KORUPCIJA I NEMAR LIJEČNIKA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 KORUPCIJA I NEMAR LIJEČNIKA

Post by dr.gog »

Cijenjeni forumaši,

u našemu je društvu,a posebice u većim sredinama,gdje ima više velikih medicinskih ustanova,oduvijek bilo priča o potplaćivanju liječnika kako bi se dobila bolja,ili što je još gore,da bi se uopšte dobila neka liječnička usluga.
Lično sam bio svjedok jadanja nekolicine ljudi,koji nemaju interes da lažu ,jer ih je pritisla muka same bolesti.
Arogancija,prezrivo držanje i gledanje s visoka na pacijente,nemarnost,kardinalne greške u rutinskim dijagnostičkim i terapijskim postupcima....sve je to ono što kod građana izaziva strah i tjeskobni osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja naspram zdravstvenih radnika.

Sam profil zanimanja ne ostavlja mnogo mjesta za greške ,i ispravljanje po sistemu pokušaja i pogreški može biti kobno.
Dakle,radi se o iznimno teškom i kompleksnom zanimanju,čije časno obavljanje donosi ogroman ugled i visok status u svakom društvu.Materijalni status,po defaultu profesije,ne smije imati upliv u redovito obavljanje dužnosti niti kvalitet obavljenog posla(slično kao u Vojsci,Policiji ili Vatrogasnoj Službi).

U posljednjih nekoliko godina množe se žalbe i sve je glasnije nezadovoljstvo građana radom i ponašanjem ljekara i medicinskog osoblja.
Najgore su optužbe pri kojima ste svjedok otvorenog podmićivanja ili drskog i bezobraznog-otvorenog traženja precizne sume novca za liječenje..Pri tome imamo dvije osnovne slike dešavanja.
U jednoj pacijenti tradicionalno donose koverte sa novcem i skupe poklone(ili ih,u zadnje vrijeme,šalju po posrednicima),te ih snishodljivo i ulizički daju ljekarima čineći pri tom teško krivično djelo.

U onoj drugoj,mnogo mračnijoj slici,ljekar otvoreno traži novac i time uslovljava tretman.
Postoji još nekoliko načina otimačine ali da ne širim ...

Zašto ljudi rade to što rade i šute i pristaju na ucjene???

Šta se desi sa ljekarom da tako nisko padne i postane suprotnost humanističke profesije???
Najveće licemjerje---traženje dokaza!!.Svi znamo da postoji tzv.Etički komitet,recimo na klinici Koševo,jedna fingirana ustanova unutar korpusa ljekara sa UKCa,a ja vam velim da za vrijeme svog postojanja nikog nije kaznila ni čak opomenula zbog nesavjesnog rada i korupcije,a znate zašto??
reći ću vam jedan,a vi recite druge razloge---broj prijava je jednocifren.

Evo,ja sam i sam zdravsveni radnik i ne umijem objasniti to zlo pa pitam vas.Kako stati ukraj korumpiranom "doktoru" kad ste bolesni i nemate novaca?Gdje je rješenje?Kakva su vaša iskustva sa tom zlom pojavom??
rmesa

Post by rmesa »

Iskustva su bolna a stati u kraj korumpiranim je tesko ,vjeruj jer pretezno imaju zaledzje jako
zemo_online

Post by zemo_online »

rijesenje je boksom u glavu.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

kud ces dalje kad penzioneri daju postaru lovu "na slatku" kad im ovaj donese penziju...nek mu svaki penzioner dadne marku (a mnogi daju i vise), on zaradi jos jednu platu, na ionako solidnu postojecu platu. nidje veze. kad pitam starog sto mu daje baksis, on veli da kad mu ne bi dao, ne bi mu penzija stigla na vrijeme iduci mjesec.

ja se zeznuh i pokrenuh ovu temu s nekom svojom rajom u sarajevu, i ostadoh zatecen reakcijama. pa to je normalno dati postaru, red je dati marku-dvije, pa bolje je bit dobar s postarom nego da te postar stavi na kraj (nekakve) liste pa da dobijes svoju penziju medju zadnjima, pa i konobarima se daje baksis...(iako je to neuporedivo)...

prije rata bio je u mom komsiluku postar Milivoje, licio je na Staljina, s ogromnim brkovima...on nije uzimao pare, ali nikad nije odbio rakiju. i svi su penziju dobijali na vrijeme.

ko god ima priliku, lovi u mutnom. narod je isprepadan, a drzava nemocna da se bori protiv korupcije bilo na individualnom, bilo na nekom vecem nivou.

sistem vrijednosti je promijenjen, i cini mi se da svi kontaju "ako ne uzmem ja, uzece neko drugi"

Kako se to moze promijeniti? uz mnogo truda, predane politicare, ozbiljnu policiju, ohrabrivanjem gradjana da informisu vlast kad god ih neko pritisne...a najvise promjenom u nama samima.

Trenutno uzimam Etiku na fakultetu gdje studiram i u knjizi nadjem scenario:

Vozis se u autu s jaranom. Ogranicenje je 20 kmh. jaran vozi 35 kmh i udari pjesaka nakon cega pjesak umre. ti si jedini svjedok. tokom razgovora s policijom ti imas dvije opcije:
1) da kazes da je jaran vozio 20 kmh te ga tako spasis robije.
2) da kazes istinu, te tako jarana posaljes na robiju.

Prema mom udzbeniku, ovaj su scenario strucnjaci koristili u Norveskoj, gdje je 90% ispitanika reklo da bi se drzali istine, bez obzira na jarana.

Druga zemlja gdje su postavili isto pitanje je Jugoslavija (knjiga je ocito starija) gdje je samo 10% ljudi reklo da bi se drzali istine, i da im je sudbina jarana bitnija.

etika nam, generalno, nije jaca strana. :D
suncandan

Post by suncandan »

ZDRAVSTVO JE KORUMPIRANO! I JA SAM ZDRAVSTVENI RADNIK, ALI HVALA BOGU UBRZO I AKADEMSKI GRAĐANIN! NEMA NA KAKVE SE OGLASE NISAM JAVLJALA ZA POSAO( DAVNO ZAVRSILA SKOLU I TO ODLICNIM USPJEHOM).
I UVIJEK ODBIJENICA! TRAZILI SU MI I PARE OTVORENO, MOZETE MISLITI TE SILE! U DRZAVNOJ BOLNICI, KLINICKOM CENTRU... ZGADILO MI SE SVE U VEZI ZDRAVSTVA. SAMO KAZEM JADAN ONAJ KO DODJE U NJIHOVE RUKE! MISLIM DA SE I TU MORA NESTO PODHITNO PODUZETI!! :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa

Post by dr.gog »

test01 wrote:rijesenje je boksom u glavu.
:roll: majko moja mila :D
pesak

Post by pesak »

Ma gde korupcija...odkud korupcija...to su klevete i lazi... :D
jolia

Post by jolia »

Za taj nemar, joj samo kad vidim na fakultetu sta se radi, kupuju se ispiti, i onda danas sutra ne znas sta lijecis, cime da lijecis, uzrok... Ona Hipokratova odavno ne vazi :( uzas, ja ne znam kako ti prof. a i sami studenti nisu svjesni da zbog te stele mogu sutra ubiti nekoga, to mi nikako ne ide u glavu :x :x :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju

Post by Truba »

nek se od plata odvaja 30% za kurac od zdravstva

dok si zdrav sve funkcioniše

:x :x :x :x
JohnnyS

Post by JohnnyS »

jolia wrote:Za taj nemar, joj samo kad vidim na fakultetu sta se radi, kupuju se ispiti, i onda danas sutra ne znas sta lijecis, cime da lijecis, uzrok... Ona Hipokratova odavno ne vazi :( uzas, ja ne znam kako ti prof. a i sami studenti nisu svjesni da zbog te stele mogu sutra ubiti nekoga, to mi nikako ne ide u glavu :x :x :x

Hipokratova zakletva je samo šminka na koju nažalost još uvijek nasjeda nemedicinsko osoblje. U originalnoj Hipokratovoj zakletvi piše da učenik mora zadovoljavati svog učitelja, pa eto da znate da ću ja kršit Hipokratovu zakletvu. :D
Puno je od te glupe zakletve bitniji zakon. A zakon brani mito. I treba napunit zatvore doktorima (i svim drugim profesijama) koji nelegalno zarađuju.
jolia

Post by jolia »

JohnnyS wrote:
jolia wrote:Za taj nemar, joj samo kad vidim na fakultetu sta se radi, kupuju se ispiti, i onda danas sutra ne znas sta lijecis, cime da lijecis, uzrok... Ona Hipokratova odavno ne vazi :( uzas, ja ne znam kako ti prof. a i sami studenti nisu svjesni da zbog te stele mogu sutra ubiti nekoga, to mi nikako ne ide u glavu :x :x :x

Hipokratova zakletva je samo šminka na koju nažalost još uvijek nasjeda nemedicinsko osoblje. U originalnoj Hipokratovoj zakletvi piše da učenik mora zadovoljavati svog učitelja, pa eto da znate da ću ja kršit Hipokratovu zakletvu. :D
Puno je od te glupe zakletve bitniji zakon. A zakon brani mito. I treba napunit zatvore doktorima (i svim drugim profesijama) koji nelegalno zarađuju.

Zadovoljavat? Hmmmm, znaci na to oslanjaju neke studentice :D , vidis to nisam znala, dobro ima jos vode da protece za mene.... jos godinica, ma ne znam nije meni to sad, eto ja cu brinut u ljudskim zivotima zbog Hipokrata, nego kako jednostavno predvlada ta bolesna zelja za materijalizmom kod ljudi kod kojih se ocekuje humanost, to je prestrasno.
Post Reply