KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LaCici

#351 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Iskreno, bolje im je sjediti kuci nego hodati po takvim konkursima, jer samo sebe ubijaju u pojam kada vide nepravdu i odose zivci. Nakon par takvih nisi ni za sta vise.
bullmastiff

#352 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bullmastiff »

LaCici wrote:Iskreno, bolje im je sjediti kuci nego hodati po takvim konkursima, jer samo sebe ubijaju u pojam kada vide nepravdu i odose zivci. Nakon par takvih nisi ni za sta vise.
upravo ..samo se bezveze iznerviraju i nista nisu postigli :D
LaCici

#353 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Samo govorim iz iskustva. Sta me je samo konkurs u UIO kostao zivaca bolje da sam lezala kuci. :D
motachjointa

#354 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by motachjointa »

Evo jedno pitanjce za one malo vise upucene. Dobio sam papir o radnom iskustvu u jednoj privatnoj firmi d.o.o u kojoj sam radio volonterski u protekle dvije godine na poslovima VSS iz svoje struke. Da li je to valjan dokument, tj. da li se ovo moze smatrati odrađenim pripravnickim radom i koja institucija to verifikuje, gdje mogu provjeriti da li mi se ovo priznaje kao pripravnicki i ako prizna kako mogu pristupiti odnosno ostvariti pravo na polaganje drzavnog ispita?
Pacificgirl

#355 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pacificgirl »

motachjointa wrote:Evo jedno pitanjce za one malo vise upucene. Dobio sam papir o radnom iskustvu u jednoj privatnoj firmi d.o.o u kojoj sam radio volonterski u protekle dvije godine na poslovima VSS iz svoje struke. Da li je to valjan dokument, tj. da li se ovo moze smatrati odrađenim pripravnickim radom i koja institucija to verifikuje, gdje mogu provjeriti da li mi se ovo priznaje kao pripravnicki i ako prizna kako mogu pristupiti odnosno ostvariti pravo na polaganje drzavnog ispita?
Javni ispit polažeš tako što se prijaviš na neki konkurs za državnu službu gdje je potrebna godina dana radnog iskustva i onda te oni pozovu da polažeš.
ja2

#356 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

Zna li se kada konacno izlati javni poziv za poslodavce za zaposaljvanje pripravnika?
Salinea

#357 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Salinea »

Konkurisala sam u Tužilaštvo - pripravnik volonter, i pozvali su me na razgovor. Da li ko zna kakva pitanja postavljaju?
ja2

#358 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

Salinea wrote:Konkurisala sam u Tužilaštvo - pripravnik volonter, i pozvali su me na razgovor. Da li ko zna kakva pitanja postavljaju?

Salinea gdje si nasla konkurs za tuzilastvo?
Hvala
Salinea

#359 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Salinea »

ja2 wrote:
Salinea wrote:Konkurisala sam u Tužilaštvo - pripravnik volonter, i pozvali su me na razgovor. Da li ko zna kakva pitanja postavljaju?

Salinea gdje si nasla konkurs za tuzilastvo?
Hvala
U Dnevnom Avazu od 31.12.2010. Konkurs je raspisalo Tuzilastvo Tuzlanskog kantona. Primaju 5 pripravnika a nas se kijamet prijavilo.

Pa me sad zanima sta pitaju na razgovoru?
bullmastiff

#360 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bullmastiff »

ima li kakav konkurs u sparkaseu za pripavnika???
nej-lo

#361 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nej-lo »

Ima na Facebook-u grupa business makeover, pa mozete vidjet o cemu se radi.
smoki_choko

#362 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by smoki_choko »

Bit će uposleno 850 pripravnika i 695 osoba na javnim radovima

Čim Skupština KS usvoji finansijski plan, objavljujemo javne pozive, rekao Muharemović • Zaposliti 300 osoba starijih od 40 godina

Služba za zapošljavanje KS u ovoj godini potrošit će 8.824.000 KM za programe zbrinjavanja nezaposlenih. Direktor Vahid Muharemović kazao je za "Avaz" da će realizirat nekoliko različitih projekata.

Posao za sve

- Tokom 2011. provodit ćemo programe "Posao za sve", samozapošljavanja, zapošljavanja mladih, zapošljavanja osoba starijih od 40 godina, zatim program zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS i VSS. Osim toga realizirat ćemo i program obuke nezaposlenih kako bi se što lakše i bolje mogli predstaviti poslodavcu - kazao je Muharemović i dodao će ove godine realizirati i program obuke za za privrednike koji žele pokrenutni svoj biznis.

Prema njegovim riječima, Vlada KS usvojila je sve, a još ostaje da prođe skupštinsku proceduru. Čim to prođe objavljujemo javne pozive, istakao je Muharemović.

Što se tiče novca, za zapošljavanje 850 pripravnika svih struka izdvojeno je 4.020.000 KM. Uz to 900.000 KM obezbjeđeno je zapošljavanje 300 osoba starijih od 40 godina, a bit će obučeno i 200 osoba koje žele pokrenuti vlastiti biznis.
ja2

#363 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

I za ovo ti treba stela na birou za zaposljavanje i ako si sam poslodavac ne mora z naciti da ce ti odobriti placanje pripravnika.
Kenan-sa

#364 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Kenan-sa »

ja2 wrote:I za ovo ti treba stela na birou za zaposljavanje i ako si sam poslodavac ne mora z naciti da ce ti odobriti placanje pripravnika.
glavni kriterij je koliko si bio na birou! ja znam masu ljudi koji su najmanje 2 godine na birou,zavrsili su ekonomiju i pravo i sad samo cekaju ovaj javni poziv,nasli su firme..i ako ih odbiju,trazit ce spisak sa biroa ko je sve dobio saglasnost biroa odnosno zavoda,i ako se slucajno nadje neko ko je ispod 2 godine na birou od konkretno ekonomista i pravnika slijedi tuzba u ovom slucaju najmanje 10 ostecenih! tuzit ce se sefovi biroa i direktor zavoda za zaposljavanje! vec imaju advokata i finansijera,sto znaci da se korumpirani Muharemovic inace direktor zavoda i sefovi biroa trebaju dobro cuvati,tuzba ce biti sigurno usvojena i dobit ce veliku medijsku pozornost! vec su obavjesteni i mediji,od kojih 3 elektronska medija i 4 printana pomno prate razvoj situacije i eventualnih tuzbi.. eto po meni je to super vijest za sve ostecene kojih je iz godine u godinu sve vise i vise,i kocacno ce se reci DOSTA!
motachjointa

#365 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by motachjointa »

Da li se volonterski/pripravnicki staz u određenoj struci u trajanju od jedne godine u privatnoj firmi d.o.o. prizna prilikom prijave na konkurs za drzavnog sluzbenika gdje je recimo uslov 1 godina radnog staza u toj struci ili to prvo radno iskustvo volonterski ili pripravnicki rad mora biti iskljucivo u drzavnoj instituciji?
L@BuD

#366 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by L@BuD »

Kenan-sa wrote:
ja2 wrote:I za ovo ti treba stela na birou za zaposljavanje i ako si sam poslodavac ne mora z naciti da ce ti odobriti placanje pripravnika.
glavni kriterij je koliko si bio na birou! ja znam masu ljudi koji su najmanje 2 godine na birou,zavrsili su ekonomiju i pravo i sad samo cekaju ovaj javni poziv,nasli su firme..i ako ih odbiju,trazit ce spisak sa biroa ko je sve dobio saglasnost biroa odnosno zavoda,i ako se slucajno nadje neko ko je ispod 2 godine na birou od konkretno ekonomista i pravnika slijedi tuzba u ovom slucaju najmanje 10 ostecenih! tuzit ce se sefovi biroa i direktor zavoda za zaposljavanje! vec imaju advokata i finansijera,sto znaci da se korumpirani Muharemovic inace direktor zavoda i sefovi biroa trebaju dobro cuvati,tuzba ce biti sigurno usvojena i dobit ce veliku medijsku pozornost! vec su obavjesteni i mediji,od kojih 3 elektronska medija i 4 printana pomno prate razvoj situacije i eventualnih tuzbi.. eto po meni je to super vijest za sve ostecene kojih je iz godine u godinu sve vise i vise,i kocacno ce se reci DOSTA!
ti baš i nisi najbolje upoznat posladavci dobijaju bodove a ne kandidati
LaCici

#367 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

motachjointa wrote:Da li se volonterski/pripravnicki staz u određenoj struci u trajanju od jedne godine u privatnoj firmi d.o.o. prizna prilikom prijave na konkurs za drzavnog sluzbenika gdje je recimo uslov 1 godina radnog staza u toj struci ili to prvo radno iskustvo volonterski ili pripravnicki rad mora biti iskljucivo u drzavnoj instituciji?
Trebas razlikovati radni staz i radno iskustvo. Volontirajuci ti dobijas radno iskustvo ali ne i radni staz, dok pripravnickim oboje. Sve zavisi kako glasi konkurs: da li navedu da je potrebno minimalno godina radnog staza ili godina radnog iskustva. Npr ako ti u konkursu za drzavnog sluzbenika napisu da je potrebno minimalno godina radnog staza (sto se uglavnom trazi) ti ne bi mogao aplicirati jer kao volonter imas samo iskustvo. Nadam se da si shvatio/la ;)
motachjointa

#368 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by motachjointa »

To mi je jasno, a fino stoji i u Zakonu o radu FBiH: dakle obavljanje volonterskog rada u trajanju od godinu dana racuna se kao pripravnicki staz i radno iskustvo, a da bi stekao tu prvu godinu radnog staza u biti neophodno je ovo prvo osim u slučaju zaposlenja kao pripravnik, tako da bukvalno sve ima neki svoj redosljed koji se mora ispoštovati.

Ako je strucni ispit ili radno iskustvo utvrdeno zakonom ili pravilnikom o radu, uvjet za obavljanje
poslova odredenog zanimanja, poslodavac moze lice koje zavrsi skolovanje za takvo zanimanje, primiti na strucno osposobljavanje za samostalan rad, bez zasnivanja radnog odnosa ( volonterski rad ).
Period volonterskog rada iz stava 1. ovog Člana racuna se u pripravnicki staz i u radno iskustvo kao
uvjet za rad na odredenim poslovima.
Volonterski rad iz stava 1. ovog Člana moze trajati najduze godinu dana, ako zakonom nije drugacije
odredeno. Ugovor o volonterskom radu zakljucuje se u pismenoj formi. Nacin i trajanje volonterskog
rada i polaganje strucnog ispita ureduje se zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
Licu, za vrijeme obavljanja volonterskog rada, osigurava se odmor u toku rada pod istim uvjetima kao
i za zaposlenike u radnom odnosu i prava po osnovu osiguranja za slucaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Mene je više zanimalo da li taj volonterski rad koji će biti valjan za konkurisanje u državnu službu može biti i obavljen u privatnoj doo firmi ili mora biti iskljucivo u nekoj drzavnoj instituciji?
LaCici

#369 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Mislim da ne mora biti, ali da bi bio siguran najbolje ti je kontaktirati Agenciju za drzavnu sluzbu pa da znas iz prve ruke.
ja2

#370 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

motachjointa wrote:Da li se volonterski/pripravnicki staz u određenoj struci u trajanju od jedne godine u privatnoj firmi d.o.o. prizna prilikom prijave na konkurs za drzavnog sluzbenika gdje je recimo uslov 1 godina radnog staza u toj struci ili to prvo radno iskustvo volonterski ili pripravnicki rad mora biti iskljucivo u drzavnoj instituciji?

Najlakse ti je nazvati ministarstvo pravde i raspitati se o uslovima i nacinu polaganja pripravnickog.
Kenan-sa

#371 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Kenan-sa »

kanton Sarajevo odobrio 12.5 miliona KM zavodu za zaposljavanje! sto znaci da se izmedju ostalog zaposljava 850 pripravnika! Javni poziv ce uslijediti ovih dana! konacno jedna pozitivna vijest!
ja2

#372 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

Da 17.2. projekat je isao na odobrenje i potpisivanje, ali ce javni konkurs u sluzbenom glasilu izaci tek pocetkom marta :(((( to mi rece teta sa biroa.
Kenan-sa

#373 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Kenan-sa »

ja2 wrote:Da 17.2. projekat je isao na odobrenje i potpisivanje, ali ce javni konkurs u sluzbenom glasilu izaci tek pocetkom marta :(((( to mi rece teta sa biroa.
i ja sam cuo da ce izaci pocetkom marta...
vanjki

#374 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vanjki »

ja sam zavrsio stomatologiju i cekam da kanton raspise konkurs za pripravnike..jel se ti 12.5 miliona odnosi na nas?
ja2

#375 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

Naravno da se odnosi, vise od 800 pripravnika sa VSS svih zanimanja.
Pored toga ima i za VSŠ kao i SSS

Ali je fazon da vec unaprijed moras imati nekog ko zeli da te zaposli pa da taj poslodavac podnese zahtjev zavodu.
Post Reply