konobarski trikovi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

MedenoSrce

#101 Re: konobarski trikovi

Post by MedenoSrce »

Kemal Malovčić wrote:
Eh ali ti si medeno srce. :-D
dje si moke :kiss:, nema te na ovim revijalnim temama
Kemal Malovčić

#102 Re: konobarski trikovi

Post by Kemal Malovčić »

MedenoSrce wrote:
Kemal Malovčić wrote:
Eh ali ti si medeno srce. :-D
dje si moke :kiss:, nema te na ovim revijalnim temama
Ja samo ozbiljne teme promišljam dakle fudbal i svakodnevni problemi. :-D

:kiss: :-D :-D :)
gumifufna

#103 Re: konobarski trikovi

Post by gumifufna »

Meni je konobar u racun i datum sabrao :D ko umije njemu dvije
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#104 Re: konobarski trikovi

Post by Entropio »

.
rekla-kazala

#105 Re: konobarski trikovi

Post by rekla-kazala »

JThomas wrote:
rekla-kazala wrote:
JThomas wrote:gdje je ozbiljan promet, ozbiljno i uzimaju. gdje je sitan promet, uzimaju sitno. sad je skroz drugi par rukava što raja generalno ima manje da potroši pa je manje kafana s ozbiljnim prometom. ali ove koje su ostale, petak - subota u centru grada gdje se cuga do rano ujutru - par stotina za takvu noć nije apsolutno ništa neobično. naravno da to ne može toliko radnim danom na kafama, ali gdje se cuga naveče - ništa neobično. a bogami i gdje se na dan proda hiljadu kafa, i tu konobar bude dobar bar petobanku - stoju...

a na stranu još to što ljudi u nas stvarno dobrovoljno ostavljaju bakšiš i kad su jedva skuckali da izađu, i tu se još nabere ihihi...
Govorimo o konobarima i ugostiteljstvu u BiH a ne o deset ili dvadeset boljih objekata u Sarajevu.
U BiH od par hiljada ugostiteljskih objekata jedva 200 do 300 radi odlično i ima dnevne promete koji prelaze 1000 maraka.
Ja znam da u Zenici većina ljudi vodi računa gdje je kafa 1 KM a gdje je 1,50 i da im je pola marke bitno.
O bakšišu nema ni govora,.. u cijeloj smjeni možda par maraka.
Objekat u kojem svako jutro pijem kafu (već 7 godina) je pod video nadzorom i znam da radnice ne smiju uzeti iz kase ni bakšiš. Prema tome ne može se reći da svi konobari uzimaju.
Postoji borba između gazde i konobara ( koji imaju muda za to) ko će utjerati ovčice u svoj tor ali kako je sve manje ovčica a gazdini žena i djeca nezasiti sve je manje ovčica koje zalutaju u konobarov tor.
nego samo 99.9% njih :D

jesu l' to prije rata u svakom objektu uzimali po 200 tadašnjih DEM dnevno k'o što kažeš, ili ipak samo u ovim jakim? da ipak ne pretjeramo s nostalgijom, ja sam poštivalac starog sistema, ali da malo odvadimo...
Pojava prvih kafića kao privatnih ugostiteljskih objekata u Zenici ( ne znam za Sarajevo ) je 76" ili 77" godina.

Ranije su postojale slastičarne kao privatni objekti a ostalo ugostiteljstvo hoteli, restorani i kafane su bili društvene firme.
Naravno u društvenim firmama je uvjek bilo lakše krasti nego kod privatnika.
Npr. gradska kafana u Zenici je upošljavala bar 20 konobara i sigurno nije ni jedan uzimao manje od 30 maraka dnevno.
Što bi bila vrijednost današnjih stotinjak maraka.
U to vrijeme su konobari bili "diplomirani" konobari a ne priučeni kao danas.
I u prvim privatnim ugostiteljskim objektima, Feniks, Trojka, Žilet , Lincner,..su konobari bili kraljevi.
Žilet je dolazio jednom mjesečno da uzme šta ima "viška" i on ode dalje u život.
Danas nema toga jer većina ugostiteljskih objekata plaća skupe zakupnine i posluje na granici profitabilnosti.
Mnogi bi bili u debelom minusu da ne varaju na PDV-u i prijavi i doprinosima za radnike.
Tako da je mnogo manje prostora za konobare nego ranije isto kao i za konduktere, vozače autobusa, poslovođe trgovina.
Poslovođa u društvenoj trgovini je u vrijeme inflacije ( a bilo je uvijek) kod svakog popisa i promjene cijena uzimao par plaća prikazujući robu kao prodatu po staroj, nižoj cijeni.
Last edited by rekla-kazala on 17/01/2014 01:01, edited 1 time in total.
Mlad i Nevin

#106 Re: konobarski trikovi

Post by Mlad i Nevin »

Malo gdje se moze popiti dobra kafa, mnogo cesce sluze proljevusu.
JThomas

#107 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

rekla-kazala wrote: Pojava prvih kafića kao privatnih ugostiteljskih objekata u Zenici ( ne znam za Sarajevo ) je 76" ili 77" godina.

Ranije su postojale slastičarne kao privatni objekti a ostalo ugostiteljstvo hoteli, restorani i kafane su bili društvene firme.
Naravno u društvenim firmama je uvjek bilo lakše krasti nego kod privatnika.
Npr. gradska kafana u Zenici je upošljavala bar 20 konobara i sigurno nije ni jedan uzimao manje od 30 maraka dnevno.
Što bi bila vrijednost današnjih stotinjak maraka.
U to vrijeme su konobari bili "diplomirani" konobari a ne priučeni kao danas.
I u prvim privatnim ugostiteljskim objektima, Feniks, Trojka, Žilet , Lincner,..su konobari bili kraljevi.
Žilet je dolazio jednom mjesečno da uzme šta ima "viška" i on ode dalje u život.
Danas nema toga jer većina ugostiteljskih objekata plaća skupe zakupnine i posluje na granici profitabilnosti.
Mnogi bi bili u debelom minusu da ne varaju na PDV-u i prijavi i doprinosima za radnike.
Tako da je mnogo manje prostora za konobare nego ranije isto kao i za konduktere, vozače autobusa, poslovođe trgovina.
Poslovođa u društvenoj trgovini je u vrijeme inflacije ( a bilo je uvijek) kod svakog popisa i promjene cijena uzimao par plaća prikazujući robu kao prodatu po staroj, nižoj cijeni.
sve je to lijepo i uglavnom tačno, ali nije ono na šta sam ja, jelte, reagovao. koncepti su drugi jer je koncept cijelog društva drugi, ali procentualno, kad se uzme u obzir koliko je kolač manji - danas se krade više nego ikad. da konobari stvarno žive od platice 400ak KM koliko im gazda daje ne bi ih mogao puškom nafatati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#108 Re: konobarski trikovi

Post by _BataZiv_0809 »

Pošto ja uglavnom pijem u kafanama gdje znam konobare i gazde, šanse da me zakinu su minimalne. Ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da uvijek ostavljam bakšiš.

Ali najveća pljačka je, kao što već raja reče, baš kad se društvo zapije. Iskusan konobar lako prepozna obamrlost od alkohola koja utiče na matematičke sposobnosti :D Za unošenje svog pića sam i ja čuo, pa čak i ovo za kafe. Mada mislim da 3 kafe od jedne mjere možeš podvaljivati samo u studentskim kantinama i bircuzima na autobuskoj stanici.
Kvalitet kafane se ogleda i u činjenici koliko često mijenja konobare. Mada svaki konobar potkrada, to je jasno. Dok je u granicama normale, gazde to tolerišu. Ali evo moj drug koji drži kafanicu je otpustio dugogodišnjeg konobara iako ga je zadnju godinu upozoravao da smanji doživljaj. Frajer nastavio po svom. Jbg plata ti 650 KM, a ti vozaš 2 auta (Alfa 156 i super sređena peglica u koju je uložio najmanje milju i po :D ), nosiš najnoviji Iphone, svaki vikend poslije radnog vremena lomiš....Ohani živ bio...Nemoj biti baš toliko očigledan.

Ja sam doživio da konobar preda mnom računa moje dvije ture. Hladno frajer svako piće piše po 2-3 KM skuplje, ništa se ne sekira što ga gledam, i što nisam p'jan :D Reko šefe moj, haj što vino umjesto 5 pišeš 7 i po, ali brate otkad je kisela voda 4 KM :D Naravno malo se prekontao, ali sam opet preplatio brat bratu, najmanje cenku :lol:
ovo_mi_je_nick

#109 Re: konobarski trikovi

Post by ovo_mi_je_nick »

Mlad i Nevin wrote:Moraju krasti kad su im dnevnice mizerne, rade po dvije smjene, uglavnom nisu osigurani itd. Najvise se zavrce po diskotekama, tu konobar redovno klepa jos jednu dnevnicu + sto u diskacu dobije vise baksisa.
Sto da krade od mene ili od tebe ako mu je mala plata ?
dustaban

#110 Re: konobarski trikovi

Post by dustaban »

Sve ovo sto ste naveli stoji, ali... zasto otkrivate toplu vodu?!

Od kad postoji ugostiteljstvo i konobari rade se ovakve stvari. Ono sto je ne mogu skontati je to nekakvo cudzenje sto konobari zakidaju a najvise me od svega cudi zasto se chudite sto konobari ocekuju baksis (bila je cinimise tema o ovome).
Ja baksis smatram obavezom i smatram da je za nase uvjete 10% minimum. Kad vidim da neko gusla kafu sat vremena i placa racun "u bobu" ja bih ga, da sam konobar, nabio nogom u guzicu. Kome je skupa kafana nek ne ide u nju.
Licno sam dozivio u Njemackoj da mi konobar, vidjevsi da sam stranac, sam sugerise koliki je tip uobicajen da se ne obrukam !
:mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#111 Re: konobarski trikovi

Post by _BataZiv_0809 »

dustaban wrote:Sve ovo sto ste naveli stoji, ali... zasto otkrivate toplu vodu?!

Od kad postoji ugostiteljstvo i konobari rade se ovakve stvari. Ono sto je ne mogu skontati je to nekakvo cudzenje sto konobari zakidaju a najvise me od svega cudi zasto se chudite sto konobari ocekuju baksis (bila je cinimise tema o ovome).
Ja baksis smatram obavezom i smatram da je za nase uvjete 10% minimum. Kad vidim da neko gusla kafu sat vremena i placa racun "u bobu" ja bih ga, da sam konobar, nabio nogom u guzicu. Kome je skupa kafana nek ne ide u nju.
Licno sam dozivio u Njemackoj da mi konobar, vidjevsi da sam stranac, sam sugerise koliki je tip uobicajen da se ne obrukam !
Niko ne otkriva toplu vodu, nego pretresamo temu koja je svojevrstan sociološki fenomen i pritom prepričavamo vlastita iskustva. :thumbup:
hopcup

#112 Re: konobarski trikovi

Post by hopcup »

dustaban wrote: Licno sam dozivio u Njemackoj da mi konobar, vidjevsi da sam stranac, sam sugerise koliki je tip uobicajen da se ne obrukam !
naivni bošnjo :D
mefistofilis

#113 Re: konobarski trikovi

Post by mefistofilis »

hopcup wrote:
dustaban wrote: Licno sam dozivio u Njemackoj da mi konobar, vidjevsi da sam stranac, sam sugerise koliki je tip uobicajen da se ne obrukam !
naivni bošnjo :D
hahahahahahahaah
madesa

#114 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

dustaban wrote:Sve ovo sto ste naveli stoji, ali... zasto otkrivate toplu vodu?!

pa sta ako neko nema para i ima taman da popije kafu sa drugom,djevojkom i ima taman da plati,mozda ces mu ti zabraniti idi u njemacku papak jedan
Eborg

#115 Re: konobarski trikovi

Post by Eborg »

Razlika je sto neki konobari u inostranstvu rade samo za napojnice, tj. service charge, kod nas imaju kakvu-takvu platu.
JohnnyS

#116 Re: konobarski trikovi

Post by JohnnyS »

madesa wrote:

pa sta ako neko nema para i ima taman da popije kafu sa drugom,djevojkom i ima taman da plati,mozda ces mu ti zabraniti idi u njemacku papak jedan

Nisam za obvezno ostavljanje napojnice, ja to procijenim o usluzi, ali ako netko nema para, odnosno ima taman marku da popije kafu, bilo bi bolje tome da svakako ne ide po kafanama.
mefistofilis

#117 Re: konobarski trikovi

Post by mefistofilis »

JohnnyS wrote:
madesa wrote:

Nisam za obvezno ostavljanje napojnice, ja to procijenim o usluzi, ali ako netko nema para, odnosno ima taman marku da popije kafu, bilo bi bolje tome da svakako ne ide po kafanama.
ma kad bi procjenjivao po usluzi do sad bih u zivotu baksis dao cijela 2 puta
Umalo popisivac

#118 Re: konobarski trikovi

Post by Umalo popisivac »

Cuj baksis. Pa je li to zivimo u Americi pa moramo njegovati njihove obicaje? Ako neko nema nek ne daje baksis i sto bi davao ljudima koji zaradjuju vise od njega. Znaci, ako nema za baksis najbolje da crkne u kuci. Sto ne davat baksis ljudima po trgovinama koji crnce za manje nego konobari, a crnce kao malo ko. Sto samo konobarima davati baksis? A i da su cijene pica normalnije i ljudi bi ostavljali cesce baksis.

Ja ga opet dam s vremena na vrijeme. ako je konobar ljubazan i ako se potrefi kad mi vraca kusur pa ima nesto sitnih.
JThomas

#119 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

ja ostavljam bakšiš, ali 10% ceha je mnogo ako usluga baš nije sjajna. to valja zaslužiti. a naročito zbog toga što se 99% njih u 99% situacija već ugradi... :D
Umalo popisivac

#120 Re: konobarski trikovi

Ja jucer bio na picu i konobar ljubazan da je to strasno i nisam mu ostavio baksis. :D I bi mi malo krivo. Jbg. najsitnije imao dvije marke a na 5 maraka racuna to mi je ipak bilo previse. :D
Umalo popisivac

#121 Re: konobarski trikovi

I samo trazite racun i niko vas nece moci prevariti.
Kemal Malovčić

#122 Re: konobarski trikovi

Post by Kemal Malovčić »

Najbolje je kad te on već odradi,
i ti to znaš i još mu daš bakšiš.

A on u sebi garant misli: "Oj debila jesam ga izlevatio!"
JThomas

#123 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

i nemojte misliti da ste pametniji od konobara (što se kafane i računa tiče, ne što se tiče fizike i biologije), kad to pomislite već ste upali u zamku :D
Umalo popisivac

#124 Re: konobarski trikovi

Kako ce te muljati sa racunom?
JThomas

#125 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

na milion načina. što tebe što gazdu.
Post Reply