KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
-
nigdje.nikog
#1 KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Promjenom operatera zadržava se stari broj
BANJALUKA - Pretplatnici operatera mobilne telefonije u BiH mogli bi uskoro da prelaze iz jedne mreže u drugu, a da zadrže svoj stari broj, saznaju "Nezavisne".
"Promjenom operatera zadržava se stari broj
Naime, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Savjet ministara će vrlo brzo razmatrati Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva.
Pravilo predviđa da će pretplatnik, recimo, "BH Mobilea" moći preći u "M:tel" mrežu uz zadržavanje starog 061 broja, i obrnuto.
U članu tri ovog pravila, koji je u posjedu "Nezavisnih", predviđeno je da, pored mobilnih, takođe i operateri u fiksnoj mreži omoguće pretplatnicima prilikom promjene operatera da zadrže postojeći telefonski broj na određenoj geografskoj lokaciji, ukoliko to zatraže.
Iz Regulatorne agencija za komunikacije BiH (RAK) je potvrđeno da su Pravilo 32/2008 proslijedili Savjetu ministara i da operateri imaju rok do ljeta da se tehnički pripreme.
Aida Halilović, portparol "M:tela", potvrdila je da će do 1. jula sve biti spremno za primjenu novog pravila.
"Od strane sva tri operatera se očekuje da razrade tehnička rješenja za primjenu i možemo reći da su sva tri operatera u istoj situaciji po pitanju tehničke spremnosti. Naše tehničke kapacitete ćemo pripremiti u skladu sa zadatim obavezama i poštujući rokove", rekla je Halilovićeva.
Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", navela je da će i oni biti spremni da na vrijeme pruže tu uslugu zainteresovanim korisnicima.
"Ovo pravilo će na nas utjecati tako da ćemo zasigurno zadržati sve svoje korisnike, a daćemo takvu ponudu u 'BH Mobileu' da smo sigurni da ćemo privući i korisnike druge dvije mreže", rekla je Lutvikadićeva..."
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... -broj.html
Ja samo cekam ovo da se skinem za GSMBH !
BANJALUKA - Pretplatnici operatera mobilne telefonije u BiH mogli bi uskoro da prelaze iz jedne mreže u drugu, a da zadrže svoj stari broj, saznaju "Nezavisne".
"Promjenom operatera zadržava se stari broj
Naime, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Savjet ministara će vrlo brzo razmatrati Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva.
Pravilo predviđa da će pretplatnik, recimo, "BH Mobilea" moći preći u "M:tel" mrežu uz zadržavanje starog 061 broja, i obrnuto.
U članu tri ovog pravila, koji je u posjedu "Nezavisnih", predviđeno je da, pored mobilnih, takođe i operateri u fiksnoj mreži omoguće pretplatnicima prilikom promjene operatera da zadrže postojeći telefonski broj na određenoj geografskoj lokaciji, ukoliko to zatraže.
Iz Regulatorne agencija za komunikacije BiH (RAK) je potvrđeno da su Pravilo 32/2008 proslijedili Savjetu ministara i da operateri imaju rok do ljeta da se tehnički pripreme.
Aida Halilović, portparol "M:tela", potvrdila je da će do 1. jula sve biti spremno za primjenu novog pravila.
"Od strane sva tri operatera se očekuje da razrade tehnička rješenja za primjenu i možemo reći da su sva tri operatera u istoj situaciji po pitanju tehničke spremnosti. Naše tehničke kapacitete ćemo pripremiti u skladu sa zadatim obavezama i poštujući rokove", rekla je Halilovićeva.
Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", navela je da će i oni biti spremni da na vrijeme pruže tu uslugu zainteresovanim korisnicima.
"Ovo pravilo će na nas utjecati tako da ćemo zasigurno zadržati sve svoje korisnike, a daćemo takvu ponudu u 'BH Mobileu' da smo sigurni da ćemo privući i korisnike druge dvije mreže", rekla je Lutvikadićeva..."
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... -broj.html
Ja samo cekam ovo da se skinem za GSMBH !
-
in33sa
#2 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Hoce li to znaciti da kada predjem sa BiHneta na Eronet ili Mtel, da BiHnet nece zaracunavati 36 feninga po minuti ljudima koji me zovu na mobitel sa fiksnog, dok sada kada me zovu na BiHnetov broj zaracunava 12 feninga?
Hoce q, ko da gledam.
Tu je njihov monopol.
Hoce q, ko da gledam.
Tu je njihov monopol.
- Skyfox
#3 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
tri nacionalana operatera i dalje drze monopol tek kad pocnu uljetat neki europski privatnici mozemo govoriti o konkurenciji ovako deru gdje stignu...
- zgembo_sa
#4 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Mislim da ne moze ostati tako da ti oni odredjuju cijenu kako im se cefne, jer onaj koji poziva ne moze znati koliko ce ga poziv kostati, a to nije zakonito, a nije ni fer. Najpravednije rjesenje je da se odredi da operateri moraju odrediti jedinstvenu cijenu koja ce vaziti za pozive prema svim BH pretplatnicima, bez obzira na mrezu.
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#5 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Ostat će cijene različite, samo mislim da će morati - kao i u ostalim državama gdje ovo postoji već nekoliko godina - da upozore ako se zove broj sa predbrojem koji ne pripada tom operateru (nešto kao glasovna poruka: "Ovaj broj je u mreži BH Mobilea" ili nešto sl.). A konkurencije ovdje, realno, nikad neće biti, kad se konkurenti dogovaraju kako da "zavrnu" što više mogu.zgembo_sa wrote:Mislim da ne moze ostati tako da ti oni odredjuju cijenu kako im se cefne, jer onaj koji poziva ne moze znati koliko ce ga poziv kostati, a to nije zakonito, a nije ni fer. Najpravednije rjesenje je da se odredi da operateri moraju odrediti jedinstvenu cijenu koja ce vaziti za pozive prema svim BH pretplatnicima, bez obzira na mrezu.
- macan prvi
#6 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Onda i ti koji te zovu s fiksnog mogu promijeniti svog operatera.in33sa wrote:Hoce li to znaciti da kada predjem sa BiHneta na Eronet ili Mtel, da BiHnet nece zaracunavati 36 feninga po minuti ljudima koji me zovu na mobitel sa fiksnog, dok sada kada me zovu na BiHnetov broj zaracunava 12 feninga?
Hoce q, ko da gledam.
Tu je njihov monopol.
-
d2
#7 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
meni nikad nece biti jasno zasto je rak ukinuo ono pravilo da cijena poziva prema svim mobilnim mrezama u bih mora biti ista, tada je bilo svejedno da li sa telekoma zoves eronet, telecom ili mtel... po meni je to bio najbolji nacin ukidanja monopola, predjes na onaj operater koji zelis i opet zoves sve brojeve koje si prije zvao po istoj cijeni iako nisu u tvojoj mrezi...
- slavkoimamodilera
#8 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Super je meni ovaj mtel...
AIDA DRAGA WEB STRANICA VAM JE U BANANI VEC 6 DANA!!!!
AIDA DRAGA WEB STRANICA VAM JE U BANANI VEC 6 DANA!!!!
-
visocicaguy
#9 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Server Error in '/mtel' Application.
--------------------------------------------------------------------------------
Exception of type System.OutOfMemoryException was thrown.
drma neki memory leak
--------------------------------------------------------------------------------
drma neki memory leak
- atom62
#10 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Ne tri nacionalna, nego tri NACIONALISTICKA operatera u sluzbi NACIONALISTICKIH I KRIMINALNIH POLITICARA!Skyfox wrote:tri nacionalana operatera i dalje drze monopol tek kad pocnu uljetat neki europski privatnici mozemo govoriti o konkurenciji ovako deru gdje stignu...
- slavkoimamodilera
#11 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Onda imaju opasnu rupetinu, jerbo im je sve izgleda iscurilo...visocicaguy wrote:Server Error in '/mtel' Application.
drma neki memory leak
-
visocicaguy
#12 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
izgleda... 
-
d2
#13 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
jebiga jara, ja samo idem od table kanton sarajevo do table kanton sarajevo, ne znadoh. hvala !kontaki wrote:Pa mozda zato sto to nigdje ne postoji. I to svakako nije nacin ukidanja monopola, naprotiv, takva politika nema veze sa slobodnim trzistem.d2 wrote:meni nikad nece biti jasno zasto je rak ukinuo ono pravilo da cijena poziva prema svim mobilnim mrezama u bih mora biti ista, tada je bilo svejedno da li sa telekoma zoves eronet, telecom ili mtel... po meni je to bio najbolji nacin ukidanja monopola, predjes na onaj operater koji zelis i opet zoves sve brojeve koje si prije zvao po istoj cijeni iako nisu u tvojoj mrezi...
imas od mene zlatnu medalju monopoliste sa pozlacenim mobitelima
-
ponosna_manjina
#14 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Nedavno sam presao na m-tel, cisto radi jeftinijih tarifa, ali imam masu problema, desavaju se prekidi veze, ljudi me ne mogu dobiti iako mi je telefon ukljucen, neke poruke kao da ne stignu... Zna li iko o cemu je rijec i zasto se to desava?
-
miop
#15 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
Sve sto je jeftinije, ne mora nuzno znaciti da je boljeponosna_manjina wrote:Nedavno sam presao na m-tel, cisto radi jeftinijih tarifa, ali imam masu problema, desavaju se prekidi veze, ljudi me ne mogu dobiti iako mi je telefon ukljucen, neke poruke kao da ne stignu... Zna li iko o cemu je rijec i zasto se to desava?
-
visocicaguy
#16 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
ne kontam sto makar ne stave "stranica je u doradi"...... il ne znaju da im se ovo desava?
- slavkoimamodilera
#17 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
AIIIIDAAAAAAAAA NEEEE RAAAADIIIII VAAM STRANICAAAAAAAAAA!!!!visocicaguy wrote:ne kontam sto makar ne stave "stranica je u doradi"...... il ne znaju da im se ovo desava?
- Skyfox
#18 Re: KONACNO KONKURENCIJA U MOBILNOJ
jah inace SAX im je homepageslavkoimamodilera wrote:AIIIIDAAAAAAAAA NEEEE RAAAADIIIII VAAM STRANICAAAAAAAAAA!!!!visocicaguy wrote:ne kontam sto makar ne stave "stranica je u doradi"...... il ne znaju da im se ovo desava?
Mozda sad skontaju