SamoVasGledam wrote:patriot_1 wrote:SamoVasGledam wrote:Kada neko pređe na našu veru to je zato što ga je Bog prosvetlio, a kada neko napusti našu veru to je zato što ga je đavo zaveo.
Isto važi i za vremenske i prirodne nepogode - ako pogode nas onda nas Bog testira, a ako pogode druge onda ih Bog kažnjava.
Odavno sam uočio da si skupljao znanje od plitkih vjernika.Prirodne nepogode imaju veze sa prirodom,ne sa Bogom.
U Bibliji piše da "Boga nalaze oni koji ga traže!"To što neki napuštaju vjeru je njihova odluka ,rijetko kad to ima veze sa vragom!Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je netačno. Recimo imaš osobu koja je odrasla u religioznoj porodici. Svake nedelje je išla u crkvu, na predavanja, razgovarala je privatno sa sveštenicima, čitala Pismo, verovala u njega. Onda ta osoba slučajno ili iz znatiželje čuje i šta druga strana ima da kaže i prezentuje i zaključi da je ovo novo pbjašnjenje logičnije i prihvatljivije. Da li to znači da ta osoba nikada nije bila pravi vernik?
Po tebi je pravi vernik onaj koji će ostati vernik ma šta mu drugi govorili i ma kakvi se dokazi ispred njega našli. A to prijatelju moj nije samo vernik već i budala koja želi da živi u zabludi, jer se isuviše boji istine. Istine koja bi pokazala koliko je života protraćio verujući i baveći se glupostima.
I u tom smislu ja Bibliji skidam kapu. Može da priča ko šta hoće o njoj, ali jedno joj priznajem i to niko ne može da joj oduzme, a to je da je ona pravi test vere. Ko je pročita i ostane vernik, taj je baš hardcore verniki teški verski zaluđenik. A ko je pročita i shvati u kakve je sve gluposti verovao, on može samo da se pokaje što je ranije nije pročitao i raskrstio tada sa verom.
A što se tiče mog znanja o Bibliji i judeohrišćanskoj tradiciji, čini mi se prijatelju da o njima znam više nego ti i da to stalno dokazujem.
Ma ti si samo umišljen,ništa drugo!A što ako si ti budala koja je odbacila nešto dobro I istinito I nasjela na ateističke gluposti?
U svom opisu pravog vjernika ti si opisao iznimke.Koliko vjernika katolika a pogotovo pravoslavaca ili čak protestanata ide redovito u crkvu?Koliko njih je išlo na predavanja?Koliko ih je proćitalo Bibliju I razgovaralo sa svećenicima o teološkim pitanjima?
Osoba koja je to odbacila(pretpostavljam da si opisao sebe) je opet indoktrirana kao I prije dok je prakticirala vjeru a nikad nije doživjela osobni susret sa Bogom!Jadno je ako si odbacio vjeru jer je Biblija nejasna.Zar je u ateizmu sve jasno?Ili u okultizmu ili nečemu drugome?Zar tu nema rupa?
A pazi,važno je poznavati kršćanstvo ali je važnije doživjeti susret sa Bogom!Onaj "tač" ,kad doživiš Njegovu blizinu,Njegov dodir!
Ja sam bio po odgoju vjernik,najbolji na vjeronauku među vršnjacima,našao sam ne nelogičnosti u Bibliji,vidio neautentične kršćane I svećenike(neke) I naletio na ateistički svjetonazor pa odbacio vjeru!Postao ateista pa mi nakon nekoliko godina I ateizam "zasmrdio" jer sam I tu naišao na nelogičnosti I gluposti!Pa me Deniken zaiteresirao sa tezom da su nas stvorili vanzemaljci.I tu sam našao mane jer sam puno čitao !I onda rekoh Bogu"Ako postojiš,daj mi neki znak,neki dokaz I ja ću onda vjerovati!"
Tad sam doživio to o čemu pišem,susret sa živim Bogom ,bitno unutarnji!Još je skoro godinu dana iza toga bilo povuci-potegni.Sumnji je bilo,sad više nema.Bog postoji I Isus Krist je Mesija I Spasitelj.I moj!Imam mir I sigurnost!To nisam imao kad sam bio "polukatolik" ni kad sam postao nevjernik ni kasnije kao "Denikenovac"!Divno je imati mir sa pravim I stvarnim Bogom!Doživljavatii njegovu ljubav I blizinu!