ti izmisli novu teriju organizacije rada. ameri kazu tijekom 40 godina radnog staza trebalo bi promijeniti 4 poduzeca (u istoj bransi ali na razlicitim pozicijama) da bi te priznali kao strucnjaka, japanci kazu, gdje se zaposlis tu i umres, samo mjenjas polozaj u sobi: od vrata prema prozoru, a ti vec 4-5 puta , sumnivo braco sumnjivozgembo_sa wrote:Haha jesi mi shuknulaSL67 wrote:A ti kazes da si promjenio 4-5 firmi, samo nam nisi rekao razlog , mozda ti nisi tako kvalitetan kadar pa te otpile iz te firme a ti onda nadjes drugu. Jer da si tako kvalitetan bar jedna od tih firmi bi te probala zadrzati i dala bi ti mnoge stimulacije samo da radis za njih. Vidis, mozemo i tvoj slucaj gledati ovim ocima, zar ne!?!?!
Pa ne zivimo u komunisticko doba da radim u jednoj firmi cijeli zivot![]()
![]()
![]()
Vidim i ti bi samo da radis u drzavnoj instituciji da bi mogla da gledas u plafon i cackas nos, a lova lijeze na racun
Ambiciozni i kvalitetni nemaju problema naci odgovarajuci posao, a ovi drugi samo kukaju kako nece drzava da ih zaposli. Ambiciozni i kvalitetni ljudi mogu lako promijeniti posao i naci novi, ako smatraju da mogu vise i bolje.
Ako si obrazovana i sposobna osoba taj novac koji se zaradi u drzavnim jaslama mozes bez problema zaraditi i u privatnom sektoru, a vrlo cesto i mnogo vise. Problem je naravno u tome sto kod privatnika moras da zaradis svoju platu, a to je vama mnogo tesko...
Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave
- jennisjoplin
#101 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave
- zgembo_sa
#102 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave
Jest, jestjennisjoplin wrote:ti izmisli novu teriju organizacije rada. ameri kazu tijekom 40 godina radnog staza trebalo bi promijeniti 4 poduzeca (u istoj bransi ali na razlicitim pozicijama) da bi te priznali kao strucnjaka, japanci kazu, gdje se zaposlis tu i umres, samo mjenjas polozaj u sobi: od vrata prema prozoru, a ti vec 4-5 puta , sumnivo braco sumnjivo
-
AO83
#103 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave
Uvijek su mi najomiljenije teme o bosanskim samo-kriticarima i korupciji. Cijela tema je bazirana na tome kako korupcija vlada u nasim drzavnim agencijama - mada licno meni se vise cini da je tema trebala biti postavljena kao "Krivo mi sto nemogu da se ubacim pa da i ja primam platu radeci nista!"
Zelim prvo da postavim u pitanje istinitost price o ovoj SUPER talentovanoj djevojci koja je zavrsila faks na London School of Economics. Mislim da je ovo izmisljena osoba da bi se opravdao licni stav protiv ADS-a. A ako je prica stvarno istinita - onda ta djevojka treba da suti i da uopste ne prica gdje je skolu zavrsila, jer vidljivo je da nije nista naucila. Pod prvo kad je toliki talenat - kako to da se nije uspijela zaposliti u uredu Svijetske Banke u Sarajevu? Evropske Banke za Razvoj? Medjunarodni Monetarni Fond? Preko 10 stranih finansijskih institucija kojima je potreban kvalifikovan talenat? OSCE uvijek ima otvorene pozicije? Stvarno mi je cudno da u svim ovim stranim organizacijama postoje ljudi iz Foce koji preko veze dobivaju poslove!?
Moguce je da Mujo from Foca nazove svog rodjaka Johnsona u Washington DC i objasni cousin-u kako mu je krava crkla, pa ga Mr. Johnson preko stele ubaci.
Da li postoji korupcija u ADS-u? DA!!!!!!! Ali ADS nije jedina institucija koja zaposljava ljude u Bosni, ali jeste institucija koja PRIVLACI SVE NEKOMPETENTE LJUDE U OVOJ DRZAVI KOJI ZELE DA UZIVAJU U NEPRODUKTIVNOM DRUSTVU ISTIH SLABICA koji nisu sposobni da svojim sposobnostima zarade dobar standard zivota u drugim segmentima ekonomije.
Posle zavrsetka rata, otisao sam iz Bosne i zavrsio sam fakultet u Americi, posle zavrsetka fakulteta radio/m sam u nekoliko svijetskih finansijskih institucija. Ove godine odlucujem da se vratim u Bosnu, i posle 3 sedmice dobio sam vec nekoliko ponuda za zaposljenje. Nikada mi nije ni palo na pamet da se zaposlim u neku drzavnu agenciju/ministarstvo jer sam pouzdan u svoje znanje i mogucnosti da mogu bolje i vise uciniti raditi za neku privatnu organizaciju.
Jedino mi je zao mladih ljudi u Bosni koji su zeljni da nauce kroz praksu radeci bilo gdje, a vas koji aplicirate na svaki otvoreni posao u ADS-u, nadam se da ce te svi jednog dana tamo biti i primljeni. Sto manje budete zauzimali mjesta u privatnim firmama, sto vise sansi ce imati iskreni radnici da ovu nasu ekonomiju stimulisu. Jos bolje, najbolje bi bilo da se svi penzionisete - jer imate obicaja kad se zaposlite u drzavnu administraciju da vam ni 30 dana odmora ne bude dovoljno!
Pozdrav!
Zelim prvo da postavim u pitanje istinitost price o ovoj SUPER talentovanoj djevojci koja je zavrsila faks na London School of Economics. Mislim da je ovo izmisljena osoba da bi se opravdao licni stav protiv ADS-a. A ako je prica stvarno istinita - onda ta djevojka treba da suti i da uopste ne prica gdje je skolu zavrsila, jer vidljivo je da nije nista naucila. Pod prvo kad je toliki talenat - kako to da se nije uspijela zaposliti u uredu Svijetske Banke u Sarajevu? Evropske Banke za Razvoj? Medjunarodni Monetarni Fond? Preko 10 stranih finansijskih institucija kojima je potreban kvalifikovan talenat? OSCE uvijek ima otvorene pozicije? Stvarno mi je cudno da u svim ovim stranim organizacijama postoje ljudi iz Foce koji preko veze dobivaju poslove!?
Moguce je da Mujo from Foca nazove svog rodjaka Johnsona u Washington DC i objasni cousin-u kako mu je krava crkla, pa ga Mr. Johnson preko stele ubaci.
Da li postoji korupcija u ADS-u? DA!!!!!!! Ali ADS nije jedina institucija koja zaposljava ljude u Bosni, ali jeste institucija koja PRIVLACI SVE NEKOMPETENTE LJUDE U OVOJ DRZAVI KOJI ZELE DA UZIVAJU U NEPRODUKTIVNOM DRUSTVU ISTIH SLABICA koji nisu sposobni da svojim sposobnostima zarade dobar standard zivota u drugim segmentima ekonomije.
Posle zavrsetka rata, otisao sam iz Bosne i zavrsio sam fakultet u Americi, posle zavrsetka fakulteta radio/m sam u nekoliko svijetskih finansijskih institucija. Ove godine odlucujem da se vratim u Bosnu, i posle 3 sedmice dobio sam vec nekoliko ponuda za zaposljenje. Nikada mi nije ni palo na pamet da se zaposlim u neku drzavnu agenciju/ministarstvo jer sam pouzdan u svoje znanje i mogucnosti da mogu bolje i vise uciniti raditi za neku privatnu organizaciju.
Jedino mi je zao mladih ljudi u Bosni koji su zeljni da nauce kroz praksu radeci bilo gdje, a vas koji aplicirate na svaki otvoreni posao u ADS-u, nadam se da ce te svi jednog dana tamo biti i primljeni. Sto manje budete zauzimali mjesta u privatnim firmama, sto vise sansi ce imati iskreni radnici da ovu nasu ekonomiju stimulisu. Jos bolje, najbolje bi bilo da se svi penzionisete - jer imate obicaja kad se zaposlite u drzavnu administraciju da vam ni 30 dana odmora ne bude dovoljno!
Pozdrav!