KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

valter.ba

#1 KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by valter.ba »

Dragi moji sugradjani zelio bih da vas upozorim da dobro obratite paznju na cjene koje vam teta obracuna onim malim skenerom kada dodjete na kasu :x u navedenom trgovackom centru. Naime kao prvo jako je tesko pronaci cjenu na polici koja odgovara proizvodu koji se nalazi na istoj a i kada to ucinite novo iznenadjenje vas ceka na kasi jer je cjena u pravilu veca od naznacene. Kupio sam par proizvoda i skontao da sam platio vise za skoro 2 KM. Samo na kolacima gdje je istaknuta cjena 3.90 a platio sam 4.50 opalili su me 0.60 KM :x . Obzirom da ne vodim kucanstvo u smislu placanja vec samo fizicki rad :D mislim nosanje, ovo me ponukalo da razmislim o tome koliko me tek uzmu kada idem u mjesecnu nabavku i na racunu dobijem listing sa vise desetina proizvoda. Uzimaju nas lopatom! Otvorimo oci :shock:
IceQueen

#2 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by IceQueen »

U konzum vec duze vrijeme ne idem! Osim sto su skuplji od Interexa recimo, njihova promotivna kampanja "trajno niske cijene" me ljuti. Nude pod trajno niskom cijenom neke proizvode sumnjivog podrijetla i kvalitete, mislim da je to hinjski s njihove strane, pa ih obilazim u sirokom luku. Ovo sto je napisano ovdje je jos samo jedan dodatni argument zasto tamo ne kupujem!
Skyfox

#3 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by Skyfox »

i drugi se koriste ovim trikom...
roki

#4 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by roki »

cijene su gotovo svugdje izmjesane.ono sto uradim je da uporedim barem 3-4 zadnja broja na bar kodu na proizvodu i na cijeni.
Recimo na polici stoji konzervirani ananas razlicitih proizvodaca iste tezine.jedan je bubam 2 drugi je 2.5 marke.uzmem jedan vidim jel mu bar kod kao i na cijeni od 2 km i rjesena stvar.
chuchumbamayumbe

#5 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by chuchumbamayumbe »

Da li je iko primijetio da na policama sa povrcem u Konzumu, za ecinu proizvoda pise da je zemlja porijekla "SJEVERNA KOREJA"?!?!?Je li ovo neka ublehana i muljaza?!
roki

#6 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by roki »

jednom sam u interexu kupio neke sumece i citajuci sastav vidio da ispod "originalnog" omota ima jos jedan sloj.skinem omot kad ispod pise made in israel
dalmatinka

#7 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by dalmatinka »

Pa naravno da su izmiješane cijene kad u svakom Konzumu nedostaje djelatnika. Niti stignu izbaciti cijene na vrijeme, a niti ih staviti ispod proizvoda. Ali gledajte to ovako, kad bi Todorić plaćao 30% radnika više i s onom bijednom socijalnom pomoći što im daje kako bi kupovao dvorce, jadranske otoke, helikoptere i ostale sitnice :x :x :x :x :x :x :x
Uf, sad ste mi baš stavili sol na ranu.
zgembo_sa

#8 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by zgembo_sa »

Ne kupujem nikad u konzumu pa ne znam, ali znam da se ovo konstantno desava u Robotu u koji vise ne idem bas iz ovog razloga. Najgore mi je kad stavi veliki papir sa natpisom AKCIJA i ispod jedna cijena, a ti dodjes sa njim na kasu, a ono druga, visa naravno. Stvarno za popizdit. Onda fino kazes, hvala lijepo, ne zelim onda nista, ostavis robu i napustis radnju.

Mozda razlika bude u tih pishljivih 50 feninga, ali to su moji krvavo zaradjeni feninzi i ne dam ih.
Last edited by zgembo_sa on 16/08/2008 20:48, edited 2 times in total.
LAIBACH KUNST

#9 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by LAIBACH KUNST »

Sličnu stvar sam ja doživio u "INTEREX"-u,pa sam napravio sveopštu frku (U pitanju je bio keks sa jednom cijenom na polici a sa drugom na kasi).Sve se završilo tako što se dernjo k"o magarac (namjerno da me što više ljudi čuje) i nisam htio da kupim ni ono što je sa cijenom bilo o.k.Izašao sam bez ijednog kupljenog proizvoda i nakon toga više nikada nisam otišao u pomenuti tržni centar.
kejns

#10 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by kejns »

Sve navedene primjedbe sam uocio u svim vecim trgovinskim centrima u Sarajevu.
homar

#11 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by homar »

U Konzumu "ciganluk" kad se tiče reklame u medijima, cijene na policama i cijene na kasi. U Interekxu u reklamnom mateijalu za vikend (prije 15 dana) cijene "da ne vjeruješ" za voće i povrće. Odem u sedmičnu kupovinu, kad na policam tri puta veće cijene. Pitam prodavca na tom odjelu, što je ova razlika u odnosu na reklamni materijal, on šuti i uginje ramenima, ja se okrenem i ostavim korpu i lijepo izađem i odem u Merkator. U Robot ne idem već odavno jer tu je najveći ciganluk. Jedina kazna za ove malverzacije je bojkotovati one centre koji se bave ovim nečasnim radnjama.
Sindibad

#12 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by Sindibad »

[quote="valter.ba"]Dragi moji sugradjani zelio bih da vas upozorim da dobro obratite paznju na cjene koje vam teta obracuna onim malim skenerom kada dodjete na kasu :x u navedenom trgovackom centru....

Upravu si, ja sam to tek nedavno primjetio prije valjda nisam obracao paznju, neki dan odem u konzum, konkretno kupovao sam one njihove domace kolace i fino cijena ispod kolaca 1,50KM, ja uzmem 2 kolaca, na kasi mi naplati 5KM, kad na racunu vidim da je jedan 2,50KM...dodem sutradan kupim shampom, cijena ispod 3,60Km, na kasi mi naplati 4,80Km...pa koje ovdje lud :?
d2

#13 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by d2 »

roki wrote:cijene su gotovo svugdje izmjesane.ono sto uradim je da uporedim barem 3-4 zadnja broja na bar kodu na proizvodu i na cijeni.
Recimo na polici stoji konzervirani ananas razlicitih proizvodaca iste tezine.jedan je bubam 2 drugi je 2.5 marke.uzmem jedan vidim jel mu bar kod kao i na cijeni od 2 km i rjesena stvar.
ista stvar u drvoprometu grbavica, nema sanse da skontas koji je koji

btw ja u konzum ne idem od kako vise nije vf, sada kupujem u mrskom slovenackom merkatoru i bas mi je lijepo

sa sjetom se sjecam vremena od prije pet godina kad za 100 km u vfu kupim toliko kesa hrane da moram 2x ici do auta da sve unesem, prije 3 dana u mercatoru 8 kesa hrane (sve iznio iz jednog puta) fascinantne 232 KM.
trinaesti

#14 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by trinaesti »

neki dan. uzmem onu americku srebrnu samoljepljivu traku, koja drzi pola amerike :) i odem na kasu u konzumu. umjesto 1,60 cijena 10,24 KM. odem lijepo s prodavacicom do rafe gdje se nalazila traka pokazem joj, kaze vjerovatno ju je neko tako ostavio.
i bez pokazivanja odmah su htjeli da mi vrate novac.

tako da, desava se, ali nije pravilo. i nema problema da se vrati, ako se desi.
d2

#15 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by d2 »

trinaesti wrote:neki dan. uzmem onu americku srebrnu samoljepljivu traku, koja drzi pola amerike :) i odem na kasu u konzumu. umjesto 1,60 cijena 10,24 KM. odem lijepo s prodavacicom do rafe gdje se nalazila traka pokazem joj, kaze vjerovatno ju je neko tako ostavio.
i bez pokazivanja odmah su htjeli da mi vrate novac.

tako da, desava se, ali nije pravilo. i nema problema da se vrati, ako se desi.
ma kakva marka, ta je traka vazda bila ko da nije srebrna nego zlatna
Skyfox

#16 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by Skyfox »

d2 wrote:
[/quote]

a kako su mrski prodavaci u tom DP uzas!!!! Cekam da kupim hljeb a njih tri se naklatile oko masine za rezanje salama i pokusavaju ta skontaju kako radi, umiru od smjeha 15min, onda dolazi i cetvrta sto je mela pod pa s tim rukama i ona prchka :shock: Onaj s cvikam hoda zamnom ko da cu mu ukrast sve pastete i pudinge sto ima... I neki dan uzmem kutiju sladoleda, ja na kasu kad kaserka zgrabi kutiju i poce je mrljat po sebi WTF kaze joj da se ja malo rashladim imate li sta protiv, ma jok srce eto ti kutija za rashladivanje do kraja smjene a ja cu uzet drudu iz frizidera... Kaze STOOOO

+ uvijek moraju 3x provuc karticu. Et i povrh svega su haos neljubazni.

Za razlliku od DP u Patriotske lige, tamo se ozare cim te vide... A mojoj staroj nekad ponesu kese do auta.
mayab

#17 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by mayab »

Po meni je definitivno najveci ciganluk Robot, robe sto je reklamirana po nevjerovatno nizoj cijeni nikad nema kad dodjes, a odjel voca i povrca i mesnica smrde na kilometre, te stoga u Robot prakticki ne idem u kupovinu!
U Konzumu sam takodjer imao slucajeve te prevare kao sto je napisao autor teme i jedino je rjesenje uporediti brojeve na bar kodu :x ,Interex je uglavnom najpovoljniji i tamo bas nisam vidio takvih problema, Merkator je bez premca, ali i po visini cijena, dobro je skuplji, posebno od Interexa.
Sto se tice DP-a, nisu oni tako losi, znaju imati jako povoljne akcije, samo su im radnje kao male seoske zadruge gdje odem samo kad mi nesto na brzinu treba , jer mi je radnja u susjedstvu!
Uglavnom, ko ne zeli biti preheban cijenom,generalno, samo poredjenje brojeva bar koda je rjesenje, ako ne nadjem na polici naljepnicu sa odgovarajucim kodom, radije to ne uzimam!
valter.ba

#18 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by valter.ba »

Nije problem pogledati bar kod kada kupujes par proizvoda ali ako ides u mjesecnu nabavku treba ti vjecnost provesti u provjerama ako neces da se osjecas izheban :)
dinosaur

#19 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by dinosaur »

u konzumu u restoranu narucim komad torte ,a donesose tortu i kuglu sladoleda kao fol neki prilog uz to...naravno, na kasi su to sve uredno naplatili i jos kad uzmes da nas je bilo 4 onda je to vec bezobrazluk..al eto...inace kako je konzum preuzeo vf, ni kvalitet vecine proizvoda nije isti,najgori su oni konzumovi proizvodi k-plus .....
fa84

#20 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by fa84 »

mayab wrote:Po meni je definitivno najveci ciganluk Robot, robe sto je reklamirana po nevjerovatno nizoj cijeni nikad nema kad dodjes, a odjel voca i povrca i mesnica smrde na kilometre, te stoga u Robot prakticki ne idem u kupovinu!
U Konzumu sam takodjer imao slucajeve te prevare kao sto je napisao autor teme i jedino je rjesenje uporediti brojeve na bar kodu :x ,Interex je uglavnom najpovoljniji i tamo bas nisam vidio takvih problema, Merkator je bez premca, ali i po visini cijena, dobro je skuplji, posebno od Interexa.
Sto se tice DP-a, nisu oni tako losi, znaju imati jako povoljne akcije, samo su im radnje kao male seoske zadruge gdje odem samo kad mi nesto na brzinu treba , jer mi je radnja u susjedstvu!
Uglavnom, ko ne zeli biti preheban cijenom,generalno, samo poredjenje brojeva bar koda je rjesenje, ako ne nadjem na polici naljepnicu sa odgovarajucim kodom, radije to ne uzimam!
o to si fakat u pravu
mesnica smrdi na kilometar u svakom robotu ali na ciglanama posebno
majko draga sta je ono
samo ne znam da li se iko smije usuditi kupiti meso ondje
homo_sapiens

#21 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by homo_sapiens »

Gdje je sada Mensud Lakota i njegovo Udruzenje za zastitu potrosaca ( http://www.idoconline.info/digitalarchi ... tId=148928 ), ili za ovog Mehu Mujacica - iz Udruzenja potrosaca PUTOKAZ iz Sarajeva (nikad cuo !), a jos mi u komsiluku :D Dok se Udruzenja prepiru ko je gdje, i cija je nadleznost, veletrgovci rade sto hoce, iako postoji zakon o zastiti potrosaca:
http://www.fmt.gov.ba/index.php?option= ... Itemid=118

Zakon o zaštiti potrošača BiH utvrđuje:
«1. Udruženja potrošača osnivaju potrošači radi predstavjanja i zaštite svojih prava i moraju djelovati nezavisno od trgovaca, uvoznika, dobavljača i davaoca usluga.
2. U okviru svojih nadležnosti, udruženje potrošača:
e) nadležnim organima dostavljaju informacije za utvrđivanje odgovornosti trgovca ili davaoca usluga koji prodaju proizvode ili pružaju usluge koji ne odgovaraju propisanim uslovima u pogledu sigurnosti i kvaliteta;
f) sarađuje sa svim nadležnim organima, inspekcijama, udruženjima potrošača i drugim subjektima u Bosni i Hercegovini kojima je, u skadu sa Zakonom, propisana obaveza zaštite potrošača”.
valter.ba

#22 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by valter.ba »

U potpunosti se slazem i dodajem da bi vec jednom i inspekcija trebala da se pocne mjesati u svoj posao za koji su itekako placeni od strane nas koji punimo kantonalni,federalni i sve moguce budzete! Ako su u Sarajevu slijepi na sve ovo kako li je tek u manjim mjestima :roll:
d2

#23 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by d2 »

Skyfox wrote:
d2 wrote:
a kako su mrski prodavaci u tom DP uzas!!!! Cekam da kupim hljeb a njih tri se naklatile oko masine za rezanje salama i pokusavaju ta skontaju kako radi, umiru od smjeha 15min, onda dolazi i cetvrta sto je mela pod pa s tim rukama i ona prchka :shock: Onaj s cvikam hoda zamnom ko da cu mu ukrast sve pastete i pudinge sto ima... I neki dan uzmem kutiju sladoleda, ja na kasu kad kaserka zgrabi kutiju i poce je mrljat po sebi WTF kaze joj da se ja malo rashladim imate li sta protiv, ma jok srce eto ti kutija za rashladivanje do kraja smjene a ja cu uzet drudu iz frizidera... Kaze STOOOO

+ uvijek moraju 3x provuc karticu. Et i povrh svega su haos neljubazni.

Za razlliku od DP u Patriotske lige, tamo se ozare cim te vide... A mojoj staroj nekad ponesu kese do auta.
istina sve sto kazes, jes primjetio da im je vazda mrsko vracati kusur nego ti vazda trazi 10-20-30 feninga da moze vratiti pola marke ili marku...
i svaki put kad dodjem na kasu zadnje 2 godine znam da ce mi reci imate li 10 feninga... u zadnje vrijeme samo kazem nemam, ni ne pogledam...
campa_xxx

#24 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by campa_xxx »

Svakako ne idem u Konzum ... KUPUJMO DOMACE!!! :D
nigdje.nikog

#25 Re: KONZUM:jedna cjena na polici,druga na kasi

Post by nigdje.nikog »

Neki dan u Konzumu kad sam uzimo kolica metnem dvije marke u onu bravicu, nisam imao marku. Kad sam vraco kolica ono govno mi izbaci samo jednu marku!

LOPOVI !
Post Reply