Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Chischo

#26 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by Chischo »

kenzo wrote:al vjerovatno ne gledaju visoku spremu..sto znaci da moze doci bilo ko jer neko gore rece da 95% ljudi nije nista proknjizilo u zivotu
Gledaju spremu itekako, sto bi rekli "university degree in relevant field", tako da ti preostaje jedino da grijes stolicu dok se ne docepas famoznog papira.
Na ovom zadnjem konkursu su ponudili mogucnost i apsolventima da se prijave ali samo onima koji ocekuju da ce diplomirati do marta cini mi se. Sumnjam da imaju sanse pored mase ljudi sa diplomama i sa iskustvom.
Engleski traze da govoris ko i bosanski, ako ne i bolje. Jedan intervju je na engleskom, jedan na bosanskom.
Na fakultetu smo svi mi knjizili itekako, autor izjave je mislio da 95 % ljudi nije nista proknizilo u zivotu.
kenzo

#27 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by kenzo »

Chischo wrote:
kenzo wrote:al vjerovatno ne gledaju visoku spremu..sto znaci da moze doci bilo ko jer neko gore rece da 95% ljudi nije nista proknjizilo u zivotu
Gledaju spremu itekako, sto bi rekli "university degree in relevant field", tako da ti preostaje jedino da grijes stolicu dok se ne docepas famoznog papira.
Na ovom zadnjem konkursu su ponudili mogucnost i apsolventima da se prijave ali samo onima koji ocekuju da ce diplomirati do marta cini mi se. Sumnjam da imaju sanse pored mase ljudi sa diplomama i sa iskustvom.
Engleski traze da govoris ko i bosanski, ako ne i bolje. Jedan intervju je na engleskom, jedan na bosanskom.
Na fakultetu smo svi mi knjizili itekako, autor izjave je mislio da 95 % ljudi nije nista proknizilo u zivotu.
aa mislis u praksi..ali finansijsko racunovodstvo na EFSA je isto kao i u praksi..sve je u 20 deka..cak je u praksi lakse raditi to...nego...jedino je problem onima koji nisu imali FIn. Racunovodstvo na faksu.jer ima bolonjaca da su taj odsjek gdej toga nema..onda prednost imamo mi sa starog plana i programa..j
poisongirl

#28 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by poisongirl »

kenzo wrote:
Chischo wrote:
aa mislis u praksi..ali finansijsko racunovodstvo na EFSA je isto kao i u praksi..sve je u 20 deka..cak je u praksi lakse raditi to...nego...jedino je problem onima koji nisu imali FIn. Racunovodstvo na faksu.jer ima bolonjaca da su taj odsjek gdej toga nema..onda prednost imamo mi sa starog plana i programa..j
Ja mislim da je mislio da nije proknjizilo nista u zivotu zato sto ne traze iskljucivo sa ekonomskog fakulteta.. Bitno je da je fakultet, a sada je li politicke nauke, filozofski ili ekonomija to nije bitno
kenzo

#29 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by kenzo »

Ja mislim da je mislio da nije proknjizilo nista u zivotu zato sto ne traze iskljucivo sa ekonomskog fakulteta.. Bitno je da je fakultet, a sada je li politicke nauke, filozofski ili ekonomija to nije bitno

odron zivi..neko ko se patio na EFSA nece dobiti posao jer neko ko je proletio kroz FPN bice zaposlen...na to mjesto. ...a nit mu je to struka, nit ima sa tim...da je pravo u redu ..ali da prime nekoga sa FPN...jebo tu politiku zaposljavanja...

onda ajmo svi na FPN, jer nije bitna diploma prilikom zaposljavanja..ali bitno je ne napatiti se puno
alphonse kauders

#30 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by alphonse kauders »

kenzo wrote:

odron zivi..neko ko se patio na EFSA nece dobiti posao jer neko ko je proletio kroz FPN bice zaposlen...na to mjesto. ...a nit mu je to struka, nit ima sa tim...da je pravo u redu ..ali da prime nekoga sa FPN...jebo tu politiku zaposljavanja...

onda ajmo svi na FPN, jer nije bitna diploma prilikom zaposljavanja..ali bitno je ne napatiti se puno
Mislim da ovo nije tačno, tj. da ti nije prednost ako si sa FPN jer koliko znam od raje koja radi u BIG 4 kod nas, i nema baš puno zalutalih sa drugih fakulteta pored ekonomskog.
A, koliko ja znam kad se zaposliš ne moraš ti znati ništa knjižiti, dobro je ako znaš "duguje" i "potražuje", al' valjda te nauče kroz godine svemu.
poisongirl

#31 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by poisongirl »

i po nasem zakonu sa bilo kojim fakultetom mozes postati revizor..samo moras zavrsiti prvo za samostalnog knjigovodju pa onda za revizora..

P.S. nisam rekla da imas prednost sa FPN , FPN je bio samo primjer mozes biti sa bilo kojeg fakulteta (bar je tako bilo prije 3-4 godine), a ni ove godine nisam primjetila u konkursu da kazu ekonomisti..eto ako nisam dobro procitala onda je do mene ;)
Chischo

#32 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by Chischo »

poisongirl wrote:i po nasem zakonu sa bilo kojim fakultetom mozes postati revizor..samo moras zavrsiti prvo za samostalnog knjigovodju pa onda za revizora..

P.S. nisam rekla da imas prednost sa FPN , FPN je bio samo primjer mozes biti sa bilo kojeg fakulteta (bar je tako bilo prije 3-4 godine), a ni ove godine nisam primjetila u konkursu da kazu ekonomisti..eto ako nisam dobro procitala onda je do mene ;)
Pisalo je university degree in relevant field.
I u policiji kao inspektori se zaposljavaju ljudi koji su zavrsili akademiju scenskih umetnosti, lutkari, biolozi i profesori marksizma, pa opet ne znaci da je to normalno.
kenzo

#33 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by kenzo »

Chischo wrote:
poisongirl wrote:i po nasem zakonu sa bilo kojim fakultetom mozes postati revizor..samo moras zavrsiti prvo za samostalnog knjigovodju pa onda za revizora..

Pisalo je university degree in relevant field.
I u policiji kao inspektori se zaposljavaju ljudi koji su zavrsili akademiju scenskih umetnosti, lutkari, biolozi i profesori marksizma, pa opet ne znaci da je to normalno.
naravno da nije normalno ..sto ce nam onda profesije ..

zato kazem da je prednost kod FPN-a da se manje napatis nego kod ostalih...a ako je isti kriterij svima..odna najbolje FPN zavrsi..i ganjaj posao kji zelis.. :D

nije u redu da opred toliko ekonomista prmiaju nekog drugog..izuzev pravnika...
alphonse kauders

#34 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Privatna firma, mogu primati pekare ako im to odgovara - ali ne mislim da je iko tamo blesav da primi nekoga od koga neće imati koristi.
kenzo

#35 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by kenzo »

alphonse kauders wrote:Privatna firma, mogu primati pekare ako im to odgovara - ali ne mislim da je iko tamo blesav da primi nekoga od koga neće imati koristi.

upravo!
racunovodstvo je profesija u koju ne mozes svakoga tek tako primiti.puno je veca korist kad primis ekonomistu koji je imao bar jedno racunovodstov na faksu..nego sociologa ili zurnalistu ili politologa ..
sarayewo

#36 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by sarayewo »

Tek sad vidjeh komentare na moju izjavu... Kad sam rekao "nije nista proknjizilo u zivotu" mislio sam da 95% ljudi nije nikad radilo na poziciji gdje bi im vodjenje samih knjiga i samim tim knjizenje bilo u opisu posla. Naravno da to prodju na faksu... pa zamisli da dodjes u reviziju firme u kojoj racunovodja radi na istoj poziciji vec 30+ godina, i ne znas koncept duguje/potrazuje.

Mada ima pojedinaca koji rade (i to uspjesno) u reviziji sa drugim zavrsenim faxovima... bitno je koliko si se spreman posvetiti tome da naucis ono sto radis... Recimo ja kad sam poceo raditi sam imao problem s tim sto sam fax zavrsio vani i nisam znao dosta racunovodstvene terminologije na nasem, i ne samo terminologije - npr. u nekim zemljama nemas unificiran kontni plan, nego se firmama ostavlja "na volju", te sam ja tako na faxu i naucio, pa mi je bilo veselo kad sam tek poceo raditi i kad ljudi pocnu pricati "sredstvo knjizis klasa 0 duguje, klasa 2 potrazuje" a meni k'o da spanski pricaju :) Onda sine malo sjednes, nadjes knjigu naseg racunovodstva i lagano, pa skontas terminologiju, pa skontas klase.

Onda ti se dogodi cirkus da odes u RS i da se totalno zbunis kad uzmes bruto bilans jer su im klase skroz ispremetane u odnosu na kontni plan FBiH. :D

Potencijalni aplikanti za ovu poziciju trebaju biti svjesni da se od njih ne ocekuje puno znanja (mimo nekih osnova) jer ima i ko i kako da ih nauci, samo se ocekuje puno posvecenosti, spremnosti na svakakvo handrenje, prekovremene do bola, putovanja u kojekakve vukojebine jer tamo imas "klijenta", itd. Kako rece karanana na pocetku, ko je spreman da stisne zube i progura par godina u Big4 stvorice sebi odlicne uslove. Ono sto je cinjenica da je kod nas jako malo ljudi spremno na takve "zrtve" jer bi svako posao gdje se malo radi a dobro placa...
poisongirl

#37 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by poisongirl »

Nego ima li ikakvih rezutata o konkursku?? Hoce li biti obavjesteni i oni koji nisu prosli testiranje??
poisongirl

#38 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by poisongirl »

@ kenzo

Kako misliš izuzev pravnika?? Šta to pravnik zna više o računovodstvu i reviziji od nekoga ko je završio npr. ETF ili bilo koji drugi fakultet??
SA 071

#39 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by SA 071 »

alphonse kauders wrote:
Chischo wrote:Otkako sam se prijavio za ovaj njihov konkurs procitao sam mnogo toga o kpmg-u. Znam ko su i sta su. Ipak mi nesto tu "smrdi".
Kakva im je to politika zaposljavanja da ulazu u strucnjake, izrabljivaju ih, dusu im izvade i onda ih tako lako prepuste drugima. Malo je to cudno. Zar se ne bi trebali truditi da ih zadrze svim silama, ipak nisu oni obrazovna institucija? Mozda je to nekakav specifican sistem, ali meni je svakako cudan. Dobre kompanije drze do svojih kadrova i trude se da oni budu zadovoljni, a ne da ovi gledaju kako da ih iskoriste i da prvom prilikom odleprsaju.
Ne mislim da ih se pokušavaju riješiti, više je da ljudi dođu u godine u kojima žele raditi od 9-17h uz pristojnu platu, žele možda porodicu zasnovati i jednostavno uživati u malo više vremena posvećenog sebi.
Niko tamo ne želi da mu ide educiran kadar, ali jednostavno pretpostavljam da dođe do zasićenja koliko god na većim nivoima bila adekvatna finansijska nadoknada. KPMG ti je mrtvi kapitalizam na prešutnu obostranu korist, ali mislim da je itekako isplativo proći kroz njihovu obuku i program rada - nakon toga će ti sve biti "mala maca" :D
Odgovor ti je dao alphonse kauders na tvoja pitanja. Ja bih samo dodao, i tu se mozda malo ne slazem sa alphonse kauderas-om, da i tim firmama odgovara na neki nacin kada im ti ljudi odlaze.

Jer, da bi stimulisali ljude da izdrze takav tempo, ove firme imaju praksu svake godine povecavati platu i promovisati ljude u naredni nivo. Nakon 4-5 godina oni bi imali previsoke troskove kada bi svi izdrzali i ostali u ovim firmama. Drugo, ovim firmama mozda treba npr. 10 asistenata, ali ne treba i 10 menadzera.

Primjer: imas 10 novih radnika (asistenata 1. nivo). Naredne godine njih 8 predje na 2. nivo, a 2 ode. Trece godine njih 5 predje na nivo seniora, a troje ode. Cetvrte godine 3 izdrzi i predje na 2. nivo, a 2 ode. I recimo pete godine jedno ili dvoje promovisu u menadzera. S tim da su svake godine primali nove pocetnike. E sada zamisli da ljudi ne idu i da svih 10 ostane do kraja, imali bi 10 menadzera. Ako je asistentu plata nesto iznad 1000 KM, a menadzeru i preko 3000 KM onda ti je jasno da te troskove ne bi mogli izdrzati, niti imaju potrebu za 10 menadzera. A oni sto otpadaju, odlaze jer su nasli nesto mirnije ili bolje placeno ili su jednostavno dobili otkaz jer je procijenjeno da nisu za tog posla.
alphonse kauders

#40 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Kako prođoše intervjui, je li ko primljen?
r.maja

#41 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by r.maja »

I..znali se, ima li ko vijesti, koliko su juniora primili ove godine?? :-D
Utokkha

#42 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by Utokkha »

Primljeno 3.
Juče je valjda sve okončano. Nisam htio ništa pisat dok ne završi.
bullmastiff

#43 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by bullmastiff »

koji su faks zavrsili ti sto su primljeni i jesu li uopste zavrsili?
Erzsebet

#44 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by Erzsebet »

Utokkha wrote:Primljeno 3.
Juče je valjda sve okončano. Nisam htio ništa pisat dok ne završi.

A oprosti, ali kako znaš ko je primljen i kad je sve okončano? Može li malo detalja?
exliberal

#45 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by exliberal »

znate KPMG jeste velika firma, poznata ali kao i ostale ima i kod njih sviranja k..u
meni su dolazli kao audit KPMG, Price i Delloit.....znas da sam morao da im objasnjavam neke stvari a ja nisam ekonomista... :?
nagledao sam se raznih hajvana ...a kad dobijes racun da platis za njihove strucne usluge....eh to je tek da te zaboli glava
r.maja

#46 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by r.maja »

Ok, hvala na informacijama :-D Jos samo jedno pitanje(posto vidim imas informcije iz prva ruke) jesu li to 3 primljenih s iskustvom ili bez?? To me bas zanima..Hvala :-D
Utokkha

#47 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by Utokkha »

Ne znam previše detalja o kandidatima.
kusur

#48 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by kusur »

evo KPMG trazi Junior Associates

samo mi nije jasno, na onoj slici oglasa za posao pise ''twelve candidates'' a onda na web stranici posao.ba pise traze 2 mjesta

hocel se iko prijavljivat?
johnny-bravo

#49 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by johnny-bravo »

Ispravili na 12 kao u oglasu, i meni je bilo smijesno :) poslao sam im mail, ce da vidimo :?: pitanje hoce li od toga ista biti, ili to objavljuju radi imidza kompanije 8-) gledao sam malo po cro forumima kakva testiranja se ocekuju... zajebanoooo... :-? ako neko PAMETAN ima neki PAMETAN savjet... dobrodosao je u svako doba, pogotovu sta se ocekuje na tim testovima, kakvi su zadaci i sl...
SaraH28

#50 Re: Konkurs za posao KPMG Sarajevo

Post by SaraH28 »

KPMG u Sarajevu je firma koja se bavi revizijom i ciljna grupa pri zapošljavanju su joj obično studenti koji su tek završili fakultet. Najveći razlog tome je što se u KPMG-u u toku sezone radi konjski, od jutra do mraka, tako da se porodični ljudi (i ljudi koji misle osnovati porodicu) tu uglavnom slabo mogu naći, a nakon što osnuju porodicu u 90% slučajeva odlaze iz firme u toku prve godine.
Tako su najbolji ljudi oni bez iskustva jer im se prodaje priča da trebaju zahvaljivati Bogu što su dobili posao u takvoj firmi, neće se puno buniti i postavljati svakakva pitanja, a možeš ih plaćati taman da imaju za kafe i cigara.

Kao što sam naglasila gore, revizija finansijskih izvještaja je sezonski posao i traje obično od početka oktobra do kraja maja. Posao je ispunjen bezbrojnim rokovima, dosta prekovremenih sati i rada vikendima. U toku posla se dobije pristup najpovjerljivijim dokumentima najvećih firmi u BiH te se nauči svašta.

U prve dvije godine u firmi ne treba očekivati mnogo, početna plata je 700-800 KM, s tim da bi ista trebala rasti svake godine za 150-200 KM (kako kome). Ipak u prvoj godini je početnik u KPMG-u na samom dnu, tj. radi šta mu se kaže, što uključuje poslove: recepcije, skeniranja, kopiranja, nosanja pošte i sl. Naravno, to su vanredni poslovi, jer je redovan posao posao revizije.

U prve dvije godine revizije se rade uglavnom najgluplji poslovi (npr. gledanje računa za struju, izvoda iz banaka itd...), uglavnom ono što ti kažu nadređeni, a njih ima puno. Pozitivna stvar je što je odgovornost u prve dvije godine minimalna. U trećoj i četvrtoj godini se počinju voditi revizije, ali su te godine najgore je odgovoraš i za nivoe ispod sebe, i odgovoraš direktno nivoima iznad sebe.

Poslije 4 godine 90% ljudi već je otišlo iz KPMG-a, mada većina odlazi u toku prve tri godine rada. Sve u svemu fluktuacija ljudi je prilična, tako da godišnje na 30-ak ljudi koliko tamo radi ode 5-6 i dođe novih 5-6.

Ko želi da radi u KPMG-u mora ispunjavati sljedeće uslove:
a) Da sluša bez pogovora i da nije buntovničke prirode;
b) Da je spreman na manjak (odsustvo) slobodnog vremena, tj. da je spreman da radi prekovremeno koliko mu se kaže da radi prekovremeno, i pri tom na vrijeme izvršava sve što mu se kaže (rok je svetinja tamo).
c) Da solidno zna engleski jezik
d) Da dobro proda gore pomenute vještine na intervjuu (ako dođe do njega).

Test za posao u KPMG-u se sastoji od testa iz engleskog, matematike i opšteg znanja o poslovnom okruženju. Ko zadovolji, prođe na intervju.
KPMG nudi edukaciju u vidu ACCA, međutim ko god ode iz firme moraće vratiti firmi pare za uloženu edukaciju. ACCA je obavezan i ko redovno ne polaže ispite može čak i dobiti otkaz, ili neće dobiti povećanje plate. Problem je što je vremena za polaganje ovih ispita malo, a ispiti se ponekad polažu u toku sezone kada se ionako nema vremena za bilo šta.

Ipak, KPMG je i dobro iskustvo jer se nauči svašta, dobro izgleda u CV-u, radi se sa mlađim ljudima, a poslije njega rad od 8-16h izgleda kao raj na zemlji.

Savjetujem svima koji se prijavljuju da ne nasjedaju na priče koje će čuti na intervjuu, te razmisle dobro da li su i koliko spremni žrtvovati svoje vrijeme i živce. Također, s obzirom da je oglas dat na 12 ljudi (ja to još nisam nikad vidjela), postoji šansa da će određen dio ljudi koji se zaposli biti otpušten kada se završi sezona – tj. iskoristiće ih da rade najgluplje poslove i onda doviđenja. Najbolji pokazatelj za to je ako bude ponuđen ugovor na određeno ili probni rad od 6 mjeseci itd.

U KPMG će se samo rijetki obogatiti, primanja nakon 3-4 godine su sasvim solidna (1500 – 2000 KM) ali sigurno ne odražavaju realno vrijeme provedeno u kancelariji i proživljen stres. I još o menadžmentu: Direktorica je bič Božiji, namazana svim bojama, strah i trepet iako će svima predstaviti kao najljubaznija i najprijatnija osoba na svijetu. Ljudi na nižim nivoima su sasvim ok.

Eto, nadam se da sam pomogla sa informacijama, sretno vam svima!!!
Post Reply