Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#726 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

mousstapha wrote:
patriot_1 wrote:Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je jednostavno laž. Pročitaj nekada ispovijest nekog ko je napustio neku vjeru pa ćeš vidjeti da se tu radilo o vrlo "predanim" vjernicima kako kroz praktikovanje tako i duhovno.
Napisao sam "uglavnom" nisu bili!Dakle,ima i onih koji jesu ali su u manjini!Po ispovjestima nekolicine ne možeš donijeti zaključak!Znam dosta ateista,
nikad oni nisu bili neki vjernici osim po tradiciji!Ima ih koji su bili teški nevjernici pa uzvjerovali!
SkyLimit

#727 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SkyLimit »

Emir Kusturica je više puta izjavio da on nije musliman koji je postao pravoslavac, već ateista koji je postao pravoslavac, nikad se nije osjećao muslimanom.
patriot_1

#728 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SkyLimit wrote:Emir Kusturica je više puta izjavio da on nije musliman koji je postao pravoslavac, već ateista koji je postao pravoslavac, nikad se nije osjećao muslimanom.
Točno!
Upravo slušam emisiju o novoj evangelizaciji unutar Katoličke crkve!Dakle,osjeća se potreba da se katolicima koji ne žive kršćanski svjedoči vjera!
Vjeru gube ili mjenjaju uglavnom oni čija je vjera nikakva ili jako slaba!Premalo znanja,premalo duhovnosti i premalo moralnosti kod vjernika!
Takvog će lako preobratiti netko drugi,bilo ateista,bilo Hara Krišna sljedbenici bilo Jehovni Svjedoci itd.
SamoVasGledam

#729 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: »Uzlazim svome Ocu i vašemu Ocu, svome Bogu i vašemu Bogu.« Isus
Oče naš

Oče naš Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje. Dođi kraljevstvo tvoje. Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zla.
Ovo nije odgovor na moje pitanje. Zašto Pavle sebe smatra robom i slugom Boga, a ne njegovim sinom?
patriot_1

#730 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote: »Uzlazim svome Ocu i vašemu Ocu, svome Bogu i vašemu Bogu.« Isus
Oče naš

Oče naš Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje. Dođi kraljevstvo tvoje. Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zla.
Ovo nije odgovor na moje pitanje. Zašto Pavle sebe smatra robom i slugom Boga, a ne njegovim sinom?
Korinćanima 1,1 Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa, i brat Timotej: Crkvi Božjoj u Korintu sa svima svetima u svoj Ahaji.
2. Korinćanima 1,2 Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!
2. Korinćanima 1,3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe!
2. Korinćanima 1,4 On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog.
SamoVasGledam

#731 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
SamoVasGledam wrote:Kada neko pređe na našu veru to je zato što ga je Bog prosvetlio, a kada neko napusti našu veru to je zato što ga je đavo zaveo.

Isto važi i za vremenske i prirodne nepogode - ako pogode nas onda nas Bog testira, a ako pogode druge onda ih Bog kažnjava.
Odavno sam uočio da si skupljao znanje od plitkih vjernika.Prirodne nepogode imaju veze sa prirodom,ne sa Bogom.
U Bibliji piše da "Boga nalaze oni koji ga traže!"To što neki napuštaju vjeru je njihova odluka ,rijetko kad to ima veze sa vragom!Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je netačno. Recimo imaš osobu koja je odrasla u religioznoj porodici. Svake nedelje je išla u crkvu, na predavanja, razgovarala je privatno sa sveštenicima, čitala Pismo, verovala u njega. Onda ta osoba slučajno ili iz znatiželje čuje i šta druga strana ima da kaže i prezentuje i zaključi da je ovo novo pbjašnjenje logičnije i prihvatljivije. Da li to znači da ta osoba nikada nije bila pravi vernik?

Po tebi je pravi vernik onaj koji će ostati vernik ma šta mu drugi govorili i ma kakvi se dokazi ispred njega našli. A to prijatelju moj nije samo vernik već i budala koja želi da živi u zabludi, jer se isuviše boji istine. Istine koja bi pokazala koliko je života protraćio verujući i baveći se glupostima.

I u tom smislu ja Bibliji skidam kapu. Može da priča ko šta hoće o njoj, ali jedno joj priznajem i to niko ne može da joj oduzme, a to je da je ona pravi test vere. Ko je pročita i ostane vernik, taj je baš hardcore verniki teški verski zaluđenik. A ko je pročita i shvati u kakve je sve gluposti verovao, on može samo da se pokaje što je ranije nije pročitao i raskrstio tada sa verom.

A što se tiče mog znanja o Bibliji i judeohrišćanskoj tradiciji, čini mi se prijatelju da o njima znam više nego ti i da to stalno dokazujem.
SamoVasGledam

#732 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
SamoVasGledam wrote:
Oče naš

Korinćanima 1,1 Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa, i brat Timotej: Crkvi Božjoj u Korintu sa svima svetima u svoj Ahaji.
2. Korinćanima 1,2 Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!
2. Korinćanima 1,3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe!
2. Korinćanima 1,4 On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog.

I jel Pavle Božije dete ili božiji sluga/rob?
patriot_1

#733 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam
"A sad oslobođeni od grijeha i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život vječni."Rimljanima
Sluga nije isto što I rob!
Pogotovo ako sam odluči služiti nekome,bez prisile!Kako reče Isus"Ljubite Boga I bližnje"-ako služiš nekom iz ljubavi , to nije robovanje!
SamoVasGledam

#734 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:SamoVasGledam
"A sad oslobođeni od grijeha i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život vječni."Rimljanima
Sluga nije isto što I rob!
Pogotovo ako sam odluči služiti nekome,bez prisile!Kako reče Isus"Ljubite Boga I bližnje"-ako služiš nekom iz ljubavi , to nije robovanje!
Nije isto u današnjem smislu. Sluge su plaćene za ono što rade i imaju nekakva prava, robovi ne. Neki su preveli kao da se govori o robovima. Hajde da vidimo o kojoj grčkoj reči se radi:

http://biblehub.com/greek/doulo_thentes_1402.htm
http://biblehub.com/greek/dedoulo_menas_1402.htm
http://biblehub.com/greek/dedoulo_menoi_1402.htm
http://biblehub.com/greek/dedoulo_tai_1402.htm
http://biblehub.com/greek/doulo_sousin_1402.htm
http://biblehub.com/greek/doulo_thentes_1402.htm
http://biblehub.com/greek/edoulo_sa_1402.htm
http://biblehub.com/greek/edoulo_the_te_1402.htm

To je sve isti koren reči zar ne? Ajde ti bi trebalo ovo da znaš bolje od mene. Hvalio si se ovde više puta kako si završio teologiju. Jel tačno ovo što piše?
SamoVasGledam

#735 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

Evo ovde je prevođen poestepeno svaki izraz za sebe. Šta piše pod 6:22?

http://www.scripture4all.org/OnlineInte ... f/rom6.pdf
patriot_1

#736 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote:
SamoVasGledam wrote:Kada neko pređe na našu veru to je zato što ga je Bog prosvetlio, a kada neko napusti našu veru to je zato što ga je đavo zaveo.

Isto važi i za vremenske i prirodne nepogode - ako pogode nas onda nas Bog testira, a ako pogode druge onda ih Bog kažnjava.
Odavno sam uočio da si skupljao znanje od plitkih vjernika.Prirodne nepogode imaju veze sa prirodom,ne sa Bogom.
U Bibliji piše da "Boga nalaze oni koji ga traže!"To što neki napuštaju vjeru je njihova odluka ,rijetko kad to ima veze sa vragom!Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je netačno. Recimo imaš osobu koja je odrasla u religioznoj porodici. Svake nedelje je išla u crkvu, na predavanja, razgovarala je privatno sa sveštenicima, čitala Pismo, verovala u njega. Onda ta osoba slučajno ili iz znatiželje čuje i šta druga strana ima da kaže i prezentuje i zaključi da je ovo novo pbjašnjenje logičnije i prihvatljivije. Da li to znači da ta osoba nikada nije bila pravi vernik?

Po tebi je pravi vernik onaj koji će ostati vernik ma šta mu drugi govorili i ma kakvi se dokazi ispred njega našli. A to prijatelju moj nije samo vernik već i budala koja želi da živi u zabludi, jer se isuviše boji istine. Istine koja bi pokazala koliko je života protraćio verujući i baveći se glupostima.

I u tom smislu ja Bibliji skidam kapu. Može da priča ko šta hoće o njoj, ali jedno joj priznajem i to niko ne može da joj oduzme, a to je da je ona pravi test vere. Ko je pročita i ostane vernik, taj je baš hardcore verniki teški verski zaluđenik. A ko je pročita i shvati u kakve je sve gluposti verovao, on može samo da se pokaje što je ranije nije pročitao i raskrstio tada sa verom.

A što se tiče mog znanja o Bibliji i judeohrišćanskoj tradiciji, čini mi se prijatelju da o njima znam više nego ti i da to stalno dokazujem.
Ma ti si samo umišljen,ništa drugo!A što ako si ti budala koja je odbacila nešto dobro I istinito I nasjela na ateističke gluposti?
U svom opisu pravog vjernika ti si opisao iznimke.Koliko vjernika katolika a pogotovo pravoslavaca ili čak protestanata ide redovito u crkvu?Koliko njih je išlo na predavanja?Koliko ih je proćitalo Bibliju I razgovaralo sa svećenicima o teološkim pitanjima?

Osoba koja je to odbacila(pretpostavljam da si opisao sebe) je opet indoktrirana kao I prije dok je prakticirala vjeru a nikad nije doživjela osobni susret sa Bogom!Jadno je ako si odbacio vjeru jer je Biblija nejasna.Zar je u ateizmu sve jasno?Ili u okultizmu ili nečemu drugome?Zar tu nema rupa?
A pazi,važno je poznavati kršćanstvo ali je važnije doživjeti susret sa Bogom!Onaj "tač" ,kad doživiš Njegovu blizinu,Njegov dodir!
Ja sam bio po odgoju vjernik,najbolji na vjeronauku među vršnjacima,našao sam ne nelogičnosti u Bibliji,vidio neautentične kršćane I svećenike(neke) I naletio na ateistički svjetonazor pa odbacio vjeru!Postao ateista pa mi nakon nekoliko godina I ateizam "zasmrdio" jer sam I tu naišao na nelogičnosti I gluposti!Pa me Deniken zaiteresirao sa tezom da su nas stvorili vanzemaljci.I tu sam našao mane jer sam puno čitao !I onda rekoh Bogu"Ako postojiš,daj mi neki znak,neki dokaz I ja ću onda vjerovati!"
Tad sam doživio to o čemu pišem,susret sa živim Bogom ,bitno unutarnji!Još je skoro godinu dana iza toga bilo povuci-potegni.Sumnji je bilo,sad više nema.Bog postoji I Isus Krist je Mesija I Spasitelj.I moj!Imam mir I sigurnost!To nisam imao kad sam bio "polukatolik" ni kad sam postao nevjernik ni kasnije kao "Denikenovac"!Divno je imati mir sa pravim I stvarnim Bogom!Doživljavatii njegovu ljubav I blizinu!
edindinn

#737 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by edindinn »

....u Islamu ne postoji rijec konvertit :)
patriot_1

#738 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam

To je sve isti koren reči zar ne? Ajde ti bi trebalo ovo da znaš bolje od mene. Hvalio si se ovde više puta kako si završio teologiju. Jel tačno ovo što piše?
Površan si kao u svemu!Da pažljivo čitaš znao bi da nikad nisam napisao da sam završio teologiju.Samo sam 2 g. studirao I to za vjeroučitelja!
Ne svećenika.Prekinuo sam studij jer je počeo rat.Kad ti u jednom danu spale kuću koju si sam izgradio,ubiju mamu I sestru onda ti više nije do studiranja.Nego ratovanja!
Dulos je sluga a izraz se koristi I drugdje npr."robujem" Istini/Dobru/Ljubavi/Bogu, no to nije pravo robovanje u našem smislu, nego slobodno služenje!Iv 15, 15
Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.

Ako slijedimo Krista i vršimo njegove riječi,tada smo više od sluge i robova.Dapače,njegovi smo prijatelji i sudionici u životu.
I na kraju krajeva Isus nas je učio moliti:"Oče naš koji jesi na nebesima...
Ako je Bog naš Otac,tada smo mi njegova djeca!
SamoVasGledam

#739 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patrioto, samim tim što si katolik pokazuješ koliko zapravo malo znaš o izvornom Hrišćanstvu. Isto važi i za pravoslavce. A tvoje dodirivanje sa Bogom zadrži za sebe. Dodao bih još nešto na tu temu, ali dobiću istog momenta ban.
SamoVasGledam

#740 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

edindinn wrote:....u Islamu ne postoji rijec konvertit :)
Ovo je tačno. Ja se sećam još dok sam bio u očevim testisima da sam se klanjao ka Mekki i izgovarao šehadet. Posle su me roditelji iskvarili, jer šta malo dete zna.
edindinn

#741 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by edindinn »

SamoVasGledam wrote:
edindinn wrote:....u Islamu ne postoji rijec konvertit :)
Ovo je tačno. Ja se sećam još dok sam bio u očevim testisima da sam se klanjao ka Mekki i izgovarao šehadet. Posle su me roditelji iskvarili, jer šta malo dete zna.

.... ne postoji ta rijec u Islamu,

postoji kod tebe jos iz ocevih ti testisa.....

ali u Islamu ne, ni prije ni poslije ni sada, a niti ce..... :)
patriot_1

#742 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:patrioto, samim tim što si katolik pokazuješ koliko zapravo malo znaš o izvornom Hrišćanstvu. Isto važi i za pravoslavce. A tvoje dodirivanje sa Bogom zadrži za sebe. Dodao bih još nešto na tu temu, ali dobiću istog momenta ban.
Opet pokazuješ površnost.Pisao sam ne jednom da sam protestant koji ponekad ide I u katoličku crkvu na Misu I dobre vjernike katolike smatram braćom u vjeri!Loše protestante ne!
I što je tu čudno ako Bog dotakne čovjeka?Ako mu se na neki način objavi?

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti ... ga-svijeta

Usput,ne sjećam se da si igdje napisao u što ti vjeruješ?Ateista?Prije će biti neki jadni okultista!
SamoVasGledam

#743 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: Opet pokazuješ površnost.Pisao sam ne jednom da sam protestant koji ponekad ide I u katoličku crkvu na Misu I dobre vjernike katolike smatram braćom u vjeri!Loše protestante ne!
A šta ćeš u katoličku crkvu kada je puna idola i likova? Zar to smatraš Božijom kućom? Zar se tamo osećaš bliže Bogu?
Ovakve priče imaš u svim religijama. Zašto je Zdravko izuzetak?
patriot_1 wrote:Usput,ne sjećam se da si igdje napisao u što ti vjeruješ?Ateista?Prije će biti neki jadni okultista!
Neću da ti kažem jer si bezobrazan.
edindinn

#744 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by edindinn »

SamoVasGledam wrote:..................

Nemojte biti bezobrazni :)
mousstapha

#745 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

patriot_1 wrote:
mousstapha wrote:
patriot_1 wrote:Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je jednostavno laž. Pročitaj nekada ispovijest nekog ko je napustio neku vjeru pa ćeš vidjeti da se tu radilo o vrlo "predanim" vjernicima kako kroz praktikovanje tako i duhovno.
Napisao sam "uglavnom" nisu bili!Dakle,ima i onih koji jesu ali su u manjini!Po ispovjestima nekolicine ne možeš donijeti zaključak!Znam dosta ateista,
nikad oni nisu bili neki vjernici osim po tradiciji!Ima ih koji su bili teški nevjernici pa uzvjerovali!
Otkud znaš da su u manjini? Jel' raspolažeš nekim podacima? Zašto uvredljiv naziv "otpadnik" od vjere?
patriot_1

#746 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam"
A šta ćeš u katoličku crkvu kada je puna idola i likova? Zar to smatraš Božijom kućom? Zar se tamo osećaš bliže Bogu?
Idol je predmet kojeg neki štuju kao Boga,dakle misle da je to njihov bog!Nijedan katolik ne smatra kip ili sliku Bogom,a niti pravoslavac.U protestantskim crkvama toga nema!Sebe smatram protestantom ali sam se lani molio I u pravoslavnoj crkvi!Nikakav problem nisu za mene ni slike ni kipovi!No po meni su bespotrebni pa zato I jesam protestant!No I u katoličkoj I u pravoslavnoj crkvi Bog djeluje.Npr na J.Tubeu sam jučer gledao divan film,zove se "Otok" ,pogledaj,isplati se.Dobra poruka kako Bog djeluje među pravoslavcima!
Ovakve priče imaš u svim religijama. Zašto je Zdravko izuzetak?
Pisao sam o tome da se Bog objavljuje I danas.On je dobar primjer!
A ti nisi?Nastupaš kao da si popio svu pamet svijeta,prepotentno,s visoka,ponižavajuće prema svima,miriši mi na to da si okultista!
patriot_1

#747 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

mousstapha
Otkud znaš da su u manjini? Jel' raspolažeš nekim podacima? Zašto uvredljiv naziv "otpadnik" od vjere?
Znam,30 g proučavam religiju,bibliju I vjernike općenito!Pročitao sam stotinu knjiga o tom području , imam debelo iskustvo u razgovoru sa ljudima I znam o čemu govorim!
Otpadnik od vjere(neznam da sam baš tako rekao) po meni nije uvredljivo jer bi tako vređao sam sebe!Ja sam odbacio Boga I vjeru svojevremeno!
Otpadnik od vjere može biti pametan čovjek,osoba koja ima muda.Jer nije popularno odbaciti vjeru otaca.Ali ako ti se zgade vjernici licemjeri,loši svećenici,odbaciš tu vjeru ma koja bila!Nisi ti kriv nego oni koji su te od Boga udaljili!Isus je za takve rekao da su zapreka onima koji Boga iskreno traže!
aurora313

#748 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote: Idol je predmet kojeg neki štuju kao Boga,dakle misle da je to njihov bog! Nijedan katolik ne smatra kip ili sliku Bogom,a niti pravoslavac.
Što je lijepo žmireći ići kroz život! :D

Image

Image
patriot_1

#749 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: Idol je predmet kojeg neki štuju kao Boga,dakle misle da je to njihov bog! Nijedan katolik ne smatra kip ili sliku Bogom,a niti pravoslavac.
Što je lijepo žmireći ići kroz život! :D

Image

Image
Što žmireći?
Negdje ima toga,pogotovo u zemljama gdje je idolopoklonstvo trajalo 1000 g.
Crkva to nije do kraja očistila,a trebala je!I ti koji nose kip Isusa I marije,nose to kao symbol,znaju oni da TO nije ni Isus ni Marija!
U principu sam protiv toga ali pokušavam te ljude shvatiti!
SamoVasGledam

#750 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

edindinn wrote:
SamoVasGledam wrote:..................

Nemojte biti bezobrazni :)
Nećemo više Edine prijatelju moj.
Post Reply