koristenje sirene u gradu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
d2

#1 koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

mene zanima posto sam mozda tehnoloski zaostao da li su u medjuvremenu izmisljene neke usmjerene sirene koje citaju misli vozaca i potom sirenu usmjeravaju samo prema onome radi koga je vozac upotrijebio ?

naime interesuje me ovo jer zivim iznad parkinga gdje malo malo neki seljak legne na sirenu valjda misleci da to cuje samo ovaj kojem svira

evo recimo maloprije, 23:30, seljak je izasao iz kafica i umjesto da tipu koji stoji u jednoj traci blicne ili ga nedo bog zaobidje on mu trubi i jebe majku

da li je ppk svjestan da je 23:30 ?
da li je ppk svjestan da ga ne cuje samo taj ispred nego ga cuje 10 zgrada okolo i da mu jebu *.* ?
da li je ppk svjestan da ako je on čio i razigran iz kafane ostali mozda pokusavaju spavati ?

da li vam ista od ovoga padne na pamet prije nego legnete na sirenu radi nekoga ?
ili kojim slucajem uspijete pomisliti, oh pa vec je kasno i pao je mrak, ako blicnem on ce me vidjeti, zasto onda da trubim ?
ili mozda samo onako diskreno svirnete ?

hvala

eh ja zanima me i igranje alarmom posto je kod mene onaj alarm sto ne bibice kad se ukljuci a ne mogu ga ni aktivirati daljinskim pa kontam jel propustam nesto sto dok sjedim u kafani ne pritiscem dugmice da mi auto svako malo blinka i svira...

pitam to jer je jedan veseljak nasao svoju zabavu u tome upravo sada u 15 do 1 - malo se igra alarmom, malo aktivira pa onda bibikne, pa ponovo zavija i tako pa kontam jel propustam nesto bitno, ako prospustam da iscupam onaj fabricki alarm i ugradim kakav cobra sto to moze ? ili da odem da se zalim prodavcu auta kako mi je isporucio auto sa disfunkcionalnim alarmom ?
x0z0y0

#2 Re: koristenje sirene u gradu

Post by x0z0y0 »

d2 wrote:
da li je ppk svjestan da je 23:30 ?
da li je ppk svjestan da ga ne cuje samo taj ispred nego ga cuje 10 zgrada okolo i da mu jebu *.* ?
da li je ppk svjestan da ako je on čio i razigran iz kafane ostali mozda pokusavaju spavati ?

da li vam ista od ovoga padne na pamet prije nego legnete na sirenu radi nekoga ?
ili kojim slucajem uspijete pomisliti, oh pa vec je kasno i pao je mrak, ako blicnem on ce me vidjeti, zasto onda da trubim ?
ili mozda samo onako diskreno svirnete ?

hvala

eh ja zanima me i igranje alarmom posto je kod mene onaj alarm sto ne bibice kad se ukljuci a ne mogu ga ni aktivirati daljinskim pa kontam jel propustam nesto sto dok sjedim u kafani ne pritiscem dugmice da mi auto svako malo blinka i svira...

pitam to jer je jedan seljak nasao svoju zabavu u tome upravo sada u 15 do 1 pa kontam jel propustam nesto bitno, ako prospustam da iscupam onaj fabricki alarm i ugradim kakav cobra sto to moze ?
ppk zna i svjestan je da je XX:XX i bas mu godi kada vidi koliko paznje privlaci...objasnjenje : zato sto je ppk :D

alarm...imam i ja slucaj u mahali gdje se balavci u neka doba noci igraju s alarmom....jer raspust im je pa eto ne znaju sta ce od sebe :x ..objasnjenje : ppc u razvoju :D
d2

#3 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

kupujem VBR sa nosacem za prozor. ponude na [email protected] hvala
Amazonka27

#4 Re: koristenje sirene u gradu

Post by Amazonka27 »

:D a na semaforima? :D
homo_sapiens

#5 Re: koristenje sirene u gradu

Post by homo_sapiens »

Sve je dobro dok iz Light restorana u Shopingu ne pocne muzika "u zivo", s rokom trajanja - zadnji gost ili do ponoci , a na repertoaru Rizo Hamidagic :D
Amazonka27

#6 Re: koristenje sirene u gradu

Post by Amazonka27 »

homo_sapiens wrote:Sve je dobro dok iz Light restorana u Shopingu ne pocne muzika "u zivo", s rokom trajanja - zadnji gost ili do ponoci , a na repertoaru Rizo Hamidagic :D
to kod mene na temu Komsije...:D ovdje su postivaoci likova i djela autotrubaca i najkulalarma :D
x0z0y0

#7 Re: koristenje sirene u gradu

Post by x0z0y0 »

Amazonka27 wrote:
homo_sapiens wrote:Sve je dobro dok iz Light restorana u Shopingu ne pocne muzika "u zivo", s rokom trajanja - zadnji gost ili do ponoci , a na repertoaru Rizo Hamidagic :D
to kod mene na temu Komsije...:D ovdje su postivaoci likova i djela autotrubaca i najkulalarma :D
mozda oni tvoji ..kad zavrse turu ispred tvog prozora..predju kod d2 :D
d2

#8 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

Compos_Sui wrote:
Amazonka27 wrote:
mozda oni tvoji ..kad zavrse turu ispred tvog prozora..predju kod d2 :D
ja cujem ove homo sapiensove, to je sve komsiluk...
Amazonka27

#9 Re: koristenje sirene u gradu

Post by Amazonka27 »

ja ne znam jesmo li mi ovo ljeto posebno nahorozeni i sve nam smeta...ili se fakat ove godine sve nesto usklincilo....al se ne sjecam da sam se ovo ljeto posteno naspavala...nekad tamo oko 5-6 se umore ovi penzici...pa i mene prevari tisina i zaspem...pa poremetim spavanje...
homo_sapiens

#10 Re: koristenje sirene u gradu

Post by homo_sapiens »

homo_sapiens wrote: Sve je dobro dok iz Light restorana u Shopingu ne pocne muzika "u zivo", s rokom trajanja - zadnji gost ili do ponoci , a na repertoaru Rizo Hamidagic :D
Amazonka27 wrote: to kod mene na temu Komsije...:D ovdje su postivaoci likova i djela autotrubaca i najkulalarma :D
Compos_Sui wrote: mozda oni tvoji ..kad zavrse turu ispred tvog prozora..predju kod d2 :D
d2 wrote: ja cujem ove homo sapiensove, to je sve komsiluk...
da, da auto-komsiluk :lol: :lol: :lol:
x0z0y0

#11 Re: koristenje sirene u gradu

Post by x0z0y0 »

Amazonka27 wrote:ja ne znam jesmo li mi ovo ljeto posebno nahorozeni i sve nam smeta...ili se fakat ove godine sve nesto usklincilo....al se ne sjecam da sam se ovo ljeto posteno naspavala...nekad tamo oko 5-6 se umore ovi penzici...pa i mene prevari tisina i zaspem...pa poremetim spavanje...
ma mi starimo pa nam pocinje smetati buka i galama :D

u stvarnosti..ljudi postaju sve bahatiji a norme ponasanja i kulture sve rjedje sprovedene u djelo
mene samo zanima dokle ce ovo ici...koliko nisko
d2

#12 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

Compos_Sui wrote:
Amazonka27 wrote:ja ne znam jesmo li mi ovo ljeto posebno nahorozeni i sve nam smeta...ili se fakat ove godine sve nesto usklincilo....al se ne sjecam da sam se ovo ljeto posteno naspavala...nekad tamo oko 5-6 se umore ovi penzici...pa i mene prevari tisina i zaspem...pa poremetim spavanje...
ma mi starimo pa nam pocinje smetati buka i galama :D

u stvarnosti..ljudi postaju sve bahatiji a norme ponasanja i kulture sve rjedje sprovedene u djelo
mene samo zanima dokle ce ovo ici...koliko nisko
nema granice, nama treba revolucija u svakom pogledu a do nje ili nece doci ubrzo ili nece doci nikako... sto se mene tice mi idemo dole bez neke perspektive da cemo se negdje zaustaviti...

nekih minimalnih pomaka ipak nadam se da ce biti (ali daleko da oni mijenjaju sta pretjerano), ako ovom konferencijom uspijem da se bar neko zamisli jednu sekundu prije nego pocne ko sivonja da trubi nekom drugom - nesto sam napravio... ja kada krenem da trubim nekome sjetim se kako meni to smeta i zapitam se da li nekome drugom to moze smetati u tom trenutku, radi toga trubim samo u ekstremnim situacijama, ne trubim ni kad se neko zamisli na zelenom, prije ili kasnije vidi da svi oko njega idu pa i on krene... cemu trubljenje... sta postizem time osim u situacijama kada je stvarno neophodno ? zelim reci tom sirenom da nekom jebem mater ? pa samo i ja ispadam seljak...

ako zivite negdje blizu glavne ceste vjerovatno vam ljeti smetaju motori, motoristi koji zivi negdje mozda smeta muzika iz kafica, vlasniku kafica koji zivi negdje mozda smeta trubljenje ... ako svi budemo malo vise mislili jedni na druge ovo mjesto ce biti ugodnije za zivot svima

ja cu ponoviti jos jednom nesto sto sam davno napisao a to je da je po meni - zivot u gradu zivot koji zivis na nacin da smetas drugome (jer se radi o puno ljudi na malom prostoru)

cini mi se da mnogi u ovom gradu to ili ne znaju ili ih jednostavno nije briga sto oni smetaju nekome a jako im onda smeta kad im komsija pocne busiti zid u 18h popodne kada bi trebalo biti vrijeme tisine u zgradi... malo bi se svi mozda trebali zapitati gdje smo mi u svemu tome kad nekom jebemo mater sto nama smeta da li mi zapravo necim smetamo nekom drugom... mozda moja stolica koju teglim po parketu smeta komsiji ispod ? naravno da mu smeta, zato sam stavio platnene podmetace na noge stolice koji i sluze tome da ne struzes komsiji a i da ne struzes sebi parket ali na zalost to komsija koji je iznad mene ne zna da postoji...

u principu sve je to samo stvar civilizovanosti
Last edited by d2 on 08/08/2008 02:47, edited 2 times in total.
lolita_xx

#13 Re: koristenje sirene u gradu

Post by lolita_xx »

d2 wrote: nema granice, nama treba revolucija u svakom pogledu a do nje ili nece doci ubrzo ili nece doci nikako... sto se mene tice mi idemo dole bez neke perspektive da cemo se negdje zaustaviti...

nekih minimalnih pomaka ipak nadam se da ima (ali daleko da oni mijenjaju sta pretjerano), ako ovom konferencijom uspijem da se bar neko zamisli jednu sekundu prije nego pocne ko sivonja da trubi nekom drugom - nesto sam napravio... ja kada krenem da trubim nekome sjetim se kako meni to smeta i zapitam se da li nekome drugom to moze smetati u tom trenutku, radi toga trubim samo u ekstremnim situacijama, ne trubim ni kad se neko zamisli na zelenom, prije ili kasnije vidi da svi oko njega idu pa i on krene... cemu trubljenje... sta postizem time osim u situacijama kada je stvarno neophodno ? zelim reci tom sirenom da nekom jebem mater ? pa samo i ja ispadam seljak...
ovo najvise mrzim...
d2

#14 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

lolita_xx wrote:
d2 wrote: nema granice, nama treba revolucija u svakom pogledu a do nje ili nece doci ubrzo ili nece doci nikako... sto se mene tice mi idemo dole bez neke perspektive da cemo se negdje zaustaviti...

nekih minimalnih pomaka ipak nadam se da ima (ali daleko da oni mijenjaju sta pretjerano), ako ovom konferencijom uspijem da se bar neko zamisli jednu sekundu prije nego pocne ko sivonja da trubi nekom drugom - nesto sam napravio... ja kada krenem da trubim nekome sjetim se kako meni to smeta i zapitam se da li nekome drugom to moze smetati u tom trenutku, radi toga trubim samo u ekstremnim situacijama, ne trubim ni kad se neko zamisli na zelenom, prije ili kasnije vidi da svi oko njega idu pa i on krene... cemu trubljenje... sta postizem time osim u situacijama kada je stvarno neophodno ? zelim reci tom sirenom da nekom jebem mater ? pa samo i ja ispadam seljak...
ovo najvise mrzim...
mene ? :lol:
lolita_xx

#15 Re: koristenje sirene u gradu

Post by lolita_xx »

ma ne, gdje cu tebe mrziti :D vec kad trubi ako ne krenem u sekundi...ili mi se ne daj boze auto ugasi, ja mislim da mi sve *ebe...
d2

#16 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

lolita_xx wrote:ma ne, gdje cu tebe mrziti :D vec kad trubi ako ne krenem u sekundi...ili mi se ne daj boze auto ugasi, ja mislim da mi sve *ebe...
dug je put do kulture posebno za nas.
VR6

#17 Re: koristenje sirene u gradu

Post by VR6 »

Sirena je mnogo efikasnija od blicanja u dosta slucajeva. A i ne mozes uvijek blicat, desi se da se papak koji ne gleda u retrovizor krene prestrojavati na tebe i sta mu tu imas blicat. Dok skuzi da blicas vjerovatno ce te opaliti, zbog toga sirena zakon :) Ja inace rijetko sviram, nekad znam samo kratko pi-pi uraditi, da me neko primjeti, ak vidim da ne gleda gdje bi trebao. A zaboli papka sto ti spavas i sto ce nekom smetati, pa evo imas na forumu tih likova koji namjerno ometaju druge. Meni neshvatljivo, no ko je kociju vozao do jucer, njemu je to ok :-?
d2

#18 Re: koristenje sirene u gradu

Post by d2 »

jasno je da blicanje ne moze u svim slucajevima zamijeniti sirenu medjutim u velikom broju slucajeva po danu ne trubimo iz razloga sto je to u saobracaju neophodno nego da nekome kazemo da je majmun, da pozdravimo jarana i slicno, takodje u velikom broju slucajeva navece blicanje moze efikasno zamijeniti sirenu - kretanje sa semafora recimo ili ako se neko ne prestrojava direktno u tebe da ga upozoris da si tu i slicno...

tacnije slucajevi kada je upotreba sirene u saobracaju zaista neophodna su vrlo rijetki i svode se na upozoravanje pjesaka koji te nije vidio, upozoravanje nekoga ko je krenuo u prestrojavanje i prestrojava se pravo u tebe ili nekoga ko recimo izlazi sa parkinga i ne gleda te ce te udariti ako nastavi tako, te na upozoravanje ako se neko ukljucuje na put kojim ides a ne gleda u tvom pravcu... mislim da vise od ovih par slucajeva slucajeva i nema ...

vecinom trubimo jer druge smatramo losim vozacima - nisu dovoljno brzo krenuli sa semafora, nisu dovoljno brzo parkirali ili izasli sa parkinga i slicno...
hoce li brze izaci ako mu trubimo ? ili ce brze uparkirati ? vise vjerujem da ce se zbuniti i sporije to uraditi...
Amazonka27

#19 Re: koristenje sirene u gradu

Post by Amazonka27 »

Mislim da cak ni kola hitne pomoci u nocnom vaktu ne koriste svirene..(sirene su one trebe/ribe valjda) nego samo rotaciju...znaci da postoji neko pravilo o upotrebi iste...
cheguevara_k1

#20 Re: koristenje sirene u gradu

Post by cheguevara_k1 »

Inace ne trubim. Nemam ja zivaca za to. Do duse, ako se neko zamisli na semaforu, a ja zurim na posao volim da ga malo isprepadam. A jednom sam tako stajao na semaforu dok su se momak i cura ljubili i prosto mi zao bilo da ih prekinem :D

Sto se blicanja tice mislim da je efikasno jedino za majmune koji voze nocu sa upaljenim DUGIM svjetlima, pa jos kad tome dodaju maglenke to postaje ubitacno. Kad mi neko takav dolazi u susret i nece da obori svjetla, ja mu prvo blicnem da vidi moju rasvjetnu moc ( u isto vrijeme gore duga svjetla, kratka svjetla i dva reflektora ) pa ako ne obori svjetla i ja pustim svoja. Samo i to je nekad nezgodno kad imam nekog ispred sebe posto znam kako to smeta.
Post Reply