KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LaCici

#251 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Znaci pored tih dana za svaki mjesec po jedan, imam jos i 18 godisnjeg ako sam dobro shvatila?
Alkos

#252 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Alkos »

Nemore i jare i pare :-D
Kako sam ja shvatio, u pola godine radnog staza dobijes jedan neradni dan mjesecno. U 6 mjeseci to ti je 6 neradnih dana, a ti biras kada ces ih uzeti.
Kada ti istekne pola godine staza, tj kad se uvalis i radis vise od pola godine, onda imas pravo na godisnji odmor u trajanju 18 dana, kao i sav normalan svijet. :mrgreen:
edem

#253 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by edem »

Ćao!!!Da li je neko od vas bio ranije na testiranju za pripravnike pravnike u Ministarstvu odbrane?Kakva su vaša iskustva,koja materija bude na testu?Čula sam da je jako teško bilo posljednji put... :roll:
leigh

#254 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by leigh »

Jeste li sigurni da pripravnici uopće imaju pravo na godišnji odmor?
LaCici

#255 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

@edem: Test je isti za svaku struku, nema posebno za pravnike. Dobijes test od 30 pitanja iz onog materijala za spremanje javnog ispita: ustav, zakon o vijecu ministara, EU - integracije.... Ko prodje na pismenom ide na usmeni gdje ti postavljaju pitanja iz struke ali vezano za MO: npr mene su pitali nesto o Zakonu o Trezoru i Budzet institucija BiH. Najvise pitanja bude i iz Zakona o odbrani tj moras znati strukturu MO, nadleznosti... Sve to mozes naci na njihovoj stranici. Ali ako nemas stelu nemoj ni pokusavati - ovo ti je prijateljski savjet :wink:
@leigh: Naravno da imamo, sta treba da radimo godinu bez dana odmora. Na pripravnike se u potpunosti primjenjuje Zakon o drzavnim sluzbenicima, pa tako i clan o pravu na koristenje godisnjeg odmora.
leigh

#256 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by leigh »

LaCici wrote:@leigh: Naravno da imamo, sta treba da radimo godinu bez dana odmora. Na pripravnike se u potpunosti primjenjuje Zakon o drzavnim sluzbenicima, pa tako i clan o pravu na koristenje godisnjeg odmora.
Pitam, s obzirom da nigdje drugo pripravnici nemaju pravo na godišnji odmor. A i znam par institucija gdje pripravnici nemaju GO. Ili bar nisu imali, a ne znam da se zakon nešto suštinski mijenjao.

Raspitah se: Ako ti se ugovor zove "Ugovor o obavljanju pripravničkog staža" nemaš pravo na godišnji, a ako se zove "Ugovor o radu" imaš.
Lady Saray

#257 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Lady Saray »

leigh wrote: Raspitah se: Ako ti se ugovor zove "Ugovor o obavljanju pripravničkog staža" nemaš pravo na godišnji, a ako se zove "Ugovor o radu" imaš.
:thumbup: tnx
edem

#258 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by edem »

LaCici wrote:@edem: Test je isti za svaku struku, nema posebno za pravnike. Dobijes test od 30 pitanja iz onog materijala za spremanje javnog ispita: ustav, zakon o vijecu ministara, EU - integracije.... Ko prodje na pismenom ide na usmeni gdje ti postavljaju pitanja iz struke ali vezano za MO: npr mene su pitali nesto o Zakonu o Trezoru i Budzet institucija BiH. Najvise pitanja bude i iz Zakona o odbrani tj moras znati strukturu MO, nadleznosti... Sve to mozes naci na njihovoj stranici. Ali ako nemas stelu nemoj ni pokusavati - ovo ti je prijateljski savjet :wink:
@leigh: Naravno da imamo, sta treba da radimo godinu bez dana odmora. Na pripravnike se u potpunosti primjenjuje Zakon o drzavnim sluzbenicima, pa tako i clan o pravu na koristenje godisnjeg odmora.
Hvala puno na pomoći...
LaCici

#259 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Cim si pripravnik automatski se primjenjuje Zakon o drzavnim sluzbenicima, nema to veze kako ti glasi ugovor. Za sve pripravnike Zakon je isti! A u privatnom sektoru se to ne postuje, naravno.
marketleader

#260 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by marketleader »

Jeli iko vidio sad ovaj konkurs " Javni oglas za prijem pripravnika u radni odnos u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine"...nikako mi nije jasno ovo oko ovih kredita....
..... 1. Ekonomski fakultet (VII stepen sa završenim- Ekonomskim fakultetom ili sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija Ekonomskog fakulteta koji je vrednovan sa najmanje 240 ECTS bodova) – 1 izvršilac;

Ne kontam,kako ce prvi ciklus studija biti vrednovan sa 24 0kredita,kad se vrednuje sa 180 kredita.
ibizza

#261 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ibizza »

marketleader wrote:Jeli iko vidio sad ovaj konkurs " Javni oglas za prijem pripravnika u radni odnos u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine"...nikako mi nije jasno ovo oko ovih kredita....
..... 1. Ekonomski fakultet (VII stepen sa završenim- Ekonomskim fakultetom ili sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija Ekonomskog fakulteta koji je vrednovan sa najmanje 240 ECTS bodova) – 1 izvršilac;

Ne kontam,kako ce prvi ciklus studija biti vrednovan sa 24 0kredita,kad se vrednuje sa 180 kredita.
Pa valjda taj neko,za koga je raspisan konkurs,ima diplomu sa 240ECTS bodova. :)
ja2

#262 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ja2 »

Je li iko isao na FTV na razgovor za posao- pripravnik dip pravnik
Pacificgirl

#263 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pacificgirl »

Jel Dukat koga zvao na razgovor? :)
smoki_choko

#264 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by smoki_choko »

ibizza wrote:
marketleader wrote:Jeli iko vidio sad ovaj konkurs " Javni oglas za prijem pripravnika u radni odnos u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine"...nikako mi nije jasno ovo oko ovih kredita....

Pa valjda taj neko,za koga je raspisan konkurs,ima diplomu sa 240ECTS bodova. :)
pa kako ces dobiti 240 ects kredita kad je max 180. a pise da je dodiplomski. ili oni izgleda nemaju pojma koliki je max kredita. mozda traze cetverogodisnje studente, a trogodisnje ko jebe
maxim2000

#265 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by maxim2000 »

Pacificgirl wrote:Jel Dukat koga zvao na razgovor? :)
I mene ovo zivo zanima jer sam bio na onom testiranju a nakon toga ni traga ni glasa od njih. Ima li ko kakve info? ja samo znam da trebaju da budu za dukat kada se prodje testiranje prije prijema jos dva intervjua!!!
marketleader

#266 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by marketleader »

smoki_choko wrote:
ibizza wrote:

pa kako ces dobiti 240 ects kredita kad je max 180. a pise da je dodiplomski. ili oni izgleda nemaju pojma koliki je max kredita. mozda traze cetverogodisnje studente, a trogodisnje ko jebe
Ma mrtvi debili izgleda, svi znaju da sa prvim ciklusom studija na kraju zavrsis sa 180ECTS kredita, dok oni koji su zavrsili po starom programu 4godine imaju po bolonji 240ECTS kredita.
Pacificgirl

#267 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pacificgirl »

maxim2000 wrote:
I mene ovo zivo zanima jer sam bio na onom testiranju a nakon toga ni traga ni glasa od njih. Ima li ko kakve info? ja samo znam da trebaju da budu za dukat kada se prodje testiranje prije prijema jos dva intervjua!!!
To i ja znam, ali nemam pojma jesu li ikoga zvali na te razgovore.
maxim2000

#268 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by maxim2000 »

Ja ti o tome pojma nemam, a ko zna mozda smo bili u istoj grupi??? Valjda ce se uskoro javiti.
Pacificgirl

#269 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pacificgirl »

maxim2000 wrote:Ja ti o tome pojma nemam, a ko zna mozda smo bili u istoj grupi??? Valjda ce se uskoro javiti.
U kojoj si ti grupi bio?
maxim2000

#270 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by maxim2000 »

U drugoj grupi, koliko se sjecam rekli su mi da imaju samo dvije grupe.
Pacificgirl

#271 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pacificgirl »

maxim2000 wrote:U drugoj grupi, koliko se sjecam rekli su mi da imaju samo dvije grupe.
Ja u prvoj, i nama rekose da imaju tri grupe, u svakoj po 10 kandidata. :mrgreen:
nera18

#272 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nera18 »

smoki_choko wrote:
ibizza wrote:

stari program, nece ljudi bolonjce :D
EsadCo

#273 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by EsadCo »

smoki_choko wrote:
ibizza wrote:

stari program, nece ljudi bolonjce :D
Bolonjce ne bih primio ni da mi kose travu. Jad i bijeda, stancaju ih kao na pokretnoj traci!
terra_incognita

#274 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by terra_incognita »

Je li neko bio na testriranju u DM-u za poziciju referent u finansijama i ima li kakvog habera od njih ?
maxim2000

#275 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by maxim2000 »

Juce mi ovo spominjemo kada meni jutros zvoni tel i kaze intervju sutra ujutro, jesu li tebe zvali???
Post Reply