Kopriva - poznata i kao majka zdravlja

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Sok ''na razgadjanje'' od žare

Post by PipiDugaDevetka »

Sok ''na razgađanje'' od žare:
-2kg šećera smedjeg ''Rima''-6KM
-4 kesice limuntosa- oko 4KM
-2 l vode - 0,5KM
-PVC kesa očišćene žare, oko 300gr.- 1KM na pijaci, asfaltske tezge

Prokuhati vodu i šećer, opranu žaru pomiješati sa limuntosom-gnječiti da voda sa oprane žare otopi limuntos.
Prokuhanu vodu i šećer sastaviti sa žarom i limuntosom i ostaviti da prenoći u većoj posudi. Presuti i procijediti u odgovarajuće staklenke, pa u špajz ili neko drugo mjesto gdje čuvate hranu.

Žara, to je prirodno željezo, lakše ga organizam ''prihvata'', pa ovaj sok ''na razgadjanje'' pravite pred zimu da ga bude tokom cijele zime. Prema potrebi, stavite više ili manje šećera, a ako imate i neprskanog limuna sa Obale Lozovače (Obala Lozovače: Od Dubrovnika do H.Novog) kao što ga ja imam, skuhati jedan limun sa vodom i šećerom.
U obzir dolaze i ostali dodaci, prema znanju onog ko pravi ovaj sok od žare ''na razgadjanje''.

Kada pijem ovaj home-made sok ''na razgadjanje'' sjetim se djetinjstva i mirisa žare dok sam sa ostalom djecom pravio ''logore'' po lugovima u predgradju tadašnjeg Sarajeva. Lokalitet firme OBI.
ira.m

#3 Re: Kopriva - poznata i kao majka zdravlja

Post by ira.m »

....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:26, edited 1 time in total.
naEmi

#4 Re: Kopriva - poznata i kao majka zdravlja

Post by naEmi »

Slazem se pita je njamiiiii. :)
Post Reply