Kornjaca

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
campa_xxx

#1 Kornjaca

Post by campa_xxx »

E ovako, danas sam dobio kornjacu pa ako neko zna nesto o njima neka napise, jer ja fakat nemam pojma :D Koliko puta dnevno se hrane i tako te stvari ? Sad za sad je u nekoj plasticnoj kutiji u kojoj je voda i neki kamen (tako sam dobio) pa me interesuje sta da kupim od opreme itd itd?

Image

Image
Lady Saray

#2 Re: Kornjaca

Post by Lady Saray »

meni ovo izgleda kao vodena crvenouha kornjaca pa cu ti napisati sve sto ja znam jer imam i ja jednu 'vaku bestiju
nabavi joj terarij/akvarij gdje ce imati i dio za plivanje i kopneni dio
kod mene je kopno na ljepljenje (ona cuda sto se lijepi za staklo sto ima i na igrackama sto vise... valjda si me shvatio :D )
treba ti i pumpa za vodu koju mozes naci u zoo centru ili svijetu ljubimaca a velicina ce ti ovisiti od velicine akvarija tj o litrima
ako imas prostora i para uzmi sto veci akvarij i jacu pumpu pa ces biti miran s mijenjanjem vode a i njoj ce biti bolje
akvarij ti ne smije biti na propuhu jer moze dobiti upalu pluca ili upalu ociju zbog cega moze i uginuti
takodjer ti je bitno i osvjetljenje tj grijanje na kopnu, kod mene je obicna lampa ali ona spot sijalica koja je dosta blizu kopna, taman da je grije a opet dovoljno daleko da je ne zakaci jer se jako vole suncati a i to im je potrebno za jacinu oklopa tj da ne bi doslo do omeksanja oklopa i deformacije
preporucljivo je i da ima grijac za vodu ali meni se voda grije od ove lampe s kopna
hranit je mozes mesom, ribom, vocem, povrcem... jedu sve, imas kupiti i susene racice i granule pa mozes miksati...
ja svoju hranim 1-2 dnevno jer moze jesti stalno ali joj nije potrebno, moze danima biti bez hrane, a ovako samo prlja vodu i moze se udebljati pa da joj oklop bude mali, sto stvara druge probleme bla bla
moja jede jabuku, grozdje, ribu, piletinu, smoki, kikiriki, macju hranu ali jagodu ne moze smisliti, cim ubacim mali komadic pobjegne na drugu stanu akvarija i trza glavom u stilu gadjenja :lol: :lol:
ako jos sta treba vici :lol:
campa_xxx

#3 Re: Kornjaca

Post by campa_xxx »

Hvala ti na informacijama, jos jedno pitanje :D Posto imam akvarijum sa ribicama (60 litara) mogu li staviti kornjacu s njima da boravi? :D
botanicar

#4 Re: Kornjaca

Post by botanicar »

mozes brate kad ogladni slobodno je stavi :D :D
Lady Saray

#5 Re: Kornjaca

Post by Lady Saray »

ma mozes.... cim ti ribice dosade :lol:
u teoriji kornjaca i ribice mogu skupa ali moras imati neke brze ribice da ih kornjaca ne stigne
ovo iz iskustva :lol:
stavila ja kornjacu u akvarij sa zlatnom ribicom i citav dan ja pazila, dezurala da vidim kako se kornjaca ponasa prema ribici... sve ok, ni da je pogleda
ujutro mi nesto neobicno u akvariju ali ja ne kontam... kad ono od ribice ama bas nista nije ostalo... kao da je nikad nije ni bilo :lol:

na ovom LINKU mozes saznati nesto vise o njima
Ekspanzi

#6 Re: Kornjaca

Post by Ekspanzi »

Lady Saray wrote:ma mozes.... cim ti ribice dosade :lol:
u teoriji kornjaca i ribice mogu skupa ali moras imati neke brze ribice da ih kornjaca ne stigne
ovo iz iskustva :lol:
stavila ja kornjacu u akvarij sa zlatnom ribicom i citav dan ja pazila, dezurala da vidim kako se kornjaca ponasa prema ribici... sve ok, ni da je pogleda
ujutro mi nesto neobicno u akvariju ali ja ne kontam... kad ono od ribice ama bas nista nije ostalo... kao da je nikad nije ni bilo :lol:

na ovom LINKU mozes saznati nesto vise o njima
ma to samo kornjaca protjerala ribicu..

al kroz probavni sistem :lol:
Post Reply