Od koga naučim?Od ove neznalice!Ma daj,obični pamflet u koji mogu vjerovati samo teološki nepismeni ljudi!Dovoljno mi je bilo pročitati prvih par rečenica i šlus.Ovo je smeće obično!aurora313 wrote:Ako je iz neznanja nastao moj stav o vjerama a posebno Hrišćanstvu, neka bude. Ja sam ga bar jasno stavio na papir.patriot_1 wrote:Čista glupost,vjerovatno ovo pišeš iz neznanja a ne zato što si glupa!...
Nego, otvori ga, idi na stranu 38, i jednom zauvijek nauči kako i kada je došlo do Novog Zavjeta:
https://drive.google.com/file/d/0B5Syb0 ... sp=sharing
Ko zna; možda nešto konačno i naučiš.
Kanon Novog Zavjeta je završen
Kanon Novog Zavjeta je završen oko 90. godine knjigom Otkrivenje koju je napisao apostol Ivan. Do tada su već bila napisana:
· četiri Evanđelja: Matej, Marko, Luka i Ivan
· četrnaest Pavlovih poslanica: Rimljanima, 1 i 2 Korinćanima, Galaćanima, Efežanima, Filipljanima, Kološanima, 1 i 2 Solunjanima, 1 i 2 Timoteju, Titu, Filemonu i Hebrejima (mnogi misle da Pavao nije napisao poslanicu Hebrejima)
· sedam općih poslanica: Jakovljeva, 1 i 2 Petrova, 1, 2 i 3 Ivanova, Judina.
Napomena: Pogledamo li pažljivo novozavjetne knjige otkrivamo da nisu sve napisane od strane apostola. Marko i Luka nisu bili apostoli, a ni Juda, pisac Judine poslanice. Neki će ovdje ubrojati i Jakova i pisca poslanice Hebrejima. Kako to objasniti? Vrlo jednostavno. Marko je bio bliski suradnik i pomoćnik apostola Petra i Pavla, a Luka Pavlov pratilac. Juda i Jakov su bili Isusova polubraća i vodeće ličnosti u prvoj crkvi. Jakov je u Galaćanima 2:19 nazvan apostolom i spominje se na mnogo mjesta u Novom Zavjetu kao jedan od vodećih ličnosti zajedno s apostolima (Gal 2:9). Iz Novog Zavjeta vidimo da je Pavao potvrdio Lukine knjige (Evanđelje i Djela) jer je citirao iz Evanđelja po Luki stavljajući ga u rang sa Starim Zavjetom (u 1 Tim 5:18 citira Lk 10:7). I iz pisanja ranocrkvenih pisaca vidimo da su sva četiri i samo četiri Evanđelja bila prihvaćena kao Božija riječ. Još saznajemo da je Marko pisao ono što mu je Petar govorio tako da bi Markovo Evanđelje ustvari bilo Petrovo.
https://sites.google.com/site/izvorivje ... og-zavjeta