Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#801 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by PRO testant »

aurora313 wrote: Kada smo kod starih tekstova, mogul' dobiti malo varijacija iz konteksta 'Ne ubij' ili 'Ne kradi'?
Kao prvo "ne ubij" je pogrešno tumačenje/prevod. Isparvno je "ne počini ubisvo."
- Razlika je u tome što se u prvo uključije bilo koje uzimanje života, pa čak i onog po svim mogučim normama opravdanog, dok se u drugom to ograničava na nešto uži spektrum "ubistva" opisanog kao jednostrane i svojevoljne odluke "nokoga" sa ciljem oduzimanje prava na život "nekoga drugog" da li sa nekim motivom ili ne, ili čisto radi prestanka ljudskog života.

Ako misliš na njihovu doslovnost/jasnost, stoji da su veoma jasne i kao takve se trebaju slijediti. S time da se uvijek u obzir uzima da su to krajnje sumacije šireg koncepta poput " očuvanja ljudkog života" ili "očuvanja privatne imovine."
Prvo je apsolutni fokus extremno bitan kako Bogu tako i ljudima, drugo je asolutni prioritet i Bogu i ljudima. A oba su povezana i to jako puno.

Ali nisu svi tekstovi tako jasni. Oni manje jasni se tumače u svjetlu onih jasnih i uz pomoć konteksta.
Moraju se pratiti i litrrarni oblici i struktura teksta kao i njegova istoriska i kulturna pozadina.

Pitanje za tebe.
Da li abortus ubistvo? I da li bi se trebao posmatrati pod prizmom "ne počini ubistvo" ?
Moje je mišljene da bi trebao, ...... ali ...... i tu postoje izuzetci. Npr. ako je pitanje zivota majke, i slično.
Etičko pitanje je koga spasiti?
- Tu se onda moraju uzeti mnogi drugi parametri, da bi se donjela ispravna odluka. I time to prestaje bivati ubisvom i prerasta u nešto što je sa druge starne očuvanje nečijeg života.

Opet, kontext je jako bitan.
PRO testant

#802 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by PRO testant »

aditon wrote:
SamoVasGledam wrote:
Konvertiri zbog interesa i braka sa osobom druge vere su najgori konvertiri.
Ko još za ozbiljno uzima članke s klixa. Naročito kad su vjesti poput ovih o izbjeglicama, terorizmu itd. NOvinari klixa nemaju kapacitet da napišu takav članak ali to nije ni bitno jer uvijek imaš "izvor" s kojeg češ pokupiti vijest. Sve su ovo lažni tekstovi, bez obzira iz kojeg "izvora" dolaze.

Međutim, sve i da jeste tako, ne vidim ništa loše u tome da se ljudi bore za svoje pozicije pa makar to značilo i "prihvatiti" neku drugu religiju.

Evo, ja bi sad prihvatio katoličanstvo i deklarisao se ko Hrvat da mi to obezbijedi neku poziciju u parlamentu i platicu od 5000+ KM. Ili postat jevrej ako bi mi kroz pozicije "ostalih" donijelo neke benifite, dakle nebitno. Privatno ja bi i dalje ostao isti. Do sada smo vidjeli svašta ovdje kod nas u cilju ostanka na pozicijama u državnim strukturama, a kad ti je Ustav već to tako omogućio, onda treba biti pametan i priklonuti se tome, u protivnom bit češ pregažen jer si nešto moralisao.

Naravno, ne mijenjaju svi vjeru i religiju iz ekonomskih ili sličnih pobuda. Neki ljudi promjene vjeru jer zaista tako osječaju, da su pronašli pravi put itd. Il ti ga prosvijelili se :lol:
Možda ovaj Guardianov članak pokaže da se malo suludo ponašate, samo zato što vam se ne sviđaju vijesti, ili izvor, ne mora da znači i da su netačne.
https://www.theguardian.com/world/video ... tism-video

A uz to možemo dodati i breitbart report
- http://www.breitbart.com/london/2016/07 ... istianity/

Očigledno - nemate naviku da provjerite informaciju prije no li jekomentirate.

Na ostale odgovore tipa "sve je to love i prosperiteta radi" sam prestao davno odgovarati nakon svog ličnog iskustva i svjedočanstva monogih drugih sada bivših muslimana poput mene.
SamoVasGledam

#803 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

Sad si još ti kao bio musliman :lol:

Vi protestanti koliko god da ste smešni odajem vam priznanje za marketing i taktiku privlačenje novih konvertira u svoju religiju. Niko ne ulaže i ne laže toliko koliko vi to radite zarad 'viših ciljeva'.
aditon

#804 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

PRO testant wrote:Možda ovaj Guardianov članak pokaže da se malo suludo ponašate, samo zato što vam se ne sviđaju vijesti, ili izvor, ne mora da znači i da su netačne.
https://www.theguardian.com/world/video ... tism-video

A uz to možemo dodati i breitbart report
- http://www.breitbart.com/london/2016/07 ... istianity/

Očigledno - nemate naviku da provjerite informaciju prije no li jekomentirate.

Na ostale odgovore tipa "sve je to love i prosperiteta radi" sam prestao davno odgovarati nakon svog ličnog iskustva i svjedočanstva monogih drugih sada bivših muslimana poput mene.
Nisam ni rekao da ljudi isključivo mijenjaju vjeru zbog novca Ja lično bih to sad uradio ako bi mi bilo bolje u životu. Skoro je bio slučaj u Parlamentu Federacije mislim, tri su se Bošnjaka izjasnila kao Srbi da bi ostali u Parlamentu kao predstavnici manjina. U svakom slučaju, Ustav nam je to omogučio, zašto da ne? Svako ima svoje razloge za takve odlke u životu.

Guardian je za mene isto kao i svaki drugi mainstream mediji. U principu iza svih tih medijskih kuća stoje par likova i onda kad gledaš neku vijest i ako obratiš bolje pažnju vidjet češ da svi izvještavaju apsolutno isto, kao da iza tih vjesti stoji jedan te isti urednik (kao što i stoji ustvari). Uglavnom, nebitno, svako nek sebi bira odakle će da crpi informacije i čemu će da vjeruje.
Danas je sve tako lako iscenirati jer smo u principu jako naivna bića. Ali više o tome na nekim drugim temama, držimo se za sada ove. :)
PRO testant

#805 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by PRO testant »

SamoVasGledam wrote:Sad si još ti kao bio musliman :lol:

Vi protestanti koliko god da ste smešni odajem vam priznanje za marketing i taktiku privlačenje novih konvertira u svoju religiju. Niko ne ulaže i ne laže toliko koliko vi to radite zarad 'viših ciljeva'.
Pregledaj moje prijašnje postove i teme. Provjeri kada sam ja došao na forum a kada ti.
To je sve što ću reći o tome.

Nemam namjeru da lažem niti da se pravdam, pogotovu ne za nešto što sam jako skupo platio cijenom koju ne bih nikome poželio pa ni tebi.

Ovo je prvi i jedini odgovor na ad-hominem koji ćeš dobiti. Ne odgovaram na takve gluposti.
arzuhal

#806 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

aditon wrote: Evo, ja bi sad prihvatio katoličanstvo i deklarisao se ko Hrvat da mi to obezbijedi neku poziciju u parlamentu i platicu od 5000+ KM. Ili postat jevrej ako bi mi kroz pozicije "ostalih" donijelo neke benifite, dakle nebitno. Privatno ja bi i dalje ostao isti. Do sada smo vidjeli svašta ovdje kod nas u cilju ostanka na pozicijama u državnim strukturama, a kad ti je Ustav već to tako omogućio, onda treba biti pametan i priklonuti se tome, u protivnom bit češ pregažen jer si nešto moralisao.

Naravno, ne mijenjaju svi vjeru i religiju iz ekonomskih ili sličnih pobuda. Neki ljudi promjene vjeru jer zaista tako osječaju, da su pronašli pravi put itd. Il ti ga prosvijelili se :lol:
Koliko god se ne slagao, volim ovakve iskrene izjave.
mirzaaa33

#807 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mirzaaa33 »

Nema razloga da se ne vjeruje u to da postoje prelasci sa islama pa i na kršćanstvo, ima na youtubeu dovoljno materijala. Mnogi iz arapskog svijeta dođu na zapad, ostave islam i pređu kod Isusa, na katoličanstvo a ima i onih koji budu ateisti pa pređu Isusu. Kažu super im je, dobili su ono što im je nedostajalo u životu i obavezno ih impresionira kako Isus voli što nisu mogli osjetiti u islamu.
PRO testant

#808 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by PRO testant »

arzuhal wrote:
aditon wrote: Evo, ja bi sad prihvatio katoličanstvo i deklarisao se ko Hrvat da mi to obezbijedi neku poziciju u parlamentu i platicu od 5000+ KM. Ili postat jevrej ako bi mi kroz pozicije "ostalih" donijelo neke benifite, dakle nebitno. Privatno ja bi i dalje ostao isti. Do sada smo vidjeli svašta ovdje kod nas u cilju ostanka na pozicijama u državnim strukturama, a kad ti je Ustav već to tako omogućio, onda treba biti pametan i priklonuti se tome, u protivnom bit češ pregažen jer si nešto moralisao.

Iskrenost na stranu,
Ja sam opet mišljenja da je jedan takav vid .... nažalost jedini termin koji nalazim je licemjerja, poguban za društvo u cjelini.
I samo govori o stvarnom stanju karaktera društva kako u BiH tako i dalje u svjetu.

Zar upravo taj stav nije glavni uzrok svakodnevnih problema sa kojim se susreće BH politika?
Zar upravo takvi stavovi nisu glavni razlog tolikih problema u BH ekonomiji?
Dajte molim vas.

Nije mi namjera nikoga vrijeđati, ali samo nastojim biti otvoren i iskren.
arzuhal

#809 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

PRO testant wrote:
arzuhal wrote:

Iskrenost na stranu,
Ja sam opet mišljenja da je jedan takav vid .... nažalost jedini termin koji nalazim je licemjerja, poguban za društvo u cjelini.
I samo govori o stvarnom stanju karaktera društva kako u BiH tako i dalje u svjetu.

Zar upravo taj stav nije glavni uzrok svakodnevnih problema sa kojim se susreće BH politika?
Dajte molim vas.

Naravno da jeste problem, to je problem par exellence cijelog svijeta, i krštenog i nekrštenog, jedan bezdan nemorala i licemjerstvo dovedeno do savršenstva.

Ali je svakako za ustat kada neko otvoreno kaže: ja bih glumio šta god treba za lijepu paru, što? :mrgreen:
HardcoreMX

#810 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by HardcoreMX »

aditon wrote:
Ko još za ozbiljno uzima članke s klixa. Naročito kad su vjesti poput ovih o izbjeglicama, terorizmu itd. NOvinari klixa nemaju kapacitet da napišu takav članak ali to nije ni bitno jer uvijek imaš "izvor" s kojeg češ pokupiti vijest. Sve su ovo lažni tekstovi, bez obzira iz kojeg "izvora" dolaze.

Međutim, sve i da jeste tako, ne vidim ništa loše u tome da se ljudi bore za svoje pozicije pa makar to značilo i "prihvatiti" neku drugu religiju.

Evo, ja bi sad prihvatio katoličanstvo i deklarisao se ko Hrvat da mi to obezbijedi neku poziciju u parlamentu i platicu od 5000+ KM. Ili postat jevrej ako bi mi kroz pozicije "ostalih" donijelo neke benifite, dakle nebitno. Privatno ja bi i dalje ostao isti. Do sada smo vidjeli svašta ovdje kod nas u cilju ostanka na pozicijama u državnim strukturama, a kad ti je Ustav već to tako omogućio, onda treba biti pametan i priklonuti se tome, u protivnom bit češ pregažen jer si nešto moralisao.

Iz istih "ekonomskih" i sl. pobuda,čovjek može postati i ateista.Jeli se tad kaže potamni? :lol:
Dakle,nije nužno i isključivo takvog konvertita vezati eksplicitno za neku religiju.Licemjer je uvijek samo licemjer.Ostalo se zove plašt.
skupljac_zeljeza

#811 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by skupljac_zeljeza »

HardcoreMX wrote: Iz istih "ekonomskih" i sl. pobuda,čovjek može postati i ateista.Jeli se tad kaže potamni? :lol:
Dakle,nije nužno i isključivo takvog konvertita vezati eksplicitno za neku religiju.Licemjer je uvijek samo licemjer.Ostalo se zove plašt.
Pa to je bilo donedavno vrlo rašireno na ovim prostorima.

Image
fatamorgana

#812 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
HardcoreMX wrote: Iz istih "ekonomskih" i sl. pobuda,čovjek može postati i ateista.Jeli se tad kaže potamni? :lol:
Pa to je bilo donedavno vrlo rašireno na ovim prostorima.

Image
Pa se 92 - ge pobacalo i zamijenilo religijskim štivom! :wink:
skupljac_zeljeza

#813 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

fatamorgana wrote:
Neki vidjeli da je to bio šupljak, a neki vođeni dotadašnjom logikom mislili se približiti vlasti opet. Gledam liste što su izašle za naredne izbore i pola tu nema veze ni sa crkvom ni sa džamijom. Prosijalo se to. :wink:
fatamorgana

#814 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Neki vidjeli da je to bio šupljak, a neki vođeni dotadašnjom logikom mislili se približiti vlasti opet. Gledam liste što su izašle za naredne izbore i pola tu nema veze ni sa crkvom ni sa džamijom. Prosijalo se to. :wink:
Ma nije, ljudi naprasno povjerovali! :wink:
skupljac_zeljeza

#815 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Ovo je vrijeme kada baš i nije popularno biti musliman i opet ima konverzija na islam i to mediji nazivaju fenomenom u kojem broju se dešavaju.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mu ... la-rasista
kakavdanakneiskustvu

#816 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kakavdanakneiskustvu »

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:

ateisti i agnostici skoro pa netragom 1991. nestadose
nasa

#817 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by nasa »

kakavdanakneiskustvu wrote: ateisti i agnostici skoro pa netragom 1991. nestadose
pa eto, i to nesto govori :D i o jednim i o drugim
fatamorgana

#818 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: ateisti i agnostici skoro pa netragom 1991. nestadose
pa eto, i to nesto govori :D i o jednim i o drugim
Sjaši Kurta da uzjaši Murta!
aditon

#819 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

PRO testant wrote:Iskrenost na stranu,

Dajte molim vas.

Potpuno pogrešno. Prije svega nisam se uvrijedio, ali moram ti reći da i ne razumiješ politiku i prilike u BiH zaključujem po tvojoj prethodnoj izjavi. Ja sam ti rekao zašto bih ja promjenio vjeru, rasu, bilo šta što bi mi donijelo koristi. I to jeste iskreno s moje strane ali kakve to veze ima s stanjem u BH društvu. Ne znam kako si ti zaključio da je to glavni uzrok problema u državi.

Evo ja ću ti reći šta je problem u državi. Problem je Ustav BiH koji je zasnovan na podjelama i na konstitutivnim narodima i dok god je to tako BiH neće naprijed. Svi naši problemi se na kraju dana svode samo na Ustav. Ti sad razmisli o ovome što sam ti rekao i tek onda napiši komentar. Nemoj letiti pred rudu. Političari vrlo dobro poznaju psihu naših ljudi i to koriste na najbolji način, a sve po zakonu jer im, opet, Ustav to omogućava. Dok se narod kolje, oni u kafani loču i žderu, planirajući narednu predstavu za javnost a sve u cilju održavanja svojih pozicija. Kod nas su na vlasti od 1991 ne samo iste stranke nego i isti ljudi, a ko god da od stranaka dobije izbore, čeka ga nakaradni Ustav i sve da i želi nešto uraditi ne može. Uz to, svaki "pomak" koji smo napravili uslovila je EU, Što ne znači da nam je EU prijatelj.

Dakle ponavljam opet i ne stidim se toga i nisam licemjeran zbog toga već pošten i iskren. Promjenio bi vjeru, rasu, spol, bilo šta ako će mi biti bolje u životu. Žao mi je što ti se to ne dopada ali nemoj da se zavaraš, to nije uzrok loše ekonomsko-političke situacije u zemlji.
skupljac_zeljeza

#820 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

aditon wrote: Promjenio bi vjeru, rasu, spol, bilo šta ako će mi biti bolje u životu.
Pa što ne pređeš na islam? Biće bar neke fajde ako ne materijalne, a ono mira duši. :mrgreen:
mousstapha

#821 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Ne možeš ba rasu mijenjat. :D
aditon

#822 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

skupljac_zeljeza wrote:
aditon wrote: Promjenio bi vjeru, rasu, spol, bilo šta ako će mi biti bolje u životu.
Pa što ne pređeš na islam? Biće bar neke fajde ako ne materijalne, a ono mira duši. :mrgreen:
Kad bi ti rekao ime, pomislio bi da sam musliman. Kako ne vjerujem u imaginarna bića, tako ne mislim da mi treba pripadnost nekoj vjeri i religiji. Međutim, kao što rekoh, bio bi i crnac ako ću dobiti npr direktorsku poziciju u Elektroprivredi, telecomu, stolicu u vijeću ministara itd. Dakle, od moralisanja nema ništa. Biti pošten u političkom smislu je samoubistvo. Meni su religije bitne ko lanjski snijeg. Kamo sreće da ih ljudi nikad nisu izmislili, mnogi bi životi bili spašeni.

Što se mira u duši tiče, imam ga i bez džamije. U potrazi sam samo za materijalnim zadovoljstvom, toga mi nedostaje. Ako mi islamska zajednica ponudi kakvo mjesto, klanjat ću ja i 5 vakata nema frke :thumbup:
aditon

#823 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

mousstapha wrote:Ne možeš ba rasu mijenjat. :D
Kad je mogao Michael Jackosn, zašt ne bi mogao i ja :D A on je to uradio isto iz marketinških i u konačnici ekonomskih razloga :)
mousstapha

#824 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

aditon wrote:
Kad je mogao Michael Jackosn, zašt ne bi mogao i ja :D A on je to uradio isto iz marketinških i u konačnici ekonomskih razloga :)
Nije tema on, ali moram da kažem da to nije imalo veze sa ekonomskim razlozima.
aditon

#825 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

mousstapha wrote:
aditon wrote:
Nije tema on, ali moram da kažem da to nije imalo veze sa ekonomskim razlozima.
Naravno da nije, samo ti kažem da je sve moguće. A on je to uradio radi podizanja popularnosti a s popularnošću dolaze i finansije. A sve što se radi radi se radi novca, upamti to.
Post Reply