
Ne daju se pare za preglede nego operacije i post operativnu njegu
JohnnyS

#17 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by JohnnyS »

Bloo wrote: 19/11/2023 00:56
sehohari wrote: 18/11/2023 22:29 Sa jedne strane čujemo o kovertama, a sa druge strane doktori idu vani i štrajkuju svugdje
Pa mislim da rijetko ko gura koverte doktorima porodicne medicine :D mislim da se gura specijalistima, hirurzima, ginekolozima....glavnim sestrama...
Ima svega, ima doktora koji traže, ima ljudi koji turaju koverte i poklone da se mora bježati od njih.

Zdravstvo je presjek društva, nije ni bolje ni gore od ostalih segmenata zajednice
Ozimician

#18 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 18/11/2023 22:29 Kolika su ta podmićivanja u zdravstvu uopšte?
Evo, znamo npr. staru priču da je carinicima formalna plata samo bakšiš.

Sa jedne strane čujemo o kovertama, a sa druge strane doktori idu vani i štrajkuju svugdje
Ma u sustini mislim da se mnogo vise o tome prica nego sto je zapravo realnost, prije 15-20 god. je to bio standard (tad nisu doktori isli vani), danas je vise mit.
Cak mislim da ni carinicima nije toliko "dobro" kako je bilo prije 20-tak god. :D
Ali ostalo je zvono.

Otprilike moja neka procjena jeste da se gura ginekolozima i hirurzima da se ubrza termin za operaciju i poslije da te malo "pripazi".
I to otprilike onima koji su na vrhu piramide, sefovi odjela i sl. Vjerujem da bi se i u mnogo naprednijim drustvima ljudi sluzili ovom taktikom, da mogu ubrzati termin operacije za "par stotina eura".

Svako nek izracuna koliko je puta otisao doktoru i koliko je puta dao novac, ispostavit ce se da se to desilo svega nekoliko puta u zivotu.
Tako da prica o podmicivanju kao nekom defaultu ne pije vode.

Mladji kadar (koji ima srecu da dobije radno mjesto) tome ne moze prismrditi svakako, plus bude mobingovan od starijih kolega, te se stoga odlucuje da ide vani. Takodjer racunaj da doktora na birou ima koliko hoces i da imaju opciju ili ici vani ili traziti posao van struke.
Ozimician

#19 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Ozimician »

Da prebacim raspravu ovamo, jer tamo nema smisla da se ide u teski off-topic, ova tema je najprikladnija koju sam naletio:

@Karikaturist
Imamo dobrih i odgovornih doktora, nema sta. Ali imamo i sljama malo je reci.
Slusam pricu doktora nedavno kako bi on isao po stare dane vani a radi od 8 do 11 i onda se ispali negdje. Tj. pacijente prima samo do podne.
Ovo je ono sto se prica o "peer pressure" o iseljavanju, bukvalno svi govore kako se samo treba ispaliti vani.

Ne zna jadan da uslove koje tu ima mu nijedna drzava nece ni u snu ponuditi, gdje god da ode.
JohnnyS

#20 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by JohnnyS »

Ja znam i neke da su se vratili.
Ozimician

#21 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 24/11/2023 16:05 Ja znam i neke da su se vratili.
Gdje su otisli, cim su se bavili sta su radili, gdje sad rade ?

Moze i duze od jedne recenice.
JohnnyS

#22 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 24/11/2023 16:06

Jedna je anesteziologinja iz Mostara otišla u Njemačku, uzela godinu neplaćeno, prošla godina, ona se vratila nazad. Kaže omjer uloženo dobiveno ne opravdava selidbu. Ja kad usporedim plaću s Republikom Hrvatskom npr i standard ne isplati se seliti. Par ih znam da je otišlo, požalili su, ali ponos ne da nazad. Za Njemačku ne znam. Zbog novca ne bih nikad otišao, jer plaće u nas, sada, nisu loše, dapače. Eventualno da mi djeca odrastaju u normalnim uvjetima. A onda skontam da ih sigurno ne bih viđao kao sad pa je bolje djecu spremiti na "vakultet" u bijeli svijet, a do tad neka ih u Mostaru.
Kad sam bio na kongresima vani vidim da neke probleme koje mi imamo ovdje po bolnicama, imaju i u Italiji i u Njemačkoj. Vani je sustav bolji pa te tjera da se usavršavaš, ali to možeš i u nas ako imaš ambicije. U svijetu globalnih komunikacija i interneta i svih informacija na ekranu mobitela kroz par sekundi može se i ovdje dobrih stvari raditi.
Ozimician

#23 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 24/11/2023 16:16

Jedna je anesteziologinja iz Mostara otišla u Njemačku, uzela godinu neplaćeno, prošla godina, ona se vratila nazad. Kaže omjer uloženo dobiveno ne opravdava selidbu. Ja kad usporedim plaću s Republikom Hrvatskom npr i standard ne isplati se seliti. Par ih znam da je otišlo, požalili su, ali ponos ne da nazad. Za Njemačku ne znam. Zbog novca ne bih nikad otišao, jer plaće u nas, sada, nisu loše, dapače. Eventualno da mi djeca odrastaju u normalnim uvjetima. A onda skontam da ih sigurno ne bih viđao kao sad pa je bolje djecu spremiti na "vakultet" u bijeli svijet, a do tad neka ih u Mostaru.
Kad sam bio na kongresima vani vidim da neke probleme koje mi imamo ovdje po bolnicama, imaju i u Italiji i u Njemačkoj. Vani je sustav bolji pa te tjera da se usavršavaš, ali to možeš i u nas ako imaš ambicije. U svijetu globalnih komunikacija i interneta i svih informacija na ekranu mobitela kroz par sekundi može se i ovdje dobrih stvari raditi.
Mislim da se kroz medije dosta pogresna slika stvorila o potraznji nasih zdrav. radnika u Njemackoj.

Svi pisu o tome, a niko ne pise da kvalifikacije nisu priznate, jedan anesteziolog iz BiH da krene raditi kao anesteziolog u Njemackoj uz odlicno poznavanje jezika, izgubit ce 5 god najmanje na priznavanje kvalifikacija i samo na taj proces ce sigurno potrositi 10ak hiljada €.
+ ponovo polaganje ispita (ukljucujuci i specijalisticki) na njemackom jeziku, pred njihovom komisijom koja nije nimalo bezazlena.

Cak i med. tehnicari moraju raditi priznavnje diplome i polagati ispite, osim ako ne zele da rade za minimalac u starackom domu.

Tako da omladini se isplati, a ovim starima - sjedi gdje si.
aston_martin

#24 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by aston_martin »

Ozimician wrote: 24/11/2023 18:43
JohnnyS wrote: 24/11/2023 16:16

Mislim da se kroz medije dosta pogresna slika stvorila o potraznji nasih zdrav. radnika u Njemackoj.

Svi pisu o tome, a niko ne pise da kvalifikacije nisu priznate, jedan anesteziolog iz BiH da krene raditi kao anesteziolog u Njemackoj uz odlicno poznavanje jezika, izgubit ce 5 god najmanje na priznavanje kvalifikacija i samo na taj proces ce sigurno potrositi 10ak hiljada €.
+ ponovo polaganje ispita (ukljucujuci i specijalisticki) na njemackom jeziku, pred njihovom komisijom koja nije nimalo bezazlena.

Cak i med. tehnicari moraju raditi priznavnje diplome i polagati ispite, osim ako ne zele da rade za minimalac u starackom domu.

Tako da omladini se isplati, a ovim starima - sjedi gdje si.
A je li im se desi da mjesecima ne primaju platu ko kod nas u Konjicu: https://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari ... /231124166
Ozimician

#25 Re: Korupcija u zdravstvenom sistemu

Post by Ozimician »

aston_martin wrote: 24/11/2023 22:11 A je li im se desi da mjesecima ne primaju platu ko kod nas u Konjicu: https://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari ... /231124166
Pa ova koju JohnnyS opisuje, vjerovatno nije imala cijelu tu godinu dana platu. Ako je isposlovala besplatan smjestaj na klinici, uspjela je.

Takodjer svi ti iz Konjica mogu da se ispale za Njemacku, sta ih sprjecava ?
Post Reply