Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Daphna

#1 Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

Dragi forumaši, ljubitelji životinja;

Iznenada sam danas postala vlasnica kornjače! Nije potrebno govoriti da nemam pojma o njima... Moj domet znanja o ovim životinjama je samo da imaju oklop... :-D

U stvari, nije uopšte smiješno. Pronašao je tata na ulici i donio kući. Trenutno je u jednom ograđenom dijelu dvorišta gdje ima trave i nešto malo kamenica (za sunčanje :D )... I mislim da će ostati tu dok je lijepog vremena...

E sad, šta kornjače jedu? Neka posebna hrana ili...? Razmišljala sam da joj vani napravimo neki bazenčić jer definitivno neće preživjeti bez vode... A šta dalje? Kupiti ili napraviti neki akvarij? A joj, nemam pojma...

Please help, svaki savjet je dobrodošao! Podijelite s mnom svoja iskustva i znanja o ovim životinjicama...

Hvala!
vratnik

#2 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by vratnik »

Daphna wrote:Dragi forumaši, ljubitelji životinja;

Iznenada sam danas postala vlasnica kornjače! Nije potrebno govoriti da nemam pojma o njima... Moj domet znanja o ovim životinjama je samo da imaju oklop... :-D
U stvari, nije uopšte smiješno. Pronašao je tata na ulici i donio kući. Trenutno je u jednom ograđenom dijelu dvorišta gdje ima trave i nešto malo kamenica (za sunčanje :D )... I mislim da će ostati tu dok je lijepog vremena...

E sad, šta kornjače jedu? Neka posebna hrana ili...? Razmišljala sam da joj vani napravimo neki bazenčić jer definitivno neće preživjeti bez vode... A šta dalje? Kupiti ili napraviti neki akvarij? A joj, nemam pojma...

Please help, svaki savjet je dobrodošao! Podijelite s mnom svoja iskustva i znanja o ovim životinjicama...

Hvala!
A da nije to tenk?
Nista ne brini, sad ce dalmatinka da ti da odgovor, ona ima 5 komada. Sto ce reci, nisi sama.
i Edit: Postavi sliku, bit' ce lakse odgovoriti na sva tvoja pitanja.
nagib nizbrdica

#3 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by nagib nizbrdica »

http://kornjace.hr/index.php?option=com ... &Itemid=29

ima tu dosta toga o kornjacama nadam se da ce biti od pomoci

pozz
Daphna

#4 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

vratnik wrote:
Daphna wrote:Dragi forumaši, ljubitelji životinja;

Hvala!
A da nije to tenk?
Nista ne brini, sad ce dalmatinka da ti da odgovor, ona ima 5 komada. Sto ce reci, nisi sama.
i Edit: Postavi sliku, bit' ce lakse odgovoriti na sva tvoja pitanja.

Sliči tenku :mrgreen: praaaaaaaaaavoooooooooooo :mrgreen:

Biće i nekih sličica, naravno, samo da meni neko kaže šta da radim sa njom da mi ne crkne od gladi ili tome slično...
Daphna

#5 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

nagib nizbrdica wrote:http://kornjace.hr/index.php?option=com ... &Itemid=29

ima tu dosta toga o kornjacama nadam se da ce biti od pomoci

pozz
E hvala puno... Idem malo pročačkati ovo!

Hvala još jednom :kiss:
ja_cura_

#6 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by ja_cura_ »

e ovako...

najbolje ti je da odes u neki zoo centar (recimo onaj na kovacicima, na skretanju prema vracama) tu te ljudi odmah posavjetuju sta i kako, em prodaju i hranu za skoro sve kucne ljubimce.

moja sestra je tu prije nesto vise od godinu dana kupila one slatkovodne kornjace i zlatne ribice - svi zivi jos uvijek :D
Daphna

#7 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

ja_cura_ wrote:e ovako...

najbolje ti je da odes u neki zoo centar (recimo onaj na kovacicima, na skretanju prema vracama) tu te ljudi odmah posavjetuju sta i kako, em prodaju i hranu za skoro sve kucne ljubimce.

moja sestra je tu prije nesto vise od godinu dana kupila one slatkovodne kornjace i zlatne ribice - svi zivi jos uvijek :D

Ja ću izgleda prvo morati odnijeti kornjaču u neki zoo centar da mi kažu ljudi fino koja je vrsta... Biljojed, mesojed, te vodena, te polu... Svašta ja pročitah na onom linku što mi nagib nizbrdica ostavi... Uh...

POKLANJAM KORNJAČU :mrgreen:
dalmatinka

#8 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

Evo odgovora, i ja sam se obratila mailom jednom ljubitelju kornjača kad sam ih neočekivano dobila :D
Kao prvo moram te upozoriti da će ti kornjača zbrisati prvom prilikom ako nije u ograđenom prostoru, dovoljno visokom da se ne može popeti. Ako u vrtu imaš bilo kakvog zelenila ona će sama pronaći sve što joj je potrebno za život, ti se ne moraš brinuti niti malo. Ako opet hoćeš kao ja npr. možeš joj davati i voće i zelenu salatu povremeno. Jedu ti sve- smokve, grožđe, lubenice, dinje, jabuke, rajčicu obožavaju. Što se vode tiče one je uzimaju putem hrane, ali kako je ovdje u Dalmaciji ljeti izrazita suša ja se ipak jednom tjedno spustim u vrt i pustim vodu iz crijeva za zalijevanje, onda se one skupe i piju iz tih lokvica. Na jesen se one zakopaju u zemlju ( to rade i svake većeri ljeti - do jutra) i hiberniraju do proljeća. Moje izlaze iz zemlje negdje u trećem mjesecu. Svake godine se šokiram koliko narastu u stanju hibernacije i ništa mi nije jasno. Ako sam što zaboravila samo pitaj, tu sam.
nagib nizbrdica

#9 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by nagib nizbrdica »

drago mi je da si nasla makar nesto zanimljivo na onom linku :D :D :D

ima dosta da se procita pa ko voli nek izvoli

pozz
dalmatinka

#10 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

Zaboravila sam ti reći kad si ono pitala da li je biljojed ili mesojed. Kornjače ti inače jedu sirovo meso, ali ni u kom slučaju ih ne smiješ hraniti mesom. Od mesa one naglo rastu, hoću reći raste im tijelo, ali oklop ne prati taj rast i to ti je najbolji put da je ubiješ. Kornjača ti neće umrijeti ni od gladi ni od žeđi ako je na travi ili među bilo kojim zelenilom.
chuchumbamayumbe

#11 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by chuchumbamayumbe »

Kolika je kornjacha, hosh je prodat' za supe??? :D
Daphna

#12 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

dalmatinka wrote:Zaboravila sam ti reći kad si ono pitala da li je biljojed ili mesojed. Kornjače ti inače jedu sirovo meso, ali ni u kom slučaju ih ne smiješ hraniti mesom. Od mesa one naglo rastu, hoću reći raste im tijelo, ali oklop ne prati taj rast i to ti je najbolji put da je ubiješ. Kornjača ti neće umrijeti ni od gladi ni od žeđi ako je na travi ili među bilo kojim zelenilom.

Čitajući ovo što si napisala, rekla bih da to nisu tako zahtjevne životinje... Ja sam se malo prepala jer znam dosta slučajeva kada vlasnici jednostavno puste kornjaču van, navodno je teško brinuti o njima... A i na onom linku pročitah svašta, te neke lampe, UV ovo, UV ono... Užas!!!

Moja je u ograđenom prostoru, ima trave ali joj onda moram ubacivati voća i povrća... To već nije teško! To mogu! E šta me još interesuje... Pišeš da hiberniraju i da se same zakopaju u zemlju... Ja sam nešto razmišljala, ako poživi do jeseni i zime, da joj obezbijedim akvarij i držim je u kući... Nekako me strah da joj ne bude prehladna surova zima na sjeveroistoku Bosne... Ili jednostavno previše brinem?! :?

Možda lupam i gluposti, ali prvi put se susrećem sa kornjačom kao kućnim ljubimcem i ne bih htjela ponoviti grešku kao sa hrčkom... Pa da mi ugine zbog mog ne znanja!

I dalmatinka, hvala ti puno. Mislim da ću imati još pitanja... Za sada toliko!

Hvala i ostalima :kiss:
Daphna

#13 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

chuchumbamayumbe wrote:Kolika je kornjacha, hosh je prodat' za supe??? :D

Samo se ti zezaj... Zamrzit ću te a i ne poznajem te... :mrgreen: ;-)

Hoću prodati! Milion... Dolara! :mrgreen:
trinaesti

#14 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by trinaesti »

http://www.kornjace.net

sve ce ti se tamo kas'ti.
dalmatinka

#15 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

Gledaj, ako ti ju je otac našao na cesti ja pretpostavljam da je to čančara, a to nije vodena kornjača. Moraš razlikovati vodene kornjače koje ljudi drže po stanovima u akvarijima kao kućne ljubimce i ove "zemljane" kornjače. Ako je to čančara, a ja pretpostavljam da je onda nemaš ama baš nikakvog posla oko nje. Ona se brine sama za sebe, a sve ostalo, odnosno tvoja dobra volja da je nadohranjuješ je samo plus.
chuchumbamayumbe

#16 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Daphna wrote:

Salim se ja, sorry...
I ja se bavim ribicama, akvarista sam, tvoj vodeni cyber prijatelj. :D
dalmatinka

#17 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

Daphna

#18 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

dalmatinka wrote:Gledaj, ako ti ju je otac našao na cesti ja pretpostavljam da je to čančara, a to nije vodena kornjača. Moraš razlikovati vodene kornjače koje ljudi drže po stanovima u akvarijima kao kućne ljubimce i ove "zemljane" kornjače. Ako je to čančara, a ja pretpostavljam da je onda nemaš ama baš nikakvog posla oko nje. Ona se brine sama za sebe, a sve ostalo, odnosno tvoja dobra volja da je nadohranjuješ je samo plus.

Ja samo odmah predpostavila da ju je neko pustio vani... Čim budem u prilici postirat ću neku sliku pa da potvrdiš koja je vrsta...
Daphna

#19 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

chuchumbamayumbe wrote:
Daphna wrote:

Salim se ja, sorry...
I ja se bavim ribicama, akvarista sam, tvoj vodeni cyber prijatelj. :D

Ok, smirio si me...

Pozdrav prijatelju po ribicama :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#20 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

dalmatinka wrote:Gledaj, ako ti ju je otac našao na cesti ja pretpostavljam da je to čančara, a to nije vodena kornjača. Moraš razlikovati vodene kornjače koje ljudi drže po stanovima u akvarijima kao kućne ljubimce i ove "zemljane" kornjače. Ako je to čančara, a ja pretpostavljam da je onda nemaš ama baš nikakvog posla oko nje. Ona se brine sama za sebe, a sve ostalo, odnosno tvoja dobra volja da je nadohranjuješ je samo plus.
Ja sam jednom zamalo zgazio čančaru, na Svitavi. I stanem ja da je osmotrim, onako se ova vuce, upeklo ko danas, podignem je da je poblize vidim i ona me POPISHKI!!!
Hahah, koji odron!
:D
dalmatinka

#21 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

chuchumbamayumbe
Ja sam jednom zamalo zgazio čančaru, na Svitavi. I stanem ja da je osmotrim, onako se ova vuce, upeklo ko danas, podignem je da je poblize vidim i ona me POPISHKI!!!
Hahah, koji odron!
Uvijek to rade - od straha, ali se isto tako i naviknu na ljude - mislim ne ljude općenito, nego one koje viđaju svakodnevno, ako ih uredno hraniš znaju se gegati za tobom po vrtu poput psića.
chuchumbamayumbe

#22 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

dalmatinka wrote:
chuchumbamayumbe
Hahah, koji odron!
Uvijek to rade - od straha, ali se isto tako i naviknu na ljude - mislim ne ljude općenito, nego one koje viđaju svakodnevno, ako ih uredno hraniš znaju se gegati za tobom po vrtu poput psića.
Opcenito me interesuje koliko su kornjace inteligentne u poredjenju sa ostalim zivotinjama?
Ono, znam da nisu na nivou delfina, ali ne vjerujem ni da su glupe k'o churke?!
dalmatinka

#23 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by dalmatinka »

Nisu glupe niti malo. Moja prijateljica je stanovala prije u jednoj staroj kući s vrtom - u vrtu dvije kornjače, a kuća imala sporedni ulaz u kuhinju. Jedna od kornjača je svaki, ali ama baš svaki dan kad je ova dolazila s posla odšetala do sporednog ulaza, ova bi joj otvorila, ona bi ušetala u kuhinju i čekala svoju polovicu rajčice koju je redovito dobivala. Meni su to jako drage životinje, kad shvate da im nisi neprijatelj u tvojoj blizini se uopće ne uvlače u oklop, grickaju ti povrće iz ruke i dozvoljavaju da ih pomaziš po glavi.
Daphna

#24 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

Za sve one koji su mi pomagali oko mog novog ljubimca... Evo par fotkica...

Image

Image

Mislim da je mužijak...

Image
Daphna

#25 Re: Kornjača... ŠTA I KAKO?!

Post by Daphna »

Eh ovako, pravo sam oduševljena ovom malom kornjačom... Ma preslatka je... Posebno je vole sestrina djeca a najdraže nam je gledati kako se šetka dvorištem i istražuje...

Hvala dalmatinki koja mi je prilično pojasnila šta da radim sa njom i koja me smirila nakon onog početnog šoka! Puno pozdrava...

i hvala još jednom svim ostalim forumašima na linkovima!

Pozdrav!
Daphna
Post Reply