patriot_1 wrote:nasa wrote:Zavisi od toga kako shvatis i zivis tu prvu religiju.Mislim da je to licna potrega za nekim odgovorima i onda licno shvatanje tih odgovora.
Tako i ljudi nvode razlicite razloge zasto promijene religiju.
A jeste jako ruzno da se ljudima to osporava.Mada ponekad i oni sami budu krivi jer umjesto da pokazu shvatanje i grade most izmedju religije koju su napustili i religije koji su izabrali, oni cesto postanu jako iskljucivi prema onom sto su napustili.
Shvatam ja da nesto a priori napustis zato sto ga smatras pogresnim ali istovremeno bi trebao pokazati i razumjevanje za one koji te pogreske ne vide jer i sam si bio jedan od njih.
Tako je i s ateistima koji su ranije bili vjernici, cesto ne pokazuju ama bas nikakvu sirinu u razumjevanju religioznosti.
U svakom slucaju, ja sam jako pristalica slobode izbora i to prvenstveno zbog uvazavanja konteksta modernog svijeta u kojem ljudi biraju i niz budalastina i posvecuju im zivot dok s druge strane jos uvijek imamo vrlo visok nivo iskljucivosti izmedju razlicitih religija i osustvo zelje da se razumijemo, empatije itd. pomalo apsurdno i mislim da steti svim religijama
Dosta dobro rečeno,mada nije uvjek tako da netko tko promjeni vjeru ,blati onu prijašnju.Npr. kod Jehovnih Svjedoka (donekle i Adventista) uglavnom vlada averzija na Katoličku Crkvu iako su to prije bili!No J.Svjedoi nisu mjerilo ničega jer su isključivi,a i sekta su,ostali kršćani ih niti ne smatraju kršćanima jer ne vjeruju da je Isus Bog.
Ljudi uglavnom mjenjaju vjeru zbog nezadovoljstva prema svojoj,iako se često radi o osobama koje su i u toj svojoj bili na periferiji!Ne unutra!
A često se događa i to da ih je netko indoktrinirao,preveo ih žedne preko vode i zgadio im bolje,naveo na gore!
Dobro je ako sa magarca skočiš na konja , no obratno nije dobro!Dakle izabereš nešto što je istinski bolje.A ne samo tvoje mišljenje da JE bolje,a možda i nije!
Imam ja prijateljicu, jehovni, presla s islama.A ja sam u fazonu da ti ne bi nikad nista rekla, ma ni slucajno, sta god da mislim postujem tudje ali sam ono cvrstih stavova oko onog sto sam izabrala...znamo se godinama, normala cura bila, druzenje, zezancija itd. nije neka tegobna vrsta...HAjde, prica ona meni razloge, razumijem sta je nju licno potaklo na to, falilo joj je to da negdje pripada, a oni to pruzaju itd.Ma uglavnom rijec joj nisam rekla zasto ili nisi trebala ali joj kazem, nemoj molim te da ulazimo u pricu o ispravnosti, ja sam zadovoljna svojim izborom I gotovo.
Ma kavkvi, isto da je zena na lobotomiju isla, svaki put kad sjednemo ko cede da pustim...pa hajde jako bih voljela da ti dodjes jednom na nas sastanak, takav smiraj sam nasla, moras to osjetiti, ti ne znas ali islam, ovo krscanstvo oni su lazna slika....
Ne znam sta mi je gore, sto se toliko promijenila, sto ne vidi da ja postujem nju I njen izbor I ne potezem tu temu, a ona stalno....ne znam je li znas onaj osjecaj kad te zaustavi ili se nadjes s nekim ko nije bas dobro mentalno I onda se ono nezgodno osjecas, ne znas ni sta bi pricao...nije lijepo za reci ali tako se ja osjecam sad kad s njom pricam....