Kondenz i led iznutra :O

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Frutek

#1 Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

Pozdrav svima! Imam čudan, ali i glup problem koji traje evo već mjesec dana i zbog kojeg mi se skoro auto zgadilo. Auto je 2016 god.
Riječ je o kondenzu i zaledjenju prozora iznutra! Vozim već 15 godina i nikad ovo ni na jednom autu nisam dozivio. Bio u servisu, promjenjen filter klime, sve isto. Provjeren odljev vode, sve OK, problem ostao isti. U gepeku nema ničega što bi moglo uticati na kondenz. Ima vode na gumenim patosnicama od snijega i svega što zima nosi, ali ima ih u svakom autu u zimskom periodu. Ono što mi je čudno da je ovo počelo prije mjesec dana a ostatak zime sve bilo super. Dakle na -25C se ovo nije desilo, a danas u 17h na -3C zadnja šajba zaledila.

Evo recimo danas kako je bilo. Sjedam u auto u 14:30h - ima kondenza po prednjoj šajbi. Parkiram u 15h, vraćam se do auta u 17h i zateknem brdo kondenza na prednjoj šajbi, a zadnja komplet zaledjena (ona je bila zaledjena i ranije danas). Pregledam sva auta oko sebe, ni jedno kondenza nema, a kamoli leda iznutra.

Je li imao ko slicnu situaciju i šta je činit? U ponedeljak ostavljam auto u servisu.
Bakir1

#2 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Bakir1 »

Stavis rize ili mljevene kafe i rijesis problem...
Mokri podovi ;-)
bosan

#3 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by bosan »

Kupi pijesak za macke ,naspi pijesak u carape i ubaci ih pod sjedista . I rijesi se vlage iz auta. A vjerujem da to sad i kod nas ima za kupiti odstranjivac vlage iz auta , to je jedna vrecica koja se stavi ispod sjedista , kad se napuni vlagom tj vodom izvadis iz auta i jednostavno je ubacis u mikrovalnu i tako osusis za ponovnu upotrebu . Ne znam ubaciti sliku ali progooglaj AUTO-ENTFEUCHTER i vidjeces kako izgleda , kosta 10€. Prekontrolisi da li je pod suh ,moze se desiti da neki od prozora ne dihtuje dobro i da ti voda ulazi u auto.
channel10

#4 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by channel10 »

To je sve od danas do sutra. Treba riješiti problem za sva vremena odnosno naći uzrok svega toga. Jos auto novo :(
kabal1337

#5 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by kabal1337 »

Jesu li ti gumene patosnice ili platnene ?
beco

#6 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by beco »

Koje je to auto u pitanju? To mi lici na neku serijsku gresku na autu. Takve stvari se na modernim autima (mislim autima unazad zadnjih 30 godina) ne bi trebale desavati. Reklamiraj do daske sve dok ne budes zadovoljan. Dokumentuj snimaj i slikaj jer kasnije ces tesko rekonstruisati situaciju. Pretpostavljam novo auto, ma krvi im se napij za svoje pare koje si dao. Zovi udrugu za zaštitu potrošača, ako treba nek ti novo auto daju ili pare nazad.

Ovo sa čarapama možda riješi situaciju ali tome da priskaces u novom auto, neprihvatljivo.
Frutek

#7 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

kabal1337 wrote:Jesu li ti gumene patosnice ili platnene ?
Gumene ali svejedno ode vode ispod.
Frutek

#8 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

beco wrote:Koje je to auto u pitanju? To mi lici na neku serijsku gresku na autu. Takve stvari se na modernim autima (mislim autima unazad zadnjih 30 godina) ne bi trebale desavati. Reklamiraj do daske sve dok ne budes zadovoljan. Dokumentuj snimaj i slikaj jer kasnije ces tesko rekonstruisati situaciju. Pretpostavljam novo auto, ma krvi im se napij za svoje pare koje si dao. Zovi udrugu za zaštitu potrošača, ako treba nek ti novo auto daju ili pare nazad.

Ovo sa čarapama možda riješi situaciju ali tome da priskaces u novom auto, neprihvatljivo.
Slažem se. I ja hocu trajno problem da rijesim, ali prvo hocu sutra da uradim mali experiment da provjerim da li je moguce da se sve to desi od vode koja ode ispod gumene patosnice. Sve zavisi koliko je taj pod popio vode. Sumnjam jer se svima to dešava zimi ali eto, treba i to isključit.

U ponedeljak ide u servis i nece nazad dok se problem ne rijesi. Opel Insignia je u pitanju.
beco

#9 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by beco »

Insignia to je D segment, limuzina, nemaju sta da pisnu, to je ozbiljno auto, samo moguci losi publicitet dosao bih ih glave. Za nase uslove puno si para dao za to auto, ako ne mogu popraviti zamjena ili refundirati.

Sretno :D
Frutek

#10 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

beco wrote:Insignia to je D segment, limuzina, nemaju sta da pisnu, to je ozbiljno auto, samo moguci losi publicitet dosao bih ih glave. Za nase uslove puno si para dao za to auto, ako ne mogu popraviti zamjena ili refundirati.

Sretno :D
Za loš publicitet se slažem, to niko ne voli, al ovo za refundiranje, to više nema ni u Njemackoj druze. Znam za ljude koji su imali daleko gorih problema na novim i skupljim autima, pa sve sto dobiju je novi termin u servisu. Ne sanjam te snove. Samo da hoce rijesit to, a sa Opelom sam svakako zavrsio za sva vremena. Nakon ovog auta ne vjerujem da bi vise ikad isao na taj brand, a vec 5 godina vozim Opela.
tempuser

#11 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

Tacno se zna koji se uslovi moraju zadovoljiti za refundaciju tj, novu autoobil, a to je da otprilike u x mjeseci auto provede y vremena na servisu.
Mojoj drugarici su nakog mjeseci natezanja i piskaranja na relaciji ovl. uvoznik - fabrika dali drugi auto, doduse nisu joj priznali zastitu.
bingov buraz

#12 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by bingov buraz »

Ne tvrdim da ce rijesiti problem ali sigurno ce pomoci ako ohladis unutrasnjost prije nego napustis auto,gdje god se sudaraju topli i hladni zrak nastaje vlaga koja se mrzne vremenom.Novo auto odlicno dihtuje i topli zrak ostaje zarobljen dugo.
SSemir

#13 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by SSemir »

budala si ako budes rjesenje trazio mimo zalbi u ovlastenom servisu.

ovi sto pisu sa carapama, rizom, ohladi auto...niko to ne radi tako pa se opet nikome ne pojavljuje takav problem. pusti..
NediM17

#14 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by NediM17 »

Nemoj se ljutiti druze ali mislim da je to sve do tvog uhljupluka (tvog i tvojih saputnika). Kise i snijega vec nema danima, tako da nema teorije da ti voda ulazi spolja. Postoji promil sanse da ti negdje pusta mali hladnjak od grijanja, ali valjda bi skontao da ti gubi rashladnu tecnost i da se stakla maste unutra.
Medjutim, mislim da je glavni problem sto nanesete kile snijega na kundurama koji se kasnije topi i naravno kondenzuje na staklenim povrsinama. I sam kazes da dozvolis da ti voda sa gumenih patosnica ode ispod na tepih, i mozes misliti koliko su se do sada nadojile one spuzve ispod tepiha da im garant nema pomoci prije jula i to da dignes tepih pa da ih tako susis danima na suncu i vjetru.

Ja sam naucio svoje ukucane a tako i sve one koji se voze sa mnom da prije ulaska u auto otresu cipele i unesu sto manje snijega na gumene patosnice. Poslije svake voznje, izvadim te gumene patosnice i otresem ih od vode i ostataka snijega.

Dzaba ces ici u servis, od te ljubavi nema nista, jer mislim da nije do auta nego vise do vlasnika.
commendatore

#15 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by commendatore »

ne radi se o tome radi se o sljedecem kad su snjegovi bili auto je ostalo napunjeno snijegom i naneseno je dosta pogotovo ako se islo na planinu jer je smrzo i naravno nije ispario....ledilo je i ono sto je bilo mokro....
nestane sa podova ali se napuni zrak vlagom.... ima prelaza sunca i potpari se unutrasnjost sa zalaskom sunca ledi unutrasnjost - prosto ko pasulj....

isto mi se desava i jedino sto mogu cekat je toplo vrijeme da to rijesim..... jbg

- jos nesto mogu da preporucim da se rijesi taj problem.... ukljuciti auto na sat-dva da radi sa maksimalnom visokom temperaturom u kabini - bez klime posebno da vreo zrak ide u podove kada se isusi tj ugrije - onda otvoriti sva vrata i prozore na jedno 10-15 minuta da se aklimatizira unutrasnjost i prozraci auto - zatvorit i zakljucat....
NediM17

#16 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by NediM17 »

A kako se to auto napuni snijegom ako nije na nacin na koji sam opisao? Nije valjda lopatom ubacivao unutra.

Naravno da je u pitanju vlazan zrak, a odakle vlaga nego iz podova. Znam koliko sam najebo jedne godine na Fiesti kada se zacepio odvod kondenza od klime pa se voda slijevala na suvozacki patos i nadojila se spuzva ispod tepiha. Citavo ljeto sam isusivao pod na suncu. :-)
commendatore

#17 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by commendatore »

NediM17 wrote:A kako se to auto napuni snijegom ako nije na nacin na koji sam opisao? Nije valjda lopatom ubacivao unutra.

Naravno da je u pitanju vlazan zrak, a odakle vlaga nego iz podova. Znam koliko sam najebo jedne godine na Fiesti kada se zacepio odvod kondenza od klime pa se voda slijevala na suvozacki patos i nadojila se spuzva ispod tepiha. Citavo ljeto sam isusivao pod na suncu. :-)
obzirom da te nisam kvotao nije se ni odnosio moj post na tebe

LP
graue_maus

#18 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by graue_maus »

ista sam :( , novine ubacila ,iskljucila klimu , ubacila maciji pijesak i opet se desi ........
bosan

#19 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by bosan »

Dok ne otkrijes razlog tvog problema ti se moras potruditi da se rjesavas vode na svaki moguci nacin . Ocito je da to nije mala kolicina vode tj vlage . Provjeri gdje je tacno tepih mokar , provjeri i prtljaznik , ako ste vi unijeli vodu na cipelama moras znati da ti nikakva garancija nece pomoci vec ces iz svog dzepa platitit te preglede i reklamacije . Jednostavno tepih ne smije biti mokar jer se vjerovatno ispod nalazi i elektronika (Steuergerät ) , jer ja sam imao slucaj da mi je voda ulazila u vrata i kako su rupe bile zacepljene voda je ulazila u auto i natopio se tepih. Ja sam morao ici na servis , izvadili su sjedista i podigli tepih sa te strane i nekim grijalicama to isusili . I rekli su mi da sam imao srece da nije stradao taj Steuergerät . Tvoj glavni problem je utvrditi odakle je ta kolicina vode dosla u auto .
commendatore

#20 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by commendatore »

graue_maus wrote:ista sam :( , novine ubacila ,iskljucila klimu , ubacila maciji pijesak i opet se desi ........
moras ugrijat auto koliko god moze jace pa onda se nadat isparenju.... 30-60 minuta grijanja i voznje neces upaliti dok se vozis maksimalno toplo nego ces stalno regulisat prijatno da bude.... auto mora biti pregrijano duze vrijeme da bi to isparilo.....
kabal1337

#21 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by kabal1337 »

Ma nema teorije na nogama da se unese toliko snijega da pravi takav problem. Mozda je nesto zacepljeno.
TDK-90

#22 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by TDK-90 »

Frutek wrote:Pozdrav svima! Imam čudan, ali i glup problem koji traje evo već mjesec dana i zbog kojeg mi se skoro auto zgadilo. Auto je 2016 god.
Riječ je o kondenzu i zaledjenju prozora iznutra! Vozim već 15 godina i nikad ovo ni na jednom autu nisam dozivio. Bio u servisu, promjenjen filter klime, sve isto. Provjeren odljev vode, sve OK, problem ostao isti. U gepeku nema ničega što bi moglo uticati na kondenz. Ima vode na gumenim patosnicama od snijega i svega što zima nosi, ali ima ih u svakom autu u zimskom periodu. Ono što mi je čudno da je ovo počelo prije mjesec dana a ostatak zime sve bilo super. Dakle na -25C se ovo nije desilo, a danas u 17h na -3C zadnja šajba zaledila.

Evo recimo danas kako je bilo. Sjedam u auto u 14:30h - ima kondenza po prednjoj šajbi. Parkiram u 15h, vraćam se do auta u 17h i zateknem brdo kondenza na prednjoj šajbi, a zadnja komplet zaledjena (ona je bila zaledjena i ranije danas). Pregledam sva auta oko sebe, ni jedno kondenza nema, a kamoli leda iznutra.

Je li imao ko slicnu situaciju i šta je činit? U ponedeljak ostavljam auto u servisu.
Isto me izludjivalo skoro na Pasatu-karavan , nikad nije ledilo iznutra sta je sad odjednom :? :? :?
Nisam saznao dok nisam morao gepek da otvorim i vidim da se pola kanistera ulja prosulo :-) :-) :-)

Naime led iznutra se stvara najcesce kada ima vlage u autu npr. patosnice pune snijega...JOS GORE ako nemas gumene vec samo tepihe ili platnene patosnice.... i sada preko dana sunce ugrije unutra voda isparava , nema kuda vec lijepi na staklo :izet:

Lijek- drzati auto suhim, prije nego zadje sunce dok je je jos unutra zagrijan otvoriti sve sirom da sto vise isparenja izadje van :-D

Kratke relacije takodjer znaju biti uzrok, ali br. 1 vlaga - kisa - snijeg u autu :thumbup:
beco

#23 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by beco »

Ma bogami nauku pravite od toga. Pa jesi ti autu rob? Vala ja nesto pretjerano ne brisem cipele od snijega, kad je padao zadnjih mjesec dana pofino se unese i nikad problema. Sta sad dekontimiran trebas biti da udes. Ako proizvodaci do sad nisu skontali riješenje takvog banalnog problema onda ih j... Touch screen i ostale karafeke.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
SSemir

#24 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by SSemir »

nemam gumenih patosica, vec spuzvaste one, onako malo otresem snijes s nogu, hanuma mi, ko i svako zensko, nimalo ne otrese. pa se opet nikad nije desilo da mi iznutra zaledi auto. ne pretjerujte ljudi. ako mu se nije akvarijum prosuo unutra, onda je neki dr problem. ali na cipelama da toliko unese i da napravi problem, sto bi zeljko rekao "ma dajte molim vas"
TDK-90

#25 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by TDK-90 »

SSemir wrote:nemam gumenih patosica, vec spuzvaste one, onako malo otresem snijes s nogu, hanuma mi, ko i svako zensko, nimalo ne otrese. pa se opet nikad nije desilo da mi iznutra zaledi auto. ne pretjerujte ljudi. ako mu se nije akvarijum prosuo unutra, onda je neki dr problem. ali na cipelama da toliko unese i da napravi problem, sto bi zeljko rekao "ma dajte molim vas"
Ni meni se nikad nije desilo snijeg kisa , a vozio sam skroz stara i poluispravna auta :izet:
Ali mi odjednom na Pasatu pocelo lediti, dok nisam izbacio tepih iz gepeka koji je bio pun ulja iz kanistera ... sada nikakvih problema .
Preko dana je kod mene suncano , a onda preko noci debel minus :-)

Jedini razlog da iznutra ledi je povecana vlaga, isto kao u khinji gdje se kuha prozori zamagle- ali ne zalede jer je unutra +, a u autu je preko noci minus i vani i iznutra.

A sto se tice nauke :-D i ja sam trazio po net-u razlog i svi navode vlagu snijeg kisa prospe se flasa vode itd :izet:
Post Reply