Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sok ''na razgađanje'' od žare:
-2kg šećera smedjeg ''Rima''-6KM
-4 kesice limuntosa- oko 4KM
-2 l vode - 0,5KM
-PVC kesa očišćene žare, oko 300gr.- 1KM na pijaci, asfaltske tezge
Prokuhati vodu i šećer, opranu žaru pomiješati sa limuntosom-gnječiti da voda sa oprane žare otopi limuntos.
Prokuhanu vodu i šećer sastaviti sa žarom i limuntosom i ostaviti da prenoći u većoj posudi. Presuti i procijediti u odgovarajuće staklenke, pa u špajz ili neko drugo mjesto gdje čuvate hranu.
Žara, to je prirodno željezo, lakše ga organizam ''prihvata'', pa ovaj sok ''na razgadjanje'' pravite pred zimu da ga bude tokom cijele zime. Prema potrebi, stavite više ili manje šećera, a ako imate i neprskanog limuna sa Obale Lozovače (Obala Lozovače: Od Dubrovnika do H.Novog) kao što ga ja imam, skuhati jedan limun sa vodom i šećerom.
U obzir dolaze i ostali dodaci, prema znanju onog ko pravi ovaj sok od žare ''na razgadjanje''.
Kada pijem ovaj home-made sok ''na razgadjanje'' sjetim se djetinjstva i mirisa žare dok sam sa ostalom djecom pravio ''logore'' po lugovima u predgradju tadašnjeg Sarajeva. Lokalitet firme OBI.