Konzumacija ljudskog mlijeka?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
odr0n

#1 Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

Odlučih se da otvorim ovu pomalo tabu temu, prije svega na osnovu mnoštva osuda Engleskinje Myleene Klass koja navodi "da njena porodica, čak i odrasli članovi, piju mlijeko iz njenih dojki." Na prvi pogled i meni to izgleda "bolesno i poremećeno", ali da li postoje ikakve osnove za tako nešto i je li opet u pitanju "moralna zabluda" ?

Zašto se konzumacija mlijeka drugih životinjskih vrsta, krava, koza smatra zdravim i dobrim, a konzumacija mlijeka vlastite vrste, ljudskog mlijeka tabuom, poremećenim i nezdravim?

Last edited by odr0n on 30/05/2013 00:23, edited 1 time in total.
odr0n

#2 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

Šta ste se stisli, niko ne smije beknut. :lol: Da malo probijemo led šalom:

karanana

#3 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by karanana »

ne volim iz case. ja to radim direktno sa cesme.
4m3l

#4 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by 4m3l »

.
pametna_glupost

#5 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by pametna_glupost »

Stvarno sega kako je to eto nesto ko tabu, pogresno i statjaznam a haman svi pili to mlijeko. Valjda neki zivotinjski instinkt. :D
odr0n

#6 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

pametna_glupost wrote:Stvarno sega kako je to eto nesto ko tabu, pogresno i statjaznam a haman svi pili to mlijeko. Valjda neki zivotinjski instinkt. :D
Ili su ljudi nešto umislili u glavi, neki feler mora biti. :zoka:
eman

#7 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by eman »

Valjda bi to podrazumjevalo da ce neki ljudi raditi kao krave muzare,a to ljudima tesko pada na pamet jer smo umislili da smo vise vrijedni od zivotinja
odr0n

#8 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

eman wrote:Valjda bi to podrazumjevalo da ce neki ljudi raditi kao krave muzare,a to ljudima tesko pada na pamet jer smo umislili da smo vise vrijedni od zivotinja
Prvi dio ne bih rekao, postoji ovo - http://www.bankamleka.rs - ali je namjenjeno samo bebama, može biti da je problem u shvatanju konzumacije odraslih kao nečega "nezrelog", dok ovaj dio o životinjama naravno tačno i to igra ulogu.
vivace

#9 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by vivace »

ja sam kad sam bila mala pila mleko neke romkinje,posto moja mama nije imala mleka. da nije bilo mleka te romkinje ,ja bih umrla. mnogi su tako prehranjivali svoju decu.bio citav red kod romkinje za mleko.
ne znam ni ja sto imam otpor prema mleku zena ,kad sam vec pila kad sam bila beba.
eman

#10 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by eman »

vivace wrote:ja sam kad sam bila mala pila mleko neke romkinje,posto moja mama nije imala mleka. da nije bilo mleka te romkinje ,ja bih umrla. mnogi su tako prehranjivali svoju decu.bio citav red kod romkinje za mleko.
ne znam ni ja sto imam otpor prema mleku zena ,kad sam vec pila kad sam bila beba.
Ti onda imas drugu majku,majku po mlijeku(po islamu) 8-)
vivace

#11 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by vivace »

pa vidim ja da tu nesto ima... :lol: bas je to lepo sto imam i drugu majku...

mozda ljudi izjedacavaju meso i mleko ,pa kao sto ne jedu meso svoje vrste, tako ne piju ni mleko iste vrste.
pametna_glupost

#12 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by pametna_glupost »

vivace wrote:pa vidim ja da tu nesto ima... :lol: bas je to lepo sto imam i drugu majku...

mozda ljudi izjedacavaju meso i mleko ,pa kao sto ne jedu meso svoje vrste, tako ne piju ni mleko iste vrste.
:-)
Pa piju kad su mali...
karanana

#13 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by karanana »

priroda ili bog kako hocete, su dali mlijeko majci u prvim godinama nakon poroda. pa i kod zivotinja nakon poroda nabreknu dojke ali se nakon odredjenog vremena povuku. ja ne znam otkud mlijeko nekoj zeni koja se nije skoro porodila. doduse kod krava i ovaca uvijek ima mlijeka, nije mi jasno to.
vivace

#14 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by vivace »

:lol: :lol:
odr0n

#15 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

karanana wrote:priroda ili bog kako hocete, su dali mlijeko majci u prvim godinama nakon poroda. pa i kod zivotinja nakon poroda nabreknu dojke ali se nakon odredjenog vremena povuku. ja ne znam otkud mlijeko nekoj zeni koja se nije skoro porodila. doduse kod krava i ovaca uvijek ima mlijeka, nije mi jasno to.
Isto je stvar kod svih sisara, nakon poroda sve je stvar u stimulaciji, odnosno onda kada se prestane sa dojenjem ili muženjem i produkcija mlijeka stane. I žena bi mogla stalno da producira mlijeko da se stimuliše ko krave i koze koje nastavljaju musti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by Truba »

kažu dok doji ima prirodnu kontracepciju
ne znam jel ovo provjereno
radostan dan

#17 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by radostan dan »

odr0n wrote:
Isto je stvar kod svih sisara, nakon poroda sve je stvar u stimulaciji, odnosno onda kada se prestane sa dojenjem ili muženjem i produkcija mlijeka stane.
znam dosta žena koje su odustale od dojenja, ali ne znam ni jednu koje je prestala sa muženjem...
vivace

#18 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by vivace »

ja uopste ne volim mleko uostalom. nikakvo mleko. sir moze. volela bih da probam ljudski sir,sir napravljen od ljudskog mleka.
radostan dan

#19 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by radostan dan »

nađi onog crnca što hvališ da si bila sa njim, i napraviš ljudski sir.
svakako je mliječna materija u pitanju.
pa javi kakav je crnčkavalj...
vivace

#20 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by vivace »

radije ti to probaj. . :oops:
imas sopstveni izvor.
radostan dan

#21 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by radostan dan »

:mrgreen:
odr0n

#22 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

radostan dan wrote::mrgreen:
Can men breastfeed?

"Yes, in theory, men can breastfeed. Male breasts have milk ducts, and some mammary tissue. They also have oxytocin and prolactin, the hormones responsible for milk production. There have been reports of men who were able to produce milk through extensive breast and nipple stimulation . . ."

http://www.babycenter.com/404_can-men-b ... ed_8824.bc
http://www.scientificamerican.com/artic ... an-lactate
Znači mogu i muškarci bit mljekare. :lol: Super odo napravit sladoled. :lol:
odr0n

#23 Re: Konzumacija ljudskog mlijeka?

Post by odr0n »

Da malo osvježimo temu, komentari ponovo bezrazložno "negativni" tipa "nemoralno, životinjski, bolesno", ima i onih što se zafrkavaju, uglavnom nijedan konkretan komentar...
http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /130705100

Sve više odraslih želi piti mlijeko dojilja
....
Kupci ističu kako majčino mlijeko sadrži kombinaciju antitijela, enzima, hormona i masnih kiselina, zbog čega se sve više smatra superhranom...
Post Reply