Korupcija u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

MISLITE LI DA U BOSNI I HERCEGOVINI VLADA KORUPCIJA

a) Da, u velikoj mjeri
29
91%
b) Da, u pojedinim segmentima društva
2
6%
c) Ne
1
3%
d) Ne znam
0
No votes

Total votes: 32

Umjetnik a

#1 Korupcija u BiH

Post by Umjetnik a »

MISLITE LI DA U BOSNI I HERCEGOVINI VLADA KORUPCIJA
u ovim našim dnevnim novinama nikad nisam našao ovaku anketu ni sličnu ovoj, odlučio sam da je sam postavim
nadam se da ćete biti objektivni i da ako možete da stavite neki članak o korupciji u BiH, neki link ili nešto slično, ako ništa onda barem glasajte

HVALA
tempora

#2 Re: Korupcija u BiH

Post by tempora »

Postaviti svoju snahu na mjesto u drzavnoj sluzbi je korupcija ili ne? Molim definiciju da mi bude jasnije?
Umjetnik a

#3 Re: Korupcija u BiH

Post by Umjetnik a »

tempora wrote:Postaviti svoju snahu na mjesto u drzavnoj sluzbi je korupcija ili ne? Molim definiciju da mi bude jasnije?

naravno da jeste
tempora

#4 Re: Korupcija u BiH

Post by tempora »

Umjetnik a wrote:
tempora wrote:Postaviti svoju snahu na mjesto u drzavnoj sluzbi je korupcija ili ne? Molim definiciju da mi bude jasnije?

naravno da jeste
Nesto se plasim da su ovakve stvari prije pravilo nego izuzetak, pa da ti anketa nece biti reprezentativna.
Umjetnik a

#5 Re: Korupcija u BiH

Post by Umjetnik a »

tempora wrote:
Umjetnik a wrote:

naravno da jeste
Nesto se plasim da su ovakve stvari prije pravilo nego izuzetak, pa da ti anketa nece biti reprezentativna.

i ja to mislim, ali moje je da pokušam Image
milivoje

#6 Re: Korupcija u BiH

Post by milivoje »

Zar ovdje postoji korupcija?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tradicija, drug moj...a ne korupcija.
I nase nane su nosile cokoladu kada su isle po kancelarijama.
Doduse tada nije bila Milka vec Euroblok...al' daj sta das. :lol:
Lesli Eldridž

#7 Re: Korupcija u BiH

Post by Lesli Eldridž »

To je i korupcija i nepotizam. Naviklo se ovdje tako vladati.
vjesticanametli

#8 Re: Korupcija u BiH

Post by vjesticanametli »

pa cim se djete rodi oni ga uce korpuciji :D odmah koverta na celu et nako nek ima :lol:
*mima*

#9 Re: Korupcija u BiH

Post by *mima* »

Ja mislim da nema korupcije u BiH. :run:
CLIO

#10 Re: Korupcija u BiH

Post by CLIO »

mima wrote:Ja mislim da nema korupcije u BiH. :run:
Mislit i SRAcunato pricat` nije isto rekao bi moj profesor.
uvjek dobar gost

#11 Re: Korupcija u BiH

Post by uvjek dobar gost »

Svuda oko nas.. na svakom koraku, u svakom obliku.. problem je što ni u bolnicu čovjek više ne može otići bez para, što se ništa legalnim putem ne može završiti bez podmazivanja, moj lični slučaj... čekamo neku saglasnost od opštine... rok je bio šezdeset dana.... od roka je prošlo skoro godinu dana... u talu sam sa dva bemobilisana borca koji su rekli da nikom neće dati marke... zato i čekamo toliko dugo...
Problem se sam nameće... kako iskorijeniti ogromnu korupciju, kad smo se skoro svi na nju navikli... da ne govorim kolika je to prepreka normalnom i održivom razvoju Bosne i Hercegovine...

Ovdje navodim primjer Japana ... ljudi imaju veću tradiciju poklona i podmazivanja na neki način... ali sve to je ostalo u granicama dobrog ukusa i ne ometa sam razvoj Japana i njegov prosparitet....
CLIO

#12 Re: Korupcija u BiH

Post by CLIO »

uvjek dobar gost wrote:Svuda oko nas.. na svakom koraku, u svakom obliku.. problem je što ni u bolnicu čovjek više ne može otići bez para, što se ništa legalnim putem ne može završiti bez podmazivanja, moj lični slučaj... čekamo neku saglasnost od opštine... rok je bio šezdeset dana.... od roka je prošlo skoro godinu dana... u talu sam sa dva bemobilisana borca koji su rekli da nikom neće dati marke... zato i čekamo toliko dugo...
Problem se sam nameće... kako iskorijeniti ogromnu korupciju, kad smo se skoro svi na nju navikli... da ne govorim kolika je to prepreka normalnom i održivom razvoju Bosne i Hercegovine...

Ovdje navodim primjer Japana ... ljudi imaju veću tradiciju poklona i podmazivanja na neki način... ali sve to je ostalo u granicama dobrog ukusa i ne ometa sam razvoj Japana i njegov prosparitet....

TAKVIH JE PRIMJERA MALI MILION AL MI KAO DA SMO USPAVANI NIKO NISTA NE PODUZIMA. HAJDE DA POZOVEMO NASE FORUMASE DA OVDE IMENOM I PREZMENOM PROZOVU SVAKOG KO JE OD NJIH ZATRAZIO ILI EVENTUALNO UZEO MITO. A BAKIRA IZ EMEISIJE 60 MINUTA ZADUZUJEMO DA ISTRAZUJE.
SinjaD

#13 Re: Korupcija u BiH

Post by SinjaD »

uvjek dobar gost wrote:Svuda oko nas.. na svakom koraku, u svakom obliku.. problem je što ni u bolnicu čovjek više ne može otići bez para, što se ništa legalnim putem ne može završiti bez podmazivanja

Ništa me više ne ljuti od korupcije u zdravstvu. Samo moli Boga da se ne razboliš!
Moraš pogurat čitav niz ljudi - od portira do doktora da bi nešto postigao. A i tad ti niko ne garantuje bolji tretman.
Sasvim mi je razumljivo pokloniti nešto ljekaru nakon dobro odrađenog posla. To je OK. Zahvalan si pa kupiš flašu pića ili sl. Ali unaprijed davat mu novac za njegov posao za koji već prima platu i još se znaju cifre! Javna tajna! F U J !!!!!!!
uvjek dobar gost

#14 Re: Korupcija u BiH

Post by uvjek dobar gost »

SinjaD wrote:
uvjek dobar gost wrote:Svuda oko nas.. na svakom koraku, u svakom obliku.. problem je što ni u bolnicu čovjek više ne može otići bez para, što se ništa legalnim putem ne može završiti bez podmazivanja

Ništa me više ne ljuti od korupcije u zdravstvu. Samo moli Boga da se ne razboliš!
Moraš pogurat čitav niz ljudi - od portira do doktora da bi nešto postigao. A i tad ti niko ne garantuje bolji tretman.
Sasvim mi je razumljivo pokloniti nešto ljekaru nakon dobro odrađenog posla. To je OK. Zahvalan si pa kupiš flašu pića ili sl. Ali unaprijed davat mu novac za njegov posao za koji već prima platu i još se znaju cifre! Javna tajna! F U J !!!!!!!

Upravo to... skoro je moj prijatelj.. bio u takvoj situaciji... majka teško bolesna... on u šoku, nema oca... čovjeka su šetali skoro sedam dana... dok mu mi nismo rekli šta je u pitanju... on onako već napukao... htio otići sa kalašem u bolnicu, jedva ga odgovorismo... otišlo nas gore dvoje troje i sa nekoliko stotina maraka... obezbjedili ležaj i kakav takav tretman...

dabogda im te pare za ljekova trebale...
Umjetnik a

#15 Re: Korupcija u BiH

Post by Umjetnik a »

uvjek dobar gost wrote:
SinjaD wrote:

Upravo to... skoro je moj prijatelj.. bio u takvoj situaciji... majka teško bolesna... on u šoku, nema oca... čovjeka su šetali skoro sedam dana... dok mu mi nismo rekli šta je u pitanju... on onako već napukao... htio otići sa kalašem u bolnicu, jedva ga odgovorismo... otišlo nas gore dvoje troje i sa nekoliko stotina maraka... obezbjedili ležaj i kakav takav tretman...

dabogda im te pare za ljekova trebale...
dobro je da ovaj tekst nije duži
prava sramota
ENOUGH!

#16 VAS NIKO NE SMIJE DA BIJE SEM VASE POLICIJE!

Post by ENOUGH! »

VAS NIKO NE SMIJE DA BIJE SEM VASE POLICIJE! (naravno, ovo se odnosi samo na gradjane bez dosijea)

Evo primjera. U subotu na nedjelju, dvojica momaka otprate djevojku svog druga iz Boema, da je zastite od dobacivanja i provokacije neke grupe momaka. Naravno, momci ne odustaju, pa sa verbalnih prelaze na fizicke napade. E, tako vam nastane tuca. Naravno, dotrce dvojica izbacivaca iz Boema, pa se prikljuce, i to pogresnoj grupi. Sada petorica momaka tuku dvojicu, koji su samo pokusali zastiti djevojku svoga druga. Kao sto se moglo i ocekivati, ta dvojica imaju drugove, koji dotrce da ih brane. Medjutim, sta mogu momci od 17-20 godina, bez kriminalnog dosije, ako na njih nasrne jos jedna grupa izbacivaca i umjesto da smire situaciju, krenu da ih udaraju pistoljima i repetiraju pistolje na glave maloljetnika. Slomljene ruke, slomljeni nos, zguljena koza sa lica, masnice po cijelom tijelu. I sta se desava? Naravno, dolazi nasa hrabra, postena, nekorumpirana policija. 2 vozila policije i interventni vod. Jedan od "aktera tuce" tj. zlostavljac, je nas poznati Faco, okorjeli kriminalac, koji je zvanicno u zatvoru?! Naravno, i lijepi, posteni Vojvoda stoji tu sa osmjehom na licu, ponosan sto su njegove gorile uspjele da pistoljima pretuku grupu mladica, studenata. Ma, kakva cast i pokusaj da zastitite djevojku svoga druga. Da je i sestra u pitanju, pustite nek' je maltretira ko stigne, jer ako pokusate pomoci, pa se zateknete na pogresnom mjestu, ne ginu vam batine. I to ne samo od olosa kojega je pun grad. Vec i od nase divne policije. Elem, da se vratimo na policiju. Ti posteni, fini momci, razgovaraju sa gorilama ciji pistolji vire za pasom, niko i ne pita, a imate li vi dozvolu za nosenje tih pistolja? Zar je to bitno? Tu je Vojvoda, koga samo mole da udje unutra, jer "nece biti nista od ovoga". Facu su sklonili, jer zaboga on tamo nije ni bio. Privode samo polomljenu djecu. Naravno kad se oni onakvi slomljeni pobune, pa trebate privesti i njih, oni su nas tukli i repetirali pistolje na nas, policija krene pendrecima i sa bacanjem po podu. Pa, nece valjda njima tamo neka djeca, zrtve izivljavanja, govoriti kako da rade svoj posao? Bas im dobro dodje onaj dzeparac sto dobiju od Vojvode, zar da to upropaste. Sa takvim, teskim povredama, vode ih u stanicu, jos malo "isamaraju" valjda da im pomognu da zaborave sta je bilo i tek nakon 1.5h vode na CUM, gdje su naravno konstantovani lomovi i teske tjelesne povrede. Nije im palo na pamet slikati ih. E, recite vi meni sta da se radi?
Trebate prestati izlaziti vani? Trebate biti vani do 11? Tuce se desavaju. Nazalost. Ali, zar nije posao policije bio da uhapsi sve aktere, povrijedjene preveze na CUM, pa tek onda uzme izjave. A ne, drzati ih vise od sat takve slomljene, da bi na kraju samo napravili zapisnik i podigli tuzbu za nanosenje teskih tjelesnih povreda od strane nepoznatih lica! NEPOZNATIH LICA! Pa, sa njima je policija stajala i razgovarala. Napominjem, ovdje se radi o finoj, vrijednoj djeci, djeci postenih ljudi, RVI-a, djeci koja nemaju veza i vezica. A nas dragi diler i kriminalac, ocigledno drzi nasu postenu i hrabru policiju na svojoj platnoj listi, pa tako on moze raditi sta hoce, a mi ostali, ako imamo iole mozga u glavi trebamo u sirokom krugu zaobilaziti ta mjesta kao sto su Boemi. Te centre dilanja droge i ugovaranja prljavih poslova. Izgleda da su momci iz ove price, naucili svoju lekciju. Na dosta bolan nacin.
E, sada je red na policiju da nauci lekciju. Koliko znam slucaj je prijavljen unutrasnjoj kontroli MUP-a, gradonacelnica se sastala sa roditeljima i u izvjestaju koji je dobila od MUP-a, taj "incident" se ne spominje. Mada, sta i ona moze uraditi po tom pitanju? Zaista, sta da se radi?????
Post Reply