Konji i vile

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#1 Konji i vile

Post by Amazonka27 »

Prosle sedmice na jednom izletu...sreli smo jednog dobrog dedu sa dvije prekrasne kobile. Majka i kcerka...dok smo ih mazili, deda nam je ispricao nesto sto je nevjerovatno, sablasno i lijepo u istom trenutku.
Image
Ovo je pletenica koju Vile pletu...niko nije uspjeo isplesti ovo, nastane tokom noci...Jednom je, navodno, malom konju pocela plesti ali on je to strgao kopitom...i kao odmah je pocela da plete na drugom mjestu :D

Jeste li ikad culi ovakvu pricu? Ja sam stvarno ostala fascinirana :D
banjaluka078

#2 Re: Konji i vile

Post by banjaluka078 »

Jedna od omiljenih vilinskih zabava su noćne igre s konjima. Vjerovalo se da vile izvode noću konje iz pojata, okupljaju se na kakvom guvnu i jure kroz noć sve dok konji ne bi lipsali. Potom bi ih vraćale natrag u pojate. Dok bi se igrale i zabavljale, vile su konjsku grivu plele u pletenice, te se vjerovalo da se takve pletenice ne smiju rasplesti, jer bi se u protivnom taj konj razbolio i uginuo. Jedna od zaštita konja u pojatama od vilinskog bijesa je i pribijanje konjskih ploča na ulazna vrata.
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=vil ... art=0&sa=N
Skyfox

#3 Re: Konji i vile

Post by Skyfox »

Imamo puno urbanih legendi koje je lijepo prenjeti dijeci...
Trebao bi dedo da je poceslja nekad :-) cute anyway :)

Ja se ko klinac sjecam price da je neko imao ovna sa zlatnom vunom, a tu je naravno i guska koja nosi zlatna jaja...
Gile Šampion

#4 Re: Konji i vile

Post by Gile Šampion »

Ja znam da je 100% istinito,i znam neke ljude čijim konjima se to dešavalo. Danas je doslo takvo vrijeme ''nazalost'' da je malo neozbiljno pricati o tome,jer u protivnom ostaneš ismijan,jer malo ko u to vjeruje...

Kazu kada ''vile'' ispletu te pletenice na konjima da ne treba to rasplitati,jer taj konj je ''kao sretan''. Ako se rasplete one vise ne pletu te pletenice...

Znaci vjerujem ti u ovo sto si napisala i slikala,moje misljenje i vjerovanje na koje imam pravo :)
Amazonka27

#5 Re: Konji i vile

Post by Amazonka27 »

Skyfox wrote:Imamo puno urbanih legendi koje je lijepo prenjeti dijeci...

Ja se ko klinac sjecam price da je neko imao ovna sa zlatnom vunom, a tu je naravno i guska koja nosi zlatna jaja...
ha ha :D
nemoj zezati ba :D ja imam dokaz :D ne fakat...prvo sam mislila da je u pitanju cicak i zakundrava griva...a onda sam opipala i dobro razgledala...nije klasicna pletenica...nego umotani pramenovi grive u neki cudan cvor koji se nadovezuje na drugi. Pokusala sam zamisliti kako bi to konj sam uradio...ne spava sa glavom na podu...trebao bi jako dugo da mashe glavom da bi se tako nesto zamrsilo....ne znam...eto imas sliku sam procjeni :D
Last edited by Amazonka27 on 26/07/2008 23:38, edited 1 time in total.
Amazonka27

#6 Re: Konji i vile

Post by Amazonka27 »

Gile Šampion wrote:Ja znam da je 100% istinito,i znam neke ljude čijim konjima se to dešavalo. Danas je doslo takvo vrijeme ''nazalost'' da je malo neozbiljno pricati o tome,jer u protivnom ostaneš ismijan,jer malo ko u to vjeruje...

Kazu kada ''vile'' ispletu te pletenice na konjima da ne treba to rasplitati,jer taj konj je ''kao sretan''. Ako se rasplete one vise ne pletu te pletenice...

Znaci vjerujem ti u ovo sto si napisala i slikala,moje misljenje i vjerovanje na koje imam pravo :)
ja mogu izmisliti pricu ali sliku nikako :D kada je deda pricao slusala sam ga u nevjerici, i kao sto napisah u postu prije, pokusala sam jos dok sam tu da analiziram kako se moglo tako nesto desiti. Moj tetak u Brckom je imao arapske konje i pleo im je one pletenice sa vrha glave "riblja kost"....al ovaj deda kaze da im ne plete i da to ne zna...i sa ponosom je pokazao tu pletenicu od vila :D
Skyfox

#7 Re: Konji i vile

Post by Skyfox »

Amazonka27 wrote:

...
ha ha :D
nemoj zezati ba :D ja imam dokaz :D ne fakat...prvo sam mislila da je u pitanju cicak izakundrava griva...neznam...eto imas sliku sam procjeni :D
I so want to believe but… :) :D

Granje, grmlje, vjetar…
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#8 Re: Konji i vile

Post by pape »

Djecu treba skolovati i truditi se da od njih napravimo dobre i vrijedne, postene ljude.
Od legendi, pogotovo nasih balkanskih, zakrzljava im mozak, ... :D
Ne postoje dobre vile koje konjima prave pletenice, ... ne postoje ovnovi sa zlatnom vunom i nema gusaka koje nose zlatna jaja. Sve su to izmislili dokoni kokuzi, ... :oops:
sffovac

#9 Re: Konji i vile

Post by sffovac »

ja sam imao bracu anderson i grimove bajke u jednom
imao sam nenu
ih sto je ta znala pricati
ali to nisu bile obicne price, kao zlatno tele i slicne price koje se djeci pricaju
moja majka/nena kada bi cuvala nekada mene i moju rodicu (ista smo generacija) znala pricati takve price, dok nas je ljuljkala i tovila, ja nikad nisam htio jesti
majka je pricala kako ce da napravi bazen, pa kako ce se od toga napraviti biznis, pa mi kad krenemo u skolu, necemo moci raditi, ali bi radili preko ljetnog raspusta
pa kako ce nam kupiti vespe da se lakse krecemo, jer sam ja ko dijete ludio da hocu motor
a bazen nece biti ni nocu prazan, kontala je neke derneke/partye uz bazen ili tako nesto (jos samo da je rekla da ce zvati guettu ili moralesa ja bi se prepao) :D
to je prica bila, mogla se knjiga napisati, a ja sam mnogo toga zaboravio
mozda je to ona kontala i ozbiljno ko ce ga znat
ali taman kada sam ja trebao krenuti u skolu dodje rat i ...
Amazonka27

#10 Re: Konji i vile

Post by Amazonka27 »

eh...jos samo reci da djeda mraz ne postoji :-?
b.boja

#11 Re: Konji i vile

Post by b.boja »

Bond_JaneBond wrote:Nit' vjerujem, nit' ne vjerujem :D Moram samo reci da volim slusati takve price :D Gubimo se u hororima svakodnevice tako da nam se bilo sta cisto, nadnaravno cini kao naucna fantastika.
Ako je vila ikad i bilo u BiH, garant su izbjegle u Svedsku il' Dansku, tamo je bolji zivotni standard.
I da dodam da je moja nana rahmetli pricala super price o vilama, koje namjeravam prenijeti svojoj djeci (ako ih se usudim dobiti uopste ovdje) :-D
ma nemoras ih ovdje ni dobitimozes i negdje drugdje, samo neka ih imas :)
Post Reply