Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#926 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by drndalo »

Locker wrote:Što se tiče limita od 25 godina, to je standard u zemljama eurocontrola i ovo je prvi put da na konkursu u BiH za kandidate za kontrolu letenja nema ovog uslova. Na svim ranijim konkursima limit je bio 25 godina. Ne znam zašto ga sada nema...
A, koliko znam ovaj limit postoji zbog ekonomskih razloga, poslodavac koji potrosi desetine hiljada eura i stotine sati obuke na jednog budućeg kontrolora želi da mu taj isti kontrolor radi barem narednih 20 godina i tako mu vrati te ulozene pare.
Sto se toga tice, potpuno su jasne ekonomske namjere poslodavca s ovim limitom... Kao sto je potpuno jasan i kont nekog privatnika kome treba neko mlad i jak, ne obavezno i jako pametan od 18 godina, da moze dici 100 kg iznad glave za rad u skladistu... Ali to ne znaci da u oglas smije napisati da niko >25 godina ne dolazi u obzir... Kada odlucuje na kraju koga ce od formalno zadovoljavajucih kandidata odabrati, moze odabrati ovog od 18 jer misli da ce mu sve skupa on biti bolji, ali ako nekome od 30 uskratis i teoretsku sansu samo na osnovu toga, onda je to u vecini drzava po zakonu cak i utuzivo...

Kao sto rekoh, te godine su bile standard u oglasima do nedavno... Sad ih nema... Zasto, mozemo samo pretpostaviti... Eurocontrol ih jos ima u svojim oglasima, ali koliko oni imaju zaposlenih (jos uvijek) kontrolora ? S druge strane, sta se desava ako ogranicis godine na 25 i u toj turi prijavljenih ne mozes naci dovoljan broj onih koji mogu obavljati taj posao...? Navescu opet primjer iz HR, doduse ne iz kontrole letenja, nego iz vojske, avijacije jos pribliznije... Vec godinama ( a par tih godina zaista posebno ) imaju malo prijavljenih momaka/djevojaka za Vojne Kadete... I kada im se prijavi sve skupa 12 ljudi na taj konkurs, pa na zdravstvenom otpadne 5, sta se desava...? Ovih 7 skoluju, nauce, ali tek na selekcijskom letenju skontaju da niko od ovih 7 nije kalibar za lovca... Pa ih rasporedjuju tamo gdje mogu letiti, najcesce na helikoptere, pa ako se potrefe 3-4 takve generacije...

Iskustvo ? Hm, po ovome sto ti kazes, ispada da je bolji svaki sposoban kontrolor pocetnik prvog dana na poslu, nego njegov kolega koji je poceo 2 godine ranije, a posebno njegov sef smjene ili instruktor koji su tu vec 10-15 god... Naravno da sad i ja karikiram, iskustvo ima svoje pozitivne ali i negativne stvari u svakom poslu, i pitanje za filozofsku raspravu je sta je kada bolje...
Tiger 033

#927 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Tiger 033 »

Tri nove limuzine za rukovodioce

Image

MOSTAR, SARAJEVO - Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), čije je operativno uspostavljanje obilježeno višemjesečnim trzavicama i raskolom u samom vrhu, nedavno je naručila devet novih vozila, od čega tri visoke srednje klase.

Prema saznanjima "Nezavisnih", ovaj aranžman Agenciju će koštati oko 350.000 KM, a "pravo prvenstva" na izbor novih limuzina imaće direktor i zamjenici, Marin Raspudić, odnosno Damir Ćopić i Dželal Hasečić, koji su i dalje rukovodeći ljudi BHANSA, iako im je istekao mandat vršilaca dužnosti.

Informacija o kupovini novih limuzina nije iznenadila Petra Kunića, predsjedavajućeg odlazeće Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji ističe da je još ranije "uočena rastrošnost sve trojice direktora".

"Oni se ponašaju kao da su Amerika i Njemačka, rade šta hoće i troše novac bez kontrole. Koliko mi je poznato, naš predstavnik u tom triju (Damir Ćopić) već ima dva nova pasata. On se ponaša kao beg", istakao je Kunić.

Navodi kako je čuo i za mnoge druge probleme u BHANSA poput maltretiranja ljudi i držanja dvadesetak uposlenika po ugovorima o djelu.

"Oni više nisu u mandatu, nisu reimenovani, više nisu vršioci dužnosti i sada nemaju ovlaštenja da nabavljaju automobile. Morali bi za to snositi posljedice", zaključuje Kunić.

Na pitanje šta trenutno radi ova agencija, odnosno je li i zvanično počela s punim operativnim radom, Kunić odgovora da ni Komisija nije znala šta rade, te da su zbog toga tražili izvještaj o radu BHANSA.

Informaciju o kupovini vozila potvrdio je i sam Ćopić, koji zaključuje da je nastao problem "jer se entitetske vlade još nisu izjasnile u vezi sa entitetskom imovinom".

"Zbog više lokacija dalje nismo mogli funkcionisati sa pet-šest vozila koja smo imali, i tada je Savjet Agencije odobrio kupovinu novih vozila. Sva ta vozila su kupljena od sredstava od preleta", naglašava Ćopić.

Na pitanje da li će jedna od novih limuzina pripasti njemu, a preostale dvije njegovim kolegama direktorima, odgovara da to još ne zna i da će vozila biti namijenjena ili za njih, ili za načelnike operativnih jedinica.

Kada smo mu iznijeli informaciju koja nam je prenesena o tome da već posjeduje dva službena pasata, Ćopić kaže da to nije istina.

"Mi smo nabavili tri pasata 2011. godine, koji služe za potrebe direktora i dva zamjenika. To jesu nova vozila, ali su puno prešla, preko 100.000 kilometara. Ali kažem, ili ćemo mi uzeti nova, a ova stara će ići direktorima operativnih jedinica, ili obrnuto. Ja to ne znam", tvrdi Ćopić.

Na kraju zaključuje da su sva trojica i dalje vršioci dužnosti "zato što je narušena pravna procedura i što su u Vijeću ministara BiH neke stvari pokušali prelomiti preko koljena".
Bezstelni

#928 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:21, edited 1 time in total.
haki-cool

#929 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by haki-cool »

Upravo se vratio sa FEAST-a. Nije težak test. Potrebno se maksimalno koncetrirati. Savjet za one koji ga žele prihvatiti:ko ne vlada engleskim"izuzetno dobro" ne treba sebi praviti troškove i izlaziti na test.
gucevo

#930 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by gucevo »

haki-cool wrote:Upravo se vratio sa FEAST-a. Nije težak test. Potrebno se maksimalno koncetrirati. Savjet za one koji ga žele prihvatiti:ko ne vlada engleskim"izuzetno dobro" ne treba sebi praviti troškove i izlaziti na test.
Koliko traje sve ukupno? :)

Ja sam pozvan u ponedeljak u 9 (Nedzarici)
haki-cool

#931 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by haki-cool »

2,30 h
Bezstelni

#932 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:22, edited 1 time in total.
nirmela85

#933 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by nirmela85 »

gucevo wrote:
haki-cool wrote:Upravo se vratio sa FEAST-a. Nije težak test. Potrebno se maksimalno koncetrirati. Savjet za one koji ga žele prihvatiti:ko ne vlada engleskim"izuzetno dobro" ne treba sebi praviti troškove i izlaziti na test.
Koliko traje sve ukupno? :)

Ja sam pozvan u ponedeljak u 9 (Nedzarici)

Hajd please pisite svi kako ste prosli, i ko je sve pozvan. Mene jos nisu zvali poslije engleskog, vec lagano padam u depresiju, jer je meni nazalost, ovaj posao, posao snova oduvijek :(
Umalo popisivac

#934 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Umalo popisivac »

Joj, a je meni zao sto se nisam na ovo prijavio. Da sam znao da je lova ovako dobra, pihh. :oops:

Odbila me ta dugotrajna obuka.

Pretpostavljam da dugo nece biti opet nesto ovako?

I cisto me zanima, mogu li upasti ljudi koji ne vide boje najbolje, bar prema onim ishihara testovima?
Pasiflora

#935 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Pasiflora »

nirmela85 wrote:Hajd please pisite svi kako ste prosli, i ko je sve pozvan. Mene jos nisu zvali poslije engleskog, vec lagano padam u depresiju, jer je meni nazalost, ovaj posao, posao snova oduvijek :(
Stizu koverte jos uvijek, ne brini :D
Samo strpljivo cekaj :-D
BB_Kiddo

#936 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by BB_Kiddo »

Kao sto sam pretpostavljala, uradila sam engleski prilicno dobro i dobila pismo za feast.
28.11. u 9h
Nisu me zvali telefonom jos uvijek a koverta je danas stigla, tako da ima jos vremena za kolege koje jos nisu obavijesteni.
Ja kad otvorim forum obradujem se jer ima citava stranica novih postova a kad ih procitam razocaram se...Nemojte siriti negativnu energiju,
sve ce biti cool
Sretno
nirmela85

#937 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by nirmela85 »

Pasiflora wrote:
nirmela85 wrote:Hajd please pisite svi kako ste prosli, i ko je sve pozvan. Mene jos nisu zvali poslije engleskog, vec lagano padam u depresiju, jer je meni nazalost, ovaj posao, posao snova oduvijek :(
Stizu koverte jos uvijek, ne brini :D
Samo strpljivo cekaj :-D

Ja sam vec bila odustala :'( doduse svaki dan provjerim bhansa stranicu da vidim pise li nesto u smislu "poceli su ljekarski pregledi" da znam da sam definitivno down... 1998 godine je izasao film Ground Control, taj film je kriv sto sam ovoliko luda za kontrolom leta...

Sada kada je trebao biti engleski test, pitam ja neke prijatelje kako da najbolje savladam engleski a najbrze, kazu mi gledaj filmove... I ja naravno sjednem i ko god, kad god me nazove, ja kazem evo gledam Ground Control, onda mi raja pocne komentarisati "Pa ne mozes nauciti engleski na filmu koji znas napamet :D"

Iskreno... nazalost... ne vjerujem da sam prosla :( jer sam ono jutro bila sva oduzeta, a u mojoj grupi je bilo jako puno profesora engleskog, za koje se naravno podrazumijeva da pjevaju engleski pored mene...

Imam 28 godina, i licno mislim da mi je ovo prvi i zadnji voz da uhvatim posao snova, jer ja smatram da su ove godine dali bez starosne granice, zato sto su im za prvu ruku potrebni sposobni ljudi, ali eto... ko ce znati...

Sretno svima koji ovo vole i zele raditi.

Iskreno ce mi biti jako zao, ako padnem zbog engleskog koji svakako u 2 godine obuke i da ne znas mozes usavrsiti do daske...

Moze li neko pisati kako je bilo na feastu? Sta se radi i kako to izgleda :)

Izvinite sto sam vam se "nakukala"... htjedoh da podijelim sa vama ove osjecaje, jer me ni najblizi vjerovatno ne razumiju kao vi :)

Svima sve najbolje ;)
dvajespetipo

#938 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dvajespetipo »

Evo jedan mali trik za sve one koji jos uvijek cekaju poziv na feast test.na brzinu cete saznati jeste li prosli ili ne,meni je upalilo.nazovite na 033/251-397 i recite da ste imali propusteni poziv sa ovog broja.onda vas teta upita kako se zovete i kaze dali imate jos jedno testiranje ili je za vas testiranje zavrseno.
natascha

#939 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by natascha »

Prije par dana me napade bezstelni kada sam postavila pitanje vezano za druga radna mjesta u BHANSA, za koja je bio raspisan konkurs.........E ja ću biti fina :), pa ću reći da sam dobila poziv za testiranje, jer mi je dokumentacija uredna i ispunjavam sve uslove za radna mjesta na koja sam se prijavila... A iskreno poslala sam je tek tako, nemam ama baš nikakvu vezu i davno sam odustala od državne službe i poslova kod kojih se radna mjesta raspiuju konkretno za određenu osobu. Mada, poziv na testiranje ne znači ama baš ništa, mogu samo zamisliti koliko će biti kandidata na testiranju, ali eto, ipak sam se praaaavo obradovala kada su me nazvali. Eto, ko je konkurisao na ovo, neka zna da su počeli zvati :)
toci

#940 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by toci »

dvajespetipo wrote:Evo jedan mali trik za sve one koji jos uvijek cekaju poziv na feast test.na brzinu cete saznati jeste li prosli ili ne,meni je upalilo.nazovite na 033/251-397 i recite da ste imali propusteni poziv sa ovog broja.onda vas teta upita kako se zovete i kaze dali imate jos jedno testiranje ili je za vas testiranje zavrseno.
J sam nazvao i zamolio da provjeri jesam li prosao engleski (nisam rekao da sam imao propusteni poziv - NOOB). Rekla mi je kao nasla me je tamo na spisku ali mi ne smije rec jesam li prosao ili nisam. Kontam wtf si me trazila ako mi ne smije s rec... Rekla da se strpim do decembra... Kontam opet mozda sam pao pa nece da me razocara. dvajespetipo sta je tebi rekla jesil prosao ili pao?
dvajespetipo

#941 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dvajespetipo »

ma prosao si jer ti je rekla "da ti nesmije reci";kao svima treba biti isti period za pripremu za feast-15dana.samo mi nije jasno zasto nisi uradio ono sto sam napisao i rekao da si imao propusten..zasto nisi malo upotrijebio šarm i koju finu rijec ili se barem raskrivio da si u depresiji i da si smrsao od engleskog 11kg.pa kad prilaziš curi u kafani nekazes joj odmah da je vodis na fukodrom nego pricas o kosi i najljepsim ocima......

pozdrav iz suncanog mostara
Bezstelni

#942 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:25, edited 1 time in total.
Bezstelni

#943 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
dvajespetipo

#944 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dvajespetipo »

Bezstelni-ja mislim da si vec dobio rezultate Feast test.pogledaj link o osobama koje govore ili pisu o sebi u trecem licu:
http://--- no links ---/sport/nogomet/6150 ... nosti.html

nemoj mislit da imam nesto protiv tebe,nisam ja ovo napisao
(ne daju link stavit)
Bezstelni

#945 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
natascha

#946 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by natascha »

Ne bih da kontrolorima unistavam temu, ali s obzirom da se radi o istoj agenciji, da ne otvaram novu temu. Zna li iko šta bi moglo biti na testiranju za radna mjest u Agenciji, za konkurs koji je nedavno bio objavljen. Dobila sam poziv za testiranje, konkurisala za radna mjesta recepcija, blagajnik i sl., pa nemam predstave šta bi moglo biti.....Da li neki ispit općeg znanja ili šta već. Ako neko zna ili barem pretpostavlja, please neka napiše
toci

#947 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by toci »

natascha wrote:Ne bih da kontrolorima unistavam temu, ali s obzirom da se radi o istoj agenciji, da ne otvaram novu temu. Zna li iko šta bi moglo biti na testiranju za radna mjest u Agenciji, za konkurs koji je nedavno bio objavljen. Dobila sam poziv za testiranje, konkurisala za radna mjesta recepcija, blagajnik i sl., pa nemam predstave šta bi moglo biti.....Da li neki ispit općeg znanja ili šta već. Ako neko zna ili barem pretpostavlja, please neka napiše
Mozda nesto ovako:
''Razgovor za posao, bez da imate neku vezu''
Sef: Imas 50 cigli u zrakoplovu. Ako jednu bacis van. Koliko ih ostane?
Zaposlenik: To je jednostavno, 49.
Sef: Kako u 3 koraka staviti slona u frižider?
Zaposlenik: Otvorite frižider. Stavite slona unutra Zatvorite frižider
Sef: Kako učetiri koraka staviti jelena
u frižider?
Zaposlenik: Otvorite frižider. Uzmi slona van. Stavite jelena .
Zatvorite frižider.
Sef: Lav slavi rođendan, da li su sve životinje tamo?
Zaposlenik: Ne, jelen je u frižideru.
Sef: Kako ce starica prijeci rijeku poznatu po krokodilima
Zaposlenik: Preplivat ce, jer su krokodili na rodendanu od lava
Sef: Jos jedno pitanje.
Na kraju je starica još ipak umre. Zašto?
Zaposlenik:. Utopila se
Sef: Ne! Pogodila ju je cigla iz aviona.
SLJEDECI..... :D
CapCarap

#948 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by CapCarap »

Moze li neki napisati upute kako najlakse doci do mjesta testiranja ...
hodža

#949 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by hodža »

bilo je nedavno na temi..neko je čak i sliku napravio

nisi iz Sarajeva ?

edit : evo nađoh :

ako dolaziš na autobusku stanicu, ideš tramvajem "4" 11 stanica i izađeš u Nedžarićima, kod studentskih domova, onda kreneš ul Ante Babića kao što je na slici, prva desno i samo pravo :D
dragonz wrote:
ferratilis wrote:
Slabo sam skontao, ali znam otprilike gdje trebam :/

mene zanima da li mogu sjest na četvorku i nakon koliko stanica trebam izaći :D

Image

Image
Last edited by hodža on 17/11/2014 20:24, edited 1 time in total.
natascha

#950 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by natascha »

CapCarap wrote:Moze li neki napisati upute kako najlakse doci do mjesta testiranja ...
Sarjevo ili Mostar,testiranje ima i u Mostaru,nije samo u Sarajevu
Post Reply