Konspiracione teorije - ispitivanje
-
Abacija
#1 Konspiracione teorije - ispitivanje
Sta mislite ko vise vjeruje u teorije zavjere, ateisti ili vjernici? Zasto tako mislite?
P.S. Izaberite jednu od gornjih alternativa ali pokusajte da svoj odgovor ne otkrijete u diskusiji.
P.S. Izaberite jednu od gornjih alternativa ali pokusajte da svoj odgovor ne otkrijete u diskusiji.
-
Shoshana
#2 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Ja sam ateista i ne vjerujem da moj nedostatak religioznosti ima ikakve veze sa mojim misljenjem o bjelosvjetskim zavjerama...
-
neky
#3 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
ja sam vjernik ali kao sto rece svasta na ovome svijetu moze biti i necu da se zamaram time
-
Abacija
#4 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Molim vas bez otkrivanja sta ste. Komotno mozete izabrati jednu alternativu a obrazloziti neku drugu za koju vjerujete da ce se istaci.
Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
-
Abacija
#5 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Vec preko trideset posjeta ovoj temi a samo tri odgovora (ukljucujuci i moj). Zar vam je tako tesko kliknuti na odgovor?! 
-
Lesli Eldridž
#6 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Fulio si temu...Abacija wrote:Vec preko trideset posjeta ovoj temi a samo tri odgovora (ukljucujuci i moj). Zar vam je tako tesko kliknuti na odgovor?!
- cartman
#7 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
eh sad.. nebih da budem zanovetli, al dao si pomalo shtur izbor... ja npr nisam ateista niti sam vjernik... nisam ni agnostik.. mislim u jednu ruku jesam al se ne volim izjasnjavat kao jedan... mozda zvuci malo fenserski , al ja sam jednostavno spiritualan.. eh znaci taj dio smo zavrsili ... a sto se tiche teorija zavjere. mislim ono... recimo da podupirem teorije, i da postoji puno dokaza koji ih i potvrdjuju ( neke manje neke veche), ali naravno treba razlikovat informacije od dezinformacija... teorije o NWO-u, Illuminatima, Masonima, MJ13, crnom plemstvu,pokusaju manipulacije nad nama, ugradjivanje verichipova u nas, biometrijski pasosi,veliki brat itd etc, su mi apsolutno prihvatljive teorije, dok su mi s druge strane malo skakljive teorije o shapeshiftersima,reptilima, hibridima ljudi i vanezmaljaca, mada ni to ne iskljucujem... ne treba biti skeptik, treba prihvatit informacije i pohranit ih al ne i zamarat se istima...
daklem,
spiritualista, i da vjerujem
daklem,
spiritualista, i da vjerujem
-
Gost123
#8 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
hahahaAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
jao jao haha
-
Abacija
#9 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
@cartman - ja ne znam skoro pa nista o vama agnosticima pa vas zato nisam uvrstio. Malo sam proguglao i jednostavo bih vas (bez uvrede molim) stavio zajedno sa vjernicima.
@Gost123 - drago mi je da sam ti uljepsao dan ali nadam se da ces ostaviti malo duzi komentar pa da znam sta je toliko smijesno.
@Gost123 - drago mi je da sam ti uljepsao dan ali nadam se da ces ostaviti malo duzi komentar pa da znam sta je toliko smijesno.
-
oldplague
#10 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Pa ako ustvrdiš takvo nešto onda ne možeš zabraniti ljudima da se izjašnjavaju ko su i vjeruju li u zavjere.Abacija wrote:Molim vas bez otkrivanja sta ste. Komotno mozete izabrati jednu alternativu a obrazloziti neku drugu za koju vjerujete da ce se istaci.
Ateist sam i ne, nisam sklona teorijama zavjera. Iz istih razloga iz kojih sam ateist.
- chengaba
#11 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
OdlcnoAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
Drug moj, nije ti tako crno i bijelo. Ne mozes jednostavno podijeliti ljude na vjernike i nevjernike, a kamoli na ovaj nacin da bi dokazao da se ta informacija nalazi u hromozomima.
Biolog sam, tako da sam malo upucen u tu temu, i vjerujem da vise uticaja na to ima jedna stvar koja se zove "faktor okoline".
Odvoji ti dva brata blizanca, i stavi jednog da ide u mekteb i dzamiju, a drugog na tutorstvo kod dragog nam avatari ti - Georga Carlina, pa ces vidjeti da genetski potencijal za to nije bas velik.
Bolje ti je da probas pristupiti ovome matematikom i skupovima, i na koji nacin jedan iskljucuje drugog, ili kako se preklapaju i sl.
-
Shoshana
#12 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Ovo ispade - ako nisi vjernik, fali ti daska u glaviAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
-
oldplague
#13 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
A tek što autor teme zna da su ljudi genetski predodređeni da vjeruju u nešto. Za Nobela.Shoshana wrote:Ovo ispade - ako nisi vjernik, fali ti daska u glaviAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
-
Abacija
#14 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Kako si ovo zakljucila?Shoshana wrote:Ovo ispade - ako nisi vjernik, fali ti daska u glaviAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.
Da se malo poigram sa rijecima... ono poznato Znam da nista ne znam bi se drugacije moglo izreci kao Ja vjerujem da vjerujem.
-
oldplague
#15 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Ne vjerujem.Abacija wrote:Kako si ovo zakljucila?Shoshana wrote:Ovo ispade - ako nisi vjernik, fali ti daska u glaviAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.Uopste ne mislim da su ateisti nenormalni, nego jednostavno mislim (citaj: vjerujem) da ljudi ne rezmisljaju nego u stvari vjeruju. Cak i u glavnom pitanju ove teme se govori o vjerovanju.
Da se malo poigram sa rijecima... ono poznato Znam da nista ne znam bi se drugacije moglo izreci kao Ja vjerujem da vjerujem.![]()
![]()
-
Abacija
#16 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Sta nevjerujes?oldplague wrote: Ne vjerujem.
- cyprus
#17 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Abacija, interesantna poenta 
- TRAJAN
#18 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Jako interesantna tema, vidim da je srz pitanja teista ili ateista, mislim da bez obzira u vjerovanje postoji u covjeku i sumnja, koja je ugradjena kao protiteza vjerovanju. Znaci opet dualizam bez kojeg ovaj svijet nema smisla.
APSOLUTNO vjerujem u teorije zavjere, previse sve ocito da bi covjek tek tako okrenuo glavu, i rekao
'Ma to je visa politika, mene to ne interesuje, idem u kladionicu stavit keca na Inter'.
Nista se slucajno ne desava u organizacinim jedinicima na ovom planetu, prije ili kasnije se sve sazna.
Sta je zapravo zavjera?
Smatram da je zavjera, INTERES, koji moze biti jal' u materjalnom, jal' u nematerijalnom smislu.
Mislim da svi mi, evo prvi ja, kreatori neki zavjere, odnosno interesa. Kad god kupujemo neke stvari trazimo najpovoljniju cijenu, da li je to interes, jeste! Je li zavjera? Naravno, pazite da an vama trgovac ne zaradi i vise nego sto smatrate u tom trenutku.
Iako se na prvi mah, cini primitivan ovaj moj primjer, zelim samo da ga uporedim sa ljudima koji imaju milijarde ili milione, i oni na isti nacin razmisljaju, samo se koriste drugim sredstvima.
Usput par linkova za nevjernike (mislim na one koji ne vjeruju u teorije zavjere, bez obzira kakav pogled imali na Teizam)
Nadam se da nisam totalno otkrio svoj odgovor na ovu temu!
APSOLUTNO vjerujem u teorije zavjere, previse sve ocito da bi covjek tek tako okrenuo glavu, i rekao
'Ma to je visa politika, mene to ne interesuje, idem u kladionicu stavit keca na Inter'.
Nista se slucajno ne desava u organizacinim jedinicima na ovom planetu, prije ili kasnije se sve sazna.
Sta je zapravo zavjera?
Smatram da je zavjera, INTERES, koji moze biti jal' u materjalnom, jal' u nematerijalnom smislu.
Mislim da svi mi, evo prvi ja, kreatori neki zavjere, odnosno interesa. Kad god kupujemo neke stvari trazimo najpovoljniju cijenu, da li je to interes, jeste! Je li zavjera? Naravno, pazite da an vama trgovac ne zaradi i vise nego sto smatrate u tom trenutku.
Iako se na prvi mah, cini primitivan ovaj moj primjer, zelim samo da ga uporedim sa ljudima koji imaju milijarde ili milione, i oni na isti nacin razmisljaju, samo se koriste drugim sredstvima.
Usput par linkova za nevjernike (mislim na one koji ne vjeruju u teorije zavjere, bez obzira kakav pogled imali na Teizam)
Code: Select all
http://www.mininova.org/tor/2336644Code: Select all
http://truinternational.blogspot.com/Code: Select all
http://www.thebigagenda.com/Code: Select all
http://iamthewitness.com/Code: Select all
http://www.enterprisemission.com/Code: Select all
http://www.deesillustration.com/ps1.htmlCode: Select all
http://www.nyufo.com/Code: Select all
http://www.infowars.com/- JThomas
#19 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
da parafraziram arthura clarkea, petkom, nedjeljom i utorkom vjerujem...
-
Shoshana
#20 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Tako sto, isto kao sto ti mislis da su svi ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto, tako i ja mislim da ljudima koji vjeruju u teorije zavjere fali daska u glaviAbacija wrote:Kako si ovo zakljucila?Shoshana wrote:Ovo ispade - ako nisi vjernik, fali ti daska u glaviAbacija wrote: Ja na primjer mislim da ateisti vise od vjernika vjeruju u teorije zavjere. A to obrazlazem time sto su ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto. Pa ako ateisti ne vjeruju u Boga moguce je da vjeruju bas u ovakve teorije.Uopste ne mislim da su ateisti nenormalni, nego jednostavno mislim (citaj: vjerujem) da ljudi ne rezmisljaju nego u stvari vjeruju. Cak i u glavnom pitanju ove teme se govori o vjerovanju.
Da se malo poigram sa rijecima... ono poznato Znam da nista ne znam bi se drugacije moglo izreci kao Ja vjerujem da vjerujem.![]()
![]()
Glavni i jedini argumenat za postavljanje tvoje teze je tvoje (ninacemu zasnovano) vlastito misljenje o genetskoj predodredjenosti ljudske vrste. S obzirom na to da ti je teorija postavljena na apsolutno irelevantnom argumentu (tvom vlastitom misljenju) - sve ovo nema apsolutno nikakve veze ni sa cim, a ponajmanje sa vjernicima i ateistima.
-
omar little
#21 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
a, shta te nagnalo da otvorish ovu temu na podforumu nauka i edukacija?!
-
zijancer
#22 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
u ovom kontekstu
, ispada da se teistima priviđa nekakav trumanov šou svemirskih razmjera
problem sa većinom teorija zavjere je u tome što podrazumijevaju toliki stepen organizovanosti, da ga jednostavno nije moguće postići
ako pogledamo svjetlije trenutke čovječanstva, naročito one koji su rezultat svjesnog napora, vidimo dokle to otprilike može ići
.. tj. moguće razmjere
zavjere 
problem sa većinom teorija zavjere je u tome što podrazumijevaju toliki stepen organizovanosti, da ga jednostavno nije moguće postići
ako pogledamo svjetlije trenutke čovječanstva, naročito one koji su rezultat svjesnog napora, vidimo dokle to otprilike može ići
-
Abacija
#23 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Mislim da su ljudi koji vjeruju u nesto (pa bilo to i teorija zavjere) vise pravilo nego izuzetak.Shoshana wrote:Tako sto, isto kao sto ti mislis da su svi ljudi genetski predodredjeni da vjeruju u nesto, tako i ja mislim da ljudima koji vjeruju u teorije zavjere fali daska u glavi(a mescini i par sarafa).
Upravo zato sam otvorio temu da diskutujemo o tome.Shoshana wrote:Glavni i jedini argumenat za postavljanje tvoje teze je tvoje (ninacemu zasnovano) vlastito misljenje o genetskoj predodredjenosti ljudske vrste.
Recimo jednostavno da sam do ovog zakljucka dosao citajuci beskonacne rasprave izmedju vjernika i ateista na ovom Forumu.Shoshana wrote:S obzirom na to da ti je teorija postavljena na apsolutno irelevantnom argumentu (tvom vlastitom misljenju) - sve ovo nema apsolutno nikakve veze ni sa cim, a ponajmanje sa vjernicima i ateistima.
@omar little - Podforum Religija je suvise naelektrisan pa zato nisam postavio ovu temu tamo.
-
zonbirile
#24 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
problem je u tome što sve ono nepoznato ljudima,a tu pred očima im se odvija,mimo je njihovog pojmovnog dosega u trenutcima,kada im se ukaže na drugačije gledanje istoga,to proglašavaju teorijom zavjere.Greška je pojmovna,jer radnja,splet postupaka i zakulisanih radnji nije gotovo nikad zavjerenički,čak je javan i dostupan,samo je drukčije protežiran i shvaćen od mase,tj.zavjera nije sama sebi cilj,nego je omaložavajuće ime od onih koji nikako ne mogu da proniknu u srž prevare.
- dr.Gonzo
#25 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Sve zavisi od toga sta podrazumjevas pod pojmom vjerovanje? U jednu ruku, i moje ubjedjenje da ce sutra opet sunce izaci sa istoka je vjerovanje, ali je sustinski razlicito od nekih drugih vjerovanja, recimo u zagrobni zivot ili u Boga. Razlika je u tome sto je to vjerovanje potkrepljeno provjerljivim dokazima i teorijom. Mada nam ni to ne garantuje da ce sutra opet sunce izaci (iako bih se ja kladio da hoceMislim da su ljudi koji vjeruju u nesto (pa bilo to i teorija zavjere) vise pravilo nego izuzetak.
Postoji gomila literature i konkretnih dokaza (recimo dokumenata tajnih sluzbi otvorenih nakon odredjenog vremena) koje daju osnova za vjerovanje u razlicite teorije zavjera. Postoje opstepoznate stvari o kojima se u medijima nikako, ili veoma rijetko govori... Naravno, i ovdje treba biti skeptican pri analizi odredjenih tvrdji...
BTW, suvise ja mali uzorak populacije da bi se mogao izvuci neki zakljucak.