Konstituivnost Naroda

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Konstituivnost Naroda

Post by Helem » 01/08/2006 08:06

Ustavni Sud Bosne i Hercegovine, na celu sa rahmetli Kasimom Begicem, napravio je istorijsku i kardinalnu gresku po Bosnu i Hercegovinu sto je nevjerovatno da Ustavni Sud jedne zemlje uradi.

Donio je Odluku o konstituivnosti naroda na podrucju Bosne i Hercegovine i time omogucio vec grupisanim narodima sva moguca prava na samodredjenje ukljucujuci poricanje Bosne i Hercegovine kao maticne i zajednicke drzave sva tri naroda i narodnosti u istoj,ukljucujuci i mogucnost da kao jedan od ti tri naroda,odvoji se,prikljuci susjednim drzavama ili egzistise kao drazava u drzavi.

Ustavni Sud je trebao donijeti ODLUKU O KOSTUTUIVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE na citavom njenu prostoru,bez obzira koji narodi zive na pojedinim dijelovima zemlje Bosne i Hercegovine a predstavnike tih naroda i ostale,birati u vlast ovisno od drzavnog ili drustvenog uredjenja zemlje,ovisno od opcije koja se izabrala i karakteristike drustva,proklamacije na kojoj se ono zasniva u kojoj bi postojala mogucnost da se organi vlasti ne biraju po narodnoj osnovi,formirajuci tako nacionalnu vlast i naciju odredjenu sa sva tri naroda,kao zajednickim imeniteljom bosanske nacije.

Zasto to uradise,mislim onog gore, Bog bi znao.


Iz tog razloga sve Odluke ustavnog Suda Bih treba da budu nistavne, sve kasnije odluke nemaju pravno utemeljeni validitet,
Ustav zemlje je pogresan,takodje, ne donosi nikakve promjene nego trajno utemeljuje vec postojece,koje vodi zemlju u narucje stranog kapitala i stranom vlascu,fakticki prodanom Bosnom i Hercegovinom.


Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 01/08/2006 09:20

Donio je Odluku o konstituivnosti naroda na podrucju Bosne i Hercegovine i time omogucio vec grupisanim narodima sva moguca prava na samodredjenje


Konstitutivni narodi nemaju pravo na otcjepljenje jer teritorija ne pripada narodima nego je u vlasnistvu drzave. A negirati nacionalni identitet bosanskih Srba i Hrvata je jednako negiranju nacionalnog identiteta Bosnjaka, tj. da se radi o Srbima i Hrvatima islamske vjeroispovijesti. Bosnjaci, Hrvati i Srbi su konstitutivni narodi u BiH a jednako je pogresno negirati identitet bilo kojeg od njih.

Ustav zemlje je pogresan,takodje, ne donosi nikakve promjene nego trajno utemeljuje vec postojece,koje vodi zemlju u narucje stranog kapitala i stranom vlascu,fakticki prodanom Bosnom i Hercegovinom.


Privatizacija, kako se jos zove sramna aukcija drzavne imovine, je jedan od neophodnih koraka ka kapitalistickom otvorenom trzistu. Medjunarodna zajednica je ekonomsko otvaranje BiH definisala kao uslov za bilo kakve integracije, a ideja podrazumjeva da ce se ova generacija naviknuta na samoupravljanje napatiti da bi sljedecim generacijama bilo bolje. Strani kapital zbog kojeg zalis je magicni termin, a koji siri zjenice u ocima bilo kojeg opstinskog nacelnika u BiH.

http://jastreb.blogger.ba/

User avatar
izzy131
Posts: 286
Joined: 24/03/2006 16:03

Re: Konstituivnost Naroda

Post by izzy131 » 01/08/2006 10:37

Helem wrote:Ustavni Sud je trebao donijeti ODLUKU O KOSTUTUIVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE na citavom njenu prostoru,bez obzira koji narodi zive na pojedinim dijelovima zemlje Bosne i Hercegovine a predstavnike tih naroda i ostale,birati u vlast ovisno od drzavnog ili drustvenog uredjenja zemlje,ovisno od opcije koja se izabrala i karakteristike drustva,proklamacije na kojoj se ono zasniva u kojoj bi postojala mogucnost da se organi vlasti ne biraju po narodnoj osnovi,formirajuci tako nacionalnu vlast i naciju odredjenu sa sva tri naroda,kao zajednickim imeniteljom bosanske nacije.

Zasto to uradise,mislim onog gore, Bog bi znao.


:lol:
Sta je "pjesnik" htio reci s ovim. Ovo nema veze blage s nikakvom blagom vezom..
Meni je samo jasno da odredjenim sirovinama uopce netreba dopustiti da se blamiraju pred svijetom.
Kakva konstitutivnost RBIH? Sta je to?
Kako ce se prekrsiti mirovni sporazum i Daytonski ustav bez medjunarodne konferencije, kojom je i donesen, kako ce Ustavni sud ici protiv Ustava? Ono sto je Ustavni sud uradio je bilo harmoniziranje entitetskih ustava s drzavnim i to mu je glavna funkcija.

Kako ce Kasim Begic, rahmet mu dusi, kao pravnik i ustavni sudija donijeti takvu odluku?

Znas li ti kako se uopce glasa u Ustavnom sudu? Ko bi podrzao takvu odluku? Ko bi podrzao nesto sto blage veze s mozgom nema (Konstitutivnost RBiH :roll: ), ali posto vidim da ti "patriotizam" foteljasa iskace iz postova, onda cu reci, koje imao damu da podrzi novi rat tada?
Ovi iz ovog "patriotskog bloka" totalnih lujki pojma nemaju gdje vode njihove rijeci i potezi.

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 01/08/2006 10:42

Odlicno pricas.

User avatar
izzy131
Posts: 286
Joined: 24/03/2006 16:03

Post by izzy131 » 01/08/2006 10:46

Pa de mi covjece objasni kako ce Ustavni sud BiH proglasiti konstitutivnost RBiH, ako RBiH nije ustavna kategorija, nego BiH. Ustavni sud nemijenja Ustav, on to nemoze, nego bdije nad njim, tumaci ga i harmonizira entitetske. Mijenjati Ustav moze samo Parlament.

?!
Last edited by izzy131 on 01/08/2006 10:52, edited 1 time in total.

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 01/08/2006 10:53

De ti meni objasnjavaj a ja cu citati.
Sta je to BiH?

User avatar
izzy131
Posts: 286
Joined: 24/03/2006 16:03

Post by izzy131 » 01/08/2006 11:03

Kakvo je to pitanje, BA?

Jel me to navodis da pricamo sada o genocidu i ostalim nebulozama "patriotskog" bloka? Ukidanju RS?

BiH je pravna kategorija i samo se pravno moze mijenjati. Kako?

1. Nacin je da Srbi shvate da im je i u njihovom interesu da razvlaste entitet i prenesu nadleznosti (bar onih bez kojih se nemoze) na drzavu, da bi brze usli u EU. Ali, to je manje vjerovatno, bar za nekih 20 godina.

2. Nacin je isto pravni mehanizam, jer postoji medjunarodno pravo, za koje izgleda ni Srbi nisu placali pisljivi bob kad su klali, a izgleda da ni ovi "patrioti" pojma nemaju o tome. Znaci, genocid je krivicno dijelo koje cini drzava, koja krivicno odgovara AKO JOJ SE DOKAZE da je pocinila, u ovom slucaju je to entitet RS koji je bio ustavno pravna kategorija s vojskom, doduse nepriznata, ali ipak podlijeze medjunarodnom pravu jer je priznata kao entitet Daytonskim sporazumom. I ako ti nije poznato, to upravo se sada radi u Haagu, koji ce dokazima, klasificirati i obim zlocina, i istinu, i istoriju, i doci do presude kojom ce se najvjerovatnije kazniti RS. A to nam je najbolja prilika, da cekamo poresudu.

3. Nacin je RAT! A to je sve sto "patrioti" pricaju, mada bi oni sturnuli odmah da bude rata, ali svi znaju da vise nema rata, i svima je jasno da je ovo najprljavija i najbespostednija borba za fotelje i nastavak kradje do sada. Dokaz za to je isticanje totalnog idiota, Fatmira Alispahica (covjeka koji nijece holokaust i sve protivnike naziva izdajnicima, a to govori o njegovom poznavanju politickog dijaloga i kucnoj kulturi) i totalnog idiota Mirnesa Ajanovica koji nema blage veze sta on radi na politickoj sceni BiH.

Dokaz da nemate blage veze je i ovaj post- Konstitutivnost RBIH?!?! Hajde sad ti meni objasni sta je to i kojim zakonom i mehanizmom Ustavni sud to moze proglasiti?
Last edited by izzy131 on 01/08/2006 11:10, edited 1 time in total.

sveu16
Posts: 100
Joined: 27/05/2002 00:00

Post by sveu16 » 01/08/2006 11:06

Nije pametno negirati prava nijednome narodu.

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 01/08/2006 11:30

Prvo pogledaj film "Postar" sa Kevinom Kostnerom pa vidi kako se pravi drzava.
Kakva je to drzava koja nema atribut,Kraljevina,Republika,Narodna Republika,Socijalisticka Federativna, na kojoj pise samo ime bez ikakvog znacenja...
Kostituivnost drzave na citavom njenom prostoru znaci vlast drzave na citavom njenom geografskom prostoru a posto pise samo Bosna i Hercegovina znaci da nema te vlasti.
Kako se onda brinuti o Srbima i Hrvatima koji nisu u jednoj drzavi i ne priznaju je,zasto se ne brinemo onda o Moldavcima i Estoncima.

Pa nije to nas narod,njih uopste nije briga ni za nama ni za nasom Bosnom i Hercegovinom.
U cemu su to Srbi i Hrvati konstutuivni narodi Bosne i Hercegovine u drzavi koje nema,koja su samo fakticki ispostave srpskog i hrvatskog naroda u BiH, sve dok ne priznaju jednaku bosansku vlast i u Banjaluci i u Neumu.

Dijasporci su se borili za BiH i vecina patriota je u inostranstvu i u inostranstvu uci vise o patriotiznmu nego oni koji nisu patriotimjedan od tih si i ti, u Bosni a da i nisi u Bosni,nisi patriota pa je to svejedno.

Patriota voli svoju zemlju srcem a ti pricas nekavim razumom,potvrdom stanja koje ni sam ne znas kakvo je,prosto si navikao na to.

Koji bi razlog bio da neko sjedi u Americi i nadurava se sa tobom o tome ko je patriota,kome nesto fali,tebi ili patrioti?

Koje je to licemjerje podrzavati druge narode i reci da oni treba da zive,a sta je onda sa tvojim narodom je lli on ne treba da zivi?

User avatar
izzy131
Posts: 286
Joined: 24/03/2006 16:03

Post by izzy131 » 01/08/2006 17:46

Helem wrote: Prvo pogledaj film "Postar" sa Kevinom Kostnerom pa vidi kako se pravi drzava.


Dobro, ocigledno da je to na tvom nivou price, pa ti koristi filmove za pravljenje drzave. Ja sam to davno ucio na fakultetu, tako da mi bas i nije potrebno da gledam film.

Helem wrote:Kakva je to drzava koja nema atribut,Kraljevina,Republika,Narodna Republika,Socijalisticka Federativna, na kojoj pise samo ime bez ikakvog znacenja...


To je Bosna i Hercegovina, i ja se isto neslazem s tim stanjem, ali ipak volim reci da imam taktiku da je ostvarim (gore sam nabrojao par mogucih scenarija), a ne srcem kao sto ti kazes, jer ce svi braniti svoje srcem onda, a to znaci rat koji ce dovesti do raspada BiH, kakve-takve.

Helem wrote:Kostituivnost drzave na citavom njenom prostoru znaci vlast drzave na citavom njenom geografskom prostoru a posto pise samo Bosna i Hercegovina znaci da nema te vlasti.


Ovo nema veze s blagim razumom. Suverenitet i konstitutivnost nisu isto, idi na wikipediju, meni je to dosadno objasnjavati termine ljudima koji bi voljeli da pricaju o politici.

Helem wrote:Kako se onda brinuti o Srbima i Hrvatima koji nisu u jednoj drzavi i ne priznaju je,zasto se ne brinemo onda o Moldavcima i Estoncima.


Sta je pjesnik htio reci? Da pokusam.. valjda zato sto je to BiH, moja domovina, ciji su dio Hrvati i Srbi, i ja moram da postujem i njihove zelje ako zelim da zivim s njima. Sve ostalo je nametanje i barut u temeljima te i takve drzave, koju ti hoces da ostavaris na silu. Mora se naci sredina, BiH za dogledno vrijeme nemoze biti anacionalna i gradjanska, to je dugorocni cilj, jer se ovdje desio brutalan rat. A ti ces reci pa oni tebe nisu postovali, negu ubijali, a ja cu ti reci- na sudu smo pa cemo vidjeti sta ce sud reci, a vec se nazire sta ce reci i neide drugima u prilog nego tebi. To je mnogo sigurnije za buducnost, nego konfrontacija i prijetnje ukudanjem RS u ovom trenutku. To je kontra-produktivno. Zasto Bosnjaci nebi razmisljali da zaustave kradju kapitalnih i manjih firmi, pa da Srbi i Hrvati podju traziti posao tu? TO bi sigurno vise doprinjelo gubitku vjere u prosperitet njiohovih nacionalnih ekskluziviteta.

Helem wrote:U cemu su to Srbi i Hrvati konstutuivni narodi Bosne i Hercegovine u drzavi koje nema,koja su samo fakticki ispostave srpskog i hrvatskog naroda u BiH, sve dok ne priznaju jednaku bosansku vlast i u Banjaluci i u Neumu.


Jako si konfuzan... Ima ovdje neka drzava, koja je mehanizam dijaloga medju tim narodima, i treba biti jako pragmatican da ih ubjedis da pristanu da se ta drzava podje skrbiti o njima, i da nas privuce do EU. Te mehanizme su upravo sprijecili "patrioti" rusenjem ustavnih promjena.

Helem wrote:Dijasporci su se borili za BiH i vecina patriota je u inostranstvu i u inostranstvu uci vise o patriotiznmu nego oni koji nisu patriotimjedan od tih si i ti, u Bosni a da i nisi u Bosni,nisi patriota pa je to svejedno.


Odakle tebi kucnog odgoja da ti mene nazoves ne-patriotom, tj. izdajnikom? Sta ti dodje idiot Fatmir Alispahic? Pokusaj da nevrijedjas malo. A ti ljudi vani su ocigledno pobjegli iz BiH u vrijeme kada se pokazivao patriotizam i srce, a ja sam ostao cijeli rat, i to na teritoriju gdje mi je ime bilo "pogresno". I izdrzao, i evo me sada u mojoj zemlji, kojoj placam porez i radim jos dosta korisnih stvari.

Helem wrote:Patriota voli svoju zemlju srcem a ti pricas nekavim razumom,potvrdom stanja koje ni sam ne znas kakvo je,prosto si navikao na to.


Srce na Balkanu je najveci problem, jer pomuti razum. Tako je i u ljubavi i uvijek se pokazalo kao los recept. Pogotovo kad se rat prenese s bojista (gdje se bori sa srcem i gdje manje pametni ljudi su kljucne figure) na zakone- tu nema srca, pravo zna samo za pravo.

Helem wrote:Koji bi razlog bio da neko sjedi u Americi i nadurava se sa tobom o tome ko je patriota,kome nesto fali,tebi ili patrioti?


Pa meni fali da vidim malo dalje u buducnost, da znam kad bih mogao imati djecu i kako ce ona zivjeti, da li ce ih neko opet napasti i pobiti radi imena. Taj patriota u Americi ne razmislja o tome, nego ga pati nostalgija. Jel to srce o kojem pricas. Meni je zao ljudi koji su otisli, a zao mi je ljudi i ovdje kojih ogroman dio zivi na granici egzistencije, zato nemoj mi pricati kome je gore, i ko je patriota.

Helem wrote:Koje je to licemjerje podrzavati druge narode i reci da oni treba da zive,a sta je onda sa tvojim narodom je lli on ne treba da zivi?


A sta ti radis kada kazes da treba ukinuti RS ili Hrvate svesti u gradjansku drzavu gdje ce oni uci u status manjeine iz konstitutivnog naroda vrlo brzo? Mislis li ti o njima? Ja mislim da bi morao misliti vise nego oni o tebi, jer si ti kao taj koji se zalaze za BIH, cjelovitu, gdje niko nece morati otici da tebi bude dobro.

I molim te pazi da u konverzaciji nekoristis vise termine patriote i ne-patriote, tj. da ti dijelis lekcije ko je patriota a ko ne. Ja sam taj koji ovdje placa porez.

edinbug
Posts: 737
Joined: 04/02/2006 21:49
Location: Bugojno

Post by edinbug » 01/08/2006 21:53

Helem, mnogo kakiš

novel
Posts: 1071
Joined: 21/03/2006 10:24
Location: PM
Contact:

Post by novel » 02/08/2006 07:14

Prvo pogledaj film "Postar" sa Kevinom Kostnerom pa vidi kako se pravi drzava.
negdje procita da je Kevin poslije snimanja filma postar izjavio "jebes Srbe, Hrvate i Bosnjake"? :D

hak
Posts: 63
Joined: 03/03/2006 10:37

Post by hak » 02/08/2006 11:41

Hoće li mi neko konačno objasniti šta je to KONSTITUTIVNOST NARODA:
S obzirom da nigdje u svijetu nema da su narodi u jednoj državi konstitutivni.
Dakle zahtijevam objašnjenje pojma KONSTITUTIVNOST NARODA. Šta to konkretno znači?
Koja prava imaju konstitutivni a koja prava narodi koji to nisu a žive u istoj državi. :sad:

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 02/08/2006 11:52

Konstituivni narodi znace jebem ja tebe,jebes ti mene,a jebu i oni nas,otprilike nesto kao grupni sex.
A jebemo i mi njih.

Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

Post by Panasonic » 02/08/2006 13:35

Kada neko porice da je drzava Bosna i Hercegovina njegova domovina, kada neko prica o kojekakvim otcjepljenjima (sto je narusavanje bh. integriteta), kada neko postavlja zastave stranih drzava na teritoriju Bosne i Hercegovine (sto je takodjer narusavanje integriteta) onda se sve ovo treba tretirati kao veleizdaja najviseg stepena i protuustavna ponasanja. A kazna za veleizdaju je oduzimanje drzavljanstava. Kada se nekome oduzme bh. drzavljanstvo onda on vise nema ona prava koja je imao, vise nije konstitutivan.

Zato trebamo sada na izborima izabrati PRAVU PATRIOTSKU vladu, koja ce ova oduzimanja drzavljanstava sprovesti u djelo. Ukoliko neko krsi najvisi zakonski akt tj. Ustav, a kamoli teritorijalni integritet neke drzave, onda se zna koja je kazna za to - ispis iz drzavljanstva!

Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

Post by Panasonic » 02/08/2006 13:42

Sta je pjesnik htio reci? Da pokusam.. valjda zato sto je to BiH, moja domovina, ciji su dio Hrvati i Srbi, i ja moram da postujem i njihove zelje ako zelim da zivim s njima.


Ukoliko neko, bilo ko, ne postuje Bosnu i Hercegovinu kao svoju drzavu, nece ga ni Bosna i Hercegovina postovati kao svog gradjana. Jednostavno.

I mi ne moramo postovati nicije zelje ukoliko se one kose sa Ustavom BiH. Problem je sto ti zelis da zivis sa njima, a oni ne zele sa tobom.

User avatar
izzy131
Posts: 286
Joined: 24/03/2006 16:03

Post by izzy131 » 02/08/2006 14:21

Panasonic wrote:
Ukoliko neko, bilo ko, ne postuje Bosnu i Hercegovinu kao svoju drzavu, nece ga ni Bosna i Hercegovina postovati kao svog gradjana. Jednostavno.

I mi ne moramo postovati nicije zelje ukoliko se one kose sa Ustavom BiH. Problem je sto ti zelis da zivis sa njima, a oni ne zele sa tobom.


Bosna i Hercegovina nas sviju jednako nepostuje. Bosnjaci je isto rove i pljackaju kao i Srbi.


Zasto bi Srbi postivali zelje koje se kose s UStavom BiH. Kad smo legalisti, moramo biti do kraja, znas.

Dijalog je rijec.

Post Reply