Krist me fascinirao kao osoba!
Sto i jeste
Krist me fascinirao kao osoba!
patriot_1 wrote:No nikad nebih postao iskreni vjernik da nisam Bogu uputio pitanje:"Postojiš li?Ako postojiš,objavimi se!"
Ima i toga ali mnogi promjene vjeru jer ih je netko"navukao" tj indoktrinirao.(tipičan primjer kad postane Jehovni Svjedok ili Hara Krišnijevac).palestinka wrote:Ako neko vjeruje, ne može promijeniti vjeru nego samo religiju. Vjera ostaje. Ili ne ostaje, ako je nije bilo. Religije ne prave vjernike.
Zašto ljudi mijenjaju religiju? Obično iz nekih praktičnih razloga: da bi se utopili u većinu, da bi udovoljili momku ili djevojci, koji će ih, nakon toga oženiti ili se udati za dotične i sl.
Odavno je rečeno da će vjera odumrijeti,"opijum naroda" će nestati!A odumire komunizam koji je to furao,vjera ne odumire,i nikad neće!nasa wrote:Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike![]()
![]()
Pa ja bih rekao,,i jedno i drugo!nasa wrote:patriot_1 wrote:No nikad nebih postao iskreni vjernik da nisam Bogu uputio pitanje:"Postojiš li?Ako postojiš,objavimi se!"
U ovom je sustina, Boga ne naucis iz knjiga, osjetis .....
[1] Logička je pogreška ovdje smatrati kako nasljedstvo i tradicija nemaju veze sa razumom. Kao, eto, tradicije idu protiv razuma, umjesto da ih se gleda kao ono što zaista jesu - prilagodba jedne populacije kako bi ista prosperirala. A ako to nema veze sa razumom, onda ne znam šta ima.Kikibombona wrote:Tvoja vjera je produkt nasljedstva i osjecaja pripadnosti koji se profilise kroz odrastanje, a ne umnih sposobnosti i studioznog razmisljanja/preispitivanja/analiziranja.
Ti si kao veeeeeeciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa vjernika [2] scepao vjeru svojih roditelja bez da si detaljno proucio druge vjere i pomocu razuma odlucio koja je prava. Vjernik se gradi dok je mali, na direktan i indirektan nacin, dok je podlozan uticajima i sklon prihvatiti sve sto mu se na lijep nacin servira. Dijete najiskrenije zavoli. E tako se prave buduci veliki vjernici, indoktrinacijom u djetinjstvu. Bog je dobar i strog, ovisno od toga kako se dijete ponosa. Na bozije dane ima slatkisa i poklona, svi se okupe i bude veselo... 80-90% posla se uradi u ranom djetinjstvu. Poslije, kada covjek odraste, ima potrebu da pripada negdje, da ima tradiciju sa kojom se identifikuje.
Pitao sam u vise navrata i nikada nisam dobio pravi odgovor...
[1] Zasto su Irci i Poljaci dominantno krscani, a Somalijci i Alzirci muslimani?
Kako je moguce da makar 10% prvih RAZUMOM nije odabralo islam ili 10% drugih krscanstvo?
Nasljedstvo, tradicija, nista drugo... kakav crni razum...
Da biram izmedju islama i krscanstva, uvijek bih izabrao islam. Bolje koncipirana vjera bez ikakve sumnje. Imju zafrkanciju sa hadisima, gomilu nelogicnosti, ali opet znacajno manje od krscana. Nemoguce je povezati savrsenog Boga sa krscanstvom. Cak se ne zna pouzdano ko je pisao evandjelja, kada je napisao, a da ne idemo u ostale detalje. Mislim da apostol Pavle cak nije poznavao Isusa, a smatra se kao jedan od temelja vjere...
I give up!patriot_1 wrote: 1)Neima logike ba ,u tome!On je jedan za sve ali ti ga možeš prihvatiti ili odbaciti. Možeš umjesto pravog Boga štovati izmišljenog misleći da je pravi!
Zar vam nije nimalo cudno to sto religija u nerazvijenim zemljama sa velikom stopom siromastva raste, a u razvijenim drustvima opada. Vi ne vidite u ovom nista vrijedno paznje? Najveci procenat nevjernika u zemljama sa vrha svjetske liste po zivotnom standardu, obrazovanosti, univerzalnom zdravstvu i liberalnim vrijednostima (Norveska, Svedska, Danska, Njemacka, Francuska). Rekao sam da vjera nece umrijeti jer i odraslima treba neka vrsta Djeda Mraza koji ce im dati utjehu i nadu zagrobnog zivota.patriot_1 wrote:Odavno je rečeno da će vjera odumrijeti,"opijum naroda" će nestati!A odumire komunizam koji je to furao,vjera ne odumire,i nikad neće!nasa wrote:Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike![]()
![]()
Ustvari,možda i odumire ali neće nikad umrijeti!Odumire u Evropi no u J.Americi i Africi raste!Bar što se kršćanstva tiče!
Nije to uzrok!chupacabra wrote:Zar vam nije nimalo cudno to sto religija u nerazvijenim zemljama sa velikom stopom siromastva raste, a u razvijenim drustvima opada. Vi ne vidite u ovom nista vrijedno paznje? Najveci procenat nevjernika u zemljama sa vrha svjetske liste po zivotnom standardu, obrazovanosti, univerzalnom zdravstvu i liberalnim vrijednostima (Norveska, Svedska, Danska, Njemacka, Francuska). Rekao sam da vjera nece umrijeti jer i odraslima treba neka vrsta Djeda Mraza koji ce im dati utjehu i nadu zagrobnog zivota.patriot_1 wrote:Odavno je rečeno da će vjera odumrijeti,"opijum naroda" će nestati!A odumire komunizam koji je to furao,vjera ne odumire,i nikad neće!nasa wrote:Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike![]()
![]()
Ustvari,možda i odumire ali neće nikad umrijeti!Odumire u Evropi no u J.Americi i Africi raste!Bar što se kršćanstva tiče!
Opijum naroda ce nestati postepenom liberalizacijom drustva, emancipacijom zena, obrazovanjem, povecanjem standarda zivota itd itd. Sve do tada ce se ljudi u svom jadu i bijedi moliti i nadati. Cekanje ce biti dugo, samo sam skeptican da ce Djeda Mraza za odrasle ikad nestati.
Komunizam kao ideologija jeste umro ali komunizam nema veze sa nevjerovanjem. On je prije svega ekonomska ideologija, koja je prihvatila ateizam ali se pokusala nametnuti drustvu represivnim putem diktature i kultom lidera, a to nikad ne moze uspjeti. Drustveno prosvjecivanje mora doci iznutra, a ne silom.
@nasa: Sve je otprilike tako osim tih kako kazes misterioznih zracenja
Da ne uzimam druge citate. Postavit ću jedan video klip sa youtube-a.Kikibombona wrote:Apsolutno ne!patriot_1 wrote: Al ga ti nadrobi,to pas sa maslom nebi pojeo!
Istina je da mnogi postaju vjernici zbog odgoja ali i nevjernici.Nije li to tvoj slučaj,tebe su indoktrinirali kao djete da Bog ne postoji.Ako ne tebe onda većinu ateista.Može se postati indoktriniran ,i to nevjernikom u odrasloj dobi ako čitaš kojekakve kontraargumente protiv vjere i hraniš se time
Tj. svoj um.A bome se isto može dogoditi nevjerniku da tako postane vjernikom.Čista indoktrinacija.
No , u dosta slučajeva čovjek postane vjernik jer je spoznao da Bog jest.Npr,ja nisam bio vjernik dok nisam shvatio da Bog postoji!
Ti ideš od pretpostavke da Boga nema pa su tako svi koji u njega vjeruju tukci,jer ih je na tu nebulozu netko navukao.
Pravi vjernik,kršćanin,iako od malih nogu učen da Bog postoji,u odrasloj dobi nadograđuje tu vjeru,puni um znanjem o istoj.Tako npr.u svjetu priznati znanstvenici,u Hrvatskoj,Đikić,Pavuna,Paar su uvjereni kršćani!Zar se njih indoktriniralo?
A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!A toga ima,prelazaka muslimana na kršćanstvo i obratno!Nemože neki somalac postati kršćaninom kad nema pojma što je kršćanstvo i što uči!A bome ni Poljak musliman.
Npr u Češkoj ima bar 50% ateista a svi su kršćanskih korjena!Gdja je tu indoktrinacija?
Na kraju,onaj tko vjeruje zato jer su ga tako odgojili a sam nije spoznao Boga,nema znanje,ne živi kršćanski ,nikad neće biti pravi kršćanin.
Kao djetetu, niko mi nije govorio o Bogu i vjeri. I pored toga, vjera je bila prisutna kroz vjerske praznike. Mnogi clanovi porodice su vjernici itd. Za ateizam sam cuo tek poslije, mozda u srednjoj skoli. U principu, vjerom se kao dijete nisam bavio. Niti sam bio vjernik niti nevjernik. Nisam uopste imao stav. Tek u srednjoj skoli sam 'postao' ateista.![]()
Aj da ostavimo Poljsku i Somaliju. Sta je sa BiH, recimo? Zivim u gradu sa islamskom vecinom, u kojem zivi znacajan broj katolika i pravoslavaca. Svi su upoznati sa islamom koji je itekako dostupan. Kako to da skoro niko ne prihvata islam? Kako to da skoro niko ne konvertira sa islama na pravoslavlje ili katolicanstvo? Ima li kod odabira ista sto ukazuje na razum ili je presudno iskljucivo i samo nasljedstvo!??
Tradicijom se prenose mnogi aspekti života, pa i religija. Međutim, ne želeći nikog etiketirati, postoje vjernici koji klanjaju 5x dnevno (kad su u pitanju muslimani), ali o Bogu ne razmišljaju. Vjeru ne poznaju. Kad im pročitaš odlomak iz Kur'ana oni se ibrete, jer ne mogu vjerovati u postojanje džina i meleka, u priču o je'džudžu i medžudžu, o Isa a.s.chupacabra wrote:Isti slucaj i kod mene. Niko me nije indoktrinirao u nevjerstvo jer je to nemoguce. Nema tu indoktrinacije ako ti neko kaze da uvijek sumnjas, prispitujes i za svaku tvrdnju trazis dokaze. Ustvari, ako si prirodno radoznala osoba, a neko ti kaze da sutis i ne ispitujes puno jer je to sveto, onda probudi u tebi jos veci inat da proispitujes, citas i trazis. Ono sto mogu zahvaliti svojim roditeljima je da me nisu slali na rano ispiranje mozga u mekteb, a nisu mi ni sugestirali nista ni o nevjerovanju. Cak nisu ni ateisti. Vjera je jednostavno bila samo pojava kroz praznike, tradiciju i porodicke skupove. Posto je stvar nasljedja okoline u kojoj se nalazis, ti jednostavno inercijom slijedis svoju porodicu, rodjake, okolinu. Vecina se ne zanima o srzi vjere, ne ispituje i ne razmislja nego samo slijepo slijedi sto je nauceno od djetinjstva.
Samo nasljedstvo. Nema tu razuma. Ja mogu navesti primjer osoba iz porodice, koji su razumne i inteligentne osobe i praktikuju Islam po nekoj navici stecenoj od djetinjstva. Kada udjes sa njima u dublju diskusiju, mozes zakljuciti da su u najboljem slucaju agnostici a ne muslimani, ali se drze necega u sto nemaju 100% uvjerenje jer je familijsko nasljedstvo (otac, djed su tako radili a oni samo nastvljaju nositi stafetu) ili neka drustvena privilegija.
Mi nasljedjujemo vjeru svoje okoline i porodice i to je jos lakse sto je osoba manje pismena. Statisticki se vjera lakse ukorijeni i odrzava u manje pismenim sredinama. Rijetki su ti koji nesto dokuce razumom.
palestinka wrote:Ako neko vjeruje, ne može promijeniti vjeru nego samo religiju. Vjera ostaje. Ili ne ostaje, ako je nije bilo. Religije ne prave vjernike.
Zašto ljudi mijenjaju religiju? Obično iz nekih praktičnih razloga: da bi se utopili u većinu, da bi udovoljili momku ili djevojci, koji će ih, nakon toga oženiti ili se udati za dotične i sl.
Bog je svim narodima slao objave preko posebnih ljudi. Jedan Bog, više objava.aurora313 wrote:Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
Ne znam za katolika. Ja bio nevjernik i odgajan tako. Musliman postao tek poslije mature.aurora313 wrote:Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
Evo da ne bi naklapali i dalje, do u nedogled, temeljili superiornost ateizma na osnovu novinskih napisa, ponovo ću postaviti isti link.chupacabra wrote:Nisam upoznat sa pravilima prelazenja u drugim vjerama, ali znam nesto o "mojoj". Ako predjes na Islam, vratio si se u pravu vjeru i ugledao si svjetlo dana. Ako se pak drznes da izadjes iz Islama, onda si pocinio smrtni grijeh otpadnistva (murted), a za murtede je rezervisana smrtna kazna. Sve u duhu vjerske tolerancije. Naravno, takodje je pozeljno da musliman ozeni krscanku ili nevjernicu ako ce prihvatiti Islam. Ako se pak muslimanka uda za krscanina ili nevjernika, onda ona izlazi iz vjere i slijedi je takodje smrtna kazna. Opet u duhu vjerske tolerancije. Ne zaboravite, bog je ljubav i puno vas voli dok ne izaberete pogresnu vjeru ili pak izadjete iz "ispravne".annoy wrote:I ako pređe iz naše u drugu vjeru onda "nikad ni nije bio pravi vjernik"Ali Kemal wrote:Ako predje na našu vjeru, onda je dobar, ako predje na drugu vjeru onda je izdajnik![]()
A u suštini koga boli racku u šta ko vjeruje
Možda je objava samo jedna!A "objava" više!ABH017 wrote:Bog je svim narodima slao objave preko posebnih ljudi. Jedan Bog, više objava.aurora313 wrote:Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
Ne znam za katolika. Ja bio nevjernik i odgajan tako. Musliman postao tek poslije mature.aurora313 wrote:Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
Elhamdulillah.
Ne moramo uopšte ići daleko. Samo ću te podsjetit da pišemo na bosanskom forumu, a ne na sudanskom ili saudijskom. Mi smo ovdje, na ovim prostorima imali vladavinu Šeriata, tako da znamo kako su prošli "nevjernici". Ako su za 500 godina vladavine šeriata, pravoslavci i katolici uspjeli sačuvati svoj jezik, kulturu, religiju, onda ti to valjda nešto govori. Znamo i ja i ti da su se čak i gradile crkve u tom periodu od strane osmanskih vladara. Samo poređenja radi pogledaj latinsku ameriku, kojim jezikom govore, koju religiju ispovijedaju?chupacabra wrote:Ne bih da idemo daleko o ovome, jer ces tesko odbraniti stav da vecina serijatski regulisanih zemalja pogresno tumači Kuran i Hadise. Ne moze se to oprati nikako koliko god IZ BiH pokusavala izbjeci odgovor na pitanje. Serijat je tu veoma jasan, a bazira se naravno na Kuranu i Hadisima.
Kuran 4:89:
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte"
Buhari, knjiga 4, 52:260:
"Ali je zapalio neke ljude i ova vijest je stigla do Ibn Abbasa, koji rece, "Da sam ja bio na njegovom mjestu, ne bi ih zapalio, zato sto je Poslanik rekao, 'Ne kaznjavaj nikoga Allahovom kaznom.' Ja bi ih ubio jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju vjeru, ubij ga'."
Ima toga napretek u Buhariju. Ne bih sad ulazio u polemiku necega o cemu se ulema slaze ako se tice primjene serijatskog zakona.
Hmmm...chupacabra wrote:Pa ne koristim ja Hadise za moralne upute nego muslimanska ulema i muslimani generalno jer su to opisi postupaka Muhameda. Vidi, ja ne govorim da nema dobrih i moralnih stvari nego argumentujem da nemoralne i problematicne ne treba slijediti pa taman da su direktno od boga dosle.
Da, Islam tolerise sljedbenike Knjige i ne dira ih, ali...dok god placaju dziziju, to jest zastitni porez u zemljama gdje vlada serijat. Ako odbiju platiti, slijedi kazna...Metode mafije.
Idolopoklonici i ateisti nisu bas te srece sto se tice tolerancije. Za njih ne pistoji dzizija. Ili prihvatas Islam ili sablja druze. "Ko ubije nevinog covjeka kao da je cijeli svihet ubio" je plemenit moralni vodic ako se pod covjekom smatraju svi ljudi bez obzira na vjeru. Opet kontekst. U praksi se pokazalo, a moze se pokrijepiti Kuranom (a pogotovu Hadisima), da idolopoklonik ili ateista koji odbije primiti objavu se ne smatra nevinim covjekom. Zato su i ubijani.
Tvoj argument cu prihvatiti kada milijardu i po muslimana na svijetu kaze da Hadisi koji su nemoralni ne valjaju, ne treba ih slijediti i ugradjivati u drustvene zakone. Nacekacemo se, a docekati sigurno necemo...
Nema ovo vise smisla diskutovati.