Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#701 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

aditon wrote:
ABH017 wrote:
aditon wrote:Ko u šta vjeruje bi trebala biti privatna stvar ali to nikad nije. Koliko neko može biti zaluđen vjerom u imaginarna bića ili biće ili ako hoćete Deda Mraza, pokazuje i ovaj slučaj s Mustafom ili ti ga nekad Marijanom.

Odreći se svog djetate za rad nekih nebuloznih vjerovanja je ....pa nemam adekvatnu riječ da se izrazim u ovom slučaju. Međutim, i medicina bi se ovdje mogla involvirati kad su brat i mati od Marijana upitanju.

Što se tiće Marijanovog opredjeljenja da pređe na islam, on je to uradio jer je bio pod utjecajem ljudi koji su ga okruživali. Da su to bili japanci, vjerovatno bi sad bio budista itd. Ljudi žele biti prihvaćeni, biti dio nekog kruga, a u njegovom slučaju to je značilo preći na islam kako ne bi bio odbačen ili ne shvaćen eventualno.

Sve ovo ide u prilog da bi svijet bio bolji bez religija, ne bi se mati sina odricala, brat brata itd a sve radi najgluplje moguće stvari, verovanja u nešto imaginarno. Ali, svijet ne bi bio savršen samo bez postojanja religija. Svijet bi savršen bio kad bi ljudi na njemu bilo kao što je danas u prirod bijelih nosoroga, dakle da je čovjek endemska vrsta, tek tada bi ovo bio bolji svijet. :thumbup:
Da li neko uopšte vjeruje, trebala bi biti njegova lična stvar, također.

Marijan je bio prihvaćen i omiljen u BiH, od strane Bošnjaka, još iz vremena kad je na SK komentarisao utakmice Bundes lige i veličao golove i poteze Seje Salihovića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, tako da mu je ovaj prelazak na Islam (bar što se toga tiče) bio nepotreban. To što ti nemaš kapaciteta da shvatiš ono što ti je nepoznato, pa pojave objašnjavaš onako kako možeš shvatiti, uz obavezno spominjanje djeda mraza, baba roge, braće Grimm, je drugi par opanaka.

Svijet bez ljudi uopšte bi bio savršen. Samo dva čovjeka da postoje, ili samo jedan, zemlju bi činilo nesavršenom. Ali to tako treba da bude, jer čovjek je jedino biće koje ima snagu volje da se ogluši na naredbu i zabranu, ili da svjesno radi ono što nije dobro za njega. Ostala stvorenja rade samo ono zbog čega i jesu stvorena, jer nemaju razum.
Tako da i prva rečenica iz posljednjeg pasusa, tvog posta, može služiti samo da nahrani tvoju sujetu i prezir onoga što ne poznaješ.

E jbg, fuli ti sve. Misliš da si me prozreo :lol: Nemaš ti pojma ni ko sam ni šta sam niti koji su moji kapaciteti. Ako misliš da si nešto naučio o meni iz mojih postova, onda nisi ni svjestan u kakvoj si zabludi. Al dosta o meni. Tema je konvertiti pa bi bilo dobro da umjesto što komentarišeš mene, prokomentarišeš ustvari temu ili eventualno repliciraš na moj post ali ne na način na koji si to već uradio nego da kažeš neki argument koji ima smisla na činjenice koje sam ti ja iznio ili bilo ko drugi na ovom forumu. Dakle bazirajmo se na argumente a ne wanna be psiholog i to veoma loš, odmah da ti kažem :)

To što ti vjeruješ u imaginarna bića govori nešto o tvojim kapacitetima, ali ne bih da upadam u tu zavrzlamu i da se spuštam na tvoj nivo. Zašto je Marijan prešao na islam ustvari zna samo on, ali kao što rekoh, ljudi rade stvari koje ne bi vjerovatno radili u nekim drugim okolnostima. Da je ostao u Beogradu, nikad ne bi prešao na islam. Isto tako, da je otišao u Japan, bio bi budista, u Salt Lake City vjerovatno bi postao mormon, ili da je eventualno završio na Islandu, vjerovatno bi postao ateista. Dakle, ljudi žele biti dio grupe, pripadati nekoj skupini stoga se i odlučuju na ovako radikalne poteze. Dakle, nije njega ovdje dotakla "ruka Allahova" pa da se on "prosvijetlio" ili nešto slično, jednostavno ljudska priroda i želja za prihvatanjem. Jbg u pravim okolnostima ljudi bi i gov*a jeli ako bi to značilo da će ih neka skupina prihvatiti kao svog člana.
Šta ima wanna be psiholog?
Pa ti si prvi počeo priču oko imaginarnih bića, a i psihološki pokušao doskočiti (i još uvijek, bezuspješno, pokušavaš) razlogu Marjanovog prelaska na Islam.
Ne laskaj sebi, ne komentarišem tebe, već sam ti pokušao objasniti da ne razmišljaju svi ljudi na način na koji ti razmišljaš.
Međutim, ti, očigledno, to nećeš da shvatiš, pa nastavi da vjeruješ da Marijan, koji je bio ikona u Sarajevu, ima potrebu da bude Mustafa, kako bi bio shvaćen. :-)
ABH017

#702 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:
ABH017 wrote:
mousstapha wrote:Jel' i Vedrana konvertit? Konto sam da je samo Aleksandar.
Ja sam ih upratio par puta gdje, zajedno, objašnjavaju kako su prihvatili Islam, kako sad žive, itd.. bla, bla...
Nego me kopka u koju kategoriju ih ubacuju ovi što misle da se to radi iz koristi ili ludosti.
Valjda ljudi ne mogu shvatiti da drugi to rade zato što vjeruju da trebaju tako.
Jako malo ljudi zna da su oni muslimani. Pogotovo kad vide imena. Kod njih je definitivno lična stvar.
Ono što ja nekima pokušavam reći je: Ne samo kod njih.
Ali neki to, očigledno, ne mogu da shvate ili prihvate. :zoka:
aditon

#703 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

ABH017 wrote:Šta ima wanna be psiholog?
Pa ti si prvi počeo priču oko imaginarnih bića, a i psihološki pokušao doskočiti (i još uvijek, bezuspješno, pokušavaš) razlogu Marjanovog prelaska na Islam.
Ne laskaj sebi, ne komentarišem tebe, već sam ti pokušao objasniti da ne razmišljaju svi ljudi na način na koji ti razmišljaš.
Međutim, ti, očigledno, to nećeš da shvatiš, pa nastavi da vjeruješ da Marijan, koji je bio ikona u Sarajevu, ima potrebu da bude Mustafa, kako bi bio shvaćen. :-)
Ne znam na šta prvo da ti odgovorim. Hmmm.... Marijan je možda tebi ikona bio. Ja niti vjerujem u ikone niti mi je taj lik apsolutno bitan niti mislim da je BiH bilo čime zadužio da bi bio "ikona". Pa ja ustvari većinu ljudi znam koji tog čovjeka uopšte nisu željeli slušati kao komentatora jer ih smara nebitnim podacima za jednu utakmicu.

Naravno da si komentarisao mene, pokušao si se predstaviti kao neko ko zna nešto u životu pri tome omalovažavajući mene, a upitno je znaš li i pertle na obući svezati. Ni kravi ne bi drago bilo da joj se ti obratiš ili eventualno istu prokomentarišeš. Ali lijepo je to što se tako dižeš u visine kad nema ko drugi da to uradi za tebe, wanna be someone or something ;-)

I na kraju, opet ponavljam jer izgleda čitaš na preskok: "Samo Marijan zna zašto je prešao na islam". Moje je viđenje da ljudi takve odluke donose prevashodno u želji da budu prihvaćeni u određenim krugovima, zajednicama itd.
ABH017

#704 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

aditon wrote:
ABH017 wrote:Šta ima wanna be psiholog?
Ne znam na šta prvo da ti odgovorim. Hmmm.... Marijan je možda tebi ikona bio. Ja niti vjerujem u ikone niti mi je taj lik apsolutno bitan niti mislim da je BiH bilo čime zadužio da bi bio "ikona". Pa ja ustvari većinu ljudi znam koji tog čovjeka uopšte nisu željeli slušati kao komentatora jer ih smara nebitnim podacima za jednu utakmicu.

Naravno da si komentarisao mene, pokušao si se predstaviti kao neko ko zna nešto u životu pri tome omalovažavajući mene, a upitno je znaš li i pertle na obući svezati. Ni kravi ne bi drago bilo da joj se ti obratiš ili eventualno istu prokomentarišeš. Ali lijepo je to što se tako dižeš u visine kad nema ko drugi da to uradi za tebe, wanna be someone or something ;-)

I na kraju, opet ponavljam jer izgleda čitaš na preskok: "Samo Marijan zna zašto je prešao na islam". Moje je viđenje da ljudi takve odluke donose prevashodno u želji da budu prihvaćeni u određenim krugovima, zajednicama itd.
Ma kako volim kad je neko tako izdašan kad ocjenjuje druge, a breca se na svaki odgovor.
Izgleda da s kravama i komunicirate tu gdje ne volite da slušate kako vas Marijan bombarduje s podacima za vrijeme utakmice. Sve mi je jasno. Dok mi takvi kao ti govore da ne znam ni pertle svezati, ja se ne brinem. Dok vi naučite brisati nos, valjda ću i ja naučiti da vežem pertle.

Ovo posljednje si napokon ispravno napisao. Marijan zna i to je njegova privatna stvar, a ti, ja i ostali naglabamo.
detroit-mercy

#705 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by detroit-mercy »

Hocel smjet povuc cizu sa ahbabom Senadom ili nema vise :mrgreen: .
aditon

#706 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

detroit-mercy wrote:Hocel smjet povuc cizu sa ahbabom Senadom ili nema vise :mrgreen: .
Kur'an ne zabranjuje konzumiranje lijekova :lol: to oni radi upale sinusa rade :lol:
m_l

#707 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by m_l »

Nisu konvertiti, ali jesu povratnici islamu. Ljudi sasvim normala, lijepi i pametni, ali... :?: Kaze Saladin kada se vratio islamu ljudi koji su ga okruzivali prestali su se druziti s njim.

Poenta, treba furati svoj zivot, ono sto te ispunjava, i ne pravdati se nikome. Da li cemo se nekome svidjeti ili ne je sasvim nebitno.

btw. Kako je lijepa ova Carsijska dzamija, enterijer, u ZE. :srce:
Fauja Singh

#708 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Fauja Singh »

.
arzuhal

#709 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

m_l wrote:Nisu konvertiti, ali jesu povratnici islamu.
To je tačno iz ugla nekog muslimana, kao što je i odbacivanje islama a prihvatanje Hrista i krštenje u crkvi bijeg od Sotone i postizanje spasa besmrtne duše u povratku Bogu, itd.

Zato da se ne bi gađali subjektivnim ocjenama u raspravama, društvene znanosti su usvojile izraz konvertitstva koji nikog ne vrijeđa a ukazuje na suštinu, na promjenu vjere i vjerskih načela. I taj formalni i sadržajno neodređeni izraz je odličan i za ovakve forumske rasprave, bez obzira radilo se o raspravi pripadnika različitih vjera ili raspravi vjernici/nevjernici.
mousstapha

#710 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Mislim da se ovo povratnici odnosi na ljude iz ovog AJB dokumentarca. Povratnici su zato što su počeli više praktikovati vjeru. Do tada nosili samo muslimanska imena.
arzuhal

#711 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

mousstapha wrote:Mislim da se ovo povratnici odnosi na ljude iz ovog AJB dokumentarca. Povratnici su zato što su počeli više praktikovati vjeru. Do tada nosili samo muslimanska imena.
Onda se izvinjavam na pogrešno uzetom primjeru, ljudi koji se 'vrate' malo 'jačoj' ili dosljednijoj vjerskoj praksi uopće nisu konvertiti, dabome.
shmizlica

#712 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

i kao što bi rekli:
kad neko napusti drugu stranku da bi se priključio vašoj - preobraćenik je
kad neko napusti vašu stranku da bi se priključio drugoj - izdajnik je

primjenjivo i za religije, zar ne :D
Krokodajl

#713 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Krokodajl »

meni je smiješno kad neko ime promijeni bez obzira koji je razlog, pogotovo sad kad imaš situaciju da lika svako zna kao Marjan Mijajlović sad odjednom Mustafa, evo Aco je prešao u islam ali ostao Aleksandar, mada bi logičnije bilo da je promjenio ime u Đido Mova :D

Al gledam sad ovu wiki listu konvertita, ona pjevaljka iz t.A.t.U isto prešla među nas :D :D :D
Lopov-eliminator

#714 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Lopov-eliminator »

shmizlica wrote:i kao što bi rekli:

Plemenski sistem razmisljanja.
ABH017

#715 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Lopov-eliminator wrote:
shmizlica wrote:i kao što bi rekli:

Plemenski sistem razmisljanja.
Primjenljivo i na fudbalske klubove i na sve rivalske društvene organizacije.
DakleM, ljudska mahana.
SamoVasGledam

#716 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

Kada neko pređe na našu veru to je zato što ga je Bog prosvetlio, a kada neko napusti našu veru to je zato što ga je đavo zaveo.

Isto važi i za vremenske i prirodne nepogode - ako pogode nas onda nas Bog testira, a ako pogode druge onda ih Bog kažnjava.
zagortenej

#717 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by zagortenej »

Image
mousstapha

#718 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Mogo je se malo zahvaliti i autokompaniji koja je uložila milione u testiranje sigurnosti.
patriot_1

#719 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

"zagortenej"
Mi kršćani Boga nazivamo Ocem.Nismo njegovi robovi!
SamoVasGledam

#720 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
"zagortenej"
Kako počinje poslanica Titu? Rimljani 6:22? 7:25? Efežani 6:6?

Ti si beše završio hrišćansku teologiju?
patriot_1

#721 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote:
"zagortenej"
Kako počinje poslanica Titu? Rimljani 6:22? 7:25? Efežani 6:6?

Ti si beše završio hrišćansku teologiju?
»Uzlazim svome Ocu i vašemu Ocu, svome Bogu i vašemu Bogu.« Isus
Oče naš

Oče naš Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje. Dođi kraljevstvo tvoje. Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zla.
patriot_1

#722 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:Kada neko pređe na našu veru to je zato što ga je Bog prosvetlio, a kada neko napusti našu veru to je zato što ga je đavo zaveo.

Isto važi i za vremenske i prirodne nepogode - ako pogode nas onda nas Bog testira, a ako pogode druge onda ih Bog kažnjava.
Odavno sam uočio da si skupljao znanje od plitkih vjernika.Prirodne nepogode imaju veze sa prirodom,ne sa Bogom.
U Bibliji piše da "Boga nalaze oni koji ga traže!"To što neki napuštaju vjeru je njihova odluka ,rijetko kad to ima veze sa vragom!Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
mousstapha

#723 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

patriot_1 wrote:Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
Ovo je jednostavno laž. Pročitaj nekada ispovijest nekog ko je napustio neku vjeru pa ćeš vidjeti da se tu radilo o vrlo "predanim" vjernicima kako kroz praktikovanje tako i duhovno.
kakavdanakneiskustvu

#724 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kakavdanakneiskustvu »

mousstapha wrote:Mogo je se malo zahvaliti i autokompaniji koja je uložila milione u testiranje sigurnosti.
:thumbup: :thumbup:
Lopov-eliminator

#725 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Lopov-eliminator »

patriot_1 wrote:Uglavnom,otpadnici od vjere nikad nisu ni bili pravi vjernici!
:-) :-) Da te tvoj Bog sacuva od ovakve ogranicenosti.
Post Reply