Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kerima1

#126 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kerima1 »

Krist me fascinirao kao osoba!

Sto i jeste :mrgreen:
palestinka

#127 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by palestinka »

Ako neko vjeruje, ne može promijeniti vjeru nego samo religiju. Vjera ostaje. Ili ne ostaje, ako je nije bilo. Religije ne prave vjernike.
Zašto ljudi mijenjaju religiju? Obično iz nekih praktičnih razloga: da bi se utopili u većinu, da bi udovoljili momku ili djevojci, koji će ih, nakon toga oženiti ili se udati za dotične i sl.
nasa

#128 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by nasa »

Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike :D :D :D
nasa

#129 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by nasa »

patriot_1 wrote:No nikad nebih postao iskreni vjernik da nisam Bogu uputio pitanje:"Postojiš li?Ako postojiš,objavimi se!"

:thumbup: U ovom je sustina, Boga ne naucis iz knjiga, osjetis .....
patriot_1

#130 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

palestinka wrote:Ako neko vjeruje, ne može promijeniti vjeru nego samo religiju. Vjera ostaje. Ili ne ostaje, ako je nije bilo. Religije ne prave vjernike.
Zašto ljudi mijenjaju religiju? Obično iz nekih praktičnih razloga: da bi se utopili u većinu, da bi udovoljili momku ili djevojci, koji će ih, nakon toga oženiti ili se udati za dotične i sl.
Ima i toga ali mnogi promjene vjeru jer ih je netko"navukao" tj indoktrinirao.(tipičan primjer kad postane Jehovni Svjedok ili Hara Krišnijevac).
Zatim neki jer im se ne sviđa postojeća,ona u kojoj jesu,a dopadne im se više ona druga!
patriot_1

#131 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

nasa wrote:Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike :D :D :D
Odavno je rečeno da će vjera odumrijeti,"opijum naroda" će nestati!A odumire komunizam koji je to furao,vjera ne odumire,i nikad neće!
Ustvari,možda i odumire ali neće nikad umrijeti!Odumire u Evropi no u J.Americi i Africi raste!Bar što se kršćanstva tiče!
patriot_1

#132 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

nasa wrote:
patriot_1 wrote:No nikad nebih postao iskreni vjernik da nisam Bogu uputio pitanje:"Postojiš li?Ako postojiš,objavimi se!"

:thumbup: U ovom je sustina, Boga ne naucis iz knjiga, osjetis .....
Pa ja bih rekao,,i jedno i drugo!
Neke knjige me usmjeriše ka Bogu,spoznah čitajući da on MOŽDA postoji onda Mu se obratih:"Dokaži mi da jesi i ja ću tek tad vjerovati!"

I je,kao da mu je to problem! :-D
nasa

#133 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by nasa »

Naravno, svaka knjiga koja bar malo vrijede inspirise te na neko promisljanje ali nije vjera to, moras se obratiti Bogu ....
RNG_25

#134 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:Tvoja vjera je produkt nasljedstva i osjecaja pripadnosti koji se profilise kroz odrastanje, a ne umnih sposobnosti i studioznog razmisljanja/preispitivanja/analiziranja.

Ti si kao veeeeeeciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa vjernika [2] scepao vjeru svojih roditelja bez da si detaljno proucio druge vjere i pomocu razuma odlucio koja je prava. Vjernik se gradi dok je mali, na direktan i indirektan nacin, dok je podlozan uticajima i sklon prihvatiti sve sto mu se na lijep nacin servira. Dijete najiskrenije zavoli. E tako se prave buduci veliki vjernici, indoktrinacijom u djetinjstvu. Bog je dobar i strog, ovisno od toga kako se dijete ponosa. Na bozije dane ima slatkisa i poklona, svi se okupe i bude veselo... 80-90% posla se uradi u ranom djetinjstvu. Poslije, kada covjek odraste, ima potrebu da pripada negdje, da ima tradiciju sa kojom se identifikuje.

Pitao sam u vise navrata i nikada nisam dobio pravi odgovor...

[1] Zasto su Irci i Poljaci dominantno krscani, a Somalijci i Alzirci muslimani?
Kako je moguce da makar 10% prvih RAZUMOM nije odabralo islam ili 10% drugih krscanstvo?

Nasljedstvo, tradicija, nista drugo... kakav crni razum...

Da biram izmedju islama i krscanstva, uvijek bih izabrao islam. Bolje koncipirana vjera bez ikakve sumnje. Imju zafrkanciju sa hadisima, gomilu nelogicnosti, ali opet znacajno manje od krscana. Nemoguce je povezati savrsenog Boga sa krscanstvom. Cak se ne zna pouzdano ko je pisao evandjelja, kada je napisao, a da ne idemo u ostale detalje. Mislim da apostol Pavle cak nije poznavao Isusa, a smatra se kao jedan od temelja vjere...
[1] Logička je pogreška ovdje smatrati kako nasljedstvo i tradicija nemaju veze sa razumom. Kao, eto, tradicije idu protiv razuma, umjesto da ih se gleda kao ono što zaista jesu - prilagodba jedne populacije kako bi ista prosperirala. A ako to nema veze sa razumom, onda ne znam šta ima.

Naravno, razum nije nepogrešivi instrument kako ga ovdje, nesvjesno, koncipiraš. Razum je limitiran, sklon greškama i td., pa tako i tradicije ne moraju biti "ispravne", ili mogu biti od koristi za određeni period samo i određenu lokaciju samo, a ne da ih se drži neprikosnovenima uvijek i zauvijek. Ali, nagla degradacija tradicija uzrokuje više problema nego što donosi koristi.

Prema tome, tradicije, smatram, svakako imaju veze sa razumom, jer su njegov proizvod, ali ne treba očekivati od nepogrešivog razuma da napravi neprikosnovenu i trajnu tradiciju, religije uključene.

[2] Mnoge religije su, zapravo, prave, ili su bar izvorno bile prave. Samo što su vremenom korumpirane i kontaminirane, ali smatram da se u njima ima šta da nađe, za onog ko traži. Možda.
aurora313

#135 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote: 1)Neima logike ba ,u tome!On je jedan za sve ali ti ga možeš prihvatiti ili odbaciti. Možeš umjesto pravog Boga štovati izmišljenog misleći da je pravi!
I give up! :|
chupacabra

#136 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

patriot_1 wrote:
nasa wrote:Znaci prica ide ovako, jedino je ateizam put kojim se ide uz razum svi ostali su samo nasljedje ali nekim misteroznim zracenjima samo neki nasljedje odbace razumno dok ga ostali nerazumno slijede...OK, too je broj jedan, zanimljiva analogija nema sta.Broj dva ide ovako, ateisti nikad nece biti vecina jer ovom analogijom o nasljedju itd. uvijek cemo imati vecinski nerazumne vjernike :D :D :D
Odavno je rečeno da će vjera odumrijeti,"opijum naroda" će nestati!A odumire komunizam koji je to furao,vjera ne odumire,i nikad neće!
Ustvari,možda i odumire ali neće nikad umrijeti!Odumire u Evropi no u J.Americi i Africi raste!Bar što se kršćanstva tiče!
Zar vam nije nimalo cudno to sto religija u nerazvijenim zemljama sa velikom stopom siromastva raste, a u razvijenim drustvima opada. Vi ne vidite u ovom nista vrijedno paznje? Najveci procenat nevjernika u zemljama sa vrha svjetske liste po zivotnom standardu, obrazovanosti, univerzalnom zdravstvu i liberalnim vrijednostima (Norveska, Svedska, Danska, Njemacka, Francuska). Rekao sam da vjera nece umrijeti jer i odraslima treba neka vrsta Djeda Mraza koji ce im dati utjehu i nadu zagrobnog zivota.
Opijum naroda ce nestati postepenom liberalizacijom drustva, emancipacijom zena, obrazovanjem, povecanjem standarda zivota itd itd. Sve do tada ce se ljudi u svom jadu i bijedi moliti i nadati. Cekanje ce biti dugo, samo sam skeptican da ce Djeda Mraza za odrasle ikad nestati.
Komunizam kao ideologija jeste umro ali komunizam nema veze sa nevjerovanjem. On je prije svega ekonomska ideologija, koja je prihvatila ateizam ali se pokusala nametnuti drustvu represivnim putem diktature i kultom lidera, a to nikad ne moze uspjeti. Drustveno prosvjecivanje mora doci iznutra, a ne silom.

@nasa: Sve je otprilike tako osim tih kako kazes misterioznih zracenja :)
patriot_1

#137 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:
patriot_1 wrote:
Zar vam nije nimalo cudno to sto religija u nerazvijenim zemljama sa velikom stopom siromastva raste, a u razvijenim drustvima opada. Vi ne vidite u ovom nista vrijedno paznje? Najveci procenat nevjernika u zemljama sa vrha svjetske liste po zivotnom standardu, obrazovanosti, univerzalnom zdravstvu i liberalnim vrijednostima (Norveska, Svedska, Danska, Njemacka, Francuska). Rekao sam da vjera nece umrijeti jer i odraslima treba neka vrsta Djeda Mraza koji ce im dati utjehu i nadu zagrobnog zivota.
Opijum naroda ce nestati postepenom liberalizacijom drustva, emancipacijom zena, obrazovanjem, povecanjem standarda zivota itd itd. Sve do tada ce se ljudi u svom jadu i bijedi moliti i nadati. Cekanje ce biti dugo, samo sam skeptican da ce Djeda Mraza za odrasle ikad nestati.
Komunizam kao ideologija jeste umro ali komunizam nema veze sa nevjerovanjem. On je prije svega ekonomska ideologija, koja je prihvatila ateizam ali se pokusala nametnuti drustvu represivnim putem diktature i kultom lidera, a to nikad ne moze uspjeti. Drustveno prosvjecivanje mora doci iznutra, a ne silom.

@nasa: Sve je otprilike tako osim tih kako kazes misterioznih zracenja :)
Nije to uzrok!
U modernom svijetu nam ispiru mozak kojekakvim tezama,javni mediji su uglavnom u rukama ljudi koji su nevjernici,masoni,itd .Pogledaj amo kakve gluposti nam serviraju!Farmr,Big Brotheri,Astrologija uvečer na mnogim programima,novine tek,:"Maja ofarbala kosu,Milan(Severinin) posjetio sina,Ante(neki) kupio najnoviji BMW,pojavio se leteći tanjur iznad,Oženio se gay Fudo i Slobodan-Guziglas..."
Usput,što je čovjek bogatiji ,sve je bahatiji i netreba mu pomoć odozgor,ta ima "sve"!Što je školovaniji,sve više misli da je mali bog!

Glede zemalja,nije baš tako:
1)U srednjem vijeku su Norvežani, kao i ostali Skandinavci , bili sljedbenici germnaskog poganstva.

Najveći broj Norvežana, pak, danas su Luterani (Crkva kojoj automatski pristupaju rođenjem), 79.4 % njih, ostalih protestanata i katolika ima oko 1.7 %, ostalo su neopredjeljeni. Norveška crkva ima status državne crkve te norveški kralj ujedno i njen poglavar(stanje do 2012.)

U studenom 2011., bilo je oko 98.000 registriranih katolika u Norveškoj.[9] Ali postoji dosta katolika koji nisu registrirani sa svojim identifikacijskim brojem; tako da je realna znamenka vjerojatno oko 230.000 katolika, od kojih je 70% rođeno van granica Norveške.[10][11]
Annuario Pontificio 2011. spominje broj od 229.652 katolika što čini oko 5% stanovištva, čineći Norvešku najlatoličkijom zemljom u Sjevernoj Europi.[12]

2)Najraširenija religija u Njemačkoj je kršćanstvo. Protestanti, odnosno Njemačka evangelička crkva, čine 31% populacije. Nalaze se na sjeveru i istoku zemlje. Katolici čine također 33% populacije, a smješteni su na jugu i zapadu zemlje. Oko 55 milijuna ljudi pripada kršćanskim denominacijama. Daljnjih 30% su oni koji se nisu izjasnili kao vjernici.

Preostalih 10% stanovništva čini oko 4% muslimana (3,3 milijuna), a većinom su turskog podrijetla, oko 900 000 ljudi (1,5%) pripada pravoslavnim zajednicama (većinom Srbi i Grci), milijun ostalih kršćana, milijun članova zajednica s posebnim statusom, milijun članova novih religioznih pokreta, milijun članova duhovnih zajednica, 150 000 Židova, 150 000 budista i 100 000 hinduista.[6]

Navedoh samo dvije koje si spomenuo!
Jel to tebi malo vjernika u postotku?
ABH017

#138 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
patriot_1 wrote: Al ga ti nadrobi,to pas sa maslom nebi pojeo!
Istina je da mnogi postaju vjernici zbog odgoja ali i nevjernici.Nije li to tvoj slučaj,tebe su indoktrinirali kao djete da Bog ne postoji.Ako ne tebe onda većinu ateista.Može se postati indoktriniran ,i to nevjernikom u odrasloj dobi ako čitaš kojekakve kontraargumente protiv vjere i hraniš se time
Tj. svoj um.A bome se isto može dogoditi nevjerniku da tako postane vjernikom.Čista indoktrinacija.
No , u dosta slučajeva čovjek postane vjernik jer je spoznao da Bog jest.Npr,ja nisam bio vjernik dok nisam shvatio da Bog postoji!

Ti ideš od pretpostavke da Boga nema pa su tako svi koji u njega vjeruju tukci,jer ih je na tu nebulozu netko navukao.
Pravi vjernik,kršćanin,iako od malih nogu učen da Bog postoji,u odrasloj dobi nadograđuje tu vjeru,puni um znanjem o istoj.Tako npr.u svjetu priznati znanstvenici,u Hrvatskoj,Đikić,Pavuna,Paar su uvjereni kršćani!Zar se njih indoktriniralo?

A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!A toga ima,prelazaka muslimana na kršćanstvo i obratno!Nemože neki somalac postati kršćaninom kad nema pojma što je kršćanstvo i što uči!A bome ni Poljak musliman.
Npr u Češkoj ima bar 50% ateista a svi su kršćanskih korjena!Gdja je tu indoktrinacija?
Na kraju,onaj tko vjeruje zato jer su ga tako odgojili a sam nije spoznao Boga,nema znanje,ne živi kršćanski ,nikad neće biti pravi kršćanin.
Apsolutno ne!

Kao djetetu, niko mi nije govorio o Bogu i vjeri. I pored toga, vjera je bila prisutna kroz vjerske praznike. Mnogi clanovi porodice su vjernici itd. Za ateizam sam cuo tek poslije, mozda u srednjoj skoli. U principu, vjerom se kao dijete nisam bavio. Niti sam bio vjernik niti nevjernik. Nisam uopste imao stav. Tek u srednjoj skoli sam 'postao' ateista. :mrgreen:

Aj da ostavimo Poljsku i Somaliju. Sta je sa BiH, recimo? Zivim u gradu sa islamskom vecinom, u kojem zivi znacajan broj katolika i pravoslavaca. Svi su upoznati sa islamom koji je itekako dostupan. Kako to da skoro niko ne prihvata islam? Kako to da skoro niko ne konvertira sa islama na pravoslavlje ili katolicanstvo? Ima li kod odabira ista sto ukazuje na razum ili je presudno iskljucivo i samo nasljedstvo!??
Da ne uzimam druge citate. Postavit ću jedan video klip sa youtube-a.

http://m.youtube.com/watch?v=6nhm3GRAtKo

Zaključak:
Za dokazivanje ispravnosti svog mišljenja, obojica koristite identične argumente.

Ako se vjera prenosi tradicijski, kako su onda nastale monoteističke religije? Ognjem i mačem nisu sigurno.
ABH017

#139 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:Isti slucaj i kod mene. Niko me nije indoktrinirao u nevjerstvo jer je to nemoguce. Nema tu indoktrinacije ako ti neko kaze da uvijek sumnjas, prispitujes i za svaku tvrdnju trazis dokaze. Ustvari, ako si prirodno radoznala osoba, a neko ti kaze da sutis i ne ispitujes puno jer je to sveto, onda probudi u tebi jos veci inat da proispitujes, citas i trazis. Ono sto mogu zahvaliti svojim roditeljima je da me nisu slali na rano ispiranje mozga u mekteb, a nisu mi ni sugestirali nista ni o nevjerovanju. Cak nisu ni ateisti. Vjera je jednostavno bila samo pojava kroz praznike, tradiciju i porodicke skupove. Posto je stvar nasljedja okoline u kojoj se nalazis, ti jednostavno inercijom slijedis svoju porodicu, rodjake, okolinu. Vecina se ne zanima o srzi vjere, ne ispituje i ne razmislja nego samo slijepo slijedi sto je nauceno od djetinjstva.

Samo nasljedstvo. Nema tu razuma. Ja mogu navesti primjer osoba iz porodice, koji su razumne i inteligentne osobe i praktikuju Islam po nekoj navici stecenoj od djetinjstva. Kada udjes sa njima u dublju diskusiju, mozes zakljuciti da su u najboljem slucaju agnostici a ne muslimani, ali se drze necega u sto nemaju 100% uvjerenje jer je familijsko nasljedstvo (otac, djed su tako radili a oni samo nastvljaju nositi stafetu) ili neka drustvena privilegija.

Mi nasljedjujemo vjeru svoje okoline i porodice i to je jos lakse sto je osoba manje pismena. Statisticki se vjera lakse ukorijeni i odrzava u manje pismenim sredinama. Rijetki su ti koji nesto dokuce razumom.
Tradicijom se prenose mnogi aspekti života, pa i religija. Međutim, ne želeći nikog etiketirati, postoje vjernici koji klanjaju 5x dnevno (kad su u pitanju muslimani), ali o Bogu ne razmišljaju. Vjeru ne poznaju. Kad im pročitaš odlomak iz Kur'ana oni se ibrete, jer ne mogu vjerovati u postojanje džina i meleka, u priču o je'džudžu i medžudžu, o Isa a.s.
Postoje vjernici koji klanjaju od djetinjstva, ali su svoju vjeru jako dobro upoznali do u detalje.
Postoje vjernici koji u džamiju idu zbog osjećaja pripadnosti određenoj grupaciji.
Postoje vjernici, koji klanjaju 2x godišnje. Ostatak godine provedu u pijanom stanju.
Postoje vjernici, koji povremeno klanjaju, ali su čvrsti u ubjeđenju da Bog postoji i ne klanjaju mu se iz straha, već iz ljubavi.
Argument "tradicija", koji se već dugo povlači po forumu, može imati uporište u ruralnim sredinama, gdje ljudi nemaju drugog izbora.
U urbanim sredinama je situacija mnogo složenija. Kroz obrazovanje, odrastanje, posebno kroz posao, ljudi upoznaju drugačija mišljenja. Posebno ako uzmemo u obzir period 45-90, gdje vjernik nije mogao nikako napredovati na društvenoj ljestvici. Znam slučaj gdje je policijski inspektor trajno suspendovan sa posla, samo zato što je babi klanjao džennazu. Taj sistem je odgojio najmanje 3 generacije nevjernika, pa se situacija jako brzo okrenula.
O kakvoj tradiciji pričate?
Evo ponovo ću postaviti druga Elvedina Pezića, da nam rastumači omiljeni argument zvani "tradicija u Bošnjaka".
Uživajte.

http://m.youtube.com/watch?v=6nhm3GRAtKo
ABH017

#140 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

palestinka wrote:Ako neko vjeruje, ne može promijeniti vjeru nego samo religiju. Vjera ostaje. Ili ne ostaje, ako je nije bilo. Religije ne prave vjernike.
:thumbup:
Jednostavno, a ispravno.
ABH017

#141 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Kareem Abdul-Jabbar: Zašto sam prešao na islam
1 Apr 2015 Izmijenjeno 07:16 CEST
Nije lako biti musliman u Americi, ali moj izbor bila je duhovna transformacija, kaže najbolji strijelac NBA lige svih vremena.

in

Share
.

1

Kareem Abdul-Jabbar
Kareem Abdul-Jabbar: Nekada sam bio Lew Alcindor, blijedi odraz onoga što je bijela Amerika od mene očekivala [EPA]

Piše: Kareem Abdul-Jabbar

Rođen sam kao Lew Alcindor. Sada sam Kareem Abdul-Jabbar.

Prelaz sa Lewa na Kareema nije bila puka promjena naziva brenda slavne ličnosti - kao Sean Combs u Puff Daddy, pa u P. Diddy - već transformacija srca, uma i duše. Nekada sam bio Lew Alcindor, blijedi odraz onoga što je bijela Amerika od mene očekivala. Sada sam Kareem Abdul-Jabbar, odraz svoje afričke historije, kulture i vjerovanja.

Prelazak s jedne na drugu vjeru za većinu ljudi je privatna stvar, koja zahtijeva intenzivno preispitivanje savjesti. Ali, kada ste poznati, to postaje javni spektakl, o kojem svi raspravljaju. A kada pređete na nepoznatu ili nepopularnu religiju, onda primate kritike na račun svoje inteligencije, osjećaja patriotizma i zdravog razuma. Ja to najbolje znam. Iako sam postao musliman prije više od 40 godina, i dalje branim taj izbor.

S islamom sam se upoznao kao brucoš na Univerzitetu UCLA. Iako sam već bio stekao određenu slavu u državi kao košarkaš, silno sam se trudio da zadržim privatnost. Slava je činila da se osjećam nervozno i neugodno. Bio sam još mlad, pa nisam mogao riječima iskazati zašto sam se osjećao tako stidljivo u centru pažnje. Tokom narednih nekoliko godina počinjem to bolje shvatati.

Sada sam Kareem Abdul-Jabbar, odraz svoje afričke historije, kulture i vjerovanja.

Suzdržan sam bio dijelom i zato što sam osjećao da osoba koju je javnost slavila, nisam bio ja. Ne samo da sam imao uobičajene tinejdžerske probleme i nedoumice, nego sam još i igrao za najbolji fakultetski košarkaški tim u državi i pokušavao sam uporedo studirati. Dodajte tome i težinu činjenice da sam bio crnac u Americi 1966. i 1967. godine, kada je James Meredith napadnut iz zasjede dok je marširao Mississippijem, kada je osnovana organizacija Stranka crnih pantera, Thurgood Marshall imenovan za sudiju Vrhovnog suda kao prvi Afroamerikanac na toj poziciji i kada su u rasnom neredu u Detroitu stradale 43 osobe, 1.189 ih je povrijeđeno i uništeno je više od 2.000 zgrada.

Shvatio sam da Lew Alcindor za koga su svi navijali nije osoba koju zamišljaju. Oni su željeli da ja budem nedvojben primjer rasne jednakosti. Primjer kako bilo ko iz bilo koje sredine - bez obzira na rasu, religiju ili ekonomsku situaciju - može ostvariti američki san. Njima sam ja bio živi dokaz da je rasizam mit.

Pobuna nije opcija

Ja sam bio pametniji. Moja visina od preko dva metra i atletska građa su me doveli do pozicije na kojoj sam bio, a ne jednake šanse. Međutim, ja sam se također borio sa strogim odgojem da pokušam zadovoljiti autoritete. Moj otac je bio policajac i imao je svoj set pravila, pohađao sam katoličku školu sa svećenicima i opaticama koji su imali još više pravila, igrao sam košarku s trenerima koji su imali čak više pravila. Pobuna nije bila opcija.

Ipak sam bio nezadovoljan. S obzirom da sam odrastao u 60-im, nisam bio izložen velikom broju uzora među crncima. Divio sam se Martinu Lutheru Kingu Jr., zbog njegove nesebične hrabrosti, i Shaftu, jer je sredio sve protivnike i osvojio djevojku. S druge strane, izgledalo je da bijela javnost smatra da crnci nisu dobri ljudi. Oni su bili ili siromašni potlačeni ljudi, koji su tražili pomoć bijelaca da dobiju prava koja su im pripadala, ili radikalni izazivači nevolja, koji su željeli bijelcima oduzeti domove, radna mjesta i kćerke.

"Dobri" crnci su bili sretni zabavljači u šou biznisu ili u sportovima i od njih se očekivalo da iskazuju zahvalnost jer su imali sreće. Ja sam znao da je ovakva stvarnost nekako bila pogrešna - da se nešto moralo promijeniti, samo nisam znao šta je to sve značilo za mene.

'Dobri' crnci su bili sretni zabavljači u šou biznisu ili u sportovima.

Moje početno buđenje većim dijelom bilo je posljedica čitanja Autobiografije Malcolma X dok sam bio brucoš. Pažnju mi je zaokupila Malcolmova priča o tome kako je on shvatio da je žrtva institucionaliziranog rasizma i prije nego je zaista dospio u zatvor. Upravo tako sam se i ja osjećao: zarobljen slikom sebe kakav sam trebao biti.

Prva stvar koju je on uradio je ostavljanje kršćanske religije u kojoj su ga roditelji odgojili i proučavanje islama. Za njega je kršćanstvo bilo osnova na kojoj počiva bijela kultura odgovorna za porobljavanje crnaca i podržavanje rasizma koji je prožimao društvo. Njegova porodica bila je meta napada Ku Klux Klana, koji je propovijedao kršćanstvo, a kuću im je spalila grupa Crna legija, ogranak organizacije Ku Klux Klan.

Platio sam cijenu

Preobrazba Malcolma X od sitnog kriminalca u političkog lidera inspirirala me da malo pažljivije osmotrim svoj odgoj i nagnala me da razmišljam dublje o svom identitetu. Islam mu je pomagao da nađe pravog sebe i pružio mu je snagu ne samo da se suoči s neprijateljstvom crnaca i bijelaca, već i da se bori za društvenu pravdu. Počeo sam proučavati Kur'an.

Ova odluka me odvela na nepovratni put duhovnog ispunjenja. No, to definitivno nije bio put bez prepreka. Na tom sam putu pravio ozbiljne greške. A onda, opet, možda put i ne treba biti lagan; možda i treba biti ispunjen preprekama i zaobilaznicama i lažnim otkrićima, da bi izazvao i izbrusio naša ubjeđenja. Kako je rekao Malcolm X: "Valjda čovjek ima pravo napraviti budalu od sebe ako je spreman platiti cijenu."

Ja sam platio cijenu.

Kao što sam rekao ranije, odgojen sam da poštujem pravila - posebno one koji su provodili pravila, kao što su učitelji, propovjednici i treneri. Uvijek sam bio izuzetan učenik, pa sam, kada sam htio saznati više o islamu, pronašao učitelja u Hammasu Abdul-Khaalisu. Tokom godina kada sam igrao za Milwaukee Buckse, Hammasova verzija islama mi je bila radosno otkriće. Onda sam 1971, sa 24 godine, prešao na islam i postao Kareem Abdul-Jabbar (što u prevodu znači "plemeniti, rob Svemogućeg").

Odbacivao sam religiju koja je bila tako strana mojoj američkoj kulturi.

Pitanje koje mi često postavljaju je zašto sam morao odabrati religiju koja je tako strana američkoj kulturi i ime koje je tako teško za izgovoriti. Neki su fanovi ovu promjenu shvatili veoma lično, kao da sam im bombardirao crkvu, istovremeno cijepajući američku zastavu. Ja sam, zapravo, odbacivao religiju koja je bila tako strana mojoj američkoj kulturi i prihvatao sam onu koja je bila dio mog naslijeđa kao crnog Afrikanca. (Procjenjuje se da je među robovima dovedenim iz Afrike bilo 15 do 30 posto muslimana.)

Fanovi su mislili da sam se pridružio američkom islamskom pokretu Nacija islama, koji je osnovan u Detroitu 30-ih godina prošlog stoljeća. Iako je na mene umnogome utjecao Malcolm X, vođa ovog pokreta, odlučio sam da se neću pridružiti ovoj organizaciji, jer sam se želio fokusirati više na duhovne aspekte, a ne političke. Nakon izvjesnog vremena, Malcolm je odbacio ovu grupu malo prije nego su tri njena člana izvršila atentat na njega.

Zauvijek timski igrač

Mojim roditeljima se nije dopao moj prelazak na drugu vjeru. Iako nisu bili strogi katolici, odgojili su me da vjerujem u kršćanstvo kao u svetu istinu. Ali, što sam više proučavao historiju, to je sve više raslo razočarenje u ulogu kršćanstva u tlačenju mog naroda. Znao sam, naravno, da je na Drugom vatikanskom vijeću 1965. godine ropstvo proglašeno "sramotom", koja je uvreda Bogu i otrov za društvo. Ali, za mene je to bilo premalo i prekasno. Neuspjeh Crkve da iskoristi svoju moć i utjecaj da zaustavi ropstvo, umjesto što ga opravdava, jer ga na neki način povezuje s prvim grijehom, ljutio me je. Papine bule (npr. "Dum Diversas" i "Romanus Pontifex") osudile su porobljavanje domorodačkog stanovništva i krađu njihove zemlje.

Iako shvatam da su brojni kršćani riskirali živote i porodice da bi se borili protiv ropstva i da ono bez njih ne bi bilo okončano, teško mi je da se povežem s kulturnim institucijama koje su odlučile zatvoriti oči pred tako gnusnim ponašanjem koje direktno krši njihova najsvetija vjerovanja.

Moji preci su bili pripadnici naroda Yoruba iz današnje Nigerije.

Promjena imena bila je nastavak mog čina odbacivanja svih stvari u mom životu koje su imale veze s porobljavanjem moje porodice i mog naroda. Alcindor je bio francuski vlasnik plantaže u Francuskoj Zapadnoj Indiji, u čijem su vlasništvu bili moji preci. Moji preci su bili pripadnici naroda Yoruba iz današnje Nigerije. Zadržavanje imena robovlasnika koji je posjedovao moju porodicu izgledalo je nekako kao nepoštovanje prema njima. Njegovo ime mi je bilo poput utisnutog ožiljka srama.

Moja posvećenost islamu bila je apsolutna. Čak sam pristao oženiti djevojku koju mi je Hammas predložio, iako sam mnogo volio drugu ženu. Zauvijek timski igrač, radio sam ono što je "trener" Hammas preporučivao. Također sam poslušao njegov savjet te na vjenčanje nisam pozvao roditelje - greška koju sam ispravljao duže od deset godina. Iako sam sumnjao u neke od Hammasovih uputa, racionalizacijom sam otklanjao sumnje zbog velikog duhovnog ispunjenja koje sam doživljavao.

Ali, konačno je izronio moj nezavisni duh. Krenuo sam sam da istražujem, jer me nije zadovoljilo da svo zanje o vjeri stičem samo od jednog čovjeka. Uskoro sam otkrio da se ne slažem s nekim od Hammasovih učenja o Kur'anu i naši putevi su se razišli. Godine 1973. otputovao sam u Saudijsku Arabiju i Libiju, da naučim arapski jezik u dovoljnoj mjeri da mogu sam proučavati Kur'an. S ovog hodočašća sam se vratio s pojašnjenim ubjeđenjima i obnovljenom vjerom.

'Nije lako biti zelen'

Od te godine pa do danas nikada nisam posumnjao niti zažalio zbog svoje odluke da pređem na islam. Kada se osvrnem na to vrijeme, volio bih da sam to mogao uraditi u većoj privatnosti, bez velikog publiciteta i zbrke koji su uslijedili. Ali, u to vrijeme sam i ja dodao svoj glas pokretu za građanska prava, odbacivši naslijeđe ropstva i vjerskih institucija koje su ga podržavale. To ga je učinilo u većoj mjeri političkim nego što sam namjeravao i odvratilo pažnju od onog što je, za mene, u daleko većoj mjeri bilo lično putovanje.

Mnogi se ljudi rode kao pripadnici svoje religije. Za njih je to uglavnom pitanje naslijeđa i pogodnosti. Njihovo vjerovanje zasnovano je na vjeri, ne samo na učenjima te religije, već i na prihvatanju te religije od svoje porodice i kulture. Za osobu koja promijeni vjeru, vjera je stvar čvrstog ubjeđenja i prkosa. Naše vjerovanje zasnovano je na kombinaciji vjere i logike, jer nam je potreban snažan razlog da napustimo svoje porodice i zajednicu da bismo prihvatili uvjerenja koja su strana i jednom i drugom. Prelazak na drugu vjeru je rizičan poduhvat, jer može rezultirati gubitkom porodice, prijatelja i podrške zajednice.

Neki fanovi me i dalje zovu Lew, a onda izgledaju iznervirano kada ne obratim pažnju na njih. To je kao da me doživljavaju kao figuricu akcionog junaka, koja postoji samo da bi ukrasila njihov svijet onako kako oni smatraju prikladnim, a ne kao pojedinca koji ima svoj život.

Jedan svijet ne mora podrazumijevati jednu religiju, samo jednu vjeru u život u miru.

Poznato je da se žabac Kermit požalio rekavši: "Nije lako biti zelen." Neka pokuša biti musliman u Americi... Prema anketi koju je proveo Istraživački centar Pew o stavovima spram glavnih vjerskih grupa, američka javnost ima najmanje obzira prema muslimanima - malo manje nego prema ateistima - iako je po broju pripadnika islam na trećem mjestu u Americi. Napadi, terorizam i nehumani postupci koje su počinili oni koji tvrde da su muslimani, učinili su da nas se ostatak svijeta boji. Bez poznavanja miroljubivih praksi većine među 1,6 milijardi muslimana u svijetu oni vide samo najgore primjere.

Jedan dio mog prelaska na islam je i prihvatanje odgovornosti da podučim druge o svojoj religiji, ne da bi ih preveo na islam, već da živim s njima u međusobnom poštovanju, podršci i miru. Jedan svijet ne mora podrazumijevati jednu religiju, samo jednu vjeru u život u miru.

Izvor: Al Jazeera
ABH017

#142 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.
Bog je svim narodima slao objave preko posebnih ljudi. Jedan Bog, više objava.
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?
Ne znam za katolika. Ja bio nevjernik i odgajan tako. Musliman postao tek poslije mature.
Elhamdulillah. :D
ABH017

#143 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

ARGUMENT: SMRTNA KAZNA ZA PRELAZAK NA DRUGU VJERU ILI NEVJERSTVO. Izvor: Kur'ani Kerim, Rijaset IZ.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
ABH017

#144 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:
annoy wrote:
Ali Kemal wrote:Ako predje na našu vjeru, onda je dobar, ako predje na drugu vjeru onda je izdajnik :izet:
A u suštini koga boli racku u šta ko vjeruje :oops:
I ako pređe iz naše u drugu vjeru onda "nikad ni nije bio pravi vjernik" :lol:
Nisam upoznat sa pravilima prelazenja u drugim vjerama, ali znam nesto o "mojoj". Ako predjes na Islam, vratio si se u pravu vjeru i ugledao si svjetlo dana. Ako se pak drznes da izadjes iz Islama, onda si pocinio smrtni grijeh otpadnistva (murted), a za murtede je rezervisana smrtna kazna. Sve u duhu vjerske tolerancije. Naravno, takodje je pozeljno da musliman ozeni krscanku ili nevjernicu ako ce prihvatiti Islam. Ako se pak muslimanka uda za krscanina ili nevjernika, onda ona izlazi iz vjere i slijedi je takodje smrtna kazna. Opet u duhu vjerske tolerancije. Ne zaboravite, bog je ljubav i puno vas voli dok ne izaberete pogresnu vjeru ili pak izadjete iz "ispravne". :lol:
Evo da ne bi naklapali i dalje, do u nedogled, temeljili superiornost ateizma na osnovu novinskih napisa, ponovo ću postaviti isti link.
Za tumačenje Islamskih propisa najrelevantniji je Kur'an, nadam se da ćemo se oko toga složiti. U odgovoru je protumačen ajet iz Kur'ana, koji nedvosmisleno odbacuje tvoje tvrdnje, od strane Rijaseta IZ.

To što se kazneni zakonici iz pojedinih zemalja "islamskog svijeta", već dugo vremena i gotovo na svakoj temi pdf religija, pokušavaju podvaliti kao VJERSKO PRAVILO je drugi par opanaka.
Što se tiče mješovitog braka:

Dakle, pravilo je vezano za fetvu iz 1938., zbog ovosvjetskih razloga, a ne zbog zabrane u Kur'anu.
Istom analogijom, nema kažnjavanja za prestupnike. Koliko znam (ne mogu naći ajet ili hadis koji to potvrđuju), muslimanka koja se uda za nemuslimana, jedino ne može dobiti nasljedstvo. :D
Srdačni pozdravi i lahki snovi.
chupacabra

#145 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Ne bih da idemo daleko o ovome, jer ces tesko odbraniti stav da vecina serijatski regulisanih zemalja pogresno tumači Kuran i Hadise. Ne moze se to oprati nikako koliko god IZ BiH pokusavala izbjeci odgovor na pitanje. Serijat je tu veoma jasan, a bazira se naravno na Kuranu i Hadisima.

Kuran 4:89:
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte"

Buhari, knjiga 4, 52:260:
"Ali je zapalio neke ljude i ova vijest je stigla do Ibn Abbasa, koji rece, "Da sam ja bio na njegovom mjestu, ne bi ih zapalio, zato sto je Poslanik rekao, 'Ne kaznjavaj nikoga Allahovom kaznom.' Ja bi ih ubio jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju vjeru, ubij ga'."

Ima toga napretek u Buhariju. Ne bih sad ulazio u polemiku necega o cemu se ulema slaze ako se tice primjene serijatskog zakona.
patriot_1

#146 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.
Bog je svim narodima slao objave preko posebnih ljudi. Jedan Bog, više objava.
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?
Ne znam za katolika. Ja bio nevjernik i odgajan tako. Musliman postao tek poslije mature.
Elhamdulillah. :D
Možda je objava samo jedna!A "objava" više!
ABH017

#147 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:Ne bih da idemo daleko o ovome, jer ces tesko odbraniti stav da vecina serijatski regulisanih zemalja pogresno tumači Kuran i Hadise. Ne moze se to oprati nikako koliko god IZ BiH pokusavala izbjeci odgovor na pitanje. Serijat je tu veoma jasan, a bazira se naravno na Kuranu i Hadisima.

Kuran 4:89:
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte"

Buhari, knjiga 4, 52:260:
"Ali je zapalio neke ljude i ova vijest je stigla do Ibn Abbasa, koji rece, "Da sam ja bio na njegovom mjestu, ne bi ih zapalio, zato sto je Poslanik rekao, 'Ne kaznjavaj nikoga Allahovom kaznom.' Ja bi ih ubio jer je Poslanik rekao, 'Ako neko (Musliman) napusti svoju vjeru, ubij ga'."

Ima toga napretek u Buhariju. Ne bih sad ulazio u polemiku necega o cemu se ulema slaze ako se tice primjene serijatskog zakona.
Ne moramo uopšte ići daleko. Samo ću te podsjetit da pišemo na bosanskom forumu, a ne na sudanskom ili saudijskom. Mi smo ovdje, na ovim prostorima imali vladavinu Šeriata, tako da znamo kako su prošli "nevjernici". Ako su za 500 godina vladavine šeriata, pravoslavci i katolici uspjeli sačuvati svoj jezik, kulturu, religiju, onda ti to valjda nešto govori. Znamo i ja i ti da su se čak i gradile crkve u tom periodu od strane osmanskih vladara. Samo poređenja radi pogledaj latinsku ameriku, kojim jezikom govore, koju religiju ispovijedaju?
Govori li ti to išta?

“ Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! (ovaj znaju i ptice na grani)

Izvlačiti pojedine ajete, i koristiti ih kao argumente, bez navođenja konteksta u kojem su ti isti ajeti objavljeni, nije prihvatljivo. A ja nisam ni hafiz niti se bavim tefsirom. Mogu, kao i ti, koristiti google ili neku knjigu pa ti naći tefsir tog ajeta. Ti ćeš opet, naći drugi itd.
Dalje, suprotstavljat hadise ajetima je smiješno. Većina hadisa je zapisana poslije smrti hazreti Alije, kad su na vlast mlade Islamske države uzjahali članovi Emevijske dinastije.
https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Muavija_ibn_Ebu-Sufjan
Zapitaš li se ikad, zašto na zidovima džamija nikad nije ispisano ime Muavije (sin Ebu Sufjana, najvećeg neprijatelja Muhammeda a.s. I Hinde, koja je rasporila hazreti Hamzu, prvog muslimanskog vojskovođu i amidžu Muhammeda a.s. I jela njegovu utrobu) ili pijanice i razvratnika Jezida, njegovog sina? Pod vladavinom te dinastije su nastajali hadisi, koje voliš da citiraš, zbog čega se oni ne mogu uzeti kao tačni, a posebno se ne mogu suprotstavljati Kur'ani Kerimu. To nije neslijeđenje Muhammeda a.s., to je samo odbacivanje nečega što je zapisano u to vrijeme. Samo usporedbe radi, pokušaj ubijediti Srbina da se u Srebrenici dogodio genocid, ili Bošnjaka da Alija nije "prodao" Srebrenicu.
Ne mogu ja tebe navesti da vjeruješ, niti želim. Kažeš ne želiš kopati dublje, a braniš svoj stav.
Evo ne želim ni ja ići dublje. Dovoljno će biti da se zadržimo na ovome.
chupacabra

#148 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Pa ne koristim ja Hadise za moralne upute nego muslimanska ulema i muslimani generalno jer su to opisi postupaka Muhameda. Vidi, ja ne govorim da nema dobrih i moralnih stvari nego argumentujem da nemoralne i problematicne ne treba slijediti pa taman da su direktno od boga dosle.
Da, Islam tolerise sljedbenike Knjige i ne dira ih, ali...dok god placaju dziziju, to jest zastitni porez u zemljama gdje vlada serijat. Ako odbiju platiti, slijedi kazna...Metode mafije.
Idolopoklonici i ateisti nisu bas te srece sto se tice tolerancije. Za njih ne pistoji dzizija. Ili prihvatas Islam ili sablja druze. "Ko ubije nevinog covjeka kao da je cijeli svihet ubio" je plemenit moralni vodic ako se pod covjekom smatraju svi ljudi bez obzira na vjeru. Opet kontekst. U praksi se pokazalo, a moze se pokrijepiti Kuranom (a pogotovu Hadisima), da idolopoklonik ili ateista koji odbije primiti objavu se ne smatra nevinim covjekom. Zato su i ubijani.
Tvoj argument cu prihvatiti kada milijardu i po muslimana na svijetu kaze da Hadisi koji su nemoralni ne valjaju, ne treba ih slijediti i ugradjivati u drustvene zakone. Nacekacemo se, a docekati sigurno necemo...
Nema ovo vise smisla diskutovati.
ABH017

#149 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Idolopoklonici su ubijali muslimane i protjerali ih iz Meke. Mislim da nema potrebe da ti nalazim dokaze za to, jer je opštepoznato.
Poslije 10 godina muslimani se pobjedonosno vraćaju u Meku. I?
Koliko je idolopoklonika ubijeno?
U pravu si. Nema smisla diskutovati, jer generalizuješ stvari na osnovu slučajeva.
Ja samo vjerujem u Boga, tvorca univerzuma i znam da je uputa univerzalna. To, šta su arapi poslije smrti Njegovog posljednjeg poslanika, činili i šta i dan danas čine, ne može se pripisati Njemu, jer On nam nije rekao da to radimo.

Edit.
Ne samo arapi. Muslimani generalno.
RNG_25

#150 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by RNG_25 »

chupacabra wrote:Pa ne koristim ja Hadise za moralne upute nego muslimanska ulema i muslimani generalno jer su to opisi postupaka Muhameda. Vidi, ja ne govorim da nema dobrih i moralnih stvari nego argumentujem da nemoralne i problematicne ne treba slijediti pa taman da su direktno od boga dosle.
Da, Islam tolerise sljedbenike Knjige i ne dira ih, ali...dok god placaju dziziju, to jest zastitni porez u zemljama gdje vlada serijat. Ako odbiju platiti, slijedi kazna...Metode mafije.
Idolopoklonici i ateisti nisu bas te srece sto se tice tolerancije. Za njih ne pistoji dzizija. Ili prihvatas Islam ili sablja druze. "Ko ubije nevinog covjeka kao da je cijeli svihet ubio" je plemenit moralni vodic ako se pod covjekom smatraju svi ljudi bez obzira na vjeru. Opet kontekst. U praksi se pokazalo, a moze se pokrijepiti Kuranom (a pogotovu Hadisima), da idolopoklonik ili ateista koji odbije primiti objavu se ne smatra nevinim covjekom. Zato su i ubijani.
Tvoj argument cu prihvatiti kada milijardu i po muslimana na svijetu kaze da Hadisi koji su nemoralni ne valjaju, ne treba ih slijediti i ugradjivati u drustvene zakone. Nacekacemo se, a docekati sigurno necemo...
Nema ovo vise smisla diskutovati.
Hmmm...
Post Reply