konobarski trikovi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rekla-kazala

#51 Re: konobarski trikovi

Post by rekla-kazala »

JThomas wrote:
rekla-kazala wrote:Konobari vrlo rijetko varaju gosta, a sve rjeđe i gazdu.
:lol:

pa opet... :lol:
Naravno mislim u odnosu na nekad.
Ja sam od 1980. godine redovan gost kafića, diskoteka,..i sjećam se vremena kad su konobari imali više koristi od kafića nego gazde.
Uzimali su i nogama i rukama.
Brat mi je konobar. Sjećam se na Hvaru 85" uzimao po 200 maraka dnevno.
Noću su "dopunjavali" restoran i pravili "internu" inventuru svakih sva dana da ih ko ne ulovi.
Sve pojebo i sve potrošio. Vratio se kući poslije pola godine samo sa zadnjom platom.
Konobari su prije bili hadžije.
JThomas

#52 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

i misliš to je prošlost, nostalgija?

šta ima...
stakasa

#53 Re: konobarski trikovi

Post by stakasa »

JThomas wrote:i misliš to je prošlost, nostalgija?

šta ima...
Pa uzimaju li sad konobari ozbiljnu lovu?
JThomas

#54 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

gdje je ozbiljan promet, ozbiljno i uzimaju. gdje je sitan promet, uzimaju sitno. sad je skroz drugi par rukava što raja generalno ima manje da potroši pa je manje kafana s ozbiljnim prometom. ali ove koje su ostale, petak - subota u centru grada gdje se cuga do rano ujutru - par stotina za takvu noć nije apsolutno ništa neobično. naravno da to ne može toliko radnim danom na kafama, ali gdje se cuga naveče - ništa neobično. a bogami i gdje se na dan proda hiljadu kafa, i tu konobar bude dobar bar petobanku - stoju...

a na stranu još to što ljudi u nas stvarno dobrovoljno ostavljaju bakšiš i kad su jedva skuckali da izađu, i tu se još nabere ihihi...
Last edited by JThomas on 16/01/2014 13:27, edited 1 time in total.
stakasa

#55 Re: konobarski trikovi

Post by stakasa »

JThomas wrote:gdje je ozbiljan promet, ozbiljno i uzimaju. gdje je sitan promet, uzimaju sitno. sad je skroz drugi par rukava što raja generalno ima manje da potroši pa je manje kafana s ozbiljnim prometom. ali ove koje su ostale, petak - subota u centru grada gdje se cuga do rano ujutru - par stotina za takvu noć nije apsolutno ništa neobično.
Hvala na odgovoru.
FreakyStyley

#56 Re: konobarski trikovi

Post by FreakyStyley »

Pa po pricama ove moje raje, ljeti se u malo boljim kaficima, 'ladno moze preko stoje uzet za dan tj. smjenu.
Last edited by FreakyStyley on 16/01/2014 13:27, edited 1 time in total.
sokkia

#57 Re: konobarski trikovi

Post by sokkia »

dok se nocivalo po nekim zadimljenim rupama mogli su me palit kako je kom bio ceif :(
al' evo decenija i po qurac me mogu zapalit :D
FreakyStyley

#58 Re: konobarski trikovi

Post by FreakyStyley »

JThomas wrote:gdje je ozbiljan promet, ozbiljno i uzimaju. gdje je sitan promet, uzimaju sitno. sad je skroz drugi par rukava što raja generalno ima manje da potroši pa je manje kafana s ozbiljnim prometom. ali ove koje su ostale, petak - subota u centru grada gdje se cuga do rano ujutru - par stotina za takvu noć nije apsolutno ništa neobično. naravno da to ne može toliko radnim danom na kafama, ali gdje se cuga naveče - ništa neobično. a bogami i gdje se na dan proda hiljadu kafa, i tu konobar bude dobar bar petobanku - stoju...
To.
sema911s

#59 Re: konobarski trikovi

Post by sema911s »

stakasa wrote:
JThomas wrote:i misliš to je prošlost, nostalgija?

šta ima...
Pa uzimaju li sad konobari ozbiljnu lovu?
zavisi gdje radi,., posto danas ima puno supaka gledaju samo sebi dosta nesmije jer strahuje od posla mozda koju marku,., al ako je dobra ekipa,., i kada krene alkohol,.,ima svega
JThomas

#60 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

ih kad se zapije veća ekipa, a ne prati i ne plaća turu po turu. i realni ceh je recimo 114, on kaže 131, vi date 140 i kažete u redu je. najopuštenije. a u objektu gdje se cuga subotom na veče do rano ujutro, takvih ekipa će biti bar desetak u toku noći. računajte koliko je samo to, bez razgađanja pića, donošenja svog pića i toga...

da ne bude zabune, ja nisam konobar u ovoj priči, ja sam ekipa, al' znam malo kako to ide. i kad se stvarno cuga jako je teško izbjeći i kad znaš i paziš. lako je izbjeći ko cijedi tri pića cijelu noć...
stakasa

#61 Re: konobarski trikovi

Post by stakasa »

A kako sad uzimaju, kako zaobilaze racune, tal sa sankerom i svojim picem? Ovo zadnje nije bas lako izvest. Svi kazete da je manje para sto znaci da je i gazda vise prisutan. Prije rata je gazda kafane gdje sam ja radio za mjesec uzimao po 20-25 hiljada maraka. Cisto, na ruke. To je sad barem duplo. Ode frajer mjesec na putovanje, jebe ga se. Neka zatekne osamnest kad se vrati on zadovoljan. Ali sad je promet slabiji i onda je sve teze.
Ja ne znam nikoga od moje raje ko je razvodnjavo zestoka pica prije rata. Ne kazem da nije bilo i toga ali po boljim kaficima nije bilo potrebe
gidra

#62 Re: konobarski trikovi

Post by gidra »

prijatelj kao konobar u mrtvom centru grada ljeti uzme mjesečno 2 milje što bakšiša, a i što zavrne :D
JThomas

#63 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

stakasa wrote:A kako sad uzimaju, kako zaobilaze racune, tal sa sankerom i svojim picem? Ovo zadnje nije bas lako izvest. Svi kazete da je manje para sto znaci da je i gazda vise prisutan. Prije rata je gazda kafane gdje sam ja radio za mjesec uzimao po 20-25 hiljada maraka. Cisto, na ruke. To je sad barem duplo. Ode frajer mjesec na putovanje, jebe ga se. Neka zatekne osamnest kad se vrati on zadovoljan. Ali sad je promet slabiji i onda je sve teze.
Ja ne znam nikoga od moje raje ko je razvodnjavo zestoka pica prije rata. Ne kazem da nije bilo i toga ali po boljim kaficima nije bilo potrebe
to se radi gdje je gužva, trebe, glasna muzika do rano ujutru. ne u pravim cugerskim objektima, ne po danu, već po noći u objektima "za zadavanje". u objektima gdje se zadaje, ne možeš dobiti normalno piće. nema teorije. ako hoćeš da si p'jan, moraš doći još pijaniji :D

šanker je uvijek u talu, ne može mimo njega, a u tim situacijama svakako ništa ne kucaju niti iko traži račun. raja u nas ni po danu ne traži račun, taman će ga tražiti gdje se pleše i muzika trešti u 2 ujutru...
Last edited by JThomas on 16/01/2014 13:40, edited 1 time in total.
stakasa

#64 Re: konobarski trikovi

Post by stakasa »

JThomas wrote:
stakasa wrote:A kako sad uzimaju, kako zaobilaze racune, tal sa sankerom i svojim picem? Ovo zadnje nije bas lako izvest. Svi kazete da je manje para sto znaci da je i gazda vise prisutan. Prije rata je gazda kafane gdje sam ja radio za mjesec uzimao po 20-25 hiljada maraka. Cisto, na ruke. To je sad barem duplo. Ode frajer mjesec na putovanje, jebe ga se. Neka zatekne osamnest kad se vrati on zadovoljan. Ali sad je promet slabiji i onda je sve teze.
to se radi gdje je gužva, trebe, glasna muzika do rano ujutru. ne u pravim cugerskim objektima, ne po danu, već po noći u objektima "za zadavanje". u objektima gdje se zadaje, ne možeš dobiti normalno piće. nema teorije. ako hoćeš da si p'jan, moraš doći još pijaniji :D
:D
Ok, shvatili smo se
Eborg

#65 Re: konobarski trikovi

Post by Eborg »

U Haciendi svojim očima vidio da kad neko naruči bokal vina ili votke, ide 3/4 naručenog i 1/4 vode. Samo stanite pored šanka i uvjerit ćete se u to.
rekla-kazala

#66 Re: konobarski trikovi

Post by rekla-kazala »

JThomas wrote:gdje je ozbiljan promet, ozbiljno i uzimaju. gdje je sitan promet, uzimaju sitno. sad je skroz drugi par rukava što raja generalno ima manje da potroši pa je manje kafana s ozbiljnim prometom. ali ove koje su ostale, petak - subota u centru grada gdje se cuga do rano ujutru - par stotina za takvu noć nije apsolutno ništa neobično. naravno da to ne može toliko radnim danom na kafama, ali gdje se cuga naveče - ništa neobično. a bogami i gdje se na dan proda hiljadu kafa, i tu konobar bude dobar bar petobanku - stoju...

a na stranu još to što ljudi u nas stvarno dobrovoljno ostavljaju bakšiš i kad su jedva skuckali da izađu, i tu se još nabere ihihi...
Govorimo o konobarima i ugostiteljstvu u BiH a ne o deset ili dvadeset boljih objekata u Sarajevu.
U BiH od par hiljada ugostiteljskih objekata jedva 200 do 300 radi odlično i ima dnevne promete koji prelaze 1000 maraka.
Ja znam da u Zenici većina ljudi vodi računa gdje je kafa 1 KM a gdje je 1,50 i da im je pola marke bitno.
O bakšišu nema ni govora,.. u cijeloj smjeni možda par maraka.
Objekat u kojem svako jutro pijem kafu (već 7 godina) je pod video nadzorom i znam da radnice ne smiju uzeti iz kase ni bakšiš. Prema tome ne može se reći da svi konobari uzimaju.
Postoji borba između gazde i konobara ( koji imaju muda za to) ko će utjerati ovčice u svoj tor ali kako je sve manje ovčica a gazdini žena i djeca nezasiti sve je manje ovčica koje zalutaju u konobarov tor.
groove

#67 Re: konobarski trikovi

Post by groove »

a kako samo zakidaju kad placas eurima. jos digne glavu kao nesto racuna :lol:
Kinaski

#68 Re: konobarski trikovi

Post by Kinaski »

Pa moraju zavrtat kad im je dnevnica 15 - 20 KM
sumirprimus

#69 Re: konobarski trikovi

Post by sumirprimus »

nema mi gadnije nego kad me pjanog proba zajebat za racun..a ja sto sam pjaniji,to bolje sabiram... :D
Erzsebet

#70 Re: konobarski trikovi

Post by Erzsebet »

Ma joj, kakav im je posao, vala neka i zavrću, svakako ih malo plate, a rade dan i noć.
mefistofilis

#71 Re: konobarski trikovi

Post by mefistofilis »

sumirprimus wrote:nema mi gadnije nego kad me pjanog proba zajebat za racun..a ja sto sam pjaniji,to bolje sabiram... :D
hahahahaha fakat, moj drug je isti takav, jednom u Brazilu sjedili i konobarica nas pokusala zavaliti za ni manje vise nego jednu pivu =3.5 kermi. a mi bili pripremili pet baksisa. ja nit sam racunao nit slusao kolko je rekla al ovaj drug u sekundi sracuna i rece e kad je tako: evo ti tacno. i tako je umjesto 5 km baksisa zaradila 3.5 :-D
rajvoSa0

#72 Re: konobarski trikovi

Post by rajvoSa0 »

Kad je noc za zadavanje, dakle neki jaci pjevac, fin broj gostiju, pjeva se, muzika udara, raja pije... konobar bez problema moze uzeti 100 - + maraka za vece. A recimo ljeti takvih dogadjaja bude bar 3-4.. Za mjesec dana jaci si za 300 maraka..

U Bosni imate manji broj objekata gdje je to izvodivo, gdje idu malo krupnije ribe, gdje se ne gleda jel nesto pola marke skuplje ili jeftinije..

Ostali objekti su vam nasa normala, gleda se jel kafa marka, marku ipo, nedaj boze dvije marke, pa se sjeda u lokal koji zadovoljava kriterije, pije se par pica maksimalno..

Joj kad vidim trebicu u barlotiju, sredila se od glave do pete, kratka haljina, izbacila sise i cijedi ono jedno pivo nekoliko sati.. :oops: :zzzz:
stakasa

#73 Re: konobarski trikovi

Post by stakasa »

Cuj noc za zadavanje :D
JThomas

#74 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

rekla-kazala wrote:

Govorimo o konobarima i ugostiteljstvu u BiH a ne o deset ili dvadeset boljih objekata u Sarajevu.
U BiH od par hiljada ugostiteljskih objekata jedva 200 do 300 radi odlično i ima dnevne promete koji prelaze 1000 maraka.
Ja znam da u Zenici većina ljudi vodi računa gdje je kafa 1 KM a gdje je 1,50 i da im je pola marke bitno.
O bakšišu nema ni govora,.. u cijeloj smjeni možda par maraka.
Objekat u kojem svako jutro pijem kafu (već 7 godina) je pod video nadzorom i znam da radnice ne smiju uzeti iz kase ni bakšiš. Prema tome ne može se reći da svi konobari uzimaju.
Postoji borba između gazde i konobara ( koji imaju muda za to) ko će utjerati ovčice u svoj tor ali kako je sve manje ovčica a gazdini žena i djeca nezasiti sve je manje ovčica koje zalutaju u konobarov tor.
nego samo 99.9% njih :D

jesu l' to prije rata u svakom objektu uzimali po 200 tadašnjih DEM dnevno k'o što kažeš, ili ipak samo u ovim jakim? da ipak ne pretjeramo s nostalgijom, ja sam poštivalac starog sistema, ali da malo odvadimo...
JThomas

#75 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

znači generalno, moj je utisak da se danas kod nas krade kao nikad. procentualno, srazmjerno, kad se uzme u obzir koliki je kolač. i to ne samo konobari u kafanama, već na nivou društva, i nasilni i nenasilni i privredni kriminal, i mali i veliki...upravo zato jer je kolač sve manji i ljude hvata panika da će ostati bez ičega, da će drugi uzeti "njihov" dio (navodnici su namjerni).

na asfaltu se kralo otkad on i postoji, na građevinskim radovima se krade i u norveškoj, al' da ti skinu četvrtinu sloja k'o na sarajevskoj zaobilaznici - mislim da je to nečuveno i neviđeno. ne kad gledamo apsolutno, već kad gledamo srazmjerno sa onim što jeste urađeno i kolika je bila prava vrijednost i norma...
Post Reply