Kad je bolji obrt (ako je uopste bolji) kad doo? Trebal neki kapital za obrt? Koje su mane obrta i slicno?
Hvala
Moderator: anex
Teško je iz rukava odgovoriti na to pitanje ali ovaj blog i odgovarajuća rasprava mogli bi ti koristiti:jahh wrote:Planiram u skorije vrijeme pokretati neku manju firmu koja bi se bavila razvijanjem mobilnih aplikacija za domace i strane firme, pa me konkretno interesuje koji "tip" firme otvoriti.
Kad je bolji obrt (ako je uopste bolji) kad doo? Trebal neki kapital za obrt? Koje su mane obrta i slicno?
Hvala
Notari su pravnici i nemaju pojma o ovom što jahh pita. Moraš kod notara doći s preciznim informacijama što želiš i oni to samo stave na papir i masno naplate. (Moje iskustvo s notarima možda i nije tako svugdje)mali_balon wrote:Ma najbitinija je ona razlika koliko placas drzavi, DOO placa vise od obrtnika. a i tu zavisi koji je obrt. U tvom slucaju najbolje je otvoriti DOO i to onu sa svim uslugama, jer nikad ne zna s sta ti moze zatrebati, a mozda ces imati i uvoz i izvoz tako da .... odi kod notara i sjedi i porazgovaraj.
Mene je zadnji put promjena direktora koštala oko 350 KM. Očekuj za registraciju firme/obrta više.jahh wrote:Posto je razgovor sa notarom?
D.o.o. ima svojstvo pravnog lica, obrt fizičkog. Tako je koncipirano i oporezivanje. Obrt može biti i jeftiniji i skuplji u zavisnosti od porezne optimizacije. Obrtnik plaća doprinose na prosječnu plaću dok zaposlenik u d.o.o. može i na minimalac. Poslovni prostor uglavnom treba i obrtniku i d.o.o. poduzeću. D.o.o. ima više parafiskalnih nameta, turističke, šume ..... Lijepa stvar kod obrta je što se kešom slobodno raspolaže, odnosno obrtnik raspolaže sa gotovinom kao sa ličnom imovinom, dok kod d.o.o. je novac vlasništvo društva i postoje dosta konzervativni načini za raspolaganje u skladu sa zakonima, ugalvno zakonom o porezu na dohodak i porezu na dobit.jahh wrote:Planiram u skorije vrijeme pokretati neku manju firmu koja bi se bavila razvijanjem mobilnih aplikacija za domace i strane firme, pa me konkretno interesuje koji "tip" firme otvoriti.
Hvala
Nije baš da se bavim obrtima, ali ću se malo osvrnuti na neke stvari koje si iznio, a koje se često daju pročitati u nekim stručnim tekstovima, koji mi nekad zaparaju oči, jer ispada da su zakoni pisani da bi se nekome nešto otežavalo, a ne da bi se kontroliralo poslovanje na jednostavniji način.PRO165 wrote:OBRT:
- Obrt može obavljati samo jednu djelatnost (ili do 3 vrlo srodne). U biti ako radite usluge ne možete raditi trgovinu,
- Možete biti registrovani samo na jednoj lokaciji, dakle nemate pravo na poslovne jednice
Neke činjenice
U praksi uvoz i izvoz za obrt nije moguć osim izvoza usluga ali i tada ste u nekoj sivoj zoni, možete primiti novac ali ne možete se registrovati za obavljanje vanjskotrgovinske djelatnosti. Ljudi rade ovako. Neki imaju problema sa inspekcijama neki ne. Kad kažem imaju problema ne znam koja je strana u pravu ali sigurno znam da se sa "rogatim ne isplati bosti".
- U pogledu troškova obrt nema pravo na dosta vrsta troškova ali zato sve što gazda podigne oporezovano je sa 10% (minus lični odbitak)
- Porezi su isti i za doo i za obrt.
Jedina stvarna prednost obrta je mnogo jednostavnije zatvaranje.
Ako muljate onda vam je obrt bolji jer su manje kazne.
Jesi li siguran da "te stvarčice" ne možeš uvesti kao fizičko lice ?_Reds_ wrote:Moze li mala pomoc, ili pak malo veća.
Htio bi uvesti neke stvarice i to više komada, ali kao fizički lice naravno da ne mogu.
Imam prijetelja koji imao d.o.o., ali mu osnova djelatnost nije trgovina, mada u ono papiru gdje su opisane djlatnosti kojima se moze baviti dodatno ima i to.
Eh sada koja je procedura da to on uveze.
Uglavnom to bi došlo poštom, znači ne treba mi špediter i te stvari.
Ma nema sanse druze, treba mi jedno 100tinjak komada, ali je to malo, stane sve u jedno vece pismo, ili paketic. Tako da bi to doslo postom ili fedex-om. Obi ti to samo ocarilinili vjerovatno, ali posto ima toliko komada, ne mogu na svoje ime nikako, a skupo mi ovdje kupovati, kad mogu naci vani tri puta jeftinije, pa i kad se ocarini, opad je vise od duplo jeftinije.rekla-kazala wrote:Jesi li siguran da "te stvarčice" ne možeš uvesti kao fizičko lice ?_Reds_ wrote:Moze li mala pomoc, ili pak malo veća.
Htio bi uvesti neke stvarice i to više komada, ali kao fizički lice naravno da ne mogu.
Imam prijetelja koji imao d.o.o., ali mu osnova djelatnost nije trgovina, mada u ono papiru gdje su opisane djlatnosti kojima se moze baviti dodatno ima i to.
Eh sada koja je procedura da to on uveze.
Uglavnom to bi došlo poštom, znači ne treba mi špediter i te stvari.
Ako se radi o stvarima za krajnju potrošnju a ne za dalju prodaju nema tu prepreke da uvezeš. Naravno bit će ti obračunati carina i PDV. Porazgovaraj sa bilo kojim špediterom, oni će ti reći kako ti je najpovoljnije odraiti taj uvoz.
Ma ne treba mi špediter, za nešto što će doći poštom. Ne dolazi kamionom ili brodom.rekla-kazala wrote:D.O.O. ima osnovnu djelatnost ali se može baviti i drugim djelatnostima u manjem obimu.
Zbog toga u registraciji firme ( upisu u sudski registar ) svi navode stotinjak pa i više različitih djelatnosti.
Nije nikakav problem da xy fima d.o.o. traži predračun od neke firme negdje u svijetu, plati i uveze, robu.
Naravno i ta firma koja prodaje treba da ima oblik pravnog subjekta i da ima pravo izvoza.
Kao što ti rekoh, obrati se špediteru jer oni znaju najjednostavniji način.
Mislim da nije bitan način prevoza._Reds_ wrote:Ma ne treba mi špediter, za nešto što će doći poštom. Ne dolazi kamionom ili brodom.rekla-kazala wrote:D.O.O. ima osnovnu djelatnost ali se može baviti i drugim djelatnostima u manjem obimu.
Zbog toga u registraciji firme ( upisu u sudski registar ) svi navode stotinjak pa i više različitih djelatnosti.
Nije nikakav problem da xy fima d.o.o. traži predračun od neke firme negdje u svijetu, plati i uveze, robu.
Naravno i ta firma koja prodaje treba da ima oblik pravnog subjekta i da ima pravo izvoza.
Ovdje se radi o robi cija je vrijednost manja od 1000 KM, a drugo ako bi došlo poštom, onda bi to pošta sama završila, a isto ako bi došlo FEDexom ili DHL-om, jer oni su ujedno i špediteri.rekla-kazala wrote:Mislim da nije bitan način prevoza._Reds_ wrote:Ma ne treba mi špediter, za nešto što će doći poštom. Ne dolazi kamionom ili brodom.rekla-kazala wrote:D.O.O. ima osnovnu djelatnost ali se može baviti i drugim djelatnostima u manjem obimu.
Pošiljka podliježe carinskom pregledu i mora se napraviti uvozna dokumentacija kao što se radi i izvozna dokumentacija.
Doduše ima neki iznos za koji nije potrebna uvozna dokumentacija, za izvoz je to bilo 1000 KM za uvoz ne znam o kojem se iznosu radi.
Procitao sam i ja na jednom linku vezano za to u RS, neznam koliko je tacno ali djeluje odlicno.sandra01 wrote:Evo samo da se upisem na temu posto imam slican problem otvoriti obrt ili doo.
Ja sam isto razmisljala da otvorim to nesto u RS_u po ovim novim zakonima 3 dana a kosta 100 KM.
Ima li iko iskustva sa otvaranjem obrta ili doo. u RS_u ?
Otvoriti nešto samo da se ima " firma " ili sa planom rada i opstanka te otvorene firme ?sandra01 wrote:Evo samo da se upisem na temu posto imam slican problem otvoriti obrt ili doo.
Ja sam isto razmisljala da otvorim to nesto u RS_u po ovim novim zakonima 3 dana a kosta 100 KM.
Ima li iko iskustva sa otvaranjem obrta ili doo. u RS_u ?