Kornjace :D
Moderator: anex
-
Audi6
#1 Kornjace :D
E ovako imam kornjacu ( crvenouha ) stara oko 12 godina i nije puno velika. Prije tih 12 stak godina sam kupio dvije ali jedna je uginula po mom nekom misljenju smatrao sam da je jedna ubila drugu. Eh sada meni treba vasa pomoc da li je to tacno,da li neko ima iskustva s njima jer bih zelio da kupim 1-2 male i da budu zajedno nekako me tuga hvata kada je vidim
12 godina nigdje jarana nema
. Znaci da li bi ta stara prihvatila 1-2 manje kornjace.
- Internetowska
#2 Re: Kornjace :D
Sasvim slučajno imam i ja kornjaču, takođe crvenouhu pa ću ti odgovoriti na ovo pitanje, mada mi djeluje kao šala. Crvenouhe kornjače su prilično zahtjevni ljubimci, iako ne djeluje tako na prvi pogled. Trebaju ogroman prostor za plivanje, te znaš da je za jednu 200 l malo, a kamoli manje. Za tri kornjače zapremina je puta 3, znaš i sam kako brzo rastu. Lijepo je što želiš jarana za svoju kornjaču, ali daleko su veće šanse da se neće slagati nego da hoće. Plus zbog manjka prostora, jer sumnjam baš da imaš bazen kod kuće - kornjačama će biti prilično tijesno. Ja sam svoje rekla, a ti odluči sam.
-
irget
#3 Re: Kornjace :D
Internetotowska, jedva nađoh ovaj post ...izgleda da niko ne drži ove male kornjačiceInternetowska wrote:Sasvim slučajno imam i ja kornjaču, takođe crvenouhu pa ću ti odgovoriti na ovo pitanje, mada mi djeluje kao šala. Crvenouhe kornjače su prilično zahtjevni ljubimci, iako ne djeluje tako na prvi pogled. Trebaju ogroman prostor za plivanje, te znaš da je za jednu 200 l malo, a kamoli manje. Za tri kornjače zapremina je puta 3, znaš i sam kako brzo rastu. Lijepo je što želiš jarana za svoju kornjaču, ali daleko su veće šanse da se neće slagati nego da hoće. Plus zbog manjka prostora, jer sumnjam baš da imaš bazen kod kuće - kornjačama će biti prilično tijesno. Ja sam svoje rekla, a ti odluči sam.
- vjesticanametli
#4 Re: Kornjace :D
imala sam ja rahmetli kornjacu Korneliju.....kupi AD kapi za bebe u apoteci i kapaj svaki dan u njenu vodu ali mjenjaj vodu redovno i napravi joj ostrvo.....pali joj lampu da se sunca
i oci joj cisti cajem od kamilice
- Boateng
#5 Re: Kornjace :D
Odnesi jadnu životinju veterinaru, i ne traži pomoć na forum kad je tako ozbiljna situacija!irget wrote:Internetotowska, jedva nađoh ovaj post ...izgleda da niko ne drži ove male kornjačiceInternetowska wrote:Sasvim slučajno imam i ja kornjaču, takođe crvenouhu pa ću ti odgovoriti na ovo pitanje, mada mi djeluje kao šala. Crvenouhe kornjače su prilično zahtjevni ljubimci, iako ne djeluje tako na prvi pogled. Trebaju ogroman prostor za plivanje, te znaš da je za jednu 200 l malo, a kamoli manje. Za tri kornjače zapremina je puta 3, znaš i sam kako brzo rastu. Lijepo je što želiš jarana za svoju kornjaču, ali daleko su veće šanse da se neće slagati nego da hoće. Plus zbog manjka prostora, jer sumnjam baš da imaš bazen kod kuće - kornjačama će biti prilično tijesno. Ja sam svoje rekla, a ti odluči sam....moja šesneastogodišnja kcerka je kupila sebi ( čitaj MENI) ovu malu kornjačicu...hajd i nekako dok se nije razboljela...ima par dana da ne može oči otvoriti...naguglala sam da su joj e oči inficirale 8 vjerovatno od prljave vode) ...i sad ase JA ubih mjenjajući vodu...takođe sam našla da treba da joj kapam kapi...al koje...kako se zovu...gdje da ih kupim...koliko često da joj kapam...e, to nigdje ne nađoh....da odem veterinaru...hmmmm....bojim se da bi me naglavačke izbacio iz ordinacije....
-
irget
#6 Re: Kornjace :D
samo ti zezaj
...meni je žao životinjice 
- Internetowska
#7 Re: Kornjace :D
Uh, mene nije bilo jedno vrijeme... Je l' prezivjela jadna kroka?
-
The Realist
#8 Re: Kornjace :D
Kako stvari stoje, dobit će kćerkica dvije crvenouhe kornjače i vidim gore da mi treba veliki bazen i slično. Neću imati toliki za početak, ali mislim da su mlađe trenutno, pa valjda se snađem dok im terarij ne napravim (za početak ću neki improvizirani - kada za kupanje i dodatak za sunčanje, kasnije pijesak ).
Zanima me koje lampe da koristim za sunčanje (tačnije koje sijalice)?
Također, čime da ju hranimo ta početak (čitam malo o tome, ali ljudi sve nabrojaše
, pa rekoh da čujem nekoga sa iskustvom)?
I pošto vidim da mi treba grijač za akvarij što prije, koliko se kreću cijene istih (da mogu zagrijati tih 150-200l vode na potrebnu temperaturu)? Pretpostavljam da ih nije teško naći.
Za početak samo ovo
.
Hvala
.
EDIT:
Riješio sam neka pitanja (halogena lampa
, šta im davati prvih dana da jedu dok se ne prilagodim)....
Zanima me koje lampe da koristim za sunčanje (tačnije koje sijalice)?
Također, čime da ju hranimo ta početak (čitam malo o tome, ali ljudi sve nabrojaše
I pošto vidim da mi treba grijač za akvarij što prije, koliko se kreću cijene istih (da mogu zagrijati tih 150-200l vode na potrebnu temperaturu)? Pretpostavljam da ih nije teško naći.
Za početak samo ovo
Hvala
EDIT:
Riješio sam neka pitanja (halogena lampa