Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Bosanski Saz

#1 Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by Bosanski Saz »

Da li ima negdje da se skine ovaj DVD?

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... tu-i-u-bih

Serijal predstavlja iscrpnu historijsku sagu o najvećem državniku naših prostora - Josipu Brozu Titu...
29.01.2009. 20:47
Kontroverzni dokumentarni serijal "Tito-crveno i crno", koji je u protekle dvije godine s velikim uspjehom prikazivan u Srbiji i bio najgledaniji dokumentarni program u posljednjih nekoliko godina, a za koji je Slobodna Dalmacija nedavno štampala DVD izdanje i s velikom uspjehom ga plasirala na hrvatsko tržište, od ponedeljka, 2. februara, emitira se na programu RTRS-a.

Serijal predstavlja iscrpnu historijsku sagu o najvećem državniku naših prostora - Josipu Brozu Titu. Oslanjajući se na golemu arhivsku građu nekadašnje Jugoslavenske radio-televizije i Filmskih novosti, te na zapise i kazivanja Titovih najužih saradnika, historičara, publicista, diplomata, profesora i brojnih eminentnih svjedoka tog vremena, ovaj serijal, kroz 24 epizode, evocira sjećanja na burno razdoblje stvaranja i postojanja jedne države, saopćeno je danas iz producentske kuće ** No links ** iz Sarajeva.

O Titovoj vladavini, nepokolobljivim političkim odlukama, neustrašivoj intuiciji i hedonističkim strastima, ali i o najvećim greškama i zabludama njegovog državnog i partijskog sistema, govore Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović Tempo, Muhamed Filipović, Raif Dizdarević, Slavoljub Đukić, Nijaz Duraković, Latinka Perović, Dragan Veselinov, Zdravko Grebo, Dušan Bilandžić, Svetozar Stojanović, Ivan Zvonimir Čičak, Dejan Jović i brojni drugi posredni i neposredni svjedoci Titovog doba.

O istom svjedoče arhivski snimci, zapisi i citati neprikosnovenih aktera bivše političke scene - Edvarda Kardelja, Miroslava Krleže, Aleksandra Rankovića, Dobrice Ćosića...,

Serijal "Tito - crveno i crno" rađen je prema medijskom konceptu i scenariju Miće Miloševića, koji ujedno potpisuje i režiju. Projekat je realizirala NIRA produkcije iz Beograda, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije.

TV adaptaciju serije za ovdašnje tržište, ali i za tržište Hvatske i Slovenije, uradila je producentska kuća ** No links ** iz Sarajeva. Krajem februara očekuje se štampanja i DVD izdanja ovog serijala za teritorij BiH.

:sax:
legendo_moja

#2 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by legendo_moja »

Ima na jubito dvije epizode, pogledao prvu prije par dana.

http://www.youtube.com/watch?v=fAg3cK9k4BI

Drugovi, uzdravlje!
:mrgreen:
recepcioner

#3 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by recepcioner »

Interesantno je na RTRS ide ijekavizirana verzija serije. Glasove su posudili Rinko Golubović i, čini mi se, Mirsad Tuka, a u prvoj epizodi su se pojavile i bh. ličnosti poput Muhameda Filipovića, Nijaza Durakovića, Raifa Dizdarevića...
Serija je vanredno interesantno urađena, upravo onako kako to dokumentarni program FTV nije nikada uradio.
Durres

#4 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by Durres »

Jel' ima neko ovaj video u nekom avi formatu, jer bih volio, kad već skidam 1 GB ili više, da video zadržim...
spanc777

#5 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by spanc777 »

Gledao sam ovaj serijal, i ovo je na jedan perfidan nacin velicanje cetnika, stavljanje u poziciju zrtava, a sa druge strane jedno neobjektivno predstavljanje Tita, umanjivanja njegove uloge sto u Jugoslovenskim okvirama, sto u svijetskim. Svaki i malo obrazovan gledaoc moze da zakljuci poruku kao i "nalogodavca" ovog serijala. Sama produkcija je katastrofa, a izbor "strucnih" sagovornika i koje kakvih kvazi lokalnih historicara govori o krajnjem cilju ovo serijala.
kustah

#6 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by kustah »

spanc777 wrote:Gledao sam ovaj serijal, i ovo je na jedan perfidan nacin velicanje cetnika, stavljanje u poziciju zrtava, a sa druge strane jedno neobjektivno predstavljanje Tita, umanjivanja njegove uloge sto u Jugoslovenskim okvirama, sto u svijetskim. Svaki i malo obrazovan gledaoc moze da zakljuci poruku kao i "nalogodavca" ovog serijala. Sama produkcija je katastrofa, a izbor "strucnih" sagovornika i koje kakvih kvazi lokalnih historicara govori o krajnjem cilju ovo serijala.
Tacno, poceo sam gledati. I cim sam vidjeo citate Matije Beckovica i ostalih
bilo mi je jasno o cemu se radi.

Dakle, i Avaz je tu umijesan! Gdje je Avaz tu je i SDA. Legla fastisticke ideologije
u BiH.
recepcioner

#7 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by recepcioner »

Gledao sam dvije epizode na RTRS i kao Bošnjak nisam imao nikakav prigovor na sadržaj. Previše smo optereceni svojim ideološkim pogledima na našu nedavnu zajedničku prošlost.
spanc777

#8 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by spanc777 »

ili neki optereceni ideologijom 92+
Jara

#9 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by Jara »

spanc777 wrote:Gledao sam ovaj serijal, i ovo je na jedan perfidan nacin velicanje cetnika, stavljanje u poziciju zrtava, a sa druge strane jedno neobjektivno predstavljanje Tita, umanjivanja njegove uloge sto u Jugoslovenskim okvirama, sto u svijetskim. Svaki i malo obrazovan gledaoc moze da zakljuci poruku kao i "nalogodavca" ovog serijala. Sama produkcija je katastrofa, a izbor "strucnih" sagovornika i koje kakvih kvazi lokalnih historicara govori o krajnjem cilju ovo serijala.
"ote mi reč"...baš tako...
bihmak

#10 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by bihmak »

recepcioner wrote:Interesantno je na RTRS ide ijekavizirana verzija serije. Glasove su posudili Rinko Golubović i, čini mi se, Mirsad Tuka, a u prvoj epizodi su se pojavile i bh. ličnosti poput Muhameda Filipovića, Nijaza Durakovića, Raifa Dizdarevića...
Serija je vanredno interesantno urađena, upravo onako kako to dokumentarni program FTV nije nikada uradio.
dali neko ima linkove ove ijekavizirane verzije ..???
delicijaA

#11 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by delicijaA »

superr sve sto je o Titu je jedino ispravno i univerzalno,svaka cast!!!
Meho Kodro

#12 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by Meho Kodro »

kustah wrote:
Tacno, poceo sam gledati. I cim sam vidjeo citate Matije Beckovica i ostalih
bilo mi je jasno o cemu se radi.

Dakle, i Avaz je tu umijesan! Gdje je Avaz tu je i SDA. Legla fastisticke ideologije
u BiH.
Yebo ih Beckovic, on je objektivan, nema sta...
bahtinho

#13 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by bahtinho »

Nula bodova za film
vedrand

#14 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by vedrand »

Tito je ovu nasu zemlju BiH oslobodio od fasiticke gamadi koja je ubijala i klala- - sto je kao sto znamo nastavila da cini nekih desetak godina nakon njegove smrti. Pa vi vidite kakav ste posao napravili.
Fair Life

#15 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by Fair Life »

Bas tako...
fakat

#16 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by fakat »

Fair Life wrote:
Bas tako...
jes' vala!

Nego, haj'mo malo o blagodetima naciokratije.
fakat

#17 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by fakat »

Zamisli da zivis u zemlji koja ti daje:

slobodno kretanje svih gradjana kojim je zagaratnovana licna i imovinska sigurnost na svakome pedlju slobodne zemlje
besplatno obrazovanje, ukljucujuci visokoskolsko
besplatno zdravstveno i socijalno osiguranje
zabrana djelovanja svih organizacija koje podrivaju bratstvo i jedinstvo svih nasih naroda i narodnosti
zabrana djelovanja svih pokreta koji poticu bratoubilacki rat medju nasim narodima i narodnostima
sirenje bratstva i jedinstva svih medju svim nasim narodima i narodnostima
omogucavanje stanova radnicima, stanova solidarnosti, zimnice, ljetovanja i zimovanja radnickoj klasi
nedozvoljanje stranoj vojnoj cizmi da kroci na nase tlo
nacionalizacija svih privrednih resursa u drustvenu svojinu umjesto da njome upravljaju strani maheri ili domaci robovlasnici
vodjenje vlastite spoljne i unutarnje politike bez icijeg diktata
Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Skoplje, Prishtina, Podgorica, Novi Sad, Subotica, Pula, - svi u istoj zemlji?

Zamisli onda da ti dodje neko ko ti obeca nesto puno bolje od toga - DEMO....
vedrand

#18 Re: Kontroverzni serial o Titu i u BiH

Post by vedrand »

jest fakat - imagine :mrgreen:

ja ovo ne gledao, kako god :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#19 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by Chmoljo »

koliko ja vidjeh ovo je podforum FILM, zato politiku ostavljajte za, pogađate, politiku.

ko želi, gledaće, ko neće, ne mora.

off topic je obrisan.
bhxxl

#20 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by bhxxl »

vrijedi pogledati
isaisa

#21 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by isaisa »

Svasta se ovde nacitam
Ali kada procitam da je neki seljacina napiso da je avaz i sda leglo fasisticke ideologije tek vidim koliko konja imamo po republici sumskoj
pa ako su oni leglo fasisticke ideologije sta su onda vlasi i hrvati pa oni su izmislili fasizam i sada ga podmecu drugima
Godine 92-95 vlasi i hrvati su bili i dokazali da su podrzavali fasizam i radili po systemu fasista ne kontam zasto se sada stide toga nego podmecu nogu drugima
dzukelica

#22 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by dzukelica »

Khm, Avaz i SDA jesu leglo fašističke ideologije u nas bošnjaka :)

A glupo je pravdat svoj fašizam nekim tamo, šumskim.

Što se tiče serijala, djasvi mi se, mnogo mi se djasvi, ali, nisam baš primjetio da je toliko objektivan.

Neko spomenu četnike, pazi, da je imao bilo kakvu predrasudu prema četnicima, ovaj dokumentarac se ne bi mogao nazvati objektivnim.
I naravno da mi se nisu svidile neke navedene stvari ali ni KP Jugoslavije nije bila mala maca.

Jedno zlo, dva zla, hvala bogu, pobjedilo manje.
crna14

#23 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by crna14 »

Image

haj' da pogledamo..
ljubav_aha

#24 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by ljubav_aha »

tema za gledanje obiljezena ;-)
Meho Kodro

#25 Re: Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Post by Meho Kodro »

VIDEO: Tito - Dokumentarni serijal (Hrvatski)

Ko je gledao "Tito crveno i crno" moze usporediti sa ovim najnovijim serijalom (dokumentarno-igrani) o "najvecem sinu nasih naroda i narodnosti"
Reziser je Antun Vrdoljak a ucestvuju mnogi "likovi" sa prostora ex-yu, pa i sire, ova prva epizoda nije losa, sve "objektivno"....
Post Reply