155_mm wrote: ↑13/01/2021 18:38
srbiju ipak najvise brine bosanski jezik. ni u SFRJ kad su imali ogroman uticaj nije im uspijelo da ga zatru. zbog toga onoliko maltretiranje povratnicke djece u podrinju.
guzi ih postojanje dokumenata sa naslovom tipa "zbirka molitvi za pravoslavne/ortodosne vjernike u bosni na bosanskom jeziku". neko je na ovom forumu postavio naslovnicu te zbirke. ali se ne sjecam na kojoj temi je to bilo.
Hebo ga ti, pa link si trebo upisati u kamenu.
Ja da imam kakvih para, ja bi aferu "Kačavenda" upisao u tanke listove zlata.
Zašto ?
Novinski papir, magnetski i svi novi mediji traju par desetina godina, a SPC sigurno piše svoje dokumente na papiru koji treba da traje bar 700 godina. Treba li reći da se u tim dokumentima isti (Kačavenda), povukao mirno u zasluženu pemziju, kao da ništa bilo nije.
Oni svoju istoriju falsfikuju, čiste i čuvaju kompromitujuće dokumente.
Zato bi dokumenti o kojima govoriš bili od izuzetnog začaja. Tek nedavno se na net-u pojavio
"Letopis ..... " iz 1925.
Dotle je mrak interneta pojeo dokument kojim Momčilo (mislim Ninčić) načelnik zvečanskog okruga, 1929. godine, nezadovoljan izmaknutim inapređenjem, u dopisu Dvoru, hvali (vjerovatno malo pretjetujući u svojim "zaslugama") izgonom
25 000 "Arnauta" za njegove službe u Zvečanu. Dotični Ninčić je otac Olge, žene Awde Hume, člana četvoročlane bande s kojom se obračunao drug Branko.
Ovo je iz knjige B. Horvata, napisane turbulentnih osamdesetih.
Stvarno, koliko smi imali razumijevanja za te ljude osamdesetih ? Jesmo li bili toliko slijepi i gluhi, ili smo se pravili da smo slijepi i gluhi. I jedna i druga varijanta nas je (zasluženo) zviznula po glavi desetak godina kasnije.
Svjedočenje L. Trockog o ulazu srpske vojske u Skoplje u (mislim prvom) balkanskom ratu se može naći s lakoćom.