Korida u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#151 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

zvrk wrote:
Toto wrote:
zvrk wrote: parlament Bih -koji je sasvim slucajno zaknodavac -je suspendovao zakon i dozvolio odrzavnje bodljavine bikova u Bih tacka

kad je zakon suspendovan?

imas broj glasnika kao potvrdu?
imam
poznanik

#152 Re: Korida u Sarajevu

Post by poznanik »

Toto wrote:
zvrk wrote:
Toto wrote:sta ima policija i inspekcija sa bodljavinama bikova?
sasvim "slucajno" je ova pojava u suprotnosti sa zakonom o zastiti zivotinja i ustavom ;)
parlament Bih -koji je sasvim slucajno zaknodavac -je suspendovao zakon i dozvolio odrzavnje bodljavine bikova u Bih tacka
Ma nije, na snazi je još uvijek zabrana organizacije borbe životinja, na prethodnoj strani sam stavio dio iz zakona koji detaljno pojašnjava šta je zabranjeno.

Za nadzor u provođenju ovog zakona nadležne su policijske i veterinarske službe.
(ne)forumas

#153 Re: Korida u Sarajevu

Post by (ne)forumas »

Toto wrote:
zvrk wrote:
Toto wrote:sta ima policija i inspekcija sa bodljavinama bikova?

sasvim "slucajno" je ova pojava u suprotnosti sa zakonom o zastiti zivotinja i ustavom ;)
parlament Bih -koji je sasvim slucajno zaknodavac -je suspendovao zakon i dozvolio odrzavnje bodljavine bikova u Bih tacka
pa kad puste ljude da se nozveima bodu zasto bi branio zivotinjama da se rogovima bodu ;)
zvrk

#154 Re: Korida u Sarajevu

Post by zvrk »

ja nisam usojela naci te izmjene, a o suspenziji cijelog zakona / nikad nije bilo rijeci...

prema tome, prosvijetli nas / ili idi dovrsavati pripreme ya koridu
Toto

#155 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

U Bih se godisnje -legitimno i legalno- :D odrazva izmedju 70 i 100 bikovskih megdana ni jedan inspekcija i milicija nije zabranila ..
meni je iz dobro infoemisanih izvora dohabereno da je parlamant ucinio izuzetak i dozvolio bikovima da se megdane uz neka pravila i hajvanske statute..
e sad, jel to telal obznanio, jel kadija omuhuro kako bog zapovjeda - stvarno ne znam, al mi nije nimalo mrsko sto su se dozvli pameti i dozvolili bikonjama da budu onbo sto jesu
vratnik

#156 Re: Korida u Sarajevu

Post by vratnik »

Edin H. wrote:

:thumbup: :mrgreen:

Najjadniji pokusaj humora koji sam vidio. Navijac koji je ovo napravio nije navijac vec qrac od ovce. Dno dna. Ali sreca vecina nije ovakva. Malo sam razocaran da se pismenom covjeku ovo svidja, ali sta ces.
:oops:

A sad na temu, sto rece Toto na prosloj, treba se samo potruditi i to podici na neki drugi nivo. (lik iz Srbije snima emisiju o koridama u BiH.. Sta dodati..).
Elem, procitah lijep komentar prijatelja zivotinja pa ga prenosim u potpunosti (nadam se da je to u redu, ako nije, Zengi javi i sklanjam)
pa kaze:
Dragi prijatelji zivotinja,

Izlazem se opasnosti da me zestoko iskritikujete ali moram vam napisati sljedece pa vi radite sta god hocete.

U principu sam protiv ikakvog maltretiranja zivtinja ali odgovorno tvrdim da je korida jedna od najblazih oblika maltretiranja i da su bikovi koji se koriste na koridi u stvari sretni u poredjenju sa svim ostalim bikovima koji se koriste za rad i/ili mesnoj industriji a posto se bikovi nikad ne drze kao ljubimci oni se moraju za nesto koristiti.

Najcesce se njihov zivot zavrsava kad su stari samo par mjeseci tako sto se zakolju i prodaju u mesnicama pa ih onda mi (ili vecina nas) papamo kao telece snicle.

Druga opcija je da se "utuku" to jest kastriraju tako sto se velikim klijestima prekine veza izmedju testisa i tijela pa im se testisi sasuse. To se radi zato da se bik slomi i da bi bio poslusniji i bezbjedniji za rad, jer se takozvani "silni" bikovi nemogu koristiti za rad.
Takvi bikovi provedu citav svoj zivot u jarmu radeci najteze poslove kao sto su izvlacnje sume, oranje i vuča raznih teskih stvari i to citave godine jer se uvjek ima nesto vuci.
Ovakvi bikovi imaju najgori kvalitet zivota i njima je najteze.
Ako je neko od vas ikad gledao kad se izvlaci suma iz ovih nasih gudura shvata o cemu ja govorim. Tu se bikovi bukvalno useru od silnog tereta, padaju na koljena i muce se dok ih gonici bjesomucno udaraju cim stignu, od kandžije do tupog dijela sjekire ili kolca. Posto se bikovi koriste za izvlacenje sume skoro iskljucivo na najtezim terenima gdje ni traktor nemoze doci to stvar cini jos gorom po njih a nerijetko se desava da ih udari balvan po nogama.
Ovakvi bikovi se cesto drze u najgorim uslovima i leze u sopstvenom izmetu a hrane se ako domacin nema srca (a kod nas malo koji ima) veoma lose.

Bikovi koji se koriste na koridi imaju specijalni tretman jer je domacin ponosan na svog bika i pokusava mu obezbjediti sto je bolje moguce uslove za zivot a i hrana im je provoklasna.
Tokom citave godine, ovi bikovi se slobodno krecu po livadi i cesto imaju priliku da se pare sa kravama i nikad u zivotu se ne koriste za neki teski rad.
Bikovi na koridi imaju izbor ako hoce da se bore oni se bore, a ako nece ili kad im dosadi, oni fino pobjegnu i to je to.

Bikovi u jarmu nemaju nikakvog izbora dali hoce da vuku balvane uz neke gudure i taj rad traje satim, danima, mjesecima i godinama, jer kod seljaka nema džaba da se jede.
Borbe bikova se odrzavaju jednom godisnje i borbe traju od 0-3 ili 4 minute i to je to.
Svako proljece kad se stoka istjera na ispasu, svi bikovi se svojevoljno pobodu da uspostave ko je tata na pasnjaku tako da se to moze smatrati prirodnim ponasanjem dok rad pod jarmom sigurno nije.
Cak i kad su udaljeni jedan od drugog vise stotina metara bikovi i dalje mjerkaju jedan drugog, riču, kopaju zemlju i jednostavno nece da pasu i samo cekaju priliku kad ce se pomarisati, sve dok se ne odluci ko je tata tako da ih je najbolje pustiti da to odmah zavrse i nastave nesmetano pasti.
Vidio sam poprilican broj borbi i nikad nisam vidio bilo kakvu iole ozbiljnu povredu koju je bik zadobio prilikom borbe.

Prema nekim podacima u BiH ima oko 5.000 ovakvih grla koja se nemogu kristiti za nesto drugo osim za borbu jer se bik za rad trenira od malih nogu a ovo su vec odrasli bikovi, tako da je jedina alternativa KLAONICA.
Iskreno se nadam da se nece naci neko od pametnjakovica (koji nikad nije vidio bika uzivo) koji ce sad reci "bolje im je i to nego da se pate". Svi mi (ukljucujuci i mene) se na neki nacin patimo ali ipak nebismo u klaonicu pa tako netreba to preporucivati ni drugima.
Ovi bikovi su veoma vazni za ocuvanje naseg totalno osiromasenog stocnog fonda i njihov nestanak ce ga totalno unistiti. Neznam dali vam je poznato da je Bosanska Buša kao pasmina kod nas gotovo izumrla i da Izrael ima čistu Bosansku Bušu jer su nju, kao najpogodniju, najvise kupovali od samog osnivanja te zemlje.

Molio bih vas da trezveno i dobro razmislite dali je ukidanje koride pozitivan ili negativan potez bas zbog tih bikova i da ne donosite odluke bez podrobne i objektivne analize citave situacije.

Ako vec hocete da pomognete tim bikovima, onda bi bolje bilo da se aktivno ukljucite u taj sport i da svojim prisustvom i nadzorom onemogucite bilo kakve malverzacije (kojima je nas narod tako sklon) koje se eventualno mogu pojaviti tipa doping, šiljenje rogova ili bilo sta drugo sto bi ugrozilo fer igru.

SPECIJALNO BIH NAPOMENUO da se ne suprotstavljamo ovoj trediciji zbog nekog kompleksa da smo papci ako imamo krave i volove jer po mom misljenju nije korida sama po sebi, kao borba bikova papanluk, nego je papanluk dosta popratnih stvari koje idu uz koridu tipa šatori iz kojih trešti Ceca i ostale pjevaljke, nepravilno odlaganje smeca, bitke koje ponekad izbiju medju posjetiocima itd.

Ovo je proslogodisnja finalna borba poznate koride u Čevljanovićima kojoj sam prisustvovao i snimio je.
Kao sto vidite, borba je trajala samo 3.5 minuta i to je bila daleko najzesca borba.
Ostale borbe su bile tako zestoke da je komentator morao pricati viceve da zabavi publiku jer su se bikovi šetkali okolo, rikali jedni na druge, kopali zemlju i poprijeko gledali jedni druge.
Pregledao sam sve bikove koji su se borili i niti na jednom nije bilo ni najmanje ogrebotine.

http://www.youtube.com/watch?v=57ilV5kL_v8
The 51st State

#157 Re: Korida u Sarajevu

Post by The 51st State »

kapa dolje tekstopiscu, argumentovano i odmjereno potopio, sto bi stochar reko, wanna be green peace-ovce...
ssmmiilleeyy

#158 Re: Korida u Sarajevu

Post by ssmmiilleeyy »

Pricjte vi sta hocete Selma Stanu u Bosmalu,Novu guzu nabacila,usne ,grudi

ha ya :lol: :lol: :D
Toto

#159 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

ssmmiilleeyy wrote:Pricjte vi sta hocete Selma Stanu u Bosmalu,Novu guzu nabacila,usne ,grudi

ha ya :lol: :lol: :D
znaci
bodljavina bikonja profitabilnija od Eurovizije
Toto

#160 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

Apsolutni sampion Balkana
Kukan iz Vlasenice, vlasnik Edin Pracalic

Image
Image
Toto

#161 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

zvrk wrote:
Toto wrote:
zvrk wrote:

kad je zakon suspendovan?

imas broj glasnika kao potvrdu?
''Službeni glasnik BiH'', broj: 44/10
1 od 2
URED ZA VETERINARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Na osnovu člana 16. Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", br. 32/02 i 102/09) i Zaključka Doma naroda
Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broj 02-50-1-16-25/09 od 05.02.2009. godine a vezano za čl.
4. i 5. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ("Službeni glasnik BiH", broj 25/09), direktor Ureda za
veterinarstvo Bosne i Hercegovine donosi
PRAVILNIK
O TRADICIONALNOM SPORTSKOM NADMETANJU BIKOVA
Last edited by Toto on 09/07/2011 20:06, edited 1 time in total.
Toto

#162 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

1 od 2
URED ZA VETERINARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Na osnovu člana 16. Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", br. 32/02 i 102/09) i Zaključka Doma naroda
Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broj 02-50-1-16-25/09 od 05.02.2009. godine a vezano za čl.
4. i 5. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ("Službeni glasnik BiH", broj 25/09), direktor Ureda za
veterinarstvo Bosne i Hercegovine donosi
PRAVILNIK
O TRADICIONALNOM SPORTSKOM NADMETANJU BIKOVA
Član 1.
(Predmet)
Ovim Pravilnikom, u cilju zaštite i dobrobiti životinja, propisuju se uslovi pod kojima se mogu organizirati i
održavati tradicionalna sportska nadmetanja bikova u pogledu načina organiziranja, zdravstvenog stanja,
dobi i kondicije bikova, veterinarsko-zdravstvenog reda kod nadmetanja bikova, zaštite ljudi prilikom
nadmetanja bikova i zaštite dobrobiti bikova.
Član 2.
(Definicije)
U ovom Pravilniku pojedini pojmovi imaju slijedeće značenje:
a) tradicionalno sportsko nadmetanje bikova (u daljnjem tekstu: nadmetanje) je nadmetanje bikova pri
kojem dolazi do kontakta između bikova s ciljem odmjeravanja njihove kondicione spremnosti;
b) organizator nadmetanja (u daljnjem tekstu: organizator) je pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za
organizaciju nadmetanja bikova u smislu osiguravanja svih potrebnih preduslova za održavanje nadmetanja;
c) nadmetalište (objekt ili teren) je ograđeni prostor na kojem se vrši nadmetanje između najviše dva bika
istovremeno;
d) organi reda su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Srpske;
e) redari su lica koja angažira organizator u svrhu zaštite posjetitelja;
f) veterinarski inspektor je zaposleni Uprave za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine,
Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Inspektorata Brčko Distrikta Bosne i
Hercegovine;
g) svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja je javna isprava koja sadrži podatke o vlasniku životinje,
identitetu životinje (obaveznoj oznaci), porijeklu i zdravstvenom stanju i garantira da su životinje na koje se
odnosi obuhvaćene provedbom naređenih mjera propisanih na osnovu člana 10. tačke 7. Zakona o
veterinarstvu u Bosni i Hercegovini. ("Službeni glasnik BiH", broj 34/02);
h) starosna dob bikova je najmanja starosna dob od kada bikovi mogu učestvovati u nadmetanju;
i) kondicija je trenutno psiho-fizičko stanje pripremljenih grla za nadmetanje.
Član 3.
(Veterinarsko-zdravstveni red)
U smislu ovog Pravilnika, pod pojmom veterinarsko-zdravstveni red podrazumijeva se osiguranje prostora
određenog za nadmetanje bikova od nenadziranog ulaska i izlaska ljudi i životinja, te osiguranje optimalnih
uslova za zaštitu dobrobiti bikova.
Član 4.
(Obaveze organizatora prije nadmetanja)
(1) Organizator je dužan prije nadmetanja osigurati veterinarsko-zdravstvenu saglasnost/dozvolu za
održavanje nadmetanja, te osigurati veterinarsko-zdravstvenu kontrolu i nadzor veterinarske inspekcije
tokom nadmetanja u skladu s pozitivnim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini.
(2) Organizator je dužan osigurati zaštitu posjetitelja i u tu svrhu osigurati redarsku službu.
Član 5.
(Dokumenti o identifikaciji)
2 od 2
Svaka životinja koja učestvuje u nadmetanju mora biti obilježena u skladu s propisima o obilježavanju
životinja u Bosni i Hercegovini i posjedovati propisanu veterinarsku dokumentaciju.
Član 6.
(Starosna dob)
U nadmetanju nemogu učestvovati bikovi čija je starosna dob manja od tri godine.
Član 7.
(Veličina prostora za nadmetanje)
Prostor u kome se bikovi nadmeću mora biti najmanje površine 1 200 m², ograđen ogradom visine najmanje
1,60 m.
Član 8.
(Smještaj životinja prije nadmetanja)
(1) Organizator je dužan osigurati natkriveni prostor za smještaj bikova prije nadmetanja u svrhu zaštite
bikova od vremenskih uslova.
(2) Bikovi trebaju biti smješteni u dovoljno prostrane boksove, odijeljeni jedan od drugog čvrstim
pregradama i vezani.
(3) Za vrijeme boravka u boksovima bikovima mora biti osigurano napajanje.
(4) Prostor za smještaj treba biti udaljen od nadmetališta 50 m, smješten tako da bikovi ne vide prostor
nadmetališta i osiguran ograđeni koridor kojim će se bikovi provoditi do nadmetališta.
Član 9.
(Kategorije bikova za nadmetanje)
(1) U svrhu osiguranja dobrobiti organizator je dužan organizirati nadmetanje prema slijedećim
kategorijama:
a) laka kategorija od 550 kg do 650 kg;
b) srednja kategorija od 650 kg do 800 kg;
c) teška kategorija od 800 kg - naviše.
(2) Strogo je zabranjeno nadmetanje bikova između različitih kategorija.
Član 10.
(Osiguranje dobrobiti životinja)
Organizator nadmetanja dužan je osigurati zaštitu dobrobiti bikova u smislu da se nadmetanje odigrava bez:
a) prisiljavanja životinja na neprirodno ponašanje;
b) oštrenja rogova životinji (najmanja debljina roga 10 mm);
c) kalemljenja rogova;
d) huškanja na borbu;
e) primjene mjera na životinji koje uzrokuju znatne bolove, patnje ili ozljede;
f) davanja životinjama sredstva za doping.
Član 11.
(Stupanje na snagu)
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku BiH".
Broj 04-5-02-2-863-1/10
10. maja 2010. godine
Sarajevo
Direktor
Doc. dr. Drago N. Nedić, s. r.
Incerum Canabea

#163 Re: Korida u Sarajevu

Post by Incerum Canabea »

Jest' da se protivim koridi kao "sportu" - u bilo kojem obliku i bilo kojoj državi (to što Španci ili Meksikanci rade nešto isto/slično kao i mi ne znači da je to uredu, niti mora nešto po defaultu biti uredu samo zato što je dio tradicije) - ali zabranama se neće ništa postići.

Ono što država mora uraditi, jeste poslati policiju, zelene, inspekcije... na koride, pa fino za svako nedozvoljeno odlaganje smeća i uništavanje prirode od strane okupljenih, direktno udariti po džepu, za vožnju u alkoholiziranom stanju i ugrožavanje života drugih - kazna, za prodavanje hrane, pića bez dozvole - kazna, za pucketanje bika štapićem po testisima - kazna. Na kraju će se to samo od sebe dovesti u red i tek onda će se moći reći da životinje na koridi samo sljede svoje instinkte. Trenutno je to sve samo dizanje love bez plaćanja poreza, uništavanje prirode.

Mi, koje taj vid upražnjavanja tradicije uopće ne interesuje, plaćamo ekipe hitne pomoći, policiju i ostalo, kak obi ta manifestacija prošla uredu, a zauzvrat dobijamo ništa i uništavanje prirode.
AS_sa

#164 Re: Korida u Sarajevu

Post by AS_sa »

ma uredu su borbe bikova (u fer uslovima) al nije uredu oni brojni satori i ona muzika unutar ... e to je seljakluk kojem se trebamo protiviti, pogotovo u Sarajevu ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#165 Re: Korida u Sarajevu

Post by Chmoljo »

a ko će se tome protiviti? "graDŽani" Sarajeva? :mrgreen: žao mi je, ali realnost je da bi se protivili prije njihovom uklanjanju... :oops:
pirmin

#166 Re: Korida u Sarajevu

Post by pirmin »

"Druze Tito, dok je nas Voljevicana, bice i medvjeda!"
Chmoljo

#167 Re: Korida u Sarajevu

Post by Chmoljo »

ih, ima i ona "Druže Tito, dok je Gačana, biće i volova." :oops:
Toto

#168 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

pirmin wrote:"Druze Tito, dok je nas Voljevicana, bice i medvjeda!"
kad nam medo bude na zastavi onda nam ni kalifornija nece bit ravna Image

PS
@cmoljo
valjal mi petokraka
Chmoljo

#169 Re: Korida u Sarajevu

Post by Chmoljo »

odlična... samo još bukva fali na zastavi... :mrgreen:
nellington

#170 Re: Korida u Sarajevu

Post by nellington »

Chmoljo wrote:odlična... samo još bukva fali na zastavi... :mrgreen:
Grb Madrida (samo ne pitaj šta je ovo rodilo na bukvi :D)

Image
Chmoljo

#171 Re: Korida u Sarajevu

Post by Chmoljo »

:lol:

bukva rodila... :lol:

ovaj grb, neko preneseno značenje za porodilište Jezero? :lol: :mrgreen:
Toto

#172 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

Chmoljo wrote:odlična... samo još bukva fali na zastavi... :mrgreen:
ama na sta ce se zastava pobost nek na bukvu :D
Toto

#173 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

Jel istina da ce McD biti sponzor bodljavine bikova oko Sehera. Kazu, svidio im se Kukan iz Vlasenice, jer je 100 % govedina.
Image
Post Reply