Korupcija u obrazovanju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
H

#1 Korupcija u obrazovanju

Post by H »

S obzirom da je neko otvorio temu o korupciji u zdravstvu, mislim da bi bilo primjereno da se otvori jedna i o korupciji u obrazovanju. Da se prodiskutuje o situacijama u školama, fakultetima, akademijama. Na onoj temi je neko upitao šta se konkretno može učiniti. Možda bi bilo najbolje skupiti podatke o slučajevima koji su se desili pa ih negdje javno objaviti, pogotovo one koji se dešavaju i dalje. Evo primjer, prije par dana čuo sam za slučaj u Medicinskoj školi u Sarajevu, koji mi je kasnije potvrdila prijateljica koja je nekad išla u tu školu. U pitanju je sljedeće: jedna profesorica obara učenike, kojima predaje, iz određenog predmeta a druga koja je zaposlena u istoj školi daje im instrukcije iz istog tog predmeta po cijeni od 30 maraka po času! Nešto slično doživio sam svojevremeno u svojoj srednjoj školi, kada je profesorica Latinskog jezika tokom sedmice predavala, a subotom davala plaćene istrukcije, u školskim prostorima, učenicima koji su imali loše ocjene. Primjera je milion. :?
winetou

Post by winetou »

Ma nije sve do korupcije. Pogledaj samo Italiju, a niko im ni pera ne može odbiti. :D
H

Post by H »

winetou wrote:Ma nije sve do korupcije. Pogledaj samo Italiju, a niko im ni pera ne može odbiti. :D
Ne kontam?! :? Ja sam naveo banalne primjere. Postoje i drugi slučajevi poput izvjesnog Čekića koji je čini mi se na Fakultetu za saobraćaj?!
winetou

Post by winetou »

Mislim na korupciju uopšteno. Korupciju sam viđao još kao klinac kad bi tobože pošten svijet stavljao hiljadarke u zdravstvene knjižice u redu za vađenje krvi. :lol:
Sve se to zna, ništa nije tajna.
:oops:

Ako hoćeš primjer iz školstva :D Učio sam njemački u osnovnoj, a znam neke koji su na početku godine iz istog razreda prešli u razred koji je učio engleski :D :shock: Kako sam samo bio šokiran :-) :( :roll: :lol:
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Nama upravo ovih dana daju instrukcije iz borbe za svoja prava francuski studenti i radnici...znaci dok se ne uozbiljimo i ne napravimo lom nema nista od promjena na bolje. Nisam agresivac ali jarane izgleda da nema druge, u protivnom ne preostaje nam nista drugo nego da se jadamo jedni drugima na kafama i na netu, a tako se ne moze dovijeka :roll:
H

Post by H »

Ova tema je definitivno fula. Tu su svega 3 komentara od kojih su dva ismijavanje, a treći je totalno pesimističan. Što se tiče ovoga trećeg, s obzirom da se na forumu okuplja dosta raje može se doći do podataka da li je izvjesni trač samo trač ili istina. Pa se onda nećemo 'jadati jedni drugima', već pokušati nešto konkretno?! :?
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Pitam se samo kako je skola odobrila :? pojedinim profesorima da odrzavaju "dodatne sate" vikendom i naplacuju 30 - 50 KM mjesecno? (bojim se da je to posao na "crno" i da se ucenici iskoristavaju u najvecim mjerama).

Mislim da postoje kursevi u Sarajevu, kao i u ostalim zemljama, i da je moguce upisivanje dodatnih casova negdje van skole (jedino ako nisu oni glavni organizatori svega toga, u sto cisto sumnjam... Za to postoje vecernje akademije).

Meni je rodica navela tako slicnih primjera po Sarajevu. Npr kad je krenula u srednju dobili su dodatne sate matematike. Ona i samo jos jedan ucenik su odbili ponudu zato sto su imali roditelje koji su im mogli pomoci oko svih problema sa navedenim predmetom.
I sta se na kraju desava.... bez obzira koliko njihovi odgovori bili tacni njima je najbolja ocjena bila 4.
Na takav nacin im je profesorica dala jasan signal da je vrijeme da se upisu na njen kurs koji je kostao 50 KM mjesecno (kao da neko bere pare sa grane).
Fuj... ne mogu da shvatim da je to moguce posto sam vise godina provela u skolskoj klupi van Bosne i nikad nista slicno nisam dozivjela.
H

Post by H »

Moguće je. I to i još gore stvari. Pričalo se na ovom forumu ranije o tome, ali sad se niko ne javlja. Bilo je priče i o slučaju jednog fakulteta u Sarajevu, da je konobar iz bifea sređivao studentima ispite za određenu cijenu. Ali kad se niko ne javlja da ispriča lična iskustva ili potvrdi, kako onda biti siguran da to nije samo trač i kako to onda prijaviti?! :-?
Post Reply