sehohari wrote: ↑19/12/2024 16:03Zato što općenito ne postoji neka zajednica muslimana sa tako striktnom organizacijom kao u Bošnjaka. Jedino možda Turska, gdje je to organizacija na nivou države i gdje su svi imami ujedno i državni službenici.
Iako je naša organizacija proitekla iz AU perioda, mislim da je ta tradicija jakih religioznih institucija nešto što je došlo od Turaka.
Primjera radi, ne postoji "islamska zajednica Libana", ili nešto slično.
Međutim, isto tako, treba isteći, iako su Bošnjaci po brojnosti dosta manji, oni čine grupu muslimana sa najdužom istorijom u SAD-u.
Drugi muslimani su veoma nov fenomen.
Čak i prvi arapi koji su dolazili u Americi su bili katolici i pravoslavci, muslimani su počeli dolaziti tek dosta, dosta kasnije. Većinu arapa tamo čine kršćani do dan-danas.
IZBIH je osnovala Austorugarska monarhija da bi razdvojila Bošnjake od islamskih autoriteta u tadašnjem Osmanskom carstvu.
Austorugari su uglavnom donosili bolje odluke po nas, nego mi sami po sebe, a evo i vrijeme je pokazalo zašto.
Ja upravo mislim da je Austrougarska monarhija sa IZBiH skrojila organizacija po evropskom modelu, zato to i izgleda superiornije nad ostalim muslimanskim zajednicama.
Kod nas srećom, IZBIH je samostalna organizacija i apsolutno nema potrebe da se i u jednom trenutku vezuje za državu, jer također moramo i očuvati sekularizam koji imamo.
Što se tiče turskog Diyaneta, njih izvlači upravo masovnost koju imaju i sama činjenica da je Turska napravila zaokret kao jedna sekularna zemlja i evropski-orijentisana zemlja, tako su i oni morali da prate taj trend.
Što se tiče ostalih muslimana, u Dearbornu, savezna država Michigan, mjestu u kojem je Henry Ford započeo svoju čuvenu kompaniju se nalazi najveća zajednica Arapa u SAD-u. To su pretežno muslimani, koji su tu došli u raznim valovima od početka 20. stoljeća, a tu se nalazi i najveća džamija u SAD-u.
Hamtramck u Michiganu je prvi većinski muslimanski grad u SAD-u, također naseljen muslimanima u raznim valovima doseljavanja tokom proteklih 100 godina.
Bošnjaci su u SAD-u, postali brojni tek od rata naovamo i tada se i dešava taj bum u razvoju kulturne i religijske infrastrukture, koja za poprilično malobrojnu zajednicu u poređenju sa ostalima, čini veoma impresivnim i tačno se osjeti ta kulturološka razlika.