Šta ima wanna be psiholog?aditon wrote:ABH017 wrote:Da li neko uopšte vjeruje, trebala bi biti njegova lična stvar, također.aditon wrote:Ko u šta vjeruje bi trebala biti privatna stvar ali to nikad nije. Koliko neko može biti zaluđen vjerom u imaginarna bića ili biće ili ako hoćete Deda Mraza, pokazuje i ovaj slučaj s Mustafom ili ti ga nekad Marijanom.
Odreći se svog djetate za rad nekih nebuloznih vjerovanja je ....pa nemam adekvatnu riječ da se izrazim u ovom slučaju. Međutim, i medicina bi se ovdje mogla involvirati kad su brat i mati od Marijana upitanju.
Što se tiće Marijanovog opredjeljenja da pređe na islam, on je to uradio jer je bio pod utjecajem ljudi koji su ga okruživali. Da su to bili japanci, vjerovatno bi sad bio budista itd. Ljudi žele biti prihvaćeni, biti dio nekog kruga, a u njegovom slučaju to je značilo preći na islam kako ne bi bio odbačen ili ne shvaćen eventualno.
Sve ovo ide u prilog da bi svijet bio bolji bez religija, ne bi se mati sina odricala, brat brata itd a sve radi najgluplje moguće stvari, verovanja u nešto imaginarno. Ali, svijet ne bi bio savršen samo bez postojanja religija. Svijet bi savršen bio kad bi ljudi na njemu bilo kao što je danas u prirod bijelih nosoroga, dakle da je čovjek endemska vrsta, tek tada bi ovo bio bolji svijet.
Marijan je bio prihvaćen i omiljen u BiH, od strane Bošnjaka, još iz vremena kad je na SK komentarisao utakmice Bundes lige i veličao golove i poteze Seje Salihovića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, tako da mu je ovaj prelazak na Islam (bar što se toga tiče) bio nepotreban. To što ti nemaš kapaciteta da shvatiš ono što ti je nepoznato, pa pojave objašnjavaš onako kako možeš shvatiti, uz obavezno spominjanje djeda mraza, baba roge, braće Grimm, je drugi par opanaka.
Svijet bez ljudi uopšte bi bio savršen. Samo dva čovjeka da postoje, ili samo jedan, zemlju bi činilo nesavršenom. Ali to tako treba da bude, jer čovjek je jedino biće koje ima snagu volje da se ogluši na naredbu i zabranu, ili da svjesno radi ono što nije dobro za njega. Ostala stvorenja rade samo ono zbog čega i jesu stvorena, jer nemaju razum.
Tako da i prva rečenica iz posljednjeg pasusa, tvog posta, može služiti samo da nahrani tvoju sujetu i prezir onoga što ne poznaješ.
E jbg, fuli ti sve. Misliš da si me prozreoNemaš ti pojma ni ko sam ni šta sam niti koji su moji kapaciteti. Ako misliš da si nešto naučio o meni iz mojih postova, onda nisi ni svjestan u kakvoj si zabludi. Al dosta o meni. Tema je konvertiti pa bi bilo dobro da umjesto što komentarišeš mene, prokomentarišeš ustvari temu ili eventualno repliciraš na moj post ali ne na način na koji si to već uradio nego da kažeš neki argument koji ima smisla na činjenice koje sam ti ja iznio ili bilo ko drugi na ovom forumu. Dakle bazirajmo se na argumente a ne wanna be psiholog i to veoma loš, odmah da ti kažem
![]()
To što ti vjeruješ u imaginarna bića govori nešto o tvojim kapacitetima, ali ne bih da upadam u tu zavrzlamu i da se spuštam na tvoj nivo. Zašto je Marijan prešao na islam ustvari zna samo on, ali kao što rekoh, ljudi rade stvari koje ne bi vjerovatno radili u nekim drugim okolnostima. Da je ostao u Beogradu, nikad ne bi prešao na islam. Isto tako, da je otišao u Japan, bio bi budista, u Salt Lake City vjerovatno bi postao mormon, ili da je eventualno završio na Islandu, vjerovatno bi postao ateista. Dakle, ljudi žele biti dio grupe, pripadati nekoj skupini stoga se i odlučuju na ovako radikalne poteze. Dakle, nije njega ovdje dotakla "ruka Allahova" pa da se on "prosvijetlio" ili nešto slično, jednostavno ljudska priroda i želja za prihvatanjem. Jbg u pravim okolnostima ljudi bi i gov*a jeli ako bi to značilo da će ih neka skupina prihvatiti kao svog člana.
Pa ti si prvi počeo priču oko imaginarnih bića, a i psihološki pokušao doskočiti (i još uvijek, bezuspješno, pokušavaš) razlogu Marjanovog prelaska na Islam.
Ne laskaj sebi, ne komentarišem tebe, već sam ti pokušao objasniti da ne razmišljaju svi ljudi na način na koji ti razmišljaš.
Međutim, ti, očigledno, to nećeš da shvatiš, pa nastavi da vjeruješ da Marijan, koji je bio ikona u Sarajevu, ima potrebu da bude Mustafa, kako bi bio shvaćen.