kondoliiza o bih

Post Reply
amrica

#1 kondoliiza o bih

Post by amrica »

Vijest iz Vecernjeg lista

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u razgovoru za dnevni list The Washington Times kako Bosna i Hercegovina mora provesti ustavne reforme i objediniti državne institucije, uz opasku kako je "zemlja koja ima tri predsjednika u nevolji".

Na pitanje novinara čini li Washington dovoljno za BiH i može li više, vezano uz obnovu interesa za BiH nakon afere s osporenom pričom demokratske kandidatkinje Hillary Clinton o slijetanju u Tuzlu pod snajperima 1996., Rice je opisala kako su se raniji reformski napori SAD i EU izjalovili, te da sada stanovnici BiH "trebaju preuzeti više odgovornosti da se pretvore u normalnu zemlju".

"Prvo, mi nastavljamo s inozemnom pomoći i potporom BiH...Imala sam ovdje tri predsjednika BiH prije 18 mjeseci...Kazala sam im, vi morate reformirati svoj ustav i ujediniti predsjedništvo, vaše oružane snage, policiju, jer je zemlja koja ima tri predsjednika u nevolji", rekla je Rice, uz smijeh, u jučerašnjem razgovoru s uredništvom The Washington Timesa, čiji je transkript u petak objavio State Department.

Naglasila je kako je na to pitanje potrošila dosta vremena i napora, te mobilizirala sve Europljane za podršku, a članovi Predsjedništva BiH to nisu mogli provesti.

"Dakle nije točno da se ne posvećuje pozornost BiH. Otvoreno govoreći, mislim da oni trebaju preuzeti više odgovornosti kako bi se pretvorili u normalnu zemlju", kazala je Rice.

BiH, prema njezinim riječima, mora napraviti iskorak od daytonskih sporazuma da bi funkcionirala kao država.

"Naši su prethodnici dali priliku BiH i ja cijenim tu činjenicu. No ono što je nužno jest da se poduzme korak dalje od Daytona i da se BiH pretvori u zemlju koja funkcionira".

Američka državna tajnica je zaključila kako taj iskorak ne može napraviti međunarodna zajednica za ljude u BiH, već je to "to nešto što moraju učini sami za sebe".

Condoleezza Rice u petak je otputovala na novu bliskoistočnu turneju tijekom koje će na sastancima s izraelskim i palestinskim čelnicima dati dodatni poticaj nastavku bliskositočnog mirovnog procesa obnovljenog na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, u studenome 2007.

Rice će nakon toga od 2-4. travnja sudjelovati na summitu NATO-a u Bukureštu, a 4. i 5. travnja trebala bi biti u pratnji predsjednika Georgea W. Busha u njegovom službenom posjetu Hrvatskoj.

Gospodji je nesto sega? Pa nije Dayton potpisan na Marsu, nego u USA, pod kontrolom Amera i EU, oni su nam obukli ludacku kosulju, a sad bi da je sami skidamo, a da pri tom oni ostanu nedodirljivi pametni nadljudi kojima BIH treba biti zahvalna zauvijek?
Šeha

#2 Re: kondoliiza o bih

Post by Šeha »

amrica wrote: Gospodji je nesto sega? Pa nije Dayton potpisan na Marsu, nego u USA, pod kontrolom Amera i EU, oni su nam obukli ludacku kosulju, a sad bi da je sami skidamo, a da pri tom oni ostanu nedodirljivi pametni nadljudi kojima BIH treba biti zahvalna zauvijek?
Oni su ti zaustavili rat i od njih dosta... Njima je vazno da ne gledaju krvave scene po televiziji. Hocemo li mi zivjeti, kako cemo mi zivjeti i od cega cemo mi zivjeti njih boli neka stvar.

A sto ti to mislis da nije to nas da se dogovorimo kako cemo zivjeti nego bi trebalo Kondoliza da nam kaze? Dejton je obezbjedio da niko ne bude preglasan, sad kad cemo se mi dogovoriti i da li cemo se mi uopste ikad ista dogovoriti to je do nas.
Maraschino

#3 Re: kondoliiza o bih

Post by Maraschino »

zemlja koja ima tri predsjednika u nevolji

:lol: :lol:

ovo meni pravo indijanski jezik :D jos samo dimni signali
Epitop

#4 Re: kondoliiza o bih

Post by Epitop »

Tri predsjednika, a nemaju ovlaštenja ko ni jedan predsjednik Mjesne Zajednice.
carla del ponte

#5 Re: kondoliiza o bih

Post by carla del ponte »

Epitop wrote:Tri predsjednika, a nemaju ovlaštenja ko ni jedan predsjednik Mjesne Zajednice.
U pravu si :dance:
Post Reply