KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sani73

#1 KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Vozdra raja....

posto znam da se dosta raje iz Amerike vratilo u BiH interesuju me iskustva konto prevoza stvari iz Amerike za BiH...

- koja cargo kompanija
- cijena?
- profesionalnost usluge?
- kada kontejner vec stigne u luku (Ploce, Split itd) sta i kako dalje...

UNAPRIJED JAKO ZAHVALAN!!!
poznanik

#2 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote:Vozdra raja....
posto znam da se dosta raje iz Amerike vratilo u BiH interesuju me iskustva konto prevoza stvari iz Amerike za BiH...
- koja cargo kompanija
- cijena?
Ja ću s kraja...pretpostavljajući da te zaista zanima ovo što ću napisati jer namjeravaš izvršiti preseljenje, odnosno - da nisi postavio pitanje samo da saznaš i uporediš s tuđim iskustvima :-) :D

Sva roba koja brodom uđe u carinsko područje R.Hrvatske mora biti prijavljena carini u luci Ploče i mora joj biti određen carinski postupak. Za tvoju robu određuje se "provoz", a za tu radnju mora se prvi početi brinuti špediter kojeg odrediš ti - bilo kao pošiljalac bilo kao krajnji primalac, ili prevoznik, a sve zavisi od toga ko snosi transportne troškove, kakav je tvoj dogovor s vozarima.

Moj savjet je da ti u USA pronađeš najpovoljnijeg prevoznika, ne da ti ga pronalazi neko odavde:

1. koji će doći na tvoju kućnu adresu da prethodno procjeni zapreminu robe koja se prevozi, i u skladu s procjenom odredi veličinu kontejnera (opet savjet: ukoliko namjeravaš trajno preseljenje, uključujući i možda vozilo, onda zatraži 40" ctn (standardna dimm: l=12 m, š=2,35, h=2,4 m, V=67,5 m3), jer će ti ta opcija biti jeftinija, a ako imaš viška prostora, možeš dopremiti i neku robu od prijatelja...);
2. koji će izvršiti ukrcaj tvoje robe u kontejner i kopnenim putem otpremiti je do najbliže ili po dogovoru najpovoljnije luke (najjeftiniji pomorski transport za Evropu je sa Istočne obale);
3. koji će ti ponuditi najpovoljniji brod, što podrazumijeva najjeftiniju cijenu koja uključuje prekrcaj kontejnera sa kamiona u tranzitno skladište, pa na brod, obradu izvozne carinske dokumentacije i izrada B/L (bill of lading) ili teretnice (Konosman) - glavnog transportnog dokumenta u pomorskom saobraćaju, i koji mora biti dostavljen primaocu, prošavši prethodno kroz sve transportne i carinske procedure.

Paralelno sa ovim radnjama, ti treba da izvršiš detaljan popis stvari koje namjeravaš preseliti, i da taj spisak uobličiš u trgovački dokument naziva Specifikacija br. ____ (predmeta kućanstva koji se prenose iz USA u BiH), da joj odrediš datum, kao i slijedeće:
- Pun naziv pošiljaoca, uključujući adresu, njegov identifikacioni broj iz USA,
- Pun naziv primaoca u BiH, uključujući i adresu, broj JMB kao i broj LK izdane u BiH
- Upišeš stvari - predmete kućanstva po sličnim karakteristikama (npr, šerpe, tanjire, kašike... ćeš unijeti kao posuđe, cipele - zimske, ljetne, dječije - kao obuća, pri čemu možeš prikazati broj pari, ali i ne moraš, odjevne predmete - kao odjeća muška, odjeća dječija....kauč kao kauč, fotelja kao fotelja (pri tom im dati bliže određenje - kožna, tekstilna, drvena, itd. slike - reprodukcija, ali - ako su umjetničke, mislim da i u USA moraš dobiti dozvolu za iznošenje preko granice, bijelu tehniku nećeš upisati kao takvu već je odrediti: stroj za pranje..., ostali elektro uređaji takođe moraju biti upisani pojedinačno po karakteristikama, itd.
Uz to, svakom pojedinačnom predmetu koji na sebi ima pločicu sa tehničkim karakteristikama, moraš upisati serijski broj, pun trgovački naziv i njegov šifarski naziv (npr. TV Phillips PS55-A, ser.br:_______ komada 2), a takođe slično i sa zbirnim predmetima (npr. Posuđe, set 3..).
Takođe, svaka stavka u Specifikaciji mora imati određenu vrijednost, kao i zbor tih vrijednosti, izraženu u USD (bilo bi poželjno da priložiš (u kopiji) kupovne račune, ako ih imaš sačuvane, oni mogu kasnije pojednostaviti ev. nejasnoće u vrijednosti, ali nisu obavezni).

U Specifikaciji takođe upiši klauzulu da su predmeti rabljeni, i da se nalaze u tvom posjedu duže od 6 mjeseci. Što je Specifikacija detaljnija, svima u postupku - od transporta do konačnog carinjenja, će biti lakše i brže postupati, a i tebi, u ev. određivanju po bilo kojem osnovu. Specifikacija u konačnici mora imati ukupnu vrijednost robe koja se prenosi, a ako prethodno zaključiš i ugovor o transportu, kako sam savjetovao na početku, u drugom listu Specifikacije možeš unijeti i te odredbe, pa čak i taj ugovor prikačiti u kopiji uz Specifikaciju.
Napomenuo sam, možeš i osobni automobil preseliti, čak i više njih, jer zakon nije odredio ograničenje u broju ili njihovoj vrijednosti, čak ne postoji ikakvo vrijednosno ograničenje, pa - ako posjeduješ kakvu jahtu ili aviončić, slobodno ih prenesi ovamo, bićeš oslobođen od plaćanja carine i pdv :D

Uredno sačinjenu Specifikaciju nije potrebno ovjeravati kod notara u tvojoj državi, mada bi bilo poželjno zbog kasnijih olakšica, ukoliko zatreba odlučivanje po bilo kojem osnovu. Specifikaciju potom dostavljaš u BiH diplomatsko konzularno predstavništvo u USA (čini mi se da je konzulat u Čikagu) sa zahtjevom da ti sačine Prijedlog za oslobađanje od plaćanja carine na tvoju robu koju prenosiš sa trenutne adrese boravišta na novu adresu u BiH, shodno članu 176. stav 4. Zakona o carinskoj politici BiH (oni već imaju taj obrazac), i da ti izdaju Potvrdu da u USA imaš neprekidni boravak u trajanju od min. 12 mj. odnosno najmanje 12 mj. s prekidima u ukupnom periodu od 4 godine boravka. Ti takođe treba da napraviš još jednu Izjavu, kojom izjavljuješ:
- da ranije nisi koristio carinsku povlasticu iz člana 3. Priloga IV člana 176. ZOCP BiH,
- da je datum tvog prijavljivanja u BiH_________ (dokaz LK br:_______)
- da ćeš predmete kućanstva i u BiH koristiti u iste svrhe kao i u ranijem mjestu boravka, odnosno - da ih nećeš komercijalizirati (prodati).

Napominjem da ti svu robu sa Specifikacije ne moraš odmah preseliti u kontejneru, već da dio možeš i kasnije, čak i u više navrata, s tim da uvijek kod sebe (prilikom izvozne i uvozne procedure) moraš imati original, sa kojeg će se otpisivati roba koja je preseljena.

Rok za carinjenja uz oslobađanje od plaćanja carine i pdv u BiH je 12 mjeseci od dana sticanja BiH lične karte. Od oslobađanja od plaćanja carine i pdv izuzeta je slijedeća roba:
- alkoholni proizvodi,
- duhan i proizvodi od duhana
- komercijalna prevozna sredstva,
- proizvodi koji se koriste za obavljanje djelatnosti ili zanimanja, izuzev portabl instrumenata za primijenjenu umjetnost ili humanističke nauke.

Roba oslobođena od plaćanja carine i pdv po članu 3. Priloga IV iz člana 176. Zakona o carinskoj politici BiH ne smije se otuđiti u roku od 12 mjeseci od dana carinjenja.
Duhovni Vođa

#3 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by Duhovni Vođa »

poznanik wrote:
sani73 wrote:Vozdra raja....
- koja cargo kompanija
- cijena?
Ja ću s kraja...pretpostavljajući da te zaista zanima ovo što ću napisati jer namjeravaš izvršiti preseljenje, odnosno - da nisi postavio pitanje samo da saznaš i uporediš s tuđim iskustvima :-) :D

Sva roba koja brodom uđe u carinsko područje R.Hrvatske mora biti prijavljena carini u luci Ploče i mora joj biti određen carinski postupak. Za tvoju robu određuje se "provoz", a za tu radnju mora se prvi početi brinuti špediter kojeg odrediš ti - bilo kao pošiljalac bilo kao krajnji primalac, ili prevoznik, a sve zavisi od toga ko snosi transportne troškove, kakav je tvoj dogovor s vozarima.

Moj savjet je da ti u USA pronađeš najpovoljnijeg prevoznika, ne da ti ga pronalazi neko odavde:

1. koji će doći na tvoju kućnu adresu da prethodno procjeni zapreminu robe koja se prevozi, i u skladu s procjenom odredi veličinu kontejnera (opet savjet: ukoliko namjeravaš trajno preseljenje, uključujući i možda vozilo, onda zatraži 40" ctn (standardna dimm: l=12 m, š=2,35, h=2,4 m, V=67,5 m3), jer će ti ta opcija biti jeftinija, a ako imaš viška prostora, možeš dopremiti i neku robu od prijatelja...);
2. koji će izvršiti ukrcaj tvoje robe u kontejner i kopnenim putem otpremiti je do najbliže ili po dogovoru najpovoljnije luke (najjeftiniji pomorski transport za Evropu je sa Istočne obale);
3. koji će ti ponuditi najpovoljniji brod, što podrazumijeva najjeftiniju cijenu koja uključuje prekrcaj kontejnera sa kamiona u tranzitno skladište, pa na brod, obradu izvozne carinske dokumentacije i izrada B/L (bill of lading) ili teretnice (Konosman) - glavnog transportnog dokumenta u pomorskom saobraćaju, i koji mora biti dostavljen primaocu, prošavši prethodno kroz sve transportne i carinske procedure.

Paralelno sa ovim radnjama, ti treba da izvršiš detaljan popis stvari koje namjeravaš preseliti, i da taj spisak uobličiš u trgovački dokument naziva Specifikacija br. ____ (predmeta kućanstva koji se prenose iz USA u BiH), da joj odrediš datum, kao i slijedeće:
- Pun naziv pošiljaoca, uključujući adresu, njegov identifikacioni broj iz USA,
- Pun naziv primaoca u BiH, uključujući i adresu, broj JMB kao i broj LK izdane u BiH
- Upišeš stvari - predmete kućanstva po sličnim karakteristikama (npr, šerpe, tanjire, kašike... ćeš unijeti kao posuđe, cipele - zimske, ljetne, dječije - kao obuća, pri čemu možeš prikazati broj pari, ali i ne moraš, odjevne predmete - kao odjeća muška, odjeća dječija....kauč kao kauč, fotelja kao fotelja (pri tom im dati bliže određenje - kožna, tekstilna, drvena, itd. slike - reprodukcija, ali - ako su umjetničke, mislim da i u USA moraš dobiti dozvolu za iznošenje preko granice, bijelu tehniku nećeš upisati kao takvu već je odrediti: stroj za pranje..., ostali elektro uređaji takođe moraju biti upisani pojedinačno po karakteristikama, itd.
Uz to, svakom pojedinačnom predmetu koji na sebi ima pločicu sa tehničkim karakteristikama, moraš upisati serijski broj, pun trgovački naziv i njegov šifarski naziv (npr. TV Phillips PS55-A, ser.br:_______ komada 2), a takođe slično i sa zbirnim predmetima (npr. Posuđe, set 3..).
Takođe, svaka stavka u Specifikaciji mora imati određenu vrijednost, kao i zbor tih vrijednosti, izraženu u USD (bilo bi poželjno da priložiš (u kopiji) kupovne račune, ako ih imaš sačuvane, oni mogu kasnije pojednostaviti ev. nejasnoće u vrijednosti, ali nisu obavezni).

U Specifikaciji takođe upiši klauzulu da su predmeti rabljeni, i da se nalaze u tvom posjedu duže od 6 mjeseci. Što je Specifikacija detaljnija, svima u postupku - od transporta do konačnog carinjenja, će biti lakše i brže postupati, a i tebi, u ev. određivanju po bilo kojem osnovu. Specifikacija u konačnici mora imati ukupnu vrijednost robe koja se prenosi, a ako prethodno zaključiš i ugovor o transportu, kako sam savjetovao na početku, u drugom listu Specifikacije možeš unijeti i te odredbe, pa čak i taj ugovor prikačiti u kopiji uz Specifikaciju.
Napomenuo sam, možeš i osobni automobil preseliti, čak i više njih, jer zakon nije odredio ograničenje u broju ili njihovoj vrijednosti, čak ne postoji ikakvo vrijednosno ograničenje, pa - ako posjeduješ kakvu jahtu ili aviončić, slobodno ih prenesi ovamo, bićeš oslobođen od plaćanja carine i pdv :D

Uredno sačinjenu Specifikaciju nije potrebno ovjeravati kod notara u tvojoj državi, mada bi bilo poželjno zbog kasnijih olakšica, ukoliko zatreba odlučivanje po bilo kojem osnovu. Specifikaciju potom dostavljaš u BiH diplomatsko konzularno predstavništvo u USA (čini mi se da je konzulat u Čikagu) sa zahtjevom da ti sačine Prijedlog za oslobađanje od plaćanja carine na tvoju robu koju prenosiš sa trenutne adrese boravišta na novu adresu u BiH, shodno članu 176. stav 4. Zakona o carinskoj politici BiH (oni već imaju taj obrazac), i da ti izdaju Potvrdu da u USA imaš neprekidni boravak u trajanju od min. 12 mj. odnosno najmanje 12 mj. u periodu od 4 godine boravka. Ti takođe treba da napraviš još jednu Izjavu, kojom izjavljuješ:
- da ranije nisi koristio carinsku povlasticu iz člana 3. Priloga IV člana 176. ZOCP BiH,
- da je datum tvog prijavljivanja u BiH_________ (dokaz LK br:_______)
- da ćeš predmete kućanstva i u BiH koristiti u iste svrhe kao i u ranijem mjestu boravka, odnosno - da ih nećeš komercijalizirati (prodati).

Napominjem da ti svu robu sa Specifikacije ne moraš odmah preseliti u kontejneru, već da dio možeš i kasnije, čak i u više navrata, s tim da uvijek kod sebe (prilikom izvozne i uvozne procedure) moraš imati original, sa kojeg će se otpisivati roba koja je preseljena.

Rok za carinjenja uz oslobađanje od plaćanja carine i pdv u BiH je 12 mjeseci od dana sticanja BiH lične karte. Od oslobađanja od plaćanja carine i pdv izuzeta je slijedeća roba:
- alkoholni proizvodi,
- duhan i proizvodi od duhana
- komercijalna prevozna sredstva,
- proizvodi koji se koriste za obavljanje djelatnosti ili zanimanja, izuzev portabl instrumenata za primijenjenu umjetnost ili humanističke nauke.

Roba oslobođena od plaćanja carine i pdv po članu 3. Priloga IV iz člana 176. Zakona o carinskoj politici BiH ne smije se otuđiti u roku od 12 mjeseci od dana carinjenja.
poznanik, svaka ti čast na odgovoru i detaljnosti. međutim, ono što me ubija u BiH je da ove informacije nigdje ne postoje.

ne postoje čak ni u izvornom obliku, a kamoli u formi koja je prilagođena laiku.

s druge strane ovo su stvari u kojima se svi kad tad možemo naći.

mislim da negdje ovo mora biti javno dostupno - sve što si napisao.

također, osnivanje firme i pravne stvari vezane za to - to nigdje nema. sve je na principu rekla kazala, ili moraš biti dipl. pravnik sa iskustvom da bi ovo znao.

...

sorry na OT
poznanik

#4 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

Duhovni Vođa wrote:...ono što me ubija u BiH je da ove informacije nigdje ne postoje.
ne postoje čak ni u izvornom obliku, a kamoli u formi koja je prilagođena laiku.
s druge strane ovo su stvari u kojima se svi kad tad možemo naći.
mislim da negdje ovo mora biti javno dostupno - sve što si napisao.
također, osnivanje firme i pravne stvari vezane za to - to nigdje nema. sve je na principu rekla kazala, ili moraš biti dipl. pravnik sa iskustvom da bi ovo znao...

Dio informacija koje sam upisao u prethodnom postu nalaze se na stranici UINO u okviru ZOCP BiH. Međutim, tu su upisani zakoni, pravilnici, uputstva i sl, i najkorisniji su stručnim osobama iz branše i špediterima. Carina, kao služba, mora dati informacije na zahtjev drugih osoba samo na propisan način, ne može odgovarati na tel. poziv i sl. Međutim, za davanje ovakvih informacija ovlašteni su špediteri, koji su i najstručniji i imaju najviše podataka o raznim modalitetima u transportu, cijenama, povoljnostima i sl.
I BiH DKP tijela u inostranstvu su dobili pisane instrukcije i naredbu da zainteresiranim osobama pruže najkvalitetnije informacije i maksimalno servisiraju naše građane koji namjeravaju preseljenja u BiH. Da li svi rade svoje poslove, ne znam. Ja ovu materiju poznajem već 15 godina.
sani73

#5 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

@ Poznanik...

hvala na izdasnom i detaljnom odgovoru..

Iz tvog teksta sam izvukao par stvari koje zaista nisam znao a mogu da posluze.

Medjutim - ja sam trenutno u potraznji spediterske kompanije (U Americi) koja radi transport kontejnera. Za sada imam samo jednu (DOMA cargo - ovo je poljska firma ali dosta nase raje radi za njih) i njihova cijena od mog stana u Americi do luke Ploce je $4300 za 40ft kontejner (sa pakovanjem ali bez osiguranja (kosta extra))

E sad mene interesuju imena (br telefona, web stranica) drugih spediterskih firmi tako da bi mogao da uporedim cijenu, uslugu itd itd...

Cuo sam da ima neka firma u Atlanti ali nemam kontakt info....

Kakva su vasa iskustva s ovim i kolike su cijene itd itd.....

Hvala unaprijed!!!!!!!
poznanik

#6 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote:...ja sam trenutno u potraznji spediterske kompanije (U Americi) koja radi transport kontejnera. Za sada imam samo jednu (DOMA cargo - ovo je poljska firma ali dosta nase raje radi za njih) i njihova cijena od mog stana u Americi do luke Ploce je $4300 za 40ft kontejner (sa pakovanjem ali bez osiguranja (kosta extra))

E sad mene interesuju imena (br telefona, web stranica) drugih spediterskih firmi tako da bi mogao da uporedim cijenu, uslugu itd itd...
Savjetujem ti obavezno transportno osiguranje robe (paritet CIP _____ mjesto u BiH), nije to visok trošak prema onom kolika može biti šteta.

Za cijene ti ne mogu odgovoriti, ali mogu savjetovati da se ne zadržavaš samo na 1-2 agencije. Iznenadičeš se koliko ima drugih organizacija sa povoljnijim opcijama za organizaciju tvog transporta. Zahtijevaj i da ti traže tranzitne brodove, ne linijske, traži agenta koji će ti zadržati prazan kontejner u mjestu iskrcaja, odnosno - koji ti neće naplatiti povrat praznog kontejnera, već ga iskoristiti za neke druge robe i neke druge transportne relacije.
sani73

#7 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Hvala Poznanik...

ti kazes da cu se 'iznenaditi koliko ima agencija sa povoljnijim opcijama' - pa koje su to agencije? Mislim ako toliko vec imas iskustva sa kargom onda kako nemas kontakte ili barem imena agencija pa da malo proguglam...

Isto tako - ova firma (DOMA Cargo) salje kontejner via Ploce.... Ja trebam kontejner u Sarajevu... sta da radim kada kontejner dodje u Ploce?

Gdje ce se konterjner 'otvoriti' - U Plocama ili negdje u Bosni?

Hvala unaprijed....i svaka cast na detaljnim odgovorima!
poznanik

#8 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote:...Isto tako - ova firma (DOMA Cargo) salje kontejner via Ploce.... Ja trebam kontejner u Sarajevu... sta da radim kada kontejner dodje u Ploce?

Gdje ce se konterjner 'otvoriti' - U Plocama ili negdje u Bosni?
Pisao sam ti već da ti za provoz kroz Hrvatsku treba špediter, zapravo - špeditera u provozu određuje vozar, a sve zavisi od pariteta isporuke (od ugovora ko plaća transport, kada i na koga prelazi odgovornost za robu). Pošto ti savjetujem paritet CIP Sarajevo (plaćen transport i robno osiguranje (doduše CIP je odrednica za kopneni saobraćaj, ali vrijedi i u multimodalnom)), onda tvoj agent mora odrediti najpovoljnijeg špeditera, kojeg on plaća. Roba u Pločama je tranzitna, međutim, kontejner može biti otvaran i roba pregledana od strane carine, mada je to rijedak slučaj.
Prije neposrednog polaska robe, savjetujem ti da u BiH odrediš špeditera koji će koordinirati i pratiti transport, kojem ćeš dostaviti Specifikaciju i ostalu administrativnu, trgovačku i transportnu dokumentaciju, i koji će u komunikaciji s vozarom odrediti ulazni granični prelaz i mjesto konačnog carinjenja u BiH. U tvom slučaju je to Metković/Doljani, a carinjenje moraš obaviti u Sarajevu (u mjestu boravka korisnika povlastice). U istoj komunikaciji, tvoj odredišni špediter može asistirati polaznom špediteru u pronalaženju cestovnog transporta - kamiona koji će prevesti kontejner iz Ploča za Sarajevo. U Pločama ima nekoliko vozara koji izuzetno dobro poznaju materiju.

Dakle - "tvoja" briga oko uvoza nastaje na granici Doljani. U odredišnoj - sarajevskoj carinarnici, tvoj špediter će prihvatiti dokumentaciju, i nakon sprovedenog postupka i fizičkog pregleda, robu uputiti na iskrcaj, a svu dokumentaciju proslijediti pravnoj službi na rješavanje zahtjeva za oslobađanjem od plaćanja carine.

Ne znam da li imaš ikog u Sarajevu ko bi bio prisutan kod upućivanja kamiona s kontejnerom na mjesto iskrcaja, ako ne, traži od špeditera da ti i to organizira. Prilikom prijema robe obavezno neko u prisutnosti vozača kamiona treba da broji i kontrolira iskrcaj robe. Ukoliko je sve u redu, mora potpisati imenom i datumom prijem robe, na CMR-u i na Konosmanu. Kopije tih dokumenata ostavlja tebi. Time je transport okončan.
Inače, tvoja nadležnost za kontejner je prestala onog trenutka kad si ugovorio transport i odredio paritet - u USA. U vremenu od momenta preuzimanja robe na transport do prijema robe u Sarajevu, prestala je privremeno i tvoja nadležnost za robu, jer je, uz svu odgovornost, prešla na vozara.
sani73

#9 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Jos jednom hvala Poznanik...

malo me buni terminologija koju koristis jer ja se sa spediterskim uslugama nikad nisam susretao...

Da ti pojednostavim situaciju.

1. pakujem stvari u kontejner
2. predajem 'title' za vozilo agenciji koja taj dokument o vlasnistvu salje u New York na ovjeru i nakon 3 sedmice se vraca agenciji
3. Ja tada uzimam taj dokument i pakujem se za Bosnu.
4. konterjner dolazi u Ploce (ja dolazim sa tatom) - STA SE TACNO desava u Plocama (pliz pojednostavi i pokusaj da mi objasnis na regularnom Bosanskom a ne na spediterskom strucnim jezikom - :mrgreen:
4a. da li nekoga trebam kontaktirati u Plocama ili ???
4b. da napomenem da agencija u Americi (DOMA Cargo) - nikakve vise veze sa mnom nema od momenta kada brod krene iz NY.... osim u slucaju da se ne dao Bog, brod prevrne - onda dolazi do isplate osiguranja ....

Znaci to sto ti govoris da vidim sa agencijom/spediterom, to ovdje nema (ili barem nema kod Doma Cargo)

Ja bih najradije uzeo firmu koja moze da mi preuzme konterjner u Chicagu i dostavi na Carinski terminal u SA.... najjednostavnije. ALi takvu firmu jos nisam vidio sem jedne Americke firme - medjutim oni za taj servis traze NEVJEROVATNIH $11000 .... sto je SULUDO...

Hvala unaprijed i jos jednom... pliz pojednostavi objasnjenja dok se sam ne skontam sta i kako ide.

HVala!
poznanik

#10 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote: 1. pakujem stvari u kontejner
2. predajem 'title' za vozilo agenciji koja taj dokument o vlasnistvu salje u New York na ovjeru i nakon 3 sedmice se vraca agenciji
3. Ja tada uzimam taj dokument i pakujem se za Bosnu.
4. konterjner dolazi u Ploce (ja dolazim sa tatom) - STA SE TACNO desava u Plocama (pliz pojednostavi i pokusaj da mi objasnis na regularnom Bosanskom a ne na spediterskom strucnim jezikom - :mrgreen:
4a. da li nekoga trebam kontaktirati u Plocama ili ???
4b. da napomenem da agencija u Americi (DOMA Cargo) - nikakve vise veze sa mnom nema od momenta kada brod krene iz NY.... osim u slucaju da se ne dao Bog, brod prevrne - onda dolazi do isplate osiguranja ....
Znaci to sto ti govoris da vidim sa agencijom/spediterom, to ovdje nema (ili barem nema kod Doma Cargo)
Ja bih najradije uzeo firmu koja moze da mi preuzme konterjner u Chicagu i dostavi na Carinski terminal u SA.... najjednostavnije. ALi takvu firmu jos nisam vidio sem jedne Americke firme - medjutim oni za taj servis traze NEVJEROVATNIH $11000 .... sto je SULUDO...
.. pliz pojednostavi objasnjenja dok se sam ne skontam sta i kako ide.
Ma i do sada sam jednostavnim jezikom pisao, žao mi je što nisi dobro shvatio.

Je li to ova tvoja Doma agencija http://www.domashipping.com/pege%20HOME.html

1. .... i pri tom sačinjavaš Specifikaciju o kojoj sam pisao!
2. .... ne znam proceduru u tvojoj državi, ne znam o kakvoj ovjeri pišeš, ali mi se čini predugo vrijeme
3. .... ok
4. .... ne vjerujem da i ti dolaziš u Ploče za kontejnerom :roll: . U Pločama kontejner s robom prihvata prvo lučki špediter koji prethodno dobija teretnicu od tvog pomorskog agenta. Sve pomorske agencije imaju "svoje" ugovorne saradnike u raznim lukama, vjerujem i da ovaj tvoj ima, mada ništa nije objavio na svojoj web stranici. Svu potrebnu proceduru u Pločama obavlja špediter, što uključuje i organizaciju transporta do Sarajeva. Te sve troškove agentu u Pločama plaća tvoj USA agent - Doma, jer je paritet CIP (jer je unaprijed sve plaćeno). U toj plaćenoj cijeni nalaze se još i troškovi na granici Doljani i troškovi terminala u Sarajevu.
4a. ... ne, ti ne trebaš nikog kontaktirati u Pločama, ti trebaš pronaći špeditera u Sarajevu koji će preuzeti dalju koordinaciju sa svima u lancu transporta.

Transport "od vrata do vrata" iz USA do BiH može se naći po nižoj cijeni, budi malo uporan i traži, možda i ovdje neko zna...
sani73

#11 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Hvala Poznanik...

sto se tice procedure o uvjerenju o vlasnistvu to je provjerena informacija (uzme od 2-4 sedmice da se rijesi)

i samo sa tim ovjerenim papirima ja mogu preuzeti auto u Bosni...

I ja sam shvatio DOMA Cargo (Jeste to je njihov web site ) da su troskovi u Plocama i BH Carinskom terminalu ukljuceni u cijenu.

e sad mi treba JOS JEDNA STVAR.... Da li slucajno znas neke BIH spediterske firme koje bi mi mogle prebaciti konterjner do Sarajeva? Cijena?

Hvala Puno!!!
poznanik

#12 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote:sto se tice procedure o uvjerenju o vlasnistvu to je provjerena informacija (uzme od 2-4 sedmice da se rijesi)...i samo sa tim ovjerenim papirima ja mogu preuzeti auto u Bosni...
Pretpostavljam da je to odjava iz nekog registra u USA? Kad već preseljavaš i automobil, u Specifikaciju moraš unijeti i marku automobila, tip, boju i njegov broj šasije, te sadašnju vrijednost (po tvojoj procjeni). Za automobil će ti špediter poduzeti poseban postupak carinjenja, ali će takođe biti oslobođen od plaćanja uvoznih dadžbina, s tim što će pravna služba donijeti dva rješenja.
I ja sam shvatio DOMA Cargo (Jeste to je njihov web site ) da su troskovi u Plocama i BH Carinskom terminalu ukljuceni u cijenu. Plaćeni su svi troškovi do mjesta iskrcaja u Sarajevu.
e sad mi treba JOS JEDNA STVAR.... Da li slucajno znas neke BIH spediterske firme koje bi mi mogle prebaciti konterjner do Sarajeva? Ne.
sani73

#13 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

poznanik wrote:
sani73 wrote:sto se tice procedure o uvjerenju o vlasnistvu to je provjerena informacija (uzme od 2-4 sedmice da se rijesi)...i samo sa tim ovjerenim papirima ja mogu preuzeti auto u Bosni...
Pretpostavljam da je to odjava iz nekog registra u USA? Kad već preseljavaš i automobil, u Specifikaciju moraš unijeti i marku automobila, tip, boju i njegov broj šasije, te sadašnju vrijednost (po tvojoj procjeni). Za automobil će ti špediter poduzeti poseban postupak carinjenja, ali će takođe biti oslobođen od plaćanja uvoznih dadžbina, s tim što će pravna služba donijeti dva rješenja.
I ja sam shvatio DOMA Cargo (Jeste to je njihov web site ) da su troskovi u Plocama i BH Carinskom terminalu ukljuceni u cijenu. Plaćeni su svi troškovi do mjesta iskrcaja u Sarajevu.
e sad mi treba JOS JEDNA STVAR.... Da li slucajno znas neke BIH spediterske firme koje bi mi mogle prebaciti konterjner do Sarajeva? Ne.
Poznanik.... hvala na korisnim informacijama...

Ovo sto si POPLAVIO iznad i kada kazes "Placeni su svi troskovi do mjesta iskrcaja u SA".... sta to znaci ...??

Nisam siguran da su troskovi 'prevoza kontejnera' placeni do terminala u SA..>?? Ili?

PLiz pojasni!!!
Ghibli

#14 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by Ghibli »

Ne znam iz kojeg si dijela Amerike, ali ti ovo mogu reci, tebi i ostalima koji misle nesto slati:
NI SLUCAJNO NEMOJ POKUSATI SA FIRMOM "SGSLOGISTICS SYSTEM" IZ CHICAGA!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ja sam jedva motor dobio, stari, i to nakon velike muke i 6 mjeseci. U drugoj drzavi je zavrsio! Prica je duga i tuzna..... Ni u ludilo preko njih, taman kad bi bez stvari isao nazad! :run:
sani73

#15 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Ghibli wrote:Ne znam iz kojeg si dijela Amerike, ali ti ovo mogu reci, tebi i ostalima koji misle nesto slati:
NI SLUCAJNO NEMOJ POKUSATI SA FIRMOM "SGSLOGISTICS SYSTEM" IZ CHICAGA!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ja sam jedva motor dobio, stari, i to nakon velike muke i 6 mjeseci. U drugoj drzavi je zavrsio! Prica je duga i tuzna..... Ni u ludilo preko njih, taman kad bi bez stvari isao nazad! :run:

Sto bolan??? Pa sta su ti uradili (ne moras nadugacko objasnjavati nego ukratko)

koliko te je kostao kontejner i koje je velicine bio?

Zivjeli!!!
poznanik

#16 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

sani73 wrote:
poznanik wrote:
Ovo sto si POPLAVIO iznad i kada kazes "Placeni su svi troskovi do mjesta iskrcaja u SA".... sta to znaci ...??

Nisam siguran da su troskovi 'prevoza kontejnera' placeni do terminala u SA..>?? Ili?

PLiz pojasni!!!
Kad ugovoriš transport na paritetu CIP, to znači da ti kao pošiljatelj plaćaš sve transportne troškove od mjesta preuzimanja robe do njenog iskrcaja u naznačenom mjestu, uz minimalnu naknadu za transportno siguranje.

U tvom konkretnom slučaju, ti češ ugovoriti paritet CIP Sarajevo, i unaprijed (ili po dogovoru) svom američkom cargo agentu platiti transport robe kontejnerom iz tvoje kuće u USA do pred tvoju kuću u Sarajevu.
U tu cijenu nisu uključeni troškovi i naknade u izvoznom carinjenju u USA (izuzev ako tvoj agent ne obračuna i taj dio unutar svoje cijene), kao i troškovi i naknade za uvozno carinjenje u odredištu, u Sarajevu.

Troškovi iskrcaja iz kontejnera i unosa stvari u stan padaju na tvoj teret, i sva odgovornost za eventualnu štetu nastaje od momenta otvaranja kontejnera za iskrcaj.

Možda će ti cargo agent ponuditi transport na paritetu CIF Ploče! To bi određivalo plaćanje svih zavisnih troškova u transportu i njegovu odgovornost do luke Ploče, ne dalje. U tom slučaju na tebe pada organizacija daljeg transporta od lučkog terminala Ploče do odredišne carinarnice u Sarajevu, i za taj dio ti treba špediter iz Sarajeva, koji će sve koordinirati i ponuditi najjeftiniju opciju. Potraži na internetu, ima takvih špedicija u BiH.
sani73

#17 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by sani73 »

Cao Poznanik...

svaka cast... dosta si mi stvari rascistio.

Nadam se da ti ne smetam bas puno.... ako budem imao jos pitanja, mogu li te emailovati putem foruma ili pp-a?

Hvala unaprijed!!!
Ghibli

#18 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by Ghibli »

@sani73:
1. Predan u firmu 15-og Marta - Krenuo na put tek u Aprilu
2. Poslan u Ploce-otisao u Bar
3. Niko nas nije obavijestio da se roba moze podignuti, nego su stvari lezale 2 mjeseca u luci, a dan lezarine je 40EUR
4. Kontejner upucen na speditera koji o tome pojma nema (a ne govore mu jer mu cure neke pare)
5. Ljudi su prisiljeni da placaju sami lezarinu ako zele robu, jer ih stoka nije obavijestila
Zar je trebalo ista osim onog sto sam u prvom postu napisao?!?!?!
Ghibli

#19 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by Ghibli »

"DEMARS INTERNATIONAL", preko njih smo to trebali odradjivati, mislim da su oni OK....
poznanik

#20 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by poznanik »

Ghibli wrote:@sani73:
1. Predan u firmu 15-og Marta - Krenuo na put tek u Aprilu
2. Poslan u Ploce-otisao u Bar
3. Niko nas nije obavijestio da se roba moze podignuti, nego su stvari lezale 2 mjeseca u luci, a dan lezarine je 40EUR
4. Kontejner upucen na speditera koji o tome pojma nema (a ne govore mu jer mu cure neke pare)
5. Ljudi su prisiljeni da placaju sami lezarinu ako zele robu, jer ih stoka nije obavijestila
Zar je trebalo ista osim onog sto sam u prvom postu napisao?!?!?!
Kakav ugovor o prevozu si zaključio s njima, šta je bila čija odgovornost po tom ugovoru?
drndalo

#21 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by drndalo »

Pokusaj kontaktirati neku spediciju koja ima ispostave u vise EU zemalja, a ina ovim balkanskim prostorima. Samom tom velicinom bi trebali imati ili svoju firmu, ili dobrog saradnika u USA...

Meni trenutno pada na um samo Schenker njemacki... Ali imaju svoje firme koje se samo time bave i u BiH, i u HR...
Rockets123

#22 Re: KONTEJNER - PREVOZ ROBE/AUTA iz AMERIKE....

Post by Rockets123 »

Pozdrav raja

Dali neko zna postupak preuzimanja auta iz Luke Ploce ???

Pozdrav
Post Reply